V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 6 kullanımıyla ilgili sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canlarins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
cassabotanic":o1w6asei' Alıntı:
cassabotanic":o1w6asei' Alıntı:
Aynı projede farklı R katsayısına sahip blokları birlikte çözmek için Analiz / Kat Parametreleri / Tanımlı F Fx Fy Sütünlarına ilgili katsayıya gore diyafram KatF leri girerek hesaplarınızı yapabilirsiniz.

ilerideki versiyonlarda aynı proje içerisinde farklı bloklar için farklı R katsayıları girebilme opsiyonunu ideYAPI'dan isteyebiliriz.

Akşam ben size zaten bu konuyla ilgili cevap yazmıştım. Cevap yukarıda ...

Aşağıda bir kez daha yazıyorum

Aynı projede farklı R katsayısına sahip blokları birlikte çözmek için Analiz / Kat Parametreleri / Tanımlı F Fx Fy Sütünlarına ilgili katsayıya gore diyafram KatF leri girerek hesaplarınızı yapabilirsiniz.

ilerideki versiyonlarda aynı proje içerisinde farklı bloklar için farklı R katsayıları girebilme opsiyonunu ideYAPI'dan isteyebiliriz.

Benim gonderdiğim projede olduğu gibi Aynı R katsayısına sahip R = 8 bu ornekte bu 4 adet blok bir arada 6.01 Beta1 versiyonuyla Tüm deprem yönetmeliği kontrolleri dogru bir şekilde yapılarak hesaplanmaktadır.

Benim gonderdiğim ornekte siz tek olarak çozerken hata yapmışsınız.

iyi çalışmalar
sayın cassabotanic,
benim gönderdiğim örnekte sonuçlar farklı çıkıyor. deprem yönetmeliği kontrolleri yapılamaz demiyorum ki. doğru analiz yapılamaz diyorum. bunu da yukarıda raporunu, kıyaslamak için koyduğum perdede açıkça görüyoruz. yönetmelik kontrolü ayrı bir şey, analiz ayrı bir şey. ben sizin gönderdiğiniz örneği temel-yapı etkileşimini her iki durum için de aynı alarak çözdüm. kolay gelsin.

aynı proje içinde aynı R sayıları olsa bile farklı yapıların farklı frekansları olacağından farklı dinamik etkilere maruz kalırlar. klasik bir yaklaşımla, deprem etkilerini katlara etkitmek de durumu temsil edemez.

Sayın kullanıcılar ve forum üyeleri ,

ideCAD Statik 6.01 Beta1 kullanarak dilatasyonla ayrılmış bloklardan oluşan projeleri birlikte çözerken aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir .

1) Bu tarz projelerin analizi tam doğru bir şekilde yapılmaktadır. Dinamik analiz , response spektrum , lineer ve nonlineer analizler
ister R katsayıları aynı , ister farklı olsun aynı projede modellediğiniz yapıyı dilerseniz sap2000 veya etabs ile modelleyip modların frekansların ve response spekrtum sonuçlarının aynı olduğunu gorursunuz.

2) Dinamik analiz ve response spektrum hesaplarında ne sap2000' de ne Etabs 'da Bloklar için farklı spekturum eğrileri giremezsiniz. Bu programlar ile
hesap yaparken de bir tane spekturum eğrisi tanımlarsınız. Yani bizim yönetmeliğimize göre farklı R katsayılarına sahip blokları bu programlarla aynı projede modellerken de ortak bir R katsayısı kullanmak zorundasınız.

3) Farklı bloklar için farklı R katsayıları giremediğiniz ve her ayrı blok için ayrı bir spektrum eğrisi tanımlayamadığınız için Modal analiz sonucu hesaplanan KatF lerini kullanabilirsiniz. Programda bu opsiyonlar mevcut. İster Deprem yönetmeliğinin emrettiği ve diğer yerli programların yaptığı gibi Modal kat Flerini kullanır ya da Direk response spektrum sonuçlarını kullanırsınız. Bu ikici opsiyon diğer yerli programlarda zaten yok

4) Farklı R katsayılarına sahip ve alfas hesaplanan blokların aynı projede olması durumunda KatF leri doğru hesaplanmamaktadır.

5) Bu yapılarda ayrı çozumde program tarafından hesaplanan kat F leri , kullanıcı tarafından birlikte çozum yapılan projeye girilirse bu yapılar ortak modellenebilir

6) İster aynı R katsayısına sahip ister farklı R katsayılarına sahip bloklar birlikte modellendiğinde deprem yönetmeliği kontrolleri tam ve eksiksiz yapılmaktadır.

Katılım ve paylaşımlarınız için çok teşekkürler

İsmail Hakkı Besler

Bu konuyla ilgili lütfen polemik yaratabilecek türde başka mesaj girmeyin burası polemik yapma yeri değildir.

Mesajınızın sizce polemik olmadığını düşünüyorsanız elbette mesaj girebilirsiniz. Hatta polemik yapmaya da devam edebilirsiniz.

Bu sizin tercihiniz olur .

Ismail Hakki Besler":3lesby5f' Alıntı:

ideCAD Statik 6.01 Beta1 kullanarak dilatasyonla ayrılmış bloklardan oluşan projeleri birlikte çözerken aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir .

1) Bu tarz projelerin analizi tam doğru bir şekilde yapılmaktadır. Dinamik analiz , response spektrum , lineer ve nonlineer analizler
ister R katsayıları aynı , ister farklı olsun aynı projede modellediğiniz yapıyı dilerseniz sap2000 veya etabs ile modelleyip modların frekansların ve response spekrtum sonuçlarının aynı olduğunu gorursunuz.

2) Dinamik analiz ve response spektrum hesaplarında ne sap2000' de ne Etabs 'da Bloklar için farklı spekturum eğrileri giremezsiniz. Bu programlar ile
hesap yaparken de bir tane spekturum eğrisi tanımlarsınız. Yani bizim yönetmeliğimize göre farklı R katsayılarına sahip blokları bu programlarla aynı projede modellerken de ortak bir R katsayısı kullanmak zorundasınız.

3) Farklı bloklar için farklı R katsayıları giremediğiniz ve her ayrı blok için ayrı bir spektrum eğrisi tanımlayamadığınız için Modal analiz sonucu hesaplanan KatF lerini kullanabilirsiniz. Programda bu opsiyonlar mevcut. İster Deprem yönetmeliğinin emrettiği ve diğer yerli programların yaptığı gibi Modal kat Flerini kullanır ya da Direk response spektrum sonuçlarını kullanırsınız. Bu ikici opsiyon diğer yerli programlarda zaten yok

4) Farklı R katsayılarına sahip ve alfas hesaplanan blokların aynı projede olması durumunda KatF leri doğru hesaplanmamaktadır.

5) Bu yapılarda ayrı çozumde program tarafından hesaplanan kat F leri , kullanıcı tarafından birlikte çozum yapılan projeye girilirse bu yapılar ortak modellenebilir

6) İster aynı R katsayısına sahip ister farklı R katsayılarına sahip bloklar birlikte modellendiğinde deprem yönetmeliği kontrolleri tam ve eksiksiz yapılmaktadır.

İsmail Hakkı Besler

Bu konuyla ilgili lütfen başka mesaj girmeyin burası polemik yapma yeri değildir.
Sayın İsmail Hakkı Besler
"Bu konuyla ilgili lütfen başka mesaj girmeyin burası polemik yapma yeri değildir" cümleniz biraz sert ve dışlayıcı değil mi sizce de? sonuçta burası forum olduğuna göre fikirleri yazmak gerekiyor. sayın cassabotanic ve ben bu konu üzerinde bu kadar durmasaydık sizin şu açıklamanız da olmazdı. ben yararlı olduğu kanaatindeyim. ama siz bunu eleştiriyorsanız bilemem. teşekkür ederim. iyi çalışmalar dilerim. bu şartlar altında foruma katılmamayı daha uygun görüyorum.

bu konuda polemik yapılmıyor. bilimsel paylaşım söz konusu. ben şahsen istifade ediyorum. mhanifiata arkadaşımızın vermiş olduğu örneklerde aynı kolon ve perdelerde, beraber ve ayrı ayrı modellerindeki sonuçlarının farklı olduğu görünüyor. eğer durum sizin dediğiniz şekilde ise bu konuda bir açıklama yapılması gerekmiyor mu?

Değerli kullanıcılarımız ve forum sakinlerimiz,

Bu konudaki açıklama ideCAD programının kurucusu ve sahibi İsmail Bey tarafından zaten direk yapılmıştır.

Ismail Hakki Besler":1bmhxwbd' Alıntı:

İsmail Hakkı Besler

Bu konuyla ilgili lütfen polemik yaratabilecek türde başka mesaj girmeyin burası polemik yapma yeri değildir.

Mesajınızın sizce polemik olmadığını düşünüyorsanız elbette mesaj girebilirsiniz. Hatta polemik yapmaya da devam edebilirsiniz.

Bu sizin tercihiniz olur .

Özellikle 2, 3 ve 4.maddelere tekrar dikkatinizi çekmek isterim.

Dilataasyonlu yapılarda farklı R katsayı kullanılması isteği ise tarafımızdan değerlendirilmektedir.

2.3 ve 4. maddelerin dikkate alınması süretiyle söz konusunu binalar idecad tarafından doğru olarak çözülürler.

Son olarak, genel forum kuralları içerisinde foruma üye olmuş her katılımcının görüşlerini önemsiyoruz. Yanlızca karşılıklı yazışmaların forum huzurunun bozabileceği kaygısını içimizde taşıdığımızı anımsatmak istedik.

Karşılıklı fikirlerin çoğalması ve konuşulması temenimiz ile tüm katılımcılara teşekkür ederiz...

Sayın Mhanifiata,

Dilastasyonlu binalar için özellikle tarafımızdan yapılan açıklama sonrasında, üzerine koymak istediğiniz bilimsel görüşleriniz varsa onları da okumak isteriz elbette...

Sayın Yetkililer ,

Eğer kızmazsanız bu dilatasyon meselesi ile ilgili bir sorum olacak. İncelediğim projeyi öğrenmek için geliştirdim.
Ortada dairesel yukselen bir blok var . Alt katlarda bu dairesel kulenin etrafında sekizgen ve ortadaki bloktan dilatasyonla ayrılmış ikinci bir yapı var.
Raporda hatalar veriyor bunlarla ilgilenmiyorum nasıl gidereceğimi biliyorum.

1) Bu projeyi bir seferde ortadaki blok ve kenardaki blok iki yapı birlikte çözebilirmiyim ?
2) Temel etkileşimli mi çozmeliyim ?
3) Ayrı ayrı çözüm doğru olur mu ?
4) iki yapı birlikte ve aynı zamanda temel etkilrşimli analizin doğru olduğunu nasıl test edebilirim

Saygılar

Ilgın Taşer

Sn. mhanifiata
eklemiş oldugunuz projeleri "1.durum ve 2.durum " biraz inceledim...
*RD1 kısmını ayrı bir proje olarak modelleyip R=6 (Karma) alarak analiz ettirdim ve F kuvvetlerini not aldım
*RD2 kısmını da ayrı bir proje şeklinde R=4 (Normal) alarakanaliz ettirdim ve onun da F kuvvetlerini not aldım
*sizin modellemiş oldugunuz hem RD1 hemde RD2'nin bir arada bulundugu dilatasyonlu sistemde; arkadaşların dedikleri gibi yapıp ayrı ayrı hesaplanan F kuvvetlerini manuel olarak girdim ve analiz ettirdim...
* işaretlediginiz perdedeki sonucları kontrol ettim ve hemen hemen sizin foruma eklediginiz (RD1 P02) perdesindeki aynı sonucları elde ettim diyebilirim..
*RD1 ve RD2 projelerindeki "Kat Bilgileri" raporlarından veya "Analiz>Kat Parametreleri"nden F kuvvetlerini inceleyebilir ve (RD1+RD2) projesindeki Analiz>Kat Parametreleri'nde yapmış oldugum değişikliği gözleyebilirsiniz...
*Ancak bir tek sorunla, o da dilatasyonlu ortak durum icin analiz yapılırken girilmesi gereken R katsayısı ne olmalı? zira (1.durumda R=6 ve 2.durumda R=4) bu konudaki görüşlerinizi merakla bekliyorum...
iyi çalışmalar...
saygılar...

Mirza":6bp0s9lw' Alıntı:
Sn. mhanifiata
eklemiş oldugunuz projeleri "1.durum ve 2.durum " biraz inceledim...
*RD1 kısmını ayrı bir proje olarak modelleyip R=6 (Karma) alarak analiz ettirdim ve F kuvvetlerini not aldım
*RD2 kısmını da ayrı bir proje şeklinde R=4 (Normal) alarakanaliz ettirdim ve onun da F kuvvetlerini not aldım
*sizin modellemiş oldugunuz hem RD1 hemde RD2'nin bir arada bulundugu dilatasyonlu sistemde; arkadaşların dedikleri gibi yapıp ayrı ayrı hesaplanan F kuvvetlerini manuel olarak girdim ve analiz ettirdim...
* işaretlediginiz perdedeki sonucları kontrol ettim ve hemen hemen sizin foruma eklediginiz (RD1 P02) perdesindeki aynı sonucları elde ettim diyebilirim..
*RD1 ve RD2 projelerindeki "Kat Bilgileri" raporlarından veya "Analiz>Kat Parametreleri"nden F kuvvetlerini inceleyebilir ve (RD1+RD2) projesindeki Analiz>Kat Parametreleri'nde yapmış oldugum değişikliği gözleyebilirsiniz...
*Ancak bir tek sorunla, o da dilatasyonlu ortak durum icin analiz yapılırken girilmesi gereken R katsayısı ne olmalı? zira (1.durumda R=6 ve 2.durumda R=4) bu konudaki görüşlerinizi merakla bekliyorum...
iyi çalışmalar...
saygılar...

Sayın Mirza ,

Deprem yönetmeliğinde tanımlanan R katsayısı Elastik deprem yuklerini azaltma katsayısı olarak bilinir. Yapının suneklilik duzeyine gore farklı değerler alır.
Orneğin suneklilik duzeyi normal sistemlerde 4 alınırken suneklilik düzeyi yuksek olan sistemlerde 8 alınır. Bu katsayı dinamik hesap sonucu elde edilen elastik deprem modal KatF lerinin hesaplanmasında kullanılır.

Sizin girdiğiniz Kat F lerinde zaten her bloğun R katsayısı dikkate alınmıştı. Dolayısıyla ortak çozumde girilen R katsayısının onemi analiz sonuçları açısından önemsiz fakat deprem yönetmeliği kontrollerinin cinsi açısından onemlidir. Sizin verdiğiniz bu ornekte blokları ortak çozerken bloklardan biri karma olduğu için ortak çozumde 6 verebilirsiniz. Burada onemli olan kontrollerin hangi yapı sistemi için yapılacağına karar vermeniz : normal , karma veya yuksek . Zira girdiğiniz ortak R katsayısına göre tüm bloklara aynı yapı muamelesi uygulanır. Orneğin siz bu sistemde eğer R katsayısını ortak sistemde 4 girerseniz deprem yonetmeliğindeki kontroller ve hesaplar suneklilik duzeyi normal sistemler için olduğu gibi yapılır.

Kolay gelsin
iyi çalışmalar

meraklı":nwlrrwke' Alıntı:
Sayın Yetkililer ,

Eğer kızmazsanız bu dilatasyon meselesi ile ilgili bir sorum olacak. İncelediğim projeyi öğrenmek için geliştirdim.
Ortada dairesel yukselen bir blok var . Alt katlarda bu dairesel kulenin etrafında sekizgen ve ortadaki bloktan dilatasyonla ayrılmış ikinci bir yapı var.
Raporda hatalar veriyor bunlarla ilgilenmiyorum nasıl gidereceğimi biliyorum.

1) Bu projeyi bir seferde ortadaki blok ve kenardaki blok iki yapı birlikte çözebilirmiyim ?
2) Temel etkileşimli mi çozmeliyim ?
3) Ayrı ayrı çözüm doğru olur mu ?
4) iki yapı birlikte ve aynı zamanda temel etkileşimli analizin doğru olduğunu nasıl test edebilirim

Saygılar

Ilgın Taşer

1) Bu projeyi bir seferde ortadaki blok ve kenardaki blok iki yapı birlikte çözebilirmiyim ? Evet
2) Temel etkileşimli mi çozmeliyim ? Evet
3) Ayrı ayrı çözüm doğru olur mu ? Yanlış olmaz ama doğrusu birlikte çozmektir.
4) iki yapı birlikte ve aynı zamanda temel etkileşimli analizin doğru olduğunu nasıl test edebilirim sistemi sap2000 e aktarıp sonuçları karşılaştırarak

Re: ideCAD 6.01 Çıktı . İndirin , deneyin , görüş bildirin .

mrhaba, ben kolon kapasite diyagramlarını nasıl alacağımı göremedim. raporlarda göremedim, tesekkürler

Merhaba, kolon kapasite diyaframları sadece kolon betonarme diyalogunda gösterilmektedir. Oradan inceleyebilirsiniz.

dester":1inupvdl' Alıntı:
mrhaba, ben kolon kapasite diyagramlarını nasıl alacağımı göremedim. raporlarda göremedim, tesekkürler

Merhaba

Kolon kapasite diyagramları Betonarme menüsünden Kolonlar ı seçin,
Kolon Betonarme diyaloğunda seçtiğiniz kolonu "Kapasite diyagramı" sekmesinde inceliyebilirsiniz.
Diyalogta istediğiniz yükleme durumunu seçerek, o yükleme durumunda kolonun taşıdığı N, M değerlerini görebilirsiniz.
Kolon kapasite diyagramları Raporlarda verilmemektedir.

Diyagramları bastırmak isterseniz. Diyalog aktifken Klavyede ALT + Print Screen tuşlarına birlikte basarak diyaloğu resim olarak kopyalayabilirsiniz.
Windows Paint programına CTRL + V tuşu ile yapıştırarak, Paint programından çıktı alabilirsiniz.

İyi çalışmalar.

Eğrisel perde

Merhabalar; ide 5 veya ide 6 da eğrisel perdeyi tam olarak nasıl tanımlayacağımı detaylı bir şekilde anlatabilir misiniz? Önce yay çizerek onu panele dönüştürmekten başka bir yol var mı? :ünkü panele dönüştür dediğimiz zaman mesela 10 eşit parçaya bölmesini istediğimizde bu parçalara tek tek donatı atıyor; bunu da çizimlerde birleştirmek gerekiyor. Bir başka husus da "Sadece çatısı çelik olan betonarme binalar " diye bir başlık açmıştım; bununla da ilgilenirseniz sevinirim. Kolay gelsin...

Re: Eğrisel perde

onurceylan":280o0e4v' Alıntı:
Merhabalar; ide 5 veya ide 6 da eğrisel perdeyi tam olarak nasıl tanımlayacağımı detaylı bir şekilde anlatabilir misiniz? Önce yay çizerek onu panele dönüştürmekten başka bir yol var mı? :ünkü panele dönüştür dediğimiz zaman mesela 10 eşit parçaya bölmesini istediğimizde bu parçalara tek tek donatı atıyor; bunu da çizimlerde birleştirmek gerekiyor. Bir başka husus da "Sadece çatısı çelik olan betonarme binalar " diye bir başlık açmıştım; bununla da ilgilenirseniz sevinirim. Kolay gelsin...

Merhaba,

Eğrisel paneller bildiğiniz gibi yayların panele dönüştürülmesiyle oluşturulabiliyor. Başka bir yöntemi yoktur.

Beton sınıfını 25MPa seçtiğimde beton karakteristik çekme dayanımı 17.5 olmaktadır. 17.5 MPa biriminde midir?

Fakat MPa ise 1.8MPa olmalı, aşağıda TS500 den ilgili çizelgeyide ekledim. Birim sıkıntısı yaşadım, açıklık getirirseniz makbule geçecek. Güçlendirme projelerinde farklı beton sınıfları kullanıyorum, listede olmayan sınıflarda mazleme tanımlamak zorunda kaldığımda bu kısımda birim işini oturtamadım. Teşekkürler.

TS500 verilen çizelge yuvarlanmış değerlerdir . Esas itibariyle aynı yerde ilgili konuda karakteristik çekme dayanımı, 0.35kök(fck)formülüyle hesaplanması gerektiği de yazar.

Ara değerlerdeki malzemeye ait beton çekme dayanımını, fckyı kullanarak söz konusu formülden hesaplamalısınız.

BS25 için ise hesap yaparsak;
0.35kök(25) = 1.75 n/mm2, 17.5 kg/cm2 gibi bir değere denk gelir.

Diğer birimli değerleri görmek isterseniz eğer, deneme amaçlı olarak beton güvenlik katsayısını 1 verin ve ardından betonarme diyalogunda fctd değerine bakın.(fctd=fctk/betongüvenlikkatsayısı)

Ayrıca programda, güçlendirme projelerinizde tanımlayacağız ara beton değerler için karakteristik basınç değerini girmenize gerek yoktur. Malzeme bilgilerinde fck değerini iki hane olarak programa verin. Değer otomatik hesaplanacaktır.

Örneğin malzemeniz numine değeri olarak 170 kg/cm2, C17(BS170) gibi bir değere denk gelmiş olsun. İlgili satıra 17 yazın.

Geri