V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 6 kullanımıyla ilgili sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canlarins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kiriş açılımlarında çizim hatası

Merhaba
Ekteki projenin Zemin kat 19 ve 33 nolu kirişler ile 1. kat 33 nolu kirişlerde çizim hatası mevcut.

Önceden yazmıştım ama tekrar yazacağım.
İdecad Prgramı Kiriş gönyelerini yönetmeliğe uygun çiziyor, Ancak opsiyonel olarak gönyeli çizim alma imkanımız olsa daha iyi olur kanaatindeyim.
Kirişe 2D çalışma ekranında gönyeleri ekliyorum. Buda bayağı zaman alıyor. Kiriş açılımları diyalogunda kirişleri gönyeli çiz gibi bir komut olsa çok güzel olur.

Herkese kolay gelsin.

Ekli dosyalar

Re: Kiriş açılımlarında çizim hatası

bende 6.52 var bu versiyonda böyle bir problem çıkmadı sanırım sizde daha eski bir versiyon var .

MERHABA,
BETONARME DONATI SEÇİMİ SEKMESİNDEN, KİRİŞLER BÖLÜMÜNDEN 12 LİK DONATI KULLANMAMASI İÇİN GEREKLİ İŞARETLEMELERİMİ YAPIYORUM ANCAK ANALİZ SONUCUNDA METRAJA BAKTIĞIMDA HER KATTA 35 KG LIK 12LİK DONATI GÖSTERİYOR.
BUNUN SEBEBİ NEDİR?

Merhaba,

Metrajdaki donatı gövde donatısı olabilir. Kiriş Gövde Donatısı Çapı -Betonarme/Parametreler/Kiriş Parametreleri- diyaloğundan belirlenir.
Eğer değilse projenizi ekleyin.

kirişsiz radye temel donatı sorunu

Ekde gönderdiğim proje z+5 kat ve qem=10tf/m2 sorunum şu 75cm'lik radye kullanıyorum,beton sınıfı C30 ve temel donatısı olarak fi16 kullandım.Fakat donatı alanı yetersiz geliyor.Hesap aksı ayarlarından düz+pilye olarak seçtiğimde bu sorunu aşıyorum.ancak radyede pilye kullanmak istemiyorum.bu konuda projemi inceleyip yardımcı olursanız sevinirim...

Ekli dosyalar

Re: kirişsiz radye temel donatı sorunu

haliltek":roz0gf7o' Alıntı:
Ekde gönderdiğim proje z+5 kat ve qem=10tf/m2 sorunum şu 75cm'lik radye kullanıyorum,beton sınıfı C30 ve temel donatısı olarak fi16 kullandım.Fakat donatı alanı yetersiz geliyor.Hesap aksı ayarlarından düz+pilye olarak seçtiğimde bu sorunu aşıyorum.ancak radyede pilye kullanmak istemiyorum.bu konuda projemi inceleyip yardımcı olursanız sevinirim...
-Analiz Ayarları /TDY Seçenekleri Sekmesinde Üst Rijit Bodrum Katı numarası 0(sıfır) girilmiş. Sıfır Zemin katın numarası. Zemin Katta bodrum çevre perdesi olmadığı için olmayan bir kat numarası yani -1 girilmeli.
-Donatı seçimi diyaloğunda radye döşeme ilave donatıları için sadece 16 lık çap seçilmiş. Radye döşemedeki AS(-) uyarısı 2 nolu hesap aksında gerekli ilave donatının atılamamasından kaynaklanıyor. 18 ve 20 lik ilave donatı çaplarını da işaretleyin.

Yukarıda belirtilen tespitler çerçevesinde projeyi tekrar düzenlemesi durumunda donatı yetersizliği sorunu aşılabilir.

Ayrıca projede;
-Analiz Ayarları/Sistem Seçenekleri Sekmesinde -Rijit kolları dikkate al- satırı işaretlenmemiş. İşaretlenmesi yönetmelik kontrolleri açısından uygun olur.
- Yine Analiz Ayarları/Sistem Seçenekleri sekmesinde -Düşey yükleme hesabı için rijit diyafram kabulu yap- satırı işaretlenmemiş. Bu durum genelde z düzleminde eğik kiriş ve döşeme olan projelerde uygulanması bence daha uygun olur.
-Analiz Ayarları/ Temel -Zemin Sekmesinde -üst yapı etkileşimli çözüm - seçeneği kullanmanız temelde daha ekonomik bir tasarım imkanı sağlayabilir.

Ekli dosyalar

tevekkül":17v0lpwa' Alıntı:
Ekteki projede sürekli temel kirişlerinin kolonla birleşimlerinde 35 cm'e etriye sıklaştırmasını neden sıkıştırıyor?

Merhaba,

Program, TDY 3.3.4.1 maddesini uyguluyor.

Donatı çapı 14'lük; 1,4*25 = 35 cm...

Kolon düşey açılımına bakarsanız o detayda koşulun uygulanışı net görülüyor...

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    132.4 KB · Görüntüleme: 30,736
  • Ekran Alıntısı1.PNG
    Ekran Alıntısı1.PNG
    23.8 KB · Görüntüleme: 30,733

Levent Özpak":1ivjxndx' Alıntı:
haliltek":1ivjxndx' Alıntı:
-Analiz Ayarları /TDY Seçenekleri Sekmesinde Üst Rijit Bodrum Katı numarası 0(sıfır) girilmiş. Sıfır Zemin katın numarası. Zemin Katta bodrum çevre perdesi olmadığı için olmayan bir kat numarası yani -1 girilmeli.
-Donatı seçimi diyaloğunda radye döşeme ilave donatıları için sadece 16 lık çap seçilmiş. Radye döşemedeki AS(-) uyarısı 2 nolu hesap aksında gerekli ilave donatının atılamamasından kaynaklanıyor. 18 ve 20 lik ilave donatı çaplarını da işaretleyin.

Yukarıda belirtilen tespitler çerçevesinde projeyi tekrar düzenlemesi durumunda donatı yetersizliği sorunu aşılabilir.

Ayrıca projede;
-Analiz Ayarları/Sistem Seçenekleri Sekmesinde -Rijit kolları dikkate al- satırı işaretlenmemiş. İşaretlenmesi yönetmelik kontrolleri açısından uygun olur.
- Yine Analiz Ayarları/Sistem Seçenekleri sekmesinde -Düşey yükleme hesabı için rijit diyafram kabulu yap- satırı işaretlenmemiş. Bu durum genelde z düzleminde eğik kiriş ve döşeme olan projelerde uygulanması bence daha uygun olur.
-Analiz Ayarları/ Temel -Zemin Sekmesinde -üst yapı etkileşimli çözüm - seçeneği kullanmanız temelde daha ekonomik bir tasarım imkanı sağlayabilir.
-Levent bey bahsetdiğiniz uygulamaları yaptım.Gönderdiğiniz dosyayı açma şansım olamadı çünkü uyumsuz dosya versiyonu,bu dosyayı açmak için güncellenmiş dosya versiyonu kullan hatası alıyorum.kullandığım versiyon 6.2007 ve yeni bir güncelleştirme almıyorum.
-Sonuç olarak temel donatıları üstte fi16/11 altta fi18/14 çıktı.Benim bununla ilgili 2 sorum olucak.Bu arsanın yan parselinde (aynı zemin değerlerine sahip) B+Z+8 kat olan bir proje sta4cad ile çözülmüş ve temel derinliği 100cm ve donatıları altta ve üstte fi16/15 çıkmış.Bunda bir tutarsızlık yokmudur size göre.Şunuda belirtmek isterim idecad'i 4 versiyonundan itibaren kullanıyorum ve yaklaşık 1,5 sene proje çözmedim.3-4 ay önce yeni versiyonunu aldım.
-Diğer bir sorum radye döşeme hesap aksını pilyeli kullandığımda donatı sorununu fi16 ile çözmüş oluyorum.Fakat takdir edersinizki pilye kullanmak istemiyorum.Bu konuda bir açıklama yapabilirmisiniz?
-Bu konu dışında ise kirişlerde yada radye döşemede, 12mt.den uzun pilye donatılarını program neden bölmüyor.Halbuki düz donatılarda böyle bir sorun yok ve biz 12mt.den uzun donatılarda bindirme boylarını ayarlıyabilirmiyiz?ayrıca temel kolon filiz boylarını 100cm e çıkarmak istedim fakat bu seçeneği programda bulamadım.
-Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim...

Re: 6.52 versiyonu

Merhabalar.
6.52 versiyonunda çalışyoruz ve çizimde kalıp planı kesiti alırken bazen program kapanıyor sebebi?
Analiz sekmesine;Otomatik analiz sisteminin oluşturulması ve analiz sistemi oluştur ikonları eklenmiş tam olarak neye yaradığını anlamadım.
İyi çalışmalar...

-Levent bey bahsetdiğiniz uygulamaları yaptım.Gönderdiğiniz dosyayı açma şansım olamadı çünkü uyumsuz dosya versiyonu,bu dosyayı açmak için güncellenmiş dosya versiyonu kullan hatası alıyorum.kullandığım versiyon 6.2007 ve yeni bir güncelleştirme almıyorum.
Aşağıdaki linkten Ver 6.52 yi güncelleyebilirsiniz. Bu versiyon henüz otomatik güncelleme sitesine konmadı.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

-Sonuç olarak temel donatıları üstte fi16/11 altta fi18/14 çıktı.Benim bununla ilgili 2 sorum olucak.Bu arsanın yan parselinde (aynı zemin değerlerine sahip) B+Z+8 kat olan bir proje sta4cad ile çözülmüş ve temel derinliği 100cm ve donatıları altta ve üstte fi16/15 çıkmış.Bunda bir tutarsızlık yokmudur size göre.Şunuda belirtmek isterim idecad'i 4 versiyonundan itibaren kullanıyorum ve yaklaşık 1,5 sene proje çözmedim.3-4 ay önce yeni versiyonunu aldım.
-100 cm yüksekliğindeki bir radye döşemeye Minimum pursantajı 0.002 kabul ederek çözüm yaparsanız, konması gereken donatı alanı 18.7 cm2 dir. Eğer 16 lık donatı kullanılacaksa fi16/11 den daha az donatı konamaz. fi16/15 arayla konan donatı alanı 13.404 cm2 dir ve 0.0013 pursantaj oranına karşılık gelir. Yani TS500 in izin verdiği mimimum donatı oranından az donatı koyulmuş olur.

-Diğer bir sorum radye döşeme hesap aksını pilyeli kullandığımda donatı sorununu fi16 ile çözmüş oluyorum.Fakat takdir edersinizki pilye kullanmak istemiyorum.Bu konuda bir açıklama yapabilirmisiniz? -Bu konu dışında ise kirişlerde yada radye döşemede, 12mt.den uzun pilye donatılarını program neden bölmüyor.Halbuki düz donatılarda böyle bir sorun yok ve biz 12mt.den uzun donatılarda bindirme boylarını ayarlıyabilirmiyiz?
Kirişsiz radye döşemede pilyeli çözüm uygun bir çözüm değil. Bir önceki mailde belirttiğim gibi üst yapı etkileşimli çözüm yapmanız daha ekonomik olacak. Radyede düz donatılarda 12 metre boy kontrolü yapılmaktadır. Ayrıca 6.52 versiyonundan itibaren tüm kiriş donatılarında 12m kontrolü yapılmaktadır.

ayrıca temel kolon filiz boylarını 100cm e çıkarmak istedim fakat bu seçeneği programda bulamadım.
-Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim...
-Betonarme/Parametreler/Genel Betonarme Parametreleri diyaloğundan ankaraj donatı boyu parametrelerine müdahale edilebiliyor.

Re: 6.52 versiyonu

Merhabalar.
6.52 versiyonunda çalışyoruz ve çizimde kalıp planı kesiti alırken bazen program kapanıyor sebebi?
Merhaba
Kalıp planı kesiti alırken kırılma yaşadığınız projeyi ekler misiniz? Sebebini araştırır, ileriki versiyonlarda gerekli önlemleri alabiliriz.
Analiz sekmesine;Otomatik analiz sisteminin oluşturulması ve analiz sistemi oluştur ikonları eklenmiş tam olarak neye yaradığını anlamadım.
İyi çalışmalar...

ideCAD, 6 versiyonunda mühendis kolon/kiriş vs taşıyıcı elemanları girerken gerçek zamanlı olarak analiz sistemini güncellemektedir. Bu özellik binanızı tasarlarken bir taraftan taşıyıcı sistemine de hakim olmanızı sağlar.Ancak bina büyüdükçe ve özellikle kabuk eleman sayısı arttıkça bu özellik çalışmada yavaşlıklar doğurabilir.Otomatik analiz sistemi oluşturma özelliğini kapatırsanız ideCAD analiz sistemini güncellemeyecek ve daha hızlı çalışmaya olanak sağlayacaktır. İstediğiniz zaman analiz sistemi oluştur butonuna basarak sisteminizi tekrar oluşturup son haline getirebilirsiniz. Analiz sırasında ideCAD her halukarda sistemi oluşturup güncel hali ile çözüm yapacaktır.

İyi çalışmalar

kesit alırken kapanma hatası bendede var... artık kaydedip tekrar deniyorum. tekrar tekrar yapınca bazen hata vermiyor, bazen tekrar hata veriyor.

Merhaba, ekte gönderdiğim örnek projelerde yalnızca kirişlerin panellere bağlanma noktaları farklı ,
1.her iki projenin 4. kat c aksındaki k5 kirişinde yapı sonuçlarından meydana gelen kesme kuvvetlerini incelediğimde örneğin konum:4 m metredeki kesme kuvveti sonuçları farklı çıkıyor.(7.03,6.79 gibi)
2. Yapı ağacından her iki proje incelendiğine K1 kirişinin panellere bağlantı şekli farklı olduğu görülüyor.
3-B1 Projesinde K1 VE K3 Kirişlerini P02 panelinin orta noklarına bağlantısı yapılırken K9 kirişinin P01 panelinin orta noktasına bağlanmıyor.
A1 Nolu proje ile B1 Nolu projeleri incelersek ; kirişleri panellere ne şekilde bağlamamız daha doğru sonuç elde etmemizi sağlar? Teşekkür ederim İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• A1.cde
    A1.cde
    1.1 MB · Görüntüleme: 722
  • B1.cde
    B1.cde
    1.3 MB · Görüntüleme: 667
Geri