V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 6 kullanımıyla ilgili sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canlarins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba;
Program deprem yönetmeliği madde 2.3.2.3 koşulu yüzünden bazı katlardaki duvar alanlarını dikkate almıyor gibi görünüyor. Zemin katın Ak değerleri(27.01-33.34), 1. kattan daha büyük(26.77-33.10),
1. kat ve 2. kat arasında da benzer bir durum oluyor, ancak raporda virgülden sonra 2 hane basıldığı için bu durum rapordan anlaşılmıyor olabilir.
Projenizi gönderebilirseniz daha detaylı inceleyelim...

Performans Analizi

Sayın ilgili,
Tez çalışmam gereği performans analizlerini karşılaştırıyorum.
Şu ana kadar İdestatik performans analizi ile ilgili tesbitlerimi aktarmak istiyorum. Teknik destek bölümüne yazmıştım ama kısa sürede cevap alamadığımdan başka ilgilenebilecek birileri olabilir veya bu konuda çalışmış arkadaşlar olabilir düşüncesi ile foruma yazıyorum.
1-R=1 alınarak yapılan deprem analizinde bulunan etki momentleri diğer proğramlara göre yüksek çıkıyor. Eleman kapasite rakamları da diğer proğramlardan aykırı çıkıyor.
1-Performans analizinde deprem yükü alan ilgili yükleme yönündeki çerçeve elemanlarının alınması gerekirken İdestatikte tali kirişler de hasarlı elemanlar yüzde hesabına katılıyor.
2-Raporlarda E/K oranı veriliyor ancak değerlendirmeye esas olmak üzere bulunan r limit deri verilmediğinden, eğer eleman kesmeden gitmemişse neden dolayı göçme verdiği anlaşılamıyor.
Örnek olarak ekteki performans analizi raporunda (1.kat S06) S106 +X yönünde r=3,96 verilmiş, eleman gevrek değil, göreli öteleme de limitler dahilinde yine de göçme çıkmış. r limit değerleri verilse daha iyi yorumlanabilir.
3- Kolonların performans değerlendirmesi sağlamayan elemanların sayısı ile değil, bu sağlamayan elemanların aldığı kesme miktarının toplam kat kesme miktarına oranı ile değerlendirilmesi gerekir. Ancak idestatiğin son değerlendirme tablosunda ve raporlarında kesme kuvveti oranları ile ilgili bir bilgi bulamadım.
Selamlar
Suat

Admin":33eisxgg' Alıntı:
Merhaba;
Program deprem yönetmeliği madde 2.3.2.3 koşulu yüzünden bazı katlardaki duvar alanlarını dikkate almıyor gibi görünüyor. Zemin katın Ak değerleri(27.01-33.34), 1. kattan daha büyük(26.77-33.10),
1. kat ve 2. kat arasında da benzer bir durum oluyor, ancak raporda virgülden sonra 2 hane basıldığı için bu durum rapordan anlaşılmıyor olabilir.
Projenizi gönderebilirseniz daha detaylı inceleyelim...

o halde duvar alanları üst katın da 0 (sıfır) alınması gerekmekte. alınmadığı için B1 düzensizliği çıkmakta...

arkadaşlar tünel kalıp projelerini idede çözebilirmiyim.perdelere hasır donatı atabiliyormuyuz

acil yardım (radye temel- yetersiz donatı)

İde sttaik prog. yeni kullanmaya başladım 112 Acil Afet Binası proj. yapıyorum.Temeli radye temel olarak düşündüm fakat kalınlık çok fazla çıkıyor. 1m yi geçiyor. Ayrıca bazı döşemelerde donatı yetersiz diyor. Bi tyürlü düzeltemiyorum. Ekte projeyi gönderiyorum. Bu konuda acil yardımcı olursanız çok sevinirim.

zemin grubu:C, ZEMİN SINIFI Z3
bİNA ÖNEM KATSAYISI :1.5
Ko:2500ile 3000tn/m3 arasında alınabilir.
zemin hakim periyodu:0.90sn
1. derece deprem bölgesi,
zemin emniyet gerilmesi:0.73kg/cm2

Re: acil yardım (radye temel- yetersiz donatı)

Merhaba,

Projeniz 6.2007 versiyonunda incelenmiştir. Aşağıdaki hususları kontrol etmeniz uygun olacaktır :

1. Projenizde kirişlerde 0.5 t/m2 hareketli yük değeri verilmiştir. Ayrıca döşemelerinizde de 0.50 t/m2 hareketli yük değeri vardır. Normal koşullarda yapının hareketli yükleri döşemeler üzerinde bulunmakta, analiz sonrasında ise ilgili kirişlere aktarılmaktadır. Kirişlerde döşemeler dışında projeniz gereği ekstra hareketli yük girme durumunuz yoksa bu değeri sıfır almalısınız. Aksi durumda fazladan yük girmiş oluyorsunuz.

2. Benzer şekilde duvar yükleriniz iç ve dış tüm kirişlerde 19'luk alınmış. Duvar yüklerini mimari projenizde göre düzenlerseniz sisteme fazladan yük vermemiş olursunuz.

3. Eleman paaspayı değerleri örneğin kirişlerde ve kolonlarda 1.5 cm görünüyor. Bu değeri beton örtüsü kalınlığını da düşünerek vermelisiniz. Kirişlerde ve kolonlarda bu değer 4.5 cm alınabilir. Aynı durum diğer statik elemanlar için de geçerli.

4. Radye döşeme tanımı yaptıktan sonra birden fazla hesap aksı kullanmanız durumunda, hesap akslarının çalışma mesafelerini ayarlamanız gerekmektedir. Örneğin 18 metre açıklıktaki bir radye temelde iki adet hesap aksı tanımlamışsanız eğer, 9'ar metreden iki adet şerit varmış gibi düşünün ve hesap akslarını o şeritlerin ortasından tanımlayın. Daha sonra hesap aksı edit komutuyla çalışma mesafelerini 9'ar metre verin. Bu konuda daha detaylı bilgi almak isterseniz bursa ofisden bana ulaşabilirsiniz.

5. Radyede negatif zemin emniyet gerilmesi çıkmaktadır. Normalde bunu programa kontrol ettirmeyebilirsiniz. Ancak radyede g+q+ey2 yüklemesi dolayısıyla -10 t/m2 gerilme var olmaktadır. Panelleri kabuk olarak modelleyiip, sistemi çoklu eşlenik yay yöntemi ile çözerseniz özellike panel yüklerini temele uniform yaymış olursunuz. Daha gerçekçi model ile radye sisteminiz daha uygun oluşacaktır.

6. Döşemelerinizde eksik as mesajı panele mesnetli döşeme kenarları için verilmekte. Döşeme betonarme diyaloguna giderek, panel mesnetlerine fi8/20'lik ilave donatıyı ekleyin. Eksik As uyarıları kalkacaktır.

İyi çalışmalar...

Re: Performans Analizi

suatyy":1ydatafw' Alıntı:
Sayın ilgili,
Tez çalışmam gereği performans analizlerini karşılaştırıyorum.
Şu ana kadar İdestatik performans analizi ile ilgili tesbitlerimi aktarmak istiyorum. Teknik destek bölümüne yazmıştım ama kısa sürede cevap alamadığımdan başka ilgilenebilecek birileri olabilir veya bu konuda çalışmış arkadaşlar olabilir düşüncesi ile foruma yazıyorum.
1-R=1 alınarak yapılan deprem analizinde bulunan etki momentleri diğer proğramlara göre yüksek çıkıyor. Eleman kapasite rakamları da diğer proğramlardan aykırı çıkıyor.
1-Performans analizinde deprem yükü alan ilgili yükleme yönündeki çerçeve elemanlarının alınması gerekirken İdestatikte tali kirişler de hasarlı elemanlar yüzde hesabına katılıyor.
2-Raporlarda E/K oranı veriliyor ancak değerlendirmeye esas olmak üzere bulunan r limit deri verilmediğinden, eğer eleman kesmeden gitmemişse neden dolayı göçme verdiği anlaşılamıyor.
Örnek olarak ekteki performans analizi raporunda (1.kat S06) S106 +X yönünde r=3,96 verilmiş, eleman gevrek değil, göreli öteleme de limitler dahilinde yine de göçme çıkmış. r limit değerleri verilse daha iyi yorumlanabilir.
3- Kolonların performans değerlendirmesi sağlamayan elemanların sayısı ile değil, bu sağlamayan elemanların aldığı kesme miktarının toplam kat kesme miktarına oranı ile değerlendirilmesi gerekir. Ancak idestatiğin son değerlendirme tablosunda ve raporlarında kesme kuvveti oranları ile ilgili bir bilgi bulamadım.
Selamlar
Suat

Merhaba;
Güçlendirme raporlarda daha kolay takip edilebilmesi için bazı düzenlemeler yapıldı. Hasar durumu raporlarında düzenlenmiş şekliyle hasar katsayısı, limit değerleri, hasar durumu ve hasar nedeni sırasıyla veriliyor olacak. Kolonların performans değerlendirmesine kesmekuvveti miktarlarının oranına göre bakılmaktadır, raporlarda bilgi amaçlı eleman sayısı veriliyor, düzenlenmiş rapor formatında sağlamayan elemanların aldığı kesme kuvveti oranları verilecektir.

Merdiven boşluğu ayarı

Merdiven çizimi sırasında default gibi sahanlıklı bir merdiven kullandığım zamanlarda sahanlık değerleri ile oynadığım zaman merdiven boşluğu için istediğim değeri elde edebiliyorum.Fakat 3 yada 4 kollu sahanlıksız bir merdiven tercih ettiğim zaman merdiven boşluğunu belirliyemiyorum(standart 40 cm olarak geciyor ) .çünkü merdivende sahanlık olmadığı için her hangi bir ayarda söz konusu değil.Merdiven deformasyon seçeneğini kullandığımda merdivenin sistemi bozuluyor.
örnek olarak 2 kollu sahanlıksız bir merdiveni ele alalım 'Merdiven 13' merdiven boşluğunu deformasyon kullanmadan merdiven boşluğunu nasıl ayarlıyabiliriz.

iyi çalışmalar

Re: Merdiven boşluğu ayarı

Merhaba,

Oluşturmak istediğiniz merdiven tip olarak merdiven13'le benzer olsa bile yapı olarak onunla aynı olmayabilir. Merdiven kütüphanesinde ona benzer başka bir merdiven üzerinde çalışın. Yoksa, 6 versiyonunda eklenen yeni merdiven oluşturma olanaklarıyla kendi merdiveninizi baştan dizayn edebilirsiniz.

Merdivenin iki boyutlu görüntüsünü mesaja eklerseniz amacınıza daha uygun bir yanıt verebiliriz.

İyi çalışmalar...

Nervür Kiriş Yönü .... ?

Nervür Kirişlerde kirişleri kısa kenar doğrultusunda mı yoksa uzun kenar doğrultusunda mı tanıtmak lazım. ?
Bununla ilgili bir yönetmelik var mı ?
Bilgisi olan var mı ?

ACİLLL RİJİT BODRUM KAT NUMARASI

SAYIN FORUM YETKİLERİMİZ. BENİM SORUM PROGRAMDAKİ ÜST RİJİT BODRUM KAT SEÇİMİ İLE İLGİLİDİR. BODRUMSUZ ZEMİN + 2 NORMAL KATTAN OLUŞAN STANDART BİR PROJEDE ÜST RİJİT BODRUM KAT NUMARASINI PERDE OLMADIĞI İÇİN SIFIR MI ALMALIYIZ YADA BODRUM PERDESİ KULLANMADIĞIMIZ İÇİN -1 Mİ ALMALIYIZ EĞER ZEMİNDE SUBASMAN PERDESİ DOLAŞIRSAK SIFIRMI ALMAMIZ DOĞRU OLUR. KISACA PRATİK OLARAK SEÇİM HAKKINDA BİLGİ VERMENİZ MÜMKÜNMÜDÜR. KAY NUMARASININ BELİRLENMESİ BODRUM OLSUN OLMASI BODRUM PERDESİNİN KULLANILMASI MI YOKSA ZEMİN ALTINDAKİ KATLARIN DEPREM YÜKÜ HESABINDA KAT RİJİTLİĞİNE SOKULMASIMIDIR.ŞİMDİDEN İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM.

Re: ACİLLL RİJİT BODRUM KAT NUMARASI

Bodrumunuz olmadığı için -1 vermeniz doğru olur. (Sıfır, zemin katın numarasıdır). Böylece rijit bodrumsuz çözüm yapmış olursunuz. Rijit bodrum kat olarak tanımladığınız katlarda program madde 2.8.3.4'e göre hesap yapar. (Sadece rijit katların üstündeki katların kütlelerini dikkate alarak dinamik analiz yapar, bodrum kat kuvvetlerini ise madde 2.7.2.4 b'ye göre hesaplar).
Zemin katınızıda subasman perdeleri var ise bu katı rijit kat olarak alıp almamak sizin insiyatifinizi kullanmanız gereken bir seçimdir. Bu katın diğer katlara göre belirgin olarak fazla rijitliğe sahip olduğuna kanaat getirdiyseniz rijit alabilirsiniz(En üst rijit kat numarasını 0 vererek). Rijitlik farkı az ise (örnek olarak yarım kotta sumbasman perdeleri bulunması ya da çepeçevre perde olmaması), dinamik etkilerin tüm bina kütleleri gözönüne alınarak hesaplanması için rijit kat vermemeniz daha doğru olabilir.

Merabalar,
projemin ortasında siyah uzun bir çizgi var... yakalayıp silemiyorum, çift tıkladığımda görüntü birden paftanın çok dıına gidiyor. sanırım bu çizgiden dolayı olur... bu çizgi neyin nesidir? nasıl silebilirim?

Geri