V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 6 kullanımıyla ilgili sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canlarins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Re: çatlamış kesit rijtlikleri

Şu anki versiyonda modal analiz kısmında (R=1 alınarak kat deprem kuvvetlerinin hesaplanması) tam rijitlikler kullanılıyor, daha sonra kat deprem kuvvetleri katlara etkitilip statik analiz yapılırken çatlamış kesit rijitlikleri kullanılıyor. Yılbaşına doğru çıkmasını planladığımız yeni versiyonda (6.5 versiyonu) 2 aşamada da çatlamış kesit rijitliklerinin kullanılacağı şekilde bir değişiklik yaptık.

Merhabalar,
Son versiyonda bodrum perdesi olan kısımda döşemede donatı yetersiz hatası veriyor. Perde olan hesap akslarında yapıyor sadece. Bunu nasıl çözebiliriz. Eski versiyonda ayn analiz butonunu kullanınca sorun olmuyor. Aynı projede son versiyonda oluyor sadece. Projeyi ekte. İlginiz için şimdiden teşekkürler.

yilmazozaktan":9cny7sg9' Alıntı:
Son versiyonda bodrum perdesi olan kısımda döşemede donatı yetersiz hatası veriyor. Perde olan hesap akslarında yapıyor sadece. Bunu nasıl çözebiliriz.

Perde mesnetlerinde, döşeme perde ile tutulu kabul edildiğinden negatif moment dolayısıyla ilave donatı gerekmekte ancak program bu ilaveleri otomatik düzenlememektedir. Döşeme betonarmesinde gerekli bu ilavaleri fi8/20 olarak kendiniz ilave etmelisiniz.

Ekteki projeyi kullanabilirsiniz. Ayrıca bir üst katta saçak döşemede de eksik donatı mesajı vardı. Onu da düzelttim...

İyi çalışmalar...

Geometrik kontrol'de perde kalınlığı

iyi çalışmalar.bodrum+11 katlı bir sistemde sistemin tamamına yakını perdelerden olusuyor.sadece son katta 4 kolon var ve ayrıca tüm yapı boyunca 2 tane eğrisel çizgiden dönüştürülen kolon var.bodrum ve zemin kat yükseklikleri 383 cm.bodrum perdelerinin kalınlığını 20 cm den düşük yapınca geometrik kontrol de hata gösteriyor.20 cm yapınca hata gidiyor. yalnız DBYBHY de sistem kolon ve perdelerden oluşuyorsa perde kalınlıgı kat yüksekliğinin 1/15 inden küçük olamaz diyor.20 cm yaptıgımızda bu koşul sağlanmamasına rağmen geometrik kontrol hata vermiyor.bunun sebebi nedir acaba saygılar.

Re: Geometrik kontrol'de perde kalınlığı

Program madde 3.6.1.1'e göre perde gövde kalınlığı kontrolü yapıyor. 3.6.2.1'deki uç bölgeleri kalınlık kontrolü ise yapılmıyor. Güncellemede eklemek üzere not alınmıştır.

İSTİNAT ACİL

iyi çalışmalar.tasarımın yaptığım iki adet istinat var ancak yükseklik çok yüksek
1. istinatta 790 h yüksekliği var.ben arka papuç genişliği 400 ön papuç genişliği 150 ve papuç yükseklğini 80 cm aldım perde 80 den 40 a daralıyor.hesap kurtarıyor ancak istinatın arkasıdan yüklü kamyonlar geçiyor.bu durumda benim bir yayılı yük q değeri girmem lazım sanırım ide de bunu yapamıyorum.eğer yapılabiliyorsa söyleyebilri misiniz.yoksa acaba ne kadar bi q yayılı yükü gelir elle hesap yapacağım yoksa.
2. istinat da ise 660 h yüksekliği var ve arka papuç genişliği 300 ön papuç genişlği 150 ,papuç yüksekliği 60,perde 70 den 35 daralıyor.burda da aklıma takılan soru şu:bu istinat binanın 5 m takriben ilerisinde acaba 4 katlı bu binanın bir basıncından dolayı kuvvet etki ettirmem gerekmiyor mu.bunu nasıl yapabilirim.
bu iki istinadı bir de siz hesaplayıp bana gönderebilrseniz sevinirim en azından karşılaştırmış olurum güvenli taraftamıyım bilmiyorum teşekkür edeirm iyi akşamlar herkeze

Re: İSTİNAT ACİL

Merhaba,
iyi çalışmalar.tasarımın yaptığım iki adet istinat var ancak yükseklik çok yüksek
1. istinatta 790 h yüksekliği var.ben arka papuç genişliği 400 ön papuç genişliği 150 ve papuç yükseklğini 80 cm aldım perde 80 den 40 a daralıyor.hesap kurtarıyor ancak istinatın arkasıdan yüklü kamyonlar geçiyor.bu durumda benim bir yayılı yük q değeri girmem lazım sanırım ide de bunu yapamıyorum.eğer yapılabiliyorsa söyleyebilri misiniz.yoksa acaba ne kadar bi q yayılı yükü gelir elle hesap yapacağım yoksa.
İstinat Duvarı Ayaları/Genel ayarlar sekmesinde sursarj yükü sekmesinden girilebilir. Yük Değerini siz hesaplamalısınız.

2. istinat da ise 660 h yüksekliği var ve arka papuç genişliği 300 ön papuç genişlği 150 ,papuç yüksekliği 60,perde 70 den 35 daralıyor.burda da aklıma takılan soru şu:bu istinat binanın 5 m takriben ilerisinde acaba 4 katlı bu binanın bir basıncından dolayı kuvvet etki ettirmem gerekmiyor mu.bunu nasıl yapabilirim.
Benim görüşüm eğer bu yapı Kayma dairesinin içinde kalıyorsa istinat duvarına surşarj yükü olarak etkitilmesinin emniyetli tarafta kalmak amacıyla daha uygun olacağı yönündedir.

İyi çalışmalar

U,T,L tipi perdeler

Bodrum katta asansör perdesi yaparken ya da binanın bodrum perdelerini çizerken özellikle bina girinti ve çıkıntı yapan yerlerde , perde boyu; perde kalınlığının 7 katından fazla olmadığı için geometri kontrolünde hata veriyor. bu durumda yapılacak çözüm bu perdeleri poligon kolon olarak mı modellemek midir?

Perde sadece bodrum katta ise 1/7 oranını sağlama zorunluluğu yok. Uyarıyı dikkate almayabilirsiniz.

kiriş konsol döşemeyi taşıyor.

. kiriş konsol döşemeyi taşıyor seçeneğini işaretlediğimiz zaman program da neler değişiyor. ben ikisinide denedim ancak kuvvet değerlerinde ve donatılarda değişiklik göremedim .bu seçeneği işaretleyip işaretlememek arasında fark nedir?

ayrıca diğer bir sorumda balkonlarda nervürlü döşeme yapmak istediğimde geometri kontrolünde 'konsol döşeme tek nervür ya da kaset döşeme olarak dizayn edilemez' mesajını alıyorum .balkonları nervürlü yapmak deprem yönetmeliği tarafından engellendimi acaba

. kiriş konsol döşemeyi taşıyor seçeneğini işaretlediğimiz zaman program da neler değişiyor. ben ikisinide denedim ancak kuvvet değerlerinde ve donatılarda değişiklik göremedim .bu seçeneği işaretleyip işaretlememek arasında fark nedir?
"Kiriş konsol döşemeyi taşıyor "satırı döşeme analizi sonuçlarını etkileyen bir seçenektir. bu satır işaretlendiğinde ilgili döşeme kirişe bağlandığında hem dönmeler, hem de ötelemeler tutulmuş varsayımı ile döşeme analizi yapılır. Kiriş konsol bir döşemenin kenarı ise bu satırın işaretlenmesi uygun olur.

ayrıca diğer bir sorumda balkonlarda nervürlü döşeme yapmak istediğimde geometri kontrolünde 'konsol döşeme tek nervür ya da kaset döşeme olarak dizayn edilemez' mesajını alıyorum .balkonları nervürlü yapmak deprem yönetmeliği tarafından engellendimi acaba
Programda sürekliliği olmayan tek konsol nervürlü döşeme yapılmadığı için bu uyarıyı vermektedir. Konsol olan nervürlü döşeme hesap kirişinin, başka bir nervürlü döşemenin hesap kirişi ile sürekli tanımlanması uygun olur.

Kuyu temel donatı metrajı şu an kuyu temel çizimleriyle birlikte tablo olarak alınabiliyor. Rapor olarak alınmasına yönelik isteğiniz notlarımız arasına eklendi.

Merhaba;
Kirişlerde noktasal yük tanımı yaparken;
1. noktasal yükün etki ettigi yerde yeni bir düğüm noktası oluşturdum, ve 3b cerceveden noktasal yükü etkittirdim.
2. analiz yaptım.
3. kiriş raporlarını incelediğim de ekledigim noktasal yükü "ekstra yük" olarak göremedim...
projeyi farklı kaydetip;
4. 3b cerceveyi kullanmadan, programın kullanım klavuzundaki anlatıldığı gibi, "çiz > noktasal yük" komutuyla aynı noktaya yük etkittirdim.
5. raporları inceledim, ancak raporlarda eklemiş olduğum yük değerini okuyamadım. (sabit, döşemelerden gelen G ve Q yükleri olmasına rağmen benim etkittiğim ekstra yük değeri yok)

Soru: algoritmalarımda mı yanlış var yoksa raporu yanlıs mı okuyorum? ve ya hangi rapora bakmam gerekiyor? (baktıgım raporlar kiriş raporları > kiriş yükleri)

iyi çalışmalar, sayglar

Merhaba,

Sorunuzda üç durum var :

1)
Çiz/Noktasal yük yazdığınız "Çiz/Döşeme/Noktasal Döşeme yükü" dür ve döşemeler içindir. (5'deki gibi kirişler ve kolonlar için değil) Döşeme raporunda "döşeme noktasal ve çizgisel yük" başlığında basılır.

2)
Düğüm noktalarına 3boyuttan girdiğiniz noktasal yükler ise, Yapı Bilgileri raporunda, koordinat, yükleme ve yük değeri bilgileri ile tablo olarak basılır.

3)
Kirişlere elemanına yapı ağacından veya 3b çerçeveden girilen noktasal vs yükler kiriş yükleri raporunda yük bilgisi olarak tabloda basılır.

Yük tanımını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz...
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Merhaba Hakan Bey;
cevabınız için teşekkürler...
bahsi geçen raporlara baktım, raporların sayfa sayısı 1800 sayfadan fazla, o raporlarda kırpma yaparak tanıttıgımız yükleri kontrol merciine vermek yerine, bir duzenleme yapıp, söz konusu raporları (kiriş noktasal yukleri) kiriş raporları sayfasında basılabilir mi?
ilginiz için teşekkürler, saygılar...

Mirza":37e7ff8f' Alıntı:
bahsi geçen raporlara baktım, raporların sayfa sayısı 1800 sayfadan fazla, o raporlarda kırpma yaparak tanıttıgımız yükleri kontrol merciine vermek yerine, bir duzenleme yapıp, söz konusu raporları (kiriş noktasal yukleri) kiriş raporları sayfasında basılabilir mi?

Sizin istediğiz kiriş yükleri raporunda zaten... Kiriş elemanına 3boyuttan verdiğiniz noktasal yükler (3. durum) kiriş yükleri raporunda basılmaktadır.. Denetim için o raporu vereceksiniz, yapı bilgileri raporunu değil... Yapı bilgileri raporunda yazan bilgiler direk düğüm noktalarına verilen noktasal yüklerdir...

Geri