V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 6 kullanımıyla ilgili sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canlarins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Re: ideCAD Statik 6.51 Beta yeni versiyon

mimsta":3btkbkbm' Alıntı:
Alıntı:
25. OSKA hakediş programı ile entegrasyon
-Birim poz listelerinin okunması
-Proje metrajının ve hesaplarının aktarılması

26. AMP hakediş programı ile entegrasyon
-AMP'den veritabanı okunması
-Proje metrajının ve hesaplarının aktarılması
Çalışma sistemi hakkında örnek doküman video koyarmısınız?

Merhaba,
öncelikle veri paylaşımı için bu programların sizde kurulu olması ve bu programların entegrasyonu geliştirdikleri güncellemeleri kullanıcılarına göndermiş olmaları gerekli.

Oska kurulumu c:// e-oska altındadır. Oska'yı kurarken başka bir klasöre kurduysanız ideCAD kurulum klasörü içindeki oska.ini dosyasını
notepad vb ile açıp hedef dizini değiştirebilirsiniz. Bundan sonrasında ideCAD programı açıkken araçlar menüsünden yapı bileşenlerine girip Oska'dan yükle (kurum pozları), Oska'dan yükle (Özel pozlar) diyerek veritabanını yükleyebilirsiniz. (Aynı mantık Amp'den yükleme için de geçerli.) Alt resimdeki ekran görüntüsünden bakabilirsiniz.

Metraj raporlarını export etmek için ise araçlar menüsünden/ hesaplar altından/ Yapı bileşenleri raporunu Oskaya aktar ve Yapı bileşenleri raporunu Amp'ye aktar komutlarını kullanıyoruz.

Ekli dosyalar

• oska.jpg
    oska.jpg
    241.8 KB · Görüntüleme: 24,383
  • oska export.jpg
    oska export.jpg
    170.7 KB · Görüntüleme: 24,383
Merabalar

yeni beta versiyonu veri giriş yaparken ve 3 boyut görüntü de bilgisayarı çok mu yavaşlatıyor yoksa sorun benim bilgisayarımda mı?

sayın forum kurucuları ve destek ekibi KALEALINMADIGIMI hıssedıyorum!!! benım sorum neden atlanıyor ve cevaplanmıyor merak edıyorum ve yinelemek istiyorum bi kere daha sorumu

yıgma yapıların analizini nasıl yapabılırız.panel i kabuk olarak modelleyip elastisite modülünü fabrika tuglanın modulu alsam harcı nkını napacagz? Ayrıca ıcındekı donatı celıgınınde mı elastısıte modulunu degıstırmemız yani tuglanın elastısıte modulunu gırmemız gerekıyo? tabı buna poisson oranlarınıda gırecez gıbı bı durummu olacak? yani kabugu tugla ve harctan olusan tek bır kompozit malzeme olarak gırsek ..ikisinin karısımı bi elastisite modulu kullansak??? ayrıca poisson oranı..Ayrıca materyalden yenı materyel olusturuyorum ama panelı cızmeden once veya cızdıkten sonra statık betonarme sekmesınden tanımladıgım materyalı atayamıyorum...yani c20 betonarmeyi tanımladıgım tugla ıle degıstıremıyorum sekmede gozukmuyo tanımladıgım materyal???? sonuclarını tdy nın basınc ve kayma emnıyetlerı ıle kıyaslasak??? !!!Nasıl yapabılırız bılen bırısı varsa lutfen cevaplarmı!!! programda yapılacak rakamsal butun degısıklıkler ve modelleme teknıgı nasıl yapılmalıdır!!!! Sağlık ve esenlikle...

ghost_13:jprpggbw' Alıntı:
sayın forum kurucuları ve destek ekibi KALEALINMADIGIMI hıssedıyorum!!! benım sorum neden atlanıyor ve cevaplanmıyor merak edıyorum ve yinelemek istiyorum bi kere daha sorumu

yıgma yapıların analizini nasıl yapabılırız.panel i kabuk olarak modelleyip elastisite modülünü fabrika tuglanın modulu alsam harcı nkını napacagz? Ayrıca ıcındekı donatı celıgınınde mı elastısıte modulunu degıstırmemız yani tuglanın elastısıte modulunu gırmemız gerekıyo? tabı buna poisson oranlarınıda gırecez gıbı bı durummu olacak? yani kabugu tugla ve harctan olusan tek bır kompozit malzeme olarak gırsek ..ikisinin karısımı bi elastisite modulu kullansak??? ayrıca poisson oranı..Ayrıca materyalden yenı materyel olusturuyorum ama panelı cızmeden once veya cızdıkten sonra statık betonarme sekmesınden tanımladıgım materyalı atayamıyorum...yani c20 betonarmeyi tanımladıgım tugla ıle degıstıremıyorum sekmede gozukmuyo tanımladıgım materyal???? sonuclarını tdy nın basınc ve kayma emnıyetlerı ıle kıyaslasak??? !!!Nasıl yapabılırız bılen bırısı varsa lutfen cevaplarmı!!! programda yapılacak rakamsal butun degısıklıkler ve modelleme teknıgı nasıl yapılmalıdır!!!! Sağlık ve esenlikle...

forum içinde "yığma" yazıp arayabilirsin.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

merabalar
Projeyi çözdükten sonra kolon donatılarını incelerken bodrum ve zemin kat kolon demirlerinin üst kattakilerden daha az olduğunu gördüm. Bu bir hata değilmidir?
Bunu biz donatıları değiştirerek gidermeli miyiz?
İdeStatik kullanmaya yeni başladım, bu 2.projem
ben mi bir yerde yanlışlık yapıyorum acaba?
projeyi ekleyecektim ama sıkıştırılmış hali 3mb.
Projeyi eklemeye de çok gerek yok sanırım

Program her katta kolonlara kendi tasarımına yetecek kadar donatı seçmektedir. Ayrıca üst kattaki kolonların donatılarının bağlanması için eğer alt kat kolonunda daha az donatı var ise ek ankraj donatıları atmaktadır. (Kolon düşey açılımı alarak görebilirsiniz.)
İstediğiniz kontrol iş listemizde var, ancak şu an otomatik olarak yapılmıyor. Kolon betonarme diyalogunda alt kat kolonunda donatıyı manuel olarak arttırıp istediğiniz durumu elde edebilirsiniz. Bu durumda program donatıyı kilitleyecek ve tekrar analiz yaptığınızda bile sizin verdiğiniz donatıları kullanacaktır.

saridurmus":7qsqe5z2' Alıntı:
ekteki projede kesitleri almıyor.
Sistemde hiç döşeme tanımlanmadığı için otomatik kesit alınmıyor. Kalıp planı aldıktan sonra Çizim Menüsünden Kalıp Planı kesiti komutunu kullanarak kesit hattını siz geçirip kesit alabilirsiniz.

Ayrıca kiriş üzerine tanımlanan çizgisel yükler, plak döşemelerde kullanılabilir. Kiriş üzerine gelen ilave yükleri Yapı ağacından tanımlamalısınız.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Teşekkürler,
bir deneme yapıyordum. Projeyi rijit diyafram oluştur seçeneği ile analiz edildiğinde kesiti alıyor.

sayın ismaik Hakkı beşler bey,

YIGMA YAPILARIN TASARIMI KONUSUNDA
ilginiz için teşekkür ederim...
Fakat cokca defa soyledıgınız sayfaya dek gelmıstım araştırma yaparken ama o mantık cok abes bence kesınlıkle katılmıyorum boyle bı yaklasıma! neden ? cunku elastısite modulunu degıstırsende donatılı modellıyo buda demek oluyokı aslında senın duvarın okadar yuk tasımıyo yani donatının tasıdıgıda dahıl edılıyo! aslında bı cok neden daha varda ılk aklıma gelendı! belkı perde de max pursantajlarıyla oynanıp bıseyler yapılabılır bu konuda ama baska durumlarda mevcut!
istediğim aslında en yaklasık sekılde nasıl modelleyebılırız? sorusu...ama kesınlıkle o linkte belırtılen gıbı olamaz ! duvarı kabuk modellemeye katılıyorum ama bu şekilde degil!

İsmail hakkı bey'den özür dileyerek yığma yapılarla alakalı diyaloğa katılmak istiyorum.

sayın ghost..
Statik hesaplarda elemanların rijitlikleri dikkate alınır. mesela, betonarme bir çerçevenin statik hesabında,
kolon ve kirişin geometrik verilerinden elde edilen rijitlik değerleri kullanılarak hesap yapılır. İçinde ne kadar donatı olduğu statik hesap açısından hiç önemli değildir.

Sizin karıştırdığınız mesele şu ki, idestatik uygun malzeme değerleri girildiğinde, kabuk eleman olarak yığma yapı analizi yapabilmektedir.
Bu analizde, yığma duvar elemanlarındaki gerilme dağılımı ve değerleri kullanılarak tasarım yapılabilir.

Bir başka ifadeyle, modellenen yapı analiz edilip gerilme değerleri belirlendikten sonra, yığma yapılar adına idestatik'te yapabilecekleriniz biter...Analiz sonuçlarına göre yığma duvar tahkiklerini ve tasarımı kendiniz yapmanız gerekir.

Yığma yapı modeli için uygun bir uniform malzeme tanımı da yapılabilmektedir ve bu tür hesaplar abes değildir.

iyi çalışmalar.

Merhabalar.
dabanlio":223v09ab' Alıntı:
Statik hesaplarda elemanların rijitlikleri dikkate alınır. mesela, betonarme bir çerçevenin statik hesabında,
kolon ve kirişin geometrik verilerinden elde edilen rijitlik değerleri kullanılarak hesap yapılır. İçinde ne kadar donatı olduğu statik hesap açısından hiç önemli değildir.
Sayın dabanlio'ya katılıyorum.
Betonarme yapı elemanlarında beton içerisine demir donatılar yerleştirilerek; betonun taşıyamadığı çekme kuvvetleri demire taşıtılır.Betonun hiç çekme taşımadığı ya da çok az (belli sınırlar içerisinde) taşıdığı kabul edilir. Betonarme elemanlardaki donatılar basınç kuvvetlerinin taşınmasında da betona yardımcı olurlar.

sayın dabanlio ,

ilginiz için cok tesekkur ederim...
Öncelikle şunu belirteyim ben hiçbir yerde statik hesapta donatı önemlidir demedim. Dikkat ederseniz betonarme hesabı hakkındadır konuştuklarım..ve betonarme tarzı modelleme ile yapabilirmiyiz tarzında bi soruydu sordugum yani malzemeyi betonarme olmaktan çıkarmak! ve sonuçları gerilme olarak degilde DAYANIM ve ETKİ DİYAGRAMLARI olarak incelemek! çünkü şuanda programı cok müsait gömüştüm bu duruma (tek malzeme olarak yani kompozit shell olarak veya tuğla harç,ve donatıya aynı elastisite modüllerini poisson oranlarını kayma rijitliklerini ve diger teknik özelliklerini vererek hesabın tamamını yapabılmesi ama emniyet sınırlarında olup olmadıgına bızım bakabılecegımız) ''uygun verileri girdiğinizde yığma yapı analizi yapabilmektedir demişşiniz ' bugüne kadar bircok yıgma yapıyı elle cözdum ve gunlerımı aldı!fakat hıc bı zaman statik cozumum sadece gerılemeleri bulup hesabını degerlendırmekten oluşmadı!oluşamazda!devede tüydü gerilme hesabı! ki bunu şu cümlenize istinaden söyledım '' yıgma yapıların analizini yapıyor''.kanımca sadece gerilme hesabı yapmak yıgma yapı analizi degildir...! Aslında ilk olarak şu cümlenizi yazmış olsaydınız ''gerilme değerleri belirlendikten sonra, yığma yapılar adına idestatik'te yapabilecekleriniz biter'' hersey tamamdı......heveslenmiştim tam anlamıyla çözüyor diye. neyse paylasımınız ıcın tekrar tesekkur ederım.. saglık ve esenlikle...!

sayın bolvadinim,
demir (donatı) , çekme kuvveti (çekme gerilmesi), demir donatılar (donatılar donatılar???),....biraz daha dikkat! saglık ve esenlikle !

sayın ghost.
Yığma yapı tasarımı genel olarak duvarların düşey basınç gerilmesi ve yatay kayma gerilmesi kontrolüne bağlıdır.
Deprem yönetmeliği, konstrüktif kaidelerden sayılabilecek olan duvar boşluklarına ait şartlar, desteklenmemiş duvar boylarına ilişkin sınırlar ve minimum duvar alanı kuralları gibi geometrik kontroller haricinde taşıyıcı yığma duvarlar için sadece düşey basınç ve yatay kayma gerilmesi hesabı öngörmektedir.
Program uygun bir model ile, duvar basınç ve kayma gerilmelerini hesaplayabilir.
Döşemelerin hesabı ise TS500'e göre zaten program tarafından yapılmaktadır.
Yatay ve düşey hatıllar kolon/kiriş elemanlarıyla oluşturulabilir.
Temeller hakeza...
Deprem yükü hesabına dair spektrum katsayısı ile deprem yükü azaltma katsayısı ve tasarım yük kombinasyonları programın ilgili bölümlerden ayarlanabilir.
İdestatik'te yapabileceklerinize yukarıda sayılanlar da dahildir.

Genel olarak programın veri giriş ve analiz mantığı, kullanıcı tercihleriyle, önemli ölçüde, yığma yapılara uygun hale getirilmeye müsaittir.

merabalar
betonarme -- donatı seçimi kısmından
döşemelerdeki düz ve pilye donatılarda fi 8 i kapattım, ancak projemi incelediğimde 8 lik demir kullandığını görüyorum..
Sıkıntı nerededir acaba?

Ekli dosyalar

• 1.rar
    1.rar
    760.7 KB · Görüntüleme: 506
Merhaba,
Projedeki döşemeler nervürlü döşeme. Programda nervürlü döşemede dağıtma donatısı olarak 8 lik donatı çapı kullanıyor. Eğer isterseniz Nervür Betonarme Diyaloğundan donatı çapını tüm döşemeleri bir kerede seçerek değiştirebilirsiniz.

İyi çalışmalar

Tüm ide yapı ailesine Selamlar, Ekte gönderdiğim güçlendirme projelerinde 6.51 versiyonu ile 6.2007 versiyonlarında yaptığım analizlerde farklı sonuçlar alıyorum. hangi versiyonun sonuçlarını dikkate almak lazım iyi çalışmalar

Ekli dosyalar

Merhaba,

aksa":2t0d671z' Alıntı:
Tüm ide yapı ailesine Selamlar, Ekte gönderdiğim güçlendirme projelerinde 6.51 versiyonu ile 6.2007 versiyonlarında yaptığım analizlerde farklı sonuçlar alıyorum. hangi versiyonun sonuçlarını dikkate almak lazım iyi çalışmalar

Projenizi inceledim. Modelinizde data giriş kurallarına uymayan bildirimler var. Örneğin 2.bodrumda girilen bir panel bir üst katta olmamısına rağmen onun üstünde girilmiş. Bu durum düşey süreksizliğe neden oluyor ve hesabınız ön gördüğünüz modele uymuyor. (Örnek P38 ve P40 ve onun üst katları).

Analiz ayarlarında bulunan "otomatik betonarme dizaynını işaretlemeniz gerekmektedir. Özellikle 6.2007'de çözüm yaparken bu hususa dikkat edin.

Analiz ayarlarında üst rijit bodrum kat nosu 2 girilmiş. Halbuki o katlar rijit katlar değil. Datanıza göre üst rijit bodrum kat nosu -2 verilmelidir.

6.51 versiyonunda güçlendirme ile ilgili bir çok değişiklik yapıldı :

- Yapı için öngörülen minimum performans hedefine göre performans analizinin yapılması
- Hedeflenen performans düzeyi için deprem aşılma olasılığının programa verilmesi
- 2 aşamalı güçlendirilmemiş ve güçlendirilmiş yapı analizlerinin arka arkaya otomatik, tek seferde yapılabilmesi
- Sadece girilen yapının performans analizinin yapılabilmesi
- Seçmeli güçlendirme raporları diyalogu
- Performans analizi sırasında hesap aşamalarının diyalogla listelenmesi
- Mevcut yapı/güçlendirilmiş yapı karşılaştırılma raporları ; mevcut yapı/güçlendirilmiş yapı deplasmanları; kat kuvvetleri; kat bilgileri; deprem parametreleri vb. raporlarının karşılaştırılması
- Eleman süneklik kontrolleri; raporda elemanın gevrek ya da sünek olmasına ilişkin açıklamalar
- Performans raporunda eleman hasar nedenin belirtilmesi
- Kolon Vr kesme kuvveti hesabında çirozların dikkate alınıp alınmaması seçeneği

6.51 versiyonu ile 6.2007 arasında bazı farkların olabileceğini ön görmemiz normal. Ancak tam değerlendirmek için modelin data giriş kurallarına göre hazırlanması önemlidir.

Bu bilgiler ışığında modelinizi detaylı olarak kontrol etmenizi öneriyorum. Sorunuz olursa tekrar yazarsınız.

İyi çalışmalar...

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    28.7 KB · Görüntüleme: 25,655
Geri