V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 6 kullanımıyla ilgili sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canlarins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Daha önce gmail.den farklı bir projeyi göndermiştim aynı sorun vardı..
3-4 aksı arası kesit alınınca program atıyor..proje ekte

Ekli dosyalar

• İDE.cde
    İDE.cde
    237.2 KB · Görüntüleme: 594
YasinTezel":97e30r99' Alıntı:
coskun3561":97e30r99' Alıntı:
döşeme boşluğu ile yapmak istemediğimi belirtmiştim. O şekilde zaten yapabiliyorum.
benim amacım boşluğun kenar kısımlarını kirişle kapatmak.
E aksı üzerinde bir döşeme kenarı olması lazım, silinmiş olabilir.

E aksındaki döşeme kenarını çizdim, sizin tanımladığınız sürekli temellerin içerisinden döşeme boşluğu tanımlayarak , sürekli temellerin içini boşalttım ve düşük kotta başka bir radye temel tanımladım,

Kotları , sürekli temel ve radye temel kalınlıklarını projenize göre ayarlayabilirsiniz.
teşekkür ettim.

Perdenin yanına kiriş yerleştirildiğinde kiriş açılımlarında donatıları çizmiyor..? 1 cm bindirme yapınca düzgün veriyor.

Ekli dosyalar

• kiriş.jpg
    kiriş.jpg
    87.6 KB · Görüntüleme: 24,429
Mümkünse bu şekilde bir kiriş bağlantısı yapmayın. Çok yüksek bir kesme çıkar ve muhtemel bir hasar bölgesi. Saplama kirişlerin kolona minimum kiriş derinliği kadar mesafeden saplanması gerekir. Ve=(Mi+Mj)ln den çıkaracak kesme değeri sizin birleşimde ln sıfır olduğundan teorik olarak sonsuza gider :) .

2 katlı bir tek daire projemde radye temel yaptım. Negatif zemin gerilmesi kontrolünü işaretlediğim zaman radyede hiçbir şekilde kurtaramıyorum. ama işaretli olmadığı zaman 30 cm lik radye bile kurtarmakta...
Görüşleriniz?

coskun3561":gaapjhxd' Alıntı:
2 katlı bir tek daire projemde radye temel yaptım. Negatif zemin gerilmesi kontrolünü işaretlediğim zaman radyede hiçbir şekilde kurtaramıyorum. ama işaretli olmadığı zaman 30 cm lik radye bile kurtarmakta...

Merhaba,

Aslında sorunuzun yanıtını, sorduğunuz soruda zaten belirtmişsiniz.. Radyede negatif gerilme oluşuyor ve siz o kontrolü iptal edince de program sizi uyarmıyor.

Raporda ve 3B çerçeveden zemin gerilmesi sonuçlarını inceleyin. Negatif gerilmenin büyüklüğüne ve etkili oluduğu alanlara bakın. İhmal edebilceğiniz kanısına varırsanız o şeklilde tasarım yaparsınız.

Projeyi eklerseniz daha net yorumda bulabiliriz.

İyi çalışmalar...

tamam negatif gerilmeler ihmal edilebilecek düzeyde ancak radye 100 cm yükseltip kenarlardan da 50 cm açmama rağmen kurtaramıyorum negatif gerilmeden. ihmal etme durumum olmasa temeli kurtarmam çok zor görünüyor. ya da ben başka bir yerde mi yanlış yapıyorum? Analiz ayarlarına baya baktım ama...

Ekli dosyalar

• 1.rar
    1.rar
    1.3 MB · Görüntüleme: 368
Sisteminizin deformasyon durumunu incelerseniz negatif zemin gerilmesine neyin sebep olduğunu göreceksiniz. (Konsol kirişleriniz temel alanından dışarıya uzanıyor, ve kaldıraç etkisi yaparak radyenin diğer ucunu havaya kaldırıyor). Bu örnekte negatif zemin gerilmeleri radyenin uç kenarında oluşuyor, binaya etkisi yok. Yani ihmal edilebilir. Ayrıca radyenizin kırmızı olarak görünen (negatif gerilmeye maruz) kısmını kısaltabilirsiniz.

Ekli dosyalar

• gerilme_isaret.png
    gerilme_isaret.png
    45.2 KB · Görüntüleme: 24,837
  • deplasman.png
    deplasman.png
    36.7 KB · Görüntüleme: 24,837
temeli daralttığım zman da negatif gerilme hatası kalıyor. Bende binadan ne kadar uzak tutarsam o kadar iyi olur diye temeli geniş tuttum.

coskun3561":f9n1m5sn' Alıntı:
temeli daralttığım zman da negatif gerilme hatası kalıyor. Bende binadan ne kadar uzak tutarsam o kadar iyi olur diye temeli geniş tuttum.

S68 kolonunun yönünü değiştirip, mat radye çözüm yaparsanız negatif gerilme -0.5 t/m2'ye kadar düşüyor(g+q-Ey2 yüklemesi). Bence bu gerilme ihmal edilebilecek bir düzeyde... İlla negatif gerilmeyi kaldırmak istiyorsanız, taşıyıcı sistemi de gözden geçirmeniz gerekiyor. Kat adedi az oldundan deprem yüklemesi eksi yüklemede g+q'dan büyük çıkıyor temelde; ve haliyle kombinasyon negatif oluyor.

Verilerinizde bir hata gördüm. Geometri kontrolünde de hatayı görebilirsiniz. S aksı üzerindeki kirişle (K609), K591 nolu kiriş birbirini tutmuyor. Aynı durum diğer katta da geçerli. Onları düzeltirsiniz.

İyi çalışmalar...

HakanŞahin":3fgqwjqs' Alıntı:
coskun3561":3fgqwjqs' Alıntı:

S68 kolonunun yönünü değiştirip, mat radye çözüm yaparsanız negatif gerilme -0.5 t/m2'ye kadar düşüyor(g+q-Ey2 yüklemesi). Bence bu gerilme ihmal edilebilecek bir düzeyde... İlla negatif gerilmeyi kaldırmak istiyorsanız, taşıyıcı sistemi de gözden geçirmeniz gerekiyor. Kat adedi az oldundan deprem yüklemesi eksi yüklemede g+q'dan büyük çıkıyor temelde; ve haliyle kombinasyon negatif oluyor.

Verilerinizde bir hata gördüm. Geometri kontrolünde de hatayı görebilirsiniz. S aksı üzerindeki kirişle (K609), K591 nolu kiriş birbirini tutmuyor. Aynı durum diğer katta da geçerli. Onları düzeltirsiniz.

İyi çalışmalar...

gözden kaçmış, küçük projelerde daha dikkatsiz davranıp daha çok hata yapıyoruz sanırım.
Teşekkür ettim. Size de iyi çalışmalar

musti776":3iac2hyz' Alıntı:
s27 kolonunun temel birleşimini yapamadım yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.

S27 kolonunda bağlantı olarak bir sorun yok. Sadece S25, S27 ve S24 kolonları aynı aksta olmadığından temellerin çizgi düzeni olarak çakışmama durumu var. Sürekli temel raporu alırsanız eğer, TK77 ve TK71 temellerin mesnetinde S27 kolonunun dikkate alındığını görebilirsiniz.

Sorunuza ilave olarak P3 paneline bağlanan sürekli temele dikkatinizi çekerim. P3 paneline oturan TK58 temelini panelin iki ucunu tutacak şekilde girin. Kısacası TK58'i gireken P3 1. ucu, P3 2. ucu ve S18'i tıklayarak girin. Tk60'i de P3'ün 2. ucundan yakalayın.

İyi çalışmalar...

şantiyede çalışan bir arkadaşım bugün bana radye temellerde donatı boylarının 11.06 , 11.30 vb boylarda neden kaldığını, neden 12 m nin tamamının kullanılmadığını sordu. uygulamada ustalar bunların işçiliğinden kaçıp direkt olarak 12 m uyguladıklarını söyledi, ve bu sebepten çıkan metrajla uygulanan arasında farklılıklar oluşuyor. Bu bindirme yapılacak bölge neden 12 m ye kadar götürülmüyor ? Acaba amaç momentin fazla olduğu bölgelerde bindirme yaparak donatı alanını mı artırmak? veya başka sebebi mi var?

Kirişsiz radye temelde 12 metre donatının tamamı kullanılıyor. Örnek proje ekler misiniz?

Ekli dosyalar

• 12m.PNG
    12m.PNG
    31.2 KB · Görüntüleme: 24,790
Panellere ekstra yük ekleme olanağı iş proğramına eklendimi acaba? Bazen dışarıdan yük ekleme ihtiyacımız oluyor bunu proğrama eklerken zorlanıyoruz.

Panellere dış yük tanımlama işi planlarımızda var(Yanal sabit yük, yanal değişken yük-hidrostatik, panel üstüne duvar yükü gibi). Siz bunlar dışında ne gibi yükler tanımlama ihtiyacı duyuyorsunuz, tarif ederseniz faydalı olur.

yanal yüklere ekleyebileceğim konular perde sistemden oluşan hububat yüklerini sisteme girmek . diğerleri sizin söylediğiniz yükler şimdilik yeterlidir. Ayrıca Dairesel yapılan panellerde plan aldığımızda görünüşler bozuk çıkıyor dik açılı panellerde problem yok sadece eğri bir objeyi panel dönüştürdüğümüzde panel çizimleri bozuk çıkıyor.

Geri