V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 6 kullanımıyla ilgili sorular

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan canlarins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,

Ekteki villa projesinde 1.Kat tavanında D36 adlı döşemeyi K8 kirişi, SG3,SG4,SH3 ve SH4 kolonları arasında çalışacak şekilde "döşeme kenarı" aracıyla modelledik. Bu döşeme üstüne çatının müstakil bir parçası oturacak. L şeklindeki döşeme ayrıca sağ tarafta K15 kirişi ve SF4 kolonuna da bağlanıyor. Bu haliyle D36 döşemesi programda konsol döşeme olarak çözülmekte. Bu D36 döşemesini yukarıda bahsettiğimiz elemanlar arasında ve "SH3 ve SH4 kolonları üstüne oturan bir kirişsiz döşeme" olarak nasıl tanımlayabiliriz? Ayrıca D36 döşemesinde SH3 ve SH4 kolonları etrafında döşeme zımbalama hesapları da yaptırıp raporunu almak istiyoruz. Bunları nasıl yapabiliriz?

Projeyi onaya sunmadan önce yapının Tx, Ty ve Tb periyot değerlerini de ayrıca bir forma yazmamız gerekiyor. Bu değerleri ideCAD Statik 6.5'da nereden görebiliriz?

Not: Projedeki kotlar doğrudur.

Saygılarımızla.

Görkem Demircioğlu
İnşaat Mühendisi
Lefkoşa-KKTC

Ekli dosyalar

Görkem2007":35djkbzf' Alıntı:
Ekteki villa projesinde 1.Kat tavanında D36 adlı döşemeyi K8 kirişi, SG3,SG4,SH3 ve SH4 kolonları arasında çalışacak şekilde "döşeme kenarı" aracıyla modelledik. Bu döşeme üstüne çatının müstakil bir parçası oturacak. L şeklindeki döşeme ayrıca sağ tarafta K15 kirişi ve SF4 kolonuna da bağlanıyor. Bu haliyle D36 döşemesi programda konsol döşeme olarak çözülmekte. Bu D36 döşemesini yukarıda bahsettiğimiz elemanlar arasında ve "SH3 ve SH4 kolonları üstüne oturan bir kirişsiz döşeme" olarak nasıl tanımlayabiliriz?

Merhaba,

Döşemelerin konsol olarak çözülmesinden ziyade donatı tipi otomatik olarak "konsol donatısı" seçilmektedir. Betonarme hesap aksı edit komutuyla her iki doğrultuda tanımlı hesap akslarınının tipini üst düz+alt düz donatı tipi olarak değiştirin. Ancak burada iki husus daha bulunmaktadır.

1. Plak analizi sırasında döşeme "bu kiriş konsol döşemeyi taşıyor" seçeneğine bağlı olarak K8 kirişine tam tutulu tanımlamıştır ve o mesnet döşemeyi komple taşıyor gibidir. K8 kirişine tam tutulu olmasını istemiyorsanız K8 kirişi özelliklerinde var olan "Bu kiriş konsol döşemeyi taşıyor" seçeneğini iptal edin. Benzer şekilde isterseniz döşemeyi SH3 ve SH4 kolonlarına tam tutulu tanımlayabilirsiniz. Döşemeyi kolonda tam tutulu yapmak için Kolon özelliklerinde "Bu kolon konsol döşemeyi taşıyor" seçeneğini işaretleyin.

2. Döşeme düşey yüklere göre analiz yapılmakta, kat düzleminde sonsuz rijitlikte eleman olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla döşeme, sadece düşey yüklere göre dizayn edilmektedir. Bununla birlilte döşemeye bağlı olan SH3 ve SH4 kolonları kat diyaframına da bağlı olacaktır. D36 kirişsiz döşemesi için deprem tesirlerinin dikkate alınabilmesi için başka modelle ayrıca gizli kirişlerle kısmı kiriş-döşeme sistemi ile analiz edilmesi uygun olabilir.

Ayrıca D36 döşemesinde SH3 ve SH4 kolonları etrafında döşeme zımbalama hesapları da yaptırıp raporunu almak istiyoruz. Bunları nasıl yapabiliriz?
Kolon başlığı komutunu kullanarak SH3 ve SH4 kolonları için zımbalama tahkiki yaptırabilir ve raporunu alabilirsiniz. zımbalama için "tabla" yapmak istemezseniz, kolon başlığı ayarlarında yükseklik ve tabla yüksekliği değerlerini sıfır giriniz.

Projeyi onaya sunmadan önce yapının Tx, Ty ve Tb periyot değerlerini de ayrıca bir forma yazmamız gerekiyor. Bu değerleri ideCAD Statik 6.5'da nereden görebiliriz?
Yapının periyotları modlara göre dinamik analiz raporunda basılmaktadır. Modun hangi yönde etkin olduğu ise ayrıca parantez içinde belirtilmektedir. 1. MOD (Rz), 2.MOD(Ux), 2.MOD(Uy) vb

İyi çalışmalar

ÖLÇÜLENDİRME İŞARETİ VE BOYUTLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPMA

merhabalar syın ilgili
KALIP PLANINDA , KOLON APLİKASYON PLANINDA VE DİĞER AÇILIM DETAYLARINDA ÖLÇÜLENDİRME İŞARETİ VE BOYUTLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPMA SEÇENEĞİNİ BULAMADIM.

yardımcı olabilirmisiniz.

KUBA2009":1bpeezif' Alıntı:
merhabalar syın ilgili
KALIP PLANINDA , KOLON APLİKASYON PLANINDA VE DİĞER AÇILIM DETAYLARINDA ÖLÇÜLENDİRME İŞARETİ VE BOYUTLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPMA SEÇENEĞİNİ BULAMADIM.
yardımcı olabilirmisiniz.
Merhaba,
Kalıp ve kolon aplikasyon planında ölçü çizgisi ayrıcına müdahale edilememektedir. Ölçü ayıracı yüksekliği default 1/50 çizim tekniğine uygun olarak verilmiştir. Eğer istenirse Serbest ölçülendirme komutu ile istenilen ayarlarda ölçülendirme yapılabilir.

Açılımlarda ise ölçü ayıracı yüksekliği ölçü yazısı yüksekliğine bağlı olarak değişmektedir.

İyi çalışmalar dilerim

Ekli dosyalar

• serbetst.PNG
    serbetst.PNG
    35 KB · Görüntüleme: 24,635
  • açılım.PNG
    açılım.PNG
    26.9 KB · Görüntüleme: 24,633
İLGİNİZE TŞK EDER VE MÜDAHELE ETME İŞLEMİNİ EKLEMEK ZOR OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM.
1/50 ÖLÇEĞE GÖRE HAZIRLANMIŞ ÖLÇÜ İŞARETİNİN BÜYÜK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM VE ÇİRKİN DURUYOR
GEREK BAŞKA BİR İŞARET VEYA BAŞKA ÖLÇEKLERDE PROJE HAZIRLANDIĞINDA BÜTÜN KALIP VE KOLON APLİKASYON PLANLARINDA TEK TEK HAREKET ( KONSOL ) , AKS , TOPLAM ÖLÇÜ VERMEK EPEYCE ZAMAN ALACAĞINDAN. EĞER MÜMKÜNSÜ BİR SONRAKİ SÜRÜMDE BU ÖZELLİĞİN KULLANICI OPSİYONLU OLMASINI RİCA EDERİZ

MERHABALAR,
BENİM KOLON SÜREKLİLİK HATASIYLA İLGİLİ BİR PROBLEMİM VAR.PROJEMDE -1 BODRUMDA 2 FARKLI KOT VAR(-113 VE -220) KOTLARI AYARLADIĞIMDA GEOMETRİ KONTROLÜNDE DÜŞEY SÜREKLİLİK HATASI VERİYOR...PROJE EKTE BULUNMAKTADIR...YARDIMLARINI BEKLİYORUM...

Ekli dosyalar

Zemin+2kat olan projemde 100 cm lik su basman perdesi bulunmaktadır. Zemin kat 3.50m yüksekliğinde dükkan olup +0.20 kotundan başlamakta, diğer katlar 3m yüksekliğindedir. Kat genel ayarlarında zemin katı +20 kotundan başlatıp 350cm,300cm,300cm olarak belirledim..subasman perdesi ve temel kotlarını -100cm belirleyip, zemin kat kolonlarını da -100cm uzattım...uygulamamda bi hata varmı.???? yardımcı olursanız sevinirim...tşklr

dexana":16xojj01' Alıntı:
MERHABALAR,
BENİM KOLON SÜREKLİLİK HATASIYLA İLGİLİ BİR PROBLEMİM VAR.PROJEMDE -1 BODRUMDA 2 FARKLI KOT VAR(-113 VE -220) KOTLARI AYARLADIĞIMDA GEOMETRİ KONTROLÜNDE DÜŞEY SÜREKLİLİK HATASI VERİYOR...PROJE EKTE BULUNMAKTADIR...YARDIMLARINI BEKLİYORUM...

Merhaba,

Projede ne yapmak istediğinizi tam anlamadım ama girdiğiniz kotlar hatalı. 3B çerçeveye bakarsanız kolonların havada asılı kaldığı görülüyor.

Ayrıca 2.bodrum S05 kolonunda üst kot değerinde 5.3 cm gibi bir değer var. Halbuki bir üst katta kolon tam boyda... Bu düzene göre 5.3 değerinin tanımlanmasına gerek yok. Datalarınızı bu bilgiler ışığına tekrar gözden geçirmenizi öneririm.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    78.7 KB · Görüntüleme: 24,574
engineer_8707":2ebffaqe' Alıntı:
Zemin+2kat olan projemde 100 cm lik su basman perdesi bulunmaktadır. Zemin kat 3.50m yüksekliğinde dükkan olup +0.20 kotundan başlamakta, diğer katlar 3m yüksekliğindedir. Kat genel ayarlarında zemin katı +20 kotundan başlatıp 350cm,300cm,300cm olarak belirledim..subasman perdesi ve temel kotlarını -100cm belirleyip, zemin kat kolonlarını da -100cm uzattım...uygulamamda bi hata varmı.???? yardımcı olursanız sevinirim...tşklr

Merhaba,

Yazdığınız data girişinde bir hata görünmüyor. Sistemi girin, proje ekleyin, girdiğiniz dataya bakarsak daha sağlıklı yanıt vermiş oluruz.

dexana":17dyu0bo' Alıntı:
yanlış projeyi eklemişim doğrusu şimdi eklediğim

Merhaba,

Çözüm için, kot değerlerini mm mertebesinde değil cm mertebesinde girin. Örneğin S06 kolonu -116.8 cm yerine -117 gibi. Proje ektedir.

İyi çalışmalar..

Ekli dosyalar

aslında o değerleri ben girmedim -2 bodrumda eğimli döşeme var döşemeye eğim verirken oluşan değerler onlar bende onlara göre bir üst katın kolonlarının kotlarını ayarladım kopukluk oluşmasın diye...

Yorumunuz için teşekkür ediyorum..demo versiyonunda çalıştığım Z+1kat olan projemi gönderiyorum..forumda; zemin kat yüksekliğine su basman perdesi yüksekliği de eklenmeli gibi yorumlar okudum bu nedenle sormak istedim... teşekkürler...

Ekli dosyalar

dexana":3n8zjkyc' Alıntı:
aslında o değerleri ben girmedim -2 bodrumda eğimli döşeme var döşemeye eğim verirken oluşan değerler onlar bende onlara göre bir üst katın kolonlarının kotlarını ayarladım kopukluk oluşmasın diye...

Normalde yazdığım çözüme gerek kalınmaması için projeniz arge ekibimiz tarafından incelenmek üzere not edilmiştir.

İyi çalışmalar

engineer_8707":1efx7lrv' Alıntı:
Yorumunuz için teşekkür ediyorum..demo versiyonunda çalıştığım Z+1kat olan projemi gönderiyorum..forumda; zemin kat yüksekliğine su basman perdesi yüksekliği de eklenmeli gibi yorumlar okudum bu nedenle sormak istedim... teşekkürler...

Subasman perdesi datası girdiğiniz şekilde de düzenlenebilir ya da zemin kat yüksekliğine su basman perdesi yüksekliği eklenerek de düzenlenebilir. İki data girişindan biri tercih edilebilir.

İyi çalışmalar...

MERHABALAR,
BENİM KIRIK KİRİŞLERLE İLGİLİ Bİ SIKINTIM VAR KİRİŞİ KIRIKLI YAPTIĞIM ZAMAN 2 PARÇA HALİNDE ALGILAYIP KONSOL OLARAK GÖRÜYOR.TEK KİRİŞ OLARAK GÖRMESİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİM?YA DA SAĞLAYABİLİR MİYİM?EKTE GÖNDERDİĞİM BASİT Bİ MODELLEMEDE ÖRNEK VAR.ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...

Ekli dosyalar

• GGG.ide6
    GGG.ide6
    148.4 KB · Görüntüleme: 563
Merabalar;
Çözümünü yaptığım bir binanın temelinde aklıma birşey takıldı. Radye temel olarak çözdüm, ancak donatılarında bir terslik var gibi. Normalde üst donatılar daha sık arayla atılırken bu projede alt kısımda daha sık çıktı. Bunun sebebi bir hata olabilir mi?

coskun3561":88py82ec' Alıntı:
Merabalar;
Çözümünü yaptığım bir binanın temelinde aklıma birşey takıldı. Radye temel olarak çözdüm, ancak donatılarında bir terslik var gibi. Normalde üst donatılar daha sık arayla atılırken bu projede alt kısımda daha sık çıktı. Bunun sebebi bir hata olabilir mi?
Merhaba,
Proje dosyasını eklerseniz, veri girişi ile ilgili sorun olup olmadığını kontrol edebiliriz.

dexana":2mbr1mni' Alıntı:
MERHABALAR,
BENİM KIRIK KİRİŞLERLE İLGİLİ Bİ SIKINTIM VAR KİRİŞİ KIRIKLI YAPTIĞIM ZAMAN 2 PARÇA HALİNDE ALGILAYIP KONSOL OLARAK GÖRÜYOR.TEK KİRİŞ OLARAK GÖRMESİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİM?YA DA SAĞLAYABİLİR MİYİM?EKTE GÖNDERDİĞİM BASİT Bİ MODELLEMEDE ÖRNEK VAR.ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...
Merhaba,
Eklediğiniz örnekte K32 ve K33 kirişleri tek kiriş olarak modellenmez. Ayrıca aralarındaki açı farkı 30 dereceden büyük olduğu sürekli çizilmezler. Bu düzenlemeyi 2 boyut ortamında yapabilirsini. K32 kirişinin konsol olarak görünmemesi için Değiştir/Obje Edit/Kiriş-Temel/Konsollar komutunu tıklayın. İlgili kirişi seçin. Açılan diyalogta Konsol değil seçeneğini işaretleyin.
İyi çalışmalar

Levent Özpak":1i3qf84a' Alıntı:
coskun3561":1i3qf84a' Alıntı:
Merabalar;
Merhaba,
Proje dosyasını eklerseniz, veri girişi ile ilgili sorun olup olmadığını kontrol edebiliriz.
sıkıştırmama rağmen 2 mb sınırının üstünde

Geri