V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 6 kullanımıyla ilgili sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canlarins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Re: ideCAD 6.01 Çıktı . İndirin , deneyin , görüş bildirin .

Sayın Dester,

Yazdıklarınızı örnek bir proje veya bir görsel üzerinde örnekleyerek gösterir misiniz?

cassabotanic":3py69sl3' Alıntı:
çözüm : donatı aksini döşeme boşluğu üzerinden gecirmemek ...
sayın cassabotanic
pratik çözüm önerin için çooooook teşekkür ederim. ancak orada bir döşeme boşluğu tanımlı iken eğer donatı içinden düz geçiyorsa bunun proğramda düzeltilmesi çok daha mantıklı olur. metraja da aynı şekilde yansıyor. yoksa autocad ile de düzelir. :)

Merhaba,

Büyük döşeme boşluklarında, o boşlukları döşeme kenarıyla ayırıp, hesap akslarını ona göre düzenlemek amaca daha uygun gelecektir.

Örnek olarak, ilgili resme göre konuşursak, DZ06 döşemesini döşeme kenarlarıyla parçalayıp, üç bölge döşeme oluşturacak şekilde data girişi yapmak, sonra da asal yönde olasılıkla konsol donatısı yerleştirmek uygun olabilir.

Hatta 3B çerçevede döşeme kabuk modelini incelenmek süretiyle o boşluk kenarlarında açığa çıkan donatıyı da atılacak donatı olarak dikkate alabilirsiniz.

Baca boşlukları vb küçük döşeme boşluklarında boşluk objesi uygun olur.

Döşeme boşluklarından döşeme aksı geçirmemek ise gerçekten pratik çözüm olur : )

cassabotanic":1x3c2otc' Alıntı:
sates":1x3c2otc' Alıntı:
Dilatasyonlu bir binayı idestatik te tek proje olarak çözebilirmiyim. Yoksa iki ayrı proje olarak mı çözmem gerekiyor. Programda tek proje olark çözme imkanı varmı?

Dilatasyonlu projeleri tek proje olarak çözebilirsiniz .
bu tür bir çözümde peryot,frekans,kat dönmesi, yatay ötelenme, yatay yükler, yatay yüklerin dağılımı, alfa-s ler, R ne şekilde hesaplanır. her birisi ayrı birer yapıyı temsil eden bu blokların her birisi için yukarıda bir kısmını belirttiğim değerler hesaplanabilir mi? ekte sizin verdiğiniz projenin dinamik analiz hesap raporu var. yorumunuzu bekliyorum. teşekkürler.

Şekildeki gibi birbirinen tamamen bağımsız bloklar halindeki binalarda, ortak temele bağlı, dilatasyonlu, ya da katlar arasında rijit diyafram sayısı/şekli değişen binalarda (mesela 2 kule arası köprülü tip binalar) ortak modal frekanslar hesaplanmasına rağmen, her mod, yapının ilgili parçasının modal şeklini belirler.

Modal analiz deformasyon şekillerinin animasyonunu incelerseniz her mod için binanın farklı bir kısmının harekete geçtiğini göreceksiniz.

Dolayısıyla modal birleştirme yapılırken örnek olarak 1.mod, A blok üzerinde etkin değilse, modal katılımı sıfır olacağı için A blok üzerine gelen yatay deprem kuvvetlerini etkilemez. Her parça kendi üzerine düşen kadar deprem kuvvetini kendi ağırlık merkezine eksantrisite uygulanarak alır.

Kat ötelemeleri, dönmeleri vs kendi ilgili bloklarında bir alt ve üst katlara göre relatif deplasman olarak hesaplanır. Program bu tesbiti otomatik yapar.

R katsayısını tüm proje için tek olarak almanız gerekir, alfas'ler ise tüm bina tabanında ortak olarak hesaplanır. Bu iki sebepten dolayı temeli dahil birbirinden tamamen bağımsız 2 binanın en doğru çözümü, 2 ayrı proje olarak çözmektir. Diğer tip düzensiz binalarda program tüm kontrolleri ve hesapları farklı diyaframlar durumuna göre binanın ilgili kısmını dikate alarak yapar.

Admin":5i9112fr' Alıntı:
Şekildeki gibi birbirinen tamamen bağımsız bloklar halindeki binalarda, ortak temele bağlı, dilatasyonlu, ya da katlar arasında rijit diyafram sayısı/şekli değişen binalarda (mesela 2 kule arası köprülü tip binalar) ortak modal frekanslar hesaplanmasına rağmen, her mod, yapının ilgili parçasının modal şeklini belirler.

Modal analiz deformasyon şekillerinin animasyonunu incelerseniz her mod için binanın farklı bir kısmının harekete geçtiğini göreceksiniz.

Dolayısıyla modal birleştirme yapılırken örnek olarak 1.mod, A blok üzerinde etkin değilse, modal katılımı sıfır olacağı için A blok üzerine gelen yatay deprem kuvvetlerini etkilemez. Her parça kendi üzerine düşen kadar deprem kuvvetini kendi ağırlık merkezine eksantrisite uygulanarak alır.

Kat ötelemeleri, dönmeleri vs kendi ilgili bloklarında bir alt ve üst katlara göre relatif deplasman olarak hesaplanır. Program bu tesbiti otomatik yapar.

R katsayısını tüm proje için tek olarak almanız gerekir, alfas'ler ise tüm bina tabanında ortak olarak hesaplanır. Bu iki sebepten dolayı temeli dahil birbirinden tamamen bağımsız 2 binanın en doğru çözümü, 2 ayrı proje olarak çözmektir. Diğer tip düzensiz binalarda program tüm kontrolleri ve hesapları farklı diyaframlar durumuna göre binanın ilgili kısmını dikate alarak yapar.
eğer sonuçta alfa-s tüm yapı için tek hesaplanıyorsa ve de R sayısı tek kullanılıyorsa bu hatalara sebep olmaktadır birliktee çözümde. çünkü bu yapıların her birisi diğerini etkilemeden(yeterli mesafede derz varsa) salınım/titreşim yapıyorsa, her bir blok ancak kendi içinde bağlı elemanlar üzerinde iç kuvvet oluşturabilir. buradan hareketle farklı taban kesmeleri(birbirinden tamamen bağımsız), farklı alfa-s ler oluşur. dolayısı ile farklı R ler. teşekkür ederim.

Admin":2s05ywtj' Alıntı:

bir sorum olacak. çözümde bilinen matris-deplasman yöntemi mi kullanılıyor idede. öyle ise dilatasyonla ayrılmış blokların her biri için yeni matris oluşturuyor mu? yoksa tek bir matris mi oluşturuyor? teşekkür ederim.

mhanifiata":34bz4y6g' Alıntı:
cassabotanic":34bz4y6g' Alıntı:
sates":34bz4y6g' Alıntı:
Dilatasyonlu bir binayı idestatik te tek proje olarak çözebilirmiyim. Yoksa iki ayrı proje olarak mı çözmem gerekiyor. Programda tek proje olark çözme imkanı varmı?

Dilatasyonlu projeleri tek proje olarak çözebilirsiniz .
bu tür bir çözümde peryot,frekans,kat dönmesi, yatay ötelenme, yatay yükler, yatay yüklerin dağılımı, alfa-s ler, R ne şekilde hesaplanır. her birisi ayrı birer yapıyı temsil eden bu blokların her birisi için yukarıda bir kısmını belirttiğim değerler hesaplanabilir mi? ekte sizin verdiğiniz projenin dinamik analiz hesap raporu var. yorumunuzu bekliyorum. teşekkürler.

Sayın mhanafiata

Gönderdiğiniz dinamik hesap raporu tamamen doğrudur. Fakat bu tarz yapılarda mode sayısını daha büyük seçmekte yarar var. Bu hesap raporunda daha önce fark etmediğim bir ayrıntı dikkatimi çekti. çoklu rijid diyaframlı yapılarda eşdeğer kat kuvveti hesaplanırken en üst kata ilave edilen kamçılama F kuvveti en üst katta sadece bir diyaframa etki ettiriliyor. Fakat bu sonucu etkilemiyor çünkü hesapta dinamik analiz sonucu hesaplanan diyafram kuvvetleri kullanılıyor.

Birbirinden tamamen ayrık blokların ayrı çözülmesi gerektiğini şimdi öğrendim.

Farklı bloklarınız aynı R katsayısına sahip ise aynı projede otomatik olarak birlikte çözülürler.

Bloklarınızın R katsayıları farklı olan bir proje ile çalışıyorsanız, önce R=1 alarak analiz yapıp, sonra kat parametrelerinde hesaplanan yatay deprem yüklerini kendiniz hesapladığınız ilgili R katsayıları ile küçüklterek kendiniz diyafram bazında yatay deprem kuvveti tanımlayabilirsiniz.

ideCAD'te tüm yapı tek bir matris ile çözülür, önceki mesajda bahsettiğim üzere ortak frekans listesi hesaplanmasının sebebi budur. Zaten başka türlü dilatasyonlu binaları temelleri ile beraber çözemezsiniz. (Ya da iki bloğun üst katlarda birbirine bağlandığı tip yapıları.)

Admin":3ir93dw6' Alıntı:
Farklı bloklarınız aynı R katsayısına sahip ise aynı projede otomatik olarak birlikte çözülürler.

Bloklarınızın R katsayıları farklı olan bir proje ile çalışıyorsanız, önce R=1 alarak analiz yapıp, sonra kat parametrelerinde hesaplanan yatay deprem yüklerini kendiniz hesapladığınız ilgili R katsayıları ile küçüklterek kendiniz diyafram bazında yatay deprem kuvveti tanımlayabilirsiniz.

ideCAD'te tüm yapı tek bir matris ile çözülür, önceki mesajda bahsettiğim üzere ortak frekans listesi hesaplanmasının sebebi budur. Zaten başka türlü dilatasyonlu binaları temelleri ile beraber çözemezsiniz. (Ya da iki bloğun üst katlarda birbirine bağlandığı tip yapıları.)
kabul ederseniz acizane bir önerim olacak. bu tür yapılarda ortak çözüm yapılır/yapılmaz tartışması çok uzar. çünkü ne kadarlık bir hatanın kabul edilebileceği çok izafi bir durum. onun yerine ayrık çözüm yapılmalı. ve ortak temel çözümü için ideye yeni bir sistem eklenmeli. yani bu ayrı bir değerlendirme /analiz editörü ile sağlanmalı. üst yapı analiz sonuçlarını ele alıp temele aktaran ve ortak temel üzerinde çözüm üreten bir sistem. örnekleri var sanırım. ama ben biraz bu konuda düşüneceğim. teşekkür ederim. :)

Dilatasyonlu projeleri tek proje olarak çözebilirsiniz .[/quote]
bu tür bir çözümde peryot,frekans,kat dönmesi, yatay ötelenme, yatay yükler, yatay yüklerin dağılımı, alfa-s ler, R ne şekilde hesaplanır. her birisi ayrı birer yapıyı temsil eden bu blokların her birisi için yukarıda bir kısmını belirttiğim değerler hesaplanabilir mi? ekte sizin verdiğiniz projenin dinamik analiz hesap raporu var. yorumunuzu bekliyorum. teşekkürler.[/quote]

Sayın mhanafiata

Gönderdiğiniz dinamik hesap raporu tamamen doğrudur. Fakat bu tarz yapılarda mode sayısını daha büyük seçmekte yarar var. Bu hesap raporunda daha önce fark etmediğim bir ayrıntı dikkatimi çekti. çoklu rijid diyaframlı yapılarda eşdeğer kat kuvveti hesaplanırken en üst kata ilave edilen kamçılama F kuvveti en üst katta sadece bir diyaframa etki ettiriliyor. Fakat bu sonucu etkilemiyor çünkü hesapta dinamik analiz sonucu hesaplanan diyafram kuvvetleri kullanılıyor.

Birbirinden tamamen ayrık blokların ayrı çözülmesi gerektiğini şimdi öğrendim.[/quote]
sayın cassabotanic
foruma koyduğunuz örnekte tasarladığınız yapıyı çözüp s08 numaralı kolonda oluşan etkilerde eksenel yükü ele aldım. aynen gönderdiğiniz yapıda s08 yükleri "birlikte-s08" adlı dosyada. sonra sağ bloğu silip analiz yaptım ve "ayrı ayrı-s08" adlı dosyada. eksenel yükleri bir kıyaslamak istedim. henüz sizin dlatasyonla ayrılmış bloklarınıza gelmedik. bir de onları ayrı analiz edip bakmak gerek. teşekkür ederim.

sayın mhanifata ,

İster birlikte aynı projede , ister ayrı ayrı projeler halinde çözelim sonuç hep aynı çıkıyor.

Siz ayrı proje olarak çözerken Alt yapı - Ust Yapı Birlikte çözüm seçeneğini işaretlememişsiniz.
Benim gönderdiğim dosyada alt - yapı üst yapı birlikte çözüm seçeneği işaretli çozum yaptım.

Re: İdeSTATİK 6

alakanıza ve yorumlarınıza teşekkürler...
Ancak, benim anlatmak istediğim yada sorum çizimlerler alakalı bir durumdu...
özellikle kiriş açılımlarında donatıların uzaması...
Hakan Bey, ne tür bir düzenleme yaptınız nasıl ettiniz bilmiyorum ama sizin gönderdiginizde bir sıkıntı yok gayet normal ancak bendeki programda sorun var sanırım, zira modüler dört köşe tek katlı br yapı paylaşıyorum lütfen incelermisiniz "KİRİŞ AÇILIMLARINI"...
bendeki kilitle alakalı bir sorun olabilirmi?
yada siz nasıl düzelttiyseniz o kiriş detaylarını, biraz açarmısınız..
iyi çalışmalar...
saygılar...

Merhaba,

İşaret ettiğiniz sorunu sadece sizin projenizde gördüm...

Problem sizin proje ayarlarınızla ilgili bir karışıktan kaynaklanıyor gibi duruyor.. Sorunu dosyaya kopyala yapıştır ile dataları şablon projesine alarak çözdüm..

Aşağıdaki işlemleri deneyelim...

1. Proje/Yeni proje tıklayın.
2. Şablon ile başlat işaretleyin.
3. Beyaz ya da siyah şablondan birini seçerek proje açın.
4. Açılan yeni proje sayfasında sorun olan sistemi tekrar girin.

Deneyin duruma göre tekrar görüşelim.

Gerekirse telefonla da konuşabiliriz

Bursa ideYAPI
0224 220 67 17

Aynı projede farklı R katsayısına sahip blokları birlikte çözmek için Analiz / Kat Parametreleri / Tanımlı F Fx Fy Sütünlarına ilgili katsayıya gore diyafram KatF leri girerek hesaplarınızı yapabilirsiniz.

ilerideki versiyonlarda aynı proje içerisinde farklı bloklar için farklı R katsayıları girebilme opsiyonunu ideYAPI'dan isteyebiliriz.

Hakan Bey alakanız için teşekkürler, dediginiz şekilde (şablon kullanarak) açınca sorun ortadan kalkıyor.
iyi çalışmalar, saygılar...

[/attachment]
cassabotanic":1alvu94u' Alıntı:
sayın mhanifata ,

İster birlikte aynı projede , ister ayrı ayrı projeler halinde çözelim sonuç hep aynı çıkıyor.

Siz ayrı proje olarak çözerken Alt yapı - Ust Yapı Birlikte çözüm seçeneğini işaretlememişsiniz.
Benim gönderdiğim dosyada alt - yapı üst yapı birlikte çözüm seçeneği işaretli çozum yaptım.
sayın cassabotanic
öncelikle bu konuda gösterdiğiniz araştırmacı yaklaşıma teşekkür ediyorum. yaklaşık 5 yıl önce TOKİ bünyesinde yaptığımız bir okul projesinde, yapı 2 derz ile 3 parçaya ayrılıyordu. çözümü ayrı parçalar halinde yaptık.o zaman da en büyük hayalim bu üç parçanın bir defada çözümü idi. şimdi de bunu istiyorum. ancak yaptığım örneklerde, henüz bu safhaya idede gelinmediğini (diğer proğramlarda da aynı) görüyorum. bir örnek koydum ekte. bir incelerseniz memnun olurum. temeli hiç işin içine katmadım. üst yapıda bir mutabakat olursa temele de geçeriz. 1. proje derzli 2 blok. 2. proje sadece bloklardan 1 tanesi.P102 de oluşan etkilere ben baktım.

Sayın mhanifiata ve değerli kullanıcılarımız,

Bildiğiniz üzere 6.01 beta1 versiyonumuz beta versiyonu, başka bir deyişle test versiyonu olup, onu kullanarak yaptığınız incelemeler bizler için ayrıca referans oluşturmaktadır. Programı incelerken programın beta versiyonu olduğu vesilesiyle, bu tarz yazışmalardan elde edilen verilerin bizler için önemli olduğunu ve sonuçların yakından incelendiğini bilmenizi istiyoruz.

Genel olarak 6.01 beta versiyonunda gözünüze takılan durumları ideYAPI'ya iletilip, o konuda gerekli önlemlerin alınmasını veya o durumların düzeltilmesini isteyebilirsiniz.

Siz kullanıcılarımız, program geliştirilmesinde bizlerin referansı olacaktır.

cassabotanic":1o2tt0hd' Alıntı:
Aynı projede farklı R katsayısına sahip blokları birlikte çözmek için Analiz / Kat Parametreleri / Tanımlı F Fx Fy Sütünlarına ilgili katsayıya gore diyafram KatF leri girerek hesaplarınızı yapabilirsiniz.

ilerideki versiyonlarda aynı proje içerisinde farklı bloklar için farklı R katsayıları girebilme opsiyonunu ideYAPI'dan isteyebiliriz.

Akşam ben size zaten bu konuyla ilgili cevap yazmıştım. Cevap yukarıda ...

Aşağıda bir kez daha yazıyorum

Benim gonderdiğim projede olduğu gibi Aynı R katsayısına sahip R = 8 bu ornekte bu 4 adet blok bir arada 6.01 Beta1 versiyonuyla Tüm deprem yönetmeliği kontrolleri dogru bir şekilde yapılarak hesaplanmaktadır.

Benim gonderdiğim ornekte siz tek olarak çozerken hata yapmışsınız.

Elmalarla armutları karşılaştırmamak lazım . Illa karşılaştıracaksanız birlikte modellediğiniz proje ile sap2000 i karşılaştırın , sonra tek başına girdiğiniz yapıyı da sap 2000 ile karşılaştırın.

Ya da siz birlikte modellediğiniz yapıyı sap2000 de modelleyin ve deyin ki bu sonuçlar doğrudur. Şunu anlatmaya çalışıyorum birlikte girdiğiniz projede kullanılan Ayrı ayrı Bloklar için R katsayısı giremiyoruz.

iyi çalışmalar

Geri