V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 6 kullanımıyla ilgili sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canlarins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merabalar
10 katlı bir bina projesine başladım, ancak kapalı çıkma olan bölgelerdeki kirişlerim odaların ortasında kaldı, kirişsiz bir çözüm şart görünüyor... çözümü sordum soruşturdum bayağı. Kapalı çıkmaların kenarında kalan kolonları perdeye çevir ve döşeme kalınlığı artır, kısmi asmolen uygulaması yap (böyle uygulamaya yapılabiliyormu?) vb yorumlar geldi. Kirişsiz geçince mantar döşeme olarak çözmeyi düşündüm. 1.deprem bölgesinde bu proje. Sizce nasıl bir çözüm yapmalıyım. Yardımcı olursanız sevinirim. proje ekte.
Sorunum sadece köşelerdeki döşemelerde

Ekli dosyalar

• 1.rar
    1.rar
    508.9 KB · Görüntüleme: 406
SAYIN COŞKUN EKTE DÜZELTİP GÖNDERDİĞİM GİBİ ODALARDA ASMOLEN YAPABİLİRSİN. BİNA 1. DERREM BÖLGESİNDE VE 10 KATLI OLDUĞUNDAN KOLONLAR BİRAZ ZAYIF GELDİ. DÜŞEY YÜKLER İÇİN YETERLİ OLABİLİR AMA DEPREMDE KURTARMAYABİLİR. PERDE İLAVESİ YAPSANIZ İYİ OLUR. KOLAY GELSİN.

Ekli dosyalar

• 11..cde
    11..cde
    452.9 KB · Görüntüleme: 642
asmolen yaptınız teşekkür ederimde böyle bir uygulama ben hiç görmedim. Bariz bir yanlış yapmayalım.
perde eklemeleri ve kolonların büyümesi projenin ilerleyen aşamasında olacak zaten.

Sayın coskun3561,
Öncelikle sistemin geneli ile ilgili yorum yapmak istiyorum. Taşıyıcı sistemi düzgün kurarsak detaylardaki hataların önemi azalır.
1- Yatay yükün Y yönünde %70 i perdeler taşıyor ancak 361t taban kesmesinin 177 tonunu sadece bir perde P93 alıyor. Bu dengeli değil. Y yönünde perdeleri daha dengeli dağıt. P93ü küçültebilirsin.
2- 25/50 kolon 3-5 katlı yapılarda kullanılabilecek bir kolon ölçüsü ben 5-6 katlı yapılarda dahi çok hafif kalan yerlerde kullanırım. Min 30/70 kolon kullan 10 katlı bir yapıda.
3- 25/50 kirişler çok zayıf 25/60 tan aşağı kiriş kullanma. Gerekli yerlerde (kesmenin ve burulmanın yüksek olduğu yerlerde 30 luk kiriş kullanabilirsin.
4- Perdeli bir yapıda R=8 alamazsın max. 7 alman gerekir. R=7 almakta yüksek sünek bir yapı kabul etmek anlamını taşır ve yapının yüksek sünek şartlarından tümünü karşılaması gerekir. Birini bile karşılamasa yapıyı normal sünek alman gerekir TDY 3.3, 3.4, 3.5, 3.6. ancak yapındaki 25 lik kolonlarla bunları sağlayamazsın özellikle 3.5i. Bu sebeple öncelikle 30 luktan aşağı kolon kullanma.
5- D-Aj aksları arasında kiriş bağlantıların zayıf o araya mimariye uygun yapının Y yönündeki çerçevelerini tamamlayacak kiriş bağlantısı ekle.
6- Kısmi asmolen kullanabilirsin benim çokca kullandığım bir yöntem ama ana taşıyıcı çerçevelerinde normal kirişlerin ve çerçevelerini yatırma sadece gereken yerlerde asmolen kullan. Mantar döşemeyi hiç tavsiye etmem gevrek kırılma riski yüksek bir yapıdır ve tehlikelidir.
Yatay yükün % 75 ini perdelere taşıtırsan (dengeli bir perde dağıtımı ile) çerçevelere fazla yük kalmayacağından sistemin rahatlar.

suatyy":19rt5tb1' Alıntı:
Sayın coskun3561,
Öncelikle sistemin geneli ile ilgili yorum yapmak istiyorum. Taşıyıcı sistemi düzgün kurarsak detaylardaki hataların önemi azalır.
1- Yatay yükün Y yönünde %70 i perdeler taşıyor ancak 361t taban kesmesinin 177 tonunu sadece bir perde P93 alıyor. Bu dengeli değil. Y yönünde perdeleri daha dengeli dağıt. P93ü küçültebilirsin.
2- 25/50 kolon 3-5 katlı yapılarda kullanılabilecek bir kolon ölçüsü ben 5-6 katlı yapılarda dahi çok hafif kalan yerlerde kullanırım. Min 30/70 kolon kullan 10 katlı bir yapıda.
3- 25/50 kirişler çok zayıf 25/60 tan aşağı kiriş kullanma. Gerekli yerlerde (kesmenin ve burulmanın yüksek olduğu yerlerde 30 luk kiriş kullanabilirsin.
4- Perdeli bir yapıda R=8 alamazsın max. 7 alman gerekir. R=7 almakta yüksek sünek bir yapı kabul etmek anlamını taşır ve yapının yüksek sünek şartlarından tümünü karşılaması gerekir. Birini bile karşılamasa yapıyı normal sünek alman gerekir TDY 3.3, 3.4, 3.5, 3.6. ancak yapındaki 25 lik kolonlarla bunları sağlayamazsın özellikle 3.5i. Bu sebeple öncelikle 30 luktan aşağı kolon kullanma.
5- D-Aj aksları arasında kiriş bağlantıların zayıf o araya mimariye uygun yapının Y yönündeki çerçevelerini tamamlayacak kiriş bağlantısı ekle.
6- Kısmi asmolen kullanabilirsin benim çokca kullandığım bir yöntem ama ana taşıyıcı çerçevelerinde normal kirişlerin ve çerçevelerini yatırma sadece gereken yerlerde asmolen kullan. Mantar döşemeyi hiç tavsiye etmem gevrek kırılma riski yüksek bir yapıdır ve tehlikelidir.
Yatay yükün % 75 ini perdelere taşıtırsan (dengeli bir perde dağıtımı ile) çerçevelere fazla yük kalmayacağından sistemin rahatlar.
Sayın Suatyy
ilgilendiğiniz için öncelikle teşekkürler.
2-25 lik kolon yapmayı düşünmedim, bu kadar yüksek bir yapıda. 4 kattan yukarıya çok kullanmıyorum açıkçası 25 lik kolon.
3-Kirişler konusunda projeyi yeni yapmaya başladım. Açıkçası kafamdaki düşünce ilk 5 kat 60 lık yapıp daha sonra 50 ye çekmek, tabi onlar kolonları tam oturtmaya karar verdikten sora değişiklik yapacağım şeylerdi.
4-Analiz ayarlarıyla ilgili henüz değişiklik yapmadım, onlar önceki projeden kalma ayarladım. Analiz aşamasında geldiğimde düzeltirim genelde. Muhtemelen 7 nin altına inecektir, alfai yüksek çıkacak.
5- O konuyu da mimariye uygun şekilde düzeltirim.
6- Benim en çok kafamı bulandıran kısım bu kısımdı. Kısmi asmolen uygulaması hiç görmediğim için. En mantıklı gelen oydu ama tabi soru işareti vardı kafamda.

Verdiğiniz bilgiler için tekrardan teşekkürler. İyi çalışmalar

ekte eklediğim projede 1.katta s08 kolonu kolon-kiriş birleşimini sağlamıyor ne yaptıysam olmadı mimari sebebiyle kolonumu daha fazla büyütemiyorum başka ne yapabilirim? yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

Ekli dosyalar

Kolonunuzdaki B sorunu y yönündeki K119-K119 kirişlerinden kaynaklanıyor. V max Ve değerlerini birbirine çok yakın.

Eğer kolonu Y yönünde büyütemiyorsanız, y kaçıklığını 2.5 cm olarak değiştirmeniz sorunu çözer.

Ekli dosyalar

• b.PNG
    b.PNG
    15.5 KB · Görüntüleme: 23,412
forumda yeni konu açtığımda ve farklı konulara yazı yazdığımda genel hata diye birşey çıkıyor. Yazamıyorum. Nedir hata

6.53 versiyonunda kalıp ve temel plnalarında kesitleri otomatik veriyor. kesit yerlerini kendimiz seçebiliyormuyuz.
isimlendirmelerde kolonlarda sb101 kirişlerde kb1101 yerine kolonlarda s01 kirişlerde k101 şeklinde nasıl değiştirebiliriz.
bodrum katlarda perdeleri sisteme girdiğimizde b2 düzensizliği çıkıyor. belediye bun kabul etmiyor. ne yapabiliriz ?

Kalıp veya temel aplikasyon planında iken, kesit hattını istediğiniz yere taşıdıktan sonra kesit hattı üzerinde sağ tuşa basıp açılan menüden kesit oluştur komutu ile kesiti yeniden oluşturabilirsiniz. Ayrıca Çizim menüsünden kalıp/temel planı kesiti satırını tıklayarak, kesit hattını yeniden çizebilir ve yeni bir kesit alabilirsiniz.

Obje indisleri Analiz menüsü Kat Parametreleri diyaloğu İndis sutunundan verilebilir.

A1 ve B2 türü Düzensizlikler Hesap yönteminin seçimi etkileyen düzensizliklerdir. Dinamik Analiz yapıldığında bu düzensizliklerin bağlayıcılığı yoktur.(Deprem Yönetmeliği madde 2.3.2.1)

merhabalar,
son yaptığım projede döşeme donatısını ekteki resimde görüldüğü gibi atıyor..donatı döşeme sınırlarının dışına çıkıyor...sorunumun ne olduğunu çözemedim...yardımcı olursanız sevinirim...
iyi çalışmalar...

Ekli dosyalar

• Adsız.png
    Adsız.png
    29.4 KB · Görüntüleme: 21,699
Merhaba,
Eklediğiniz resimden gördüğüm kadarıyla DB104 döşemesinin y yönü hesap aksı donatısı konsol olarak çalışmış. Sorun Döşeme sınırlarının hatalı olmasından kaynaklanabilr. Veya hesap aksının donatı tipi konsol olarak olarak değiştirilmiş olabilir. Betonarme hesap aksı edit komutu ile ilgili donatı aksını seçip donatı ve çalışma tipini uygun şekilde düzenleyin. Eğer sorunu çözemezseniz projenizi ekleyin.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• donatıtipi.PNG
    donatıtipi.PNG
    20.8 KB · Görüntüleme: 21,696
oguz atalay":34mvhhjh' Alıntı:
merhaba ide 6.53 de yüklerin birimlerini kg/m2 ye çevirme imkanımız var mı? şimdiden teşkkürler.
Merhaba,

Yapı ağacında Dizayn satırının üzerinde sağ tuş menüden Dizayn Ayarları satırını tıklayıp, açılan diyalogta birim ayarlarını yapabilirsiniz.

Ekli dosyalar

• dizayn.PNG
    dizayn.PNG
    47.3 KB · Görüntüleme: 21,694
teşekkür ederim..ancak benim merak ettiğim ben ayarını değiştirmediğim halde neden konsol olarak gözükmüş olabilir?

dexana":17k611ez' Alıntı:
teşekkür ederim..ancak benim merak ettiğim ben ayarını değiştirmediğim halde neden konsol olarak gözükmüş olabilir?
Döşemeyi silip tekrar yerleştirdiğinizde donatı tipi konsol olarak gözükmüyorsa, bahsettiğiniz ihtimal zor.

Re: ideCAD 6.01 Çıktı . İndirin , deneyin , görüş bildirin .

YasinTezel":1mfyvj7m' Alıntı:
sates":1mfyvj7m' Alıntı:
Perde duvarlarda boşluk nasıl açılır? Tarif ederseniz memnun olurum. İyi bayramlar, iyi çalışmalar.

Merhaba

Kalıp planı modundaysanız , Mimari plan moduna geçin. Kapı / Pencere komutunu tıklayın
Toolbarda Ayarlara tıklayarak, Kapı / Pencere ayarlar diyaloğuna geçin
Tipler Sekmesinde Kapı / Pencere tipini belirleyin.
Yerleşim Sekmesinden, boyut ve kot bilgilerini tanımladıktan sonra Tamam a basarak diyaloğu kapatın.
Panelin sağ /sol veya orta bölgesine yaklaştığınızda yerleşim öngörüntüsü oluşacaktır.
Bu durumda mousun sol tuşunu tıklayarak objeyi yerleştirebilirsiniz.
Panelde tanımladığınız boyutlarda boşluk açmış olursunuz.

İyi bayramlar, iyi çalışmalar.

Merhabalar..

5.51 versiyonunda da panellere boşluk açma imkanı varmıdır? Varsa nasıl olduğunu tarif edebilirmisiniz..

Geri