V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 6 kullanımıyla ilgili sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canlarins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sn tevekkül,

2.5 metre açıklıklı bir konsol döşemeyi üzerine 750 kg/m2 hareketli yük verip, 17 cm ile geçmeği öngörmüşsünüz.
h=l/10 gerekliliğini oldukça aşmışsınız. Bu döşeme uygulamada yapılırda, bu yükler altında aşırı sehim yapmadan yerinde durabilirse lütfen burada belirtinde bizde bilelim.

selamlar, saygılar.

Sn. insmuh_gk

malesef mimari şartlar bize her zaman istediğimiz şekilde proje yapabilme olanağı vermiyor... dediğiniz üzere bu balkon döşemesi çok zorlanıyor... 750 kg/m2 olan yükü ben kasten fazla verdim... yerinde gelecek hareketli yük 200'ü geçmez... ayrıca o 17 cm olarak tanımlanan döşeme kiriş kenarında 20 cm konsol ucunda 12 cm olacak şekilde kesitlendirildi.ilaveten kalıba ters sehim vermeyi de düşünüyorum... malesef böyle bir değişken kesitli döşemeyi ben idede girmeyi bilmiyorum...

ayrıca techizatta donatılar idenin hesabına göre 10'luk çıkıyor... ben bu donatıyı fi14/15 yapmak istemiştim... sehim hesabını da idenin yaptığını düşünüyorum ve herhangi bir hata vermedi bu haliyle... sizin öneriniz varsa paylaşmanız beni mutlu edecektir.

Merhaba,

1. Döşeme ayarlarındaki "sehim şartını her zaman denetle" işaretli olmadığı için TS500 sehim gerektirmekten yükseklik koşulu sağlanması nedeniyle program uyarı vermiyor. Sehimi yüksek olabileceği düşünülen bunun gibi döşemelerde sehim şartnı programa her koşul için denetletmek uygun olacaktır. Kısacası "sehim şartını her zaman denetle" seçeneğini işaretleyerek hesap yaptırabilirsiniz.... Döşemelerin sehim değerlerini detaylı incelersek; D23 ve D24 döşemelerinde toplam sehim değerleri 12.56 ve 11.82 mm'dir ve ln/240 koşuluu sağlanmamaktadır.

2. Hesap aksları aksi belirtilmediği sürece geçirilen konum için kullanılmaktadır. Başka değişle hesap akslarını döşemenin hangi noktasından tanımladıysak o noktaya göre donatı değerlerini almaktayız.

Donatılandırmanın kritik olduğu düşünülen döşemeler için 3 boyutlu perspektiften 1.4G+1.6Q için moment ve donatı diyagramına bakarak daha kapsamlı bir araştırma yapılmasını öneririm. Özelikle D23 ve D24 döşemelerinde 1 nolu hesap aksını incelersek diyagrama göre üstte ve alta düz donatı atılmanın uygun olacağını görebiliyoruz ve yine kısa yönde özellikle kolon kenarlarında -12 tm gibi moment değerlerini görmek mümkün... 3Boyutlu diyagramda donatı alanı değeri girerek döşeme sistemi için gerekli olan en büyük donatı alanalarını belirleyebilirsiniz.

3. Konsol döşemelerin mesnetlenme koşulu için kiriş ayarlarında "bu kiriş konsol döşemeyi taşıyor" seçeneği bulunmaktadır. Bu seçeneği işaretlersek konsol döşemenin taşındığı kirişe tam tutulu olup olmadığını bildirmiş olursunuzz. Konsol döşemenin çalışma şekline göre bu seçeneğin işaretli olup olmaması önemlidir. Döşemenin çeveresindeki başka bir kiriş ve kolon olmasına göre döşemenin davranışı değişebilmektedir. bu kiriş konsol döşemeyi taşıyor seçneği ile konsol yönünde tutulu olma durumunu taşıyan kirişe vermiş oluyoruz.

İyi çalışmalar...

ekteki projede, geometri kontrolü yaptığımda "hatalı tipik kiriş tanımlaması" uyarısı alıyorum.

Merhabalar,

Buradaki tipik kiriş uyarılarının sebepleri;
1-Döşemenin kaset tanımlanıp enine diş oluşturulmaması
2-Döşemelerde hesap kirişi tanımlanmamasından kaynaklanıyor. Sanıyorum bazı döşemeler simetrik olduğu için özel olarak tanımlanmamış. Tanımlanmasında fayda var.

İyi çalışmalar dilerim

İlave olarak;
Enine ve boyuna doğrultuda oluşturulan tipik kirişlerin bir birini takip etmediği durumlarda aynı uyarıyı verecektir.
4 m den büyük açıklıklar kaset olarak okulrurulması gerekirken 4m den küçükleri nervür olarak oluşturabilirsiniz.
Kiriş genişlikleri bazı larında kurtarmıyor, yatık olarak yapılmasında fayda var.
Projeyi düzeltmeye ve hata mesajı almamaya çalıştım. Proje ektedir.

Levent Özpak":3hhh765l' Alıntı:
Merhabalar,

Buradaki tipik kiriş uyarılarının sebepleri;
1-Döşemenin kaset tanımlanıp enine diş oluşturulmaması
2-Döşemelerde hesap kirişi tanımlanmamasından kaynaklanıyor. Sanıyorum bazı döşemeler simetrik olduğu için özel olarak tanımlanmamış. Tanımlanmasında fayda var.

İyi çalışmalar dilerim

kaset olarak tanımladım çünkü kirişleri sürekli yapmak için hepsini aynı yapmam gerekiyor. proje bu hali ile kasetleri çözersem yanlış çözüm olmazsa uyarılara aldırmayıp devam edeceğim...

yozhan":3hhh765l' Alıntı:
İlave olarak;
Enine ve boyuna doğrultuda oluşturulan tipik kirişlerin bir birini takip etmediği durumlarda aynı uyarıyı verecektir.
4 m den büyük açıklıklar kaset olarak okulrurulması gerekirken 4m den küçükleri nervür olarak oluşturabilirsiniz.
Kiriş genişlikleri bazı larında kurtarmıyor, yatık olarak yapılmasında fayda var.
Projeyi düzeltmeye ve hata mesajı almamaya çalıştım. Proje ektedir.

enine ve boyuna doğrultuda tipik kirişleri devam ettirmeye çalıştım... sizin dediğiniz gibi 4 m'den küçükleri nervür büyükleri kaset yapsam açılımlarda süreklilik görünmez...dediğim gibi aynı doğrultuyu yakalamam için hepsine aynı başlangıç noktası vererek nervür dişlerini oluşturmam gerekiyordu... bu yüzden hepsini kaset yaptım... kiriş genişlikleri kiriş ve döşeme yükleri ile birlikte diğer katları da tanımladıktan sonra gerektiği kadar büyütülecek.. teşekkür ederim...

bu arada ekteki proje tam simetrik olduğu halde kütle ve rijitlik merkezlerinin durumlarına bakarsak rd1 ve rd3 için birbirinden farklı olduğunu görüyorum. ayrıca projeyi 5 kat üste iki kat ta bodruma kopyalayıp analiz ettiğimde rd1 için A1 düzensizliği var iken rd3' te A1 görünmüyor. proje yükleri de dahil tam simetrik...

ekteki kısımda geometri kontrolünde hatalı açı uyarısı veriyor... kirişi orto etkin iken tanımlayınca da döşeme tanımlayamıyorum.

tevekkül":1wdfq6p8' Alıntı:
ekteki kısımda geometri kontrolünde hatalı açı uyarısı veriyor... kirişi orto etkin iken tanımlayınca da döşeme tanımlayamıyorum.

Merhaba,

Data girişi sırasında genelde farkında olmadan oluşan bu tarz sorunları tespit etmek amacıyla, böyle bir uyarıyı 6 versiyonunda programa eklemiştik.

Projeye bakacak olursak;

K29 ve K30 kirişlerinin açısı, sonrasında devam eden elemanlara göre farklı. (Paralel referansla bakarsanız aynı kirişler 360 derece, devamındaki panel ve kirişler 0 derece görünüyor). Statik açıdan böyle olmasının bir sakıncası yok ama yine de düzeltemek istersek düğüm noktası döndür ile bunu yapabiliriz.

Ekteki projede durumu düzelttim.

İyi çalışmalar...

tevekkül":156ozzes' Alıntı:
projemde bu hatalarla karşılaştım.

İlk mesaj yazma erişimi engellenmiş bir ortamdan proje okunduğunu gösteriyor. Dosyanın okumaya karşı koruması(read-only) olabilir, öyle olup olmadığı kontrol edilmeli..

2. ve 3. mesaj okuma korumalı ilk mesajdaki durum dolayısıyla yedek dosyayının alınamadığını ve veri kaybı olmaması için önlem alınması gerektiğini gösteriyor.

Kısacası bu mesajlar o an için oluşmuş olabilir.. Nedenini incelemeden bulmak pek de kolay değil...

Daha önce yazmıştım. Cevap alamadımğım için tekrar yazıyorum:
Asmolen döşemeler üzerine atılan hasır donatılar herbir döşeme için ayrı ayrı çizilmektedir. Bunun yerine tüm kalıp için yatay ve düşey doğrultuda birer tane 12metreyi geçmeyecek şekilde hasır donatı düzenlenebilir mi? Kirişsiz radyelerde olduğu gibi olursa daha iyi olur. Diğer türlü kalıp planı oldukça kalabalık görünüyor ve uygulamada da yapılması mümkün değil. İyi çalışmalar.

Re: b1 düzensizliği

Levent Bey,iyi çalışmalar...
benim bir sorum olacaktı forum içinde aradım ancak buna uygun bi başlık bulamadığım için buraya yazıyorum.kolon kiriş birleşimm bölgeleri kesme güvenliği kontrolünde programla ilgili bir sıkıntım var...aslında sıkıntı mı onu da tam kestiremiyorum su anda...en son yaptığım projede tüm kolonlar kesme güvenliğini sağladı.ancak kirişlerimde açıklık donatısını min 3fi12 atmak durumundayım min donatı oranı koşulu sebebiyle...ancak kirişlerde bi değişiklik yaptığım zaman bu yönde kesme güvenliği hata vermeye başlıyor...bana yardımcı olursanız sevinirim...iyi çalışmalar tekrardan...

Merhaba,

Yönetmelik madde 3.5.1 de belirtildiği gibi Kolon kiriş birleşim güvenliği kontrolünde Ve=1.25*fyk*(As1+As2)-Vkol formülünden hesaplanır. Burada AS değerleri kolon mesnetindeki kiriş boyuna donatı alanlarıdır. (Şekil 3.10) Dolayısıyla kolona bağlanan kirişin boyuna donatı ların adeti veya sayısı arttırılırsa Ve değeri de büyürve Kolonda B sorunu oluşabilir. Ekteki pdf dosyasında kolon kiriş birleşim kesme güvenliğinin sağlanmasına yönelik öneriler mevcuttur.

İyi çalışmalar

Merhabalar,
Elimde bir tadilat projem var. Son kat ahşap olması gerekirken yerinde projeye uyulmamış ve tuğla duvar üstüne betonarme döşeme atılmış. Şimdi bu durumu performans analizine aktarmak istersen nasıl yapabilirim? Çatı katında kolonlar yok. Kolon girip rijitlik azaltmasında ''0'' sıfır değerini girince değer kabul edilmiyor. Böyle bir yapının performans analizi nasıl yapılabilir?

çatı katını kat olarak tanımlamana gerek yok.. bir alt katın tavanına çatı kattan gelen yükleri tanımlaman yeterli olur..

metinkacar":2v91p974' Alıntı:
çatı katını kat olarak tanımlamana gerek yok.. bir alt katın tavanına çatı kattan gelen yükleri tanımlaman yeterli olur..

Belediye kat tanımlaması istiyor. Betonarme döşemenin de 3 boyutta girilmesini istiyor. Sizin dediğinizi ahşap tavanda yapıyoruz. Fakat betonarme de öyle birşey istendi.

teşekkür ederim Levent Bey yardım ve önerileriniz için...
bir sorum daha olacak merdiven analizinden sonra dinamik mod sayısı yetersiz diye hata verdi...bu hatayı düzeltmem de bana yardımcı olursanız sevinirim...bi de merdiven donatılarını değiştirdiğim halde çizimlerde ilk konulan donatılar gözükmeye devam ediyor...iyi çalışmalar...

Merhaba,

dexana":2nsw0ti9' Alıntı:
merdiven analizinden sonra dinamik mod sayısı yetersiz diye hata verdi...bu hatayı düzeltmem de bana yardımcı olursanız sevinirim...

Merdiveni boş projede çözüyorsanız, buraya bir kolon yerleştirin ve genel analiz yapın. Uyarı ortadan kalkacak

bi de merdiven donatılarını değiştirdiğim halde çizimlerde ilk konulan donatılar gözükmeye devam ediyor..

Merdiven donatılarını değiştirdikten sonra merdiven çizimini tekrar hazırlarsanız, donatıların çizimde de değişmesi gerekir. Olmazsa projenizi ekleyin.

İyi çalışmalar

Geri