V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 6 kullanımıyla ilgili sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canlarins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
10 katlı binanın çözümünü yapmaktayım.
Genelde kesme kuvvetlerinin 100de 70 ini perdelere taşıtmamı, bu şekilde çerçeve sisteminin rahatlayacağı söylendi.
Öyle yaptım x yönünde ve y yönünde 70-75 arası oranlarda perdeler taşıyor binayı, yalnız mimari açıdan x yönünde perdelerde azaltma yapmam gerekebilir. Böyle olunca x yönünde alfa yüzde 58 civarına kadar düşüyor, toplam donatımda %1-1.5 civarında artma oluyor.
Sizce x yönünde başka bir yerde perde ilavesi yapmalı mıyım? Çerçeveyi rahatlatmak olarak tanımlanan kesitlerin içindeki donatı miktarının daha düşük çıkması sanırım.
Tavsiyelerinizi alabilir miyim?

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

İyi günler ideyapı

ekteki projede zemin kataki p19 p20 p25 p26 perdelerini tek parça olarak tanımladığımda kesişim hatası veriyor fakat bodrum katlarda aynı perdeleri kesişim hatasını gidermek için ikiye böldüğüm de perde uzunluğu hatası vermekle beraber perde iki farklı isim alıyor
bu noktada hesap ve isimlendirme açısından tek parça olarak tanımlamam gerekmezmi yoksa bu perdeleri kolon olarakmı modelemem gerekir nasıl modellememi öneririsiniz.

iyi çalışmalar

bha":1of7olhz' Alıntı:

İyi günler ideyapı

ekteki projede zemin kataki p19 p20 p25 p26 perdelerini tek parça olarak tanımladığımda kesişim hatası veriyor fakat bodrum katlarda aynı perdeleri kesişim hatasını gidermek için ikiye böldüğüm de perde uzunluğu hatası vermekle beraber perde iki farklı isim alıyor
bu noktada hesap ve isimlendirme açısından tek parça olarak tanımlamam gerekmezmi yoksa bu perdeleri kolon olarakmı modelemem gerekir nasıl modellememi öneririsiniz.
iyi çalışmalar

Merhaba,

Bahsettiğiniz perdeler tek parça olarak tanımlamalı. Geometri kontrolünde hata vermesinin sebebi kirişin panele doğru bağlanmamış olmasından kaynaklanıyor. Örneğin K63 kirişi P11 paneline bağlanırken panel üstten tanımlı olduğu için, panelin düğüm noktasının olduğu kenardan bağlanması uygun olur.

Proje tespit ve önerileri,

**D34-35 döşemelerindeki boşluk döşemenin tüm kenarı boyunca devam ettiği için bu türden boşluklarda döşeme kenarı kullanılması uygun olur.
**iki kolon arasındaki kirişler başka bir kirişle bölündüğünde her iki parçaya aynı isim verilmeli(Kirişler girilirken kiriş yardımcı toolbarındaki bölünen objeleri otomatik adlandır satırı inaktif hale getirlirse bu tür sorunlar oluşmaz)
*PZ01 paneline statik malzeme atanmamış.

Yukarıda belirtilen tespitleri aşağıda linki verilen projede zemin katta düzelltim. Projeyi inceleyebilirsiniz.

İyi çalışmalar

iyi günler
kirişli radye temel uygulamasında radye temeldeki gerilmelerin kontrolunu nasıl yapabiliriz? raporda nasıl görüntüleyebiliriz?
(bina etrafına (çevredeki kolonları bağlıyorum) sürekli temel çiziyorum orta kısma döşeme tanımlıyorum)

b.ersin":2md32q7r' Alıntı:
(bina etrafına (çevredeki kolonları bağlıyorum) sürekli temel çiziyorum orta kısma döşeme tanımlıyorum)

Kirişli radye çözümü için tüm kolonları sürekli temellerle birbirine bağlamalısınız. Çevre kolonlarını birbirine bağlayıp tek döşeme çözümü yapmanız doğru değildir. (isterseniz sürekli temel bağlamadan sistemi kirişsiz radyeye çevirebilirsiniz.)

b.ersin":2md32q7r' Alıntı:
kirişli radye temel uygulamasında radye temeldeki gerilmelerin kontrolunu nasıl yapabiliriz? raporda nasıl görüntüleyebiliriz?

Zemin gerilmeleri sürekli temel raporunda, sürekli temel betonarme hesap başlığı altında her bir sürekli temele gelen gerilme değerleri şeklinde basılmaktadır. Ayrıca radye raporunda, radye döşemelere etki eden zemin gerilme değerlerini G ve Q olarak yük sütununda görebilirsiniz.

İyi çalışmalar

teşekkür ederim
ancak çok mu yanlış olmuştur acaba daha önce o şekilde uygulama yapmıştık. kontrol etmelimiyiz.

Kirişlerde pilyesiz dizayn seçili olmadığı halde kirişlere pilye atmıyor program, nerede yanlış yapmış olabilirim?

1. Parametreler/Genel Betonarme Ayarları diyalogunda "Pilye Alt Kalan Uzunluğu" değerini kontrol edin. (100 cm varsayılan değerdir ve genelde uygundur.) O değer değişmiş olabilir.
2. Benzer şekilde aynı diyalogta "minimum pilye alt kalan ln/2" koşulununun işaretli olup olmadığını kontrol edin. İşaretli ise kirişleriniz bu koşulu sağlamıyor olabilir.
3. Donatı seçiminde "pilye için donatı çapı" seçilip seçilmediğini kontrol edin.

Sorununuz çözülmezse projenizi mesaja eklersiniz...

HakanŞahin":f28e5ac8' Alıntı:
1. Parametreler/Genel Betonarme Ayarları diyalogunda "Pilye Alt Kalan Uzunluğu" değerini kontrol edin. (100 cm varsayılan değerdir ve genelde uygundur.) O değer değişmiş olabilir.
2. Benzer şekilde aynı diyalogta "minimum pilye alt kalan ln/2" koşulununun işaretli olup olmadığını kontrol edin. İşaretli ise kirişleriniz bu koşulu sağlamıyor olabilir.
3. Donatı seçiminde "pilye için donatı çapı" seçilip seçilmediğini kontrol edin.

Sorununuz çözülmezse projenizi mesaja eklersiniz...
Teşekkürler sorun çözüldü.

Eklediğim ekran görüntüsünde görünen;
katlardaki kiriş donatılarının isimleri görünmekte ancak aynı olanları tekrar tekrar yazmasının sebebini anlayamadım... ÖRN: 2fi12(K542,K642,K742) peşpeşe 3 kere yazılmış. Bu durum sadece bu kirişte değil.
Sebebi nedir?

Ekli dosyalar

• Adsız.png
    Adsız.png
    126 KB · Görüntüleme: 23,347
coskun3561":36f1w45s' Alıntı:
ÖRN: 2fi12(K542,K642,K742) peşpeşe 3 kere yazılmış. Bu durum sadece bu kirişte değil.

Kirişlerde benzer kat çizilmesi sırasında oluşan bu problemi tespit ettik ve notlarımıza aldık.... Bildiriminiz için teşekkür ederiz...

Selamun aleykum
Sistem Çözülemiyor Hatası;
Geometri kontrolü yapıldığından herhangi bir sorun çıkmıyor fakat analize başladığımda "Modal yüklemesinde sistem çözülemiyor" ve "Matris indirgemesinde pivot hatası" gibi hatalarla karşılaşıyorum.Yardımcı olabilirseniz sevinirim kolay gelsin.

Ekli dosyalar

oztekin ":3vrx2kll' Alıntı:
Sistem Çözülemiyor Hatası;

Program analiz bildiriminde hatanın hangi düğüm noktasında oluştuğunu yazıyor.

0:25 Matris indirgemesinde pivot hatası.
0:25 Problemli düğüm noktası numarası : 442
0:25 Düğüm noktası koordinatları: X : 25.18 Y : 13.95 Z : 32.20
0:25 *****************************

Buna göre 11. kat K198 - K124 birleşiminde problem var; küçük bir kiriş parçası kalmış. O parçayı silip birleşimi doğru tanımlarsanız pivot hatası olmadan analiz yapabiliyorsunuz.

Ekli dosyalar

oztekin":1th15r3x' Alıntı:
düzelttim ama yine modal yüklemesinde sistem çözülemiyor hatası var...

Projenin düzeltilmiş halini mesaja eklemiştim. O projeyi inceleyebilirsiniz veya projeninze onunla devam edebilirsiniz ...

Geri