V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

nahroyo":a4u11y2s' Alıntı:
herkese merhabalar

yeni katlar arası ve çizimler arası geçiş pencerisnde karışıklık var inanın bazen katları bulmak için 1 dk arıyorum daha pratik, kullanışlı ve basit bir yöntem olmalı. en son kullandığımız sürekli yer değiştiriyor neticede allak bullak oluyor en azından kat planları sabit olsa ve hangi kat planını tıklarsak ilk sıraya o katın çizimleri gelse daha güzel ve kullanışlı olur diye düşünüyorum... saygılarımla... çalışmalarınızda başarılar diliyorum ve ilginize teşekkür ediyorum...

Ben de katlara geçiş için alt taraftaki bilgi çubuğuna tıklayarak katlar arası geçiş yapmanın pratik olmadığını düşünüyorum. Üst menüden geçme dışında katların gösterildiği bir sütun olsa güzel olur. Yapı ağacında diyaframlar kısmında katları görebiliyoruz ama tıklanıldığında o kat aktif olmuyor.

Program ilk çıktığında bende bahsetmiştim. Gerçekten kullanışsız olmuş yeni güncellemede eski haline getirilirse sevinirim.

Oznb":222jp99i' Alıntı:
ide de L kesitli kiriş tanıtabilirmiyiz...
Şu an kullanıcı tanımlı L kesitli kiriş tanımlama olanağı yok. Program kiriş doşeme ilişkisine göre otamatik olarak kirişi dikdortgen T L kesit olarak kendisi bulur.

Asmolen döşemede düşük döşeme için yapmış olduğumuz derinlik tesisatçılara yeterli gelmiyor. kirişide sadece ıslak hacimde sarkıtmak için L kiriş kulanmak istiyorum. diğer türlü sarkıtırsam saplama yapılan kirişler de derin yapmama gerekecek. bu sefer o kirişler oda tavanında gözüküyor. Şöyle düşünün 5 metrelik 60/32 bi asmolen kirişin 1,5 meterlik bir kısmında düşük döşemeyi bağlamak için 25/50 bir kirişi ona entegre etmek istiyom.

Analiz anlamında 60x50 bir kiriş girip istediğiniz L kesitin atalet momentlerini ve alan değerlerini tanımlayarak sistemde L kesitli olarak çalıştırabilirsiniz. Tabi çizimlerde kirişin geometrisine göre donatılarda elle düzeltme yapmanız gerekir. Ancak en azından kirişinizin üst hattındaki donatılar düzgün çizilecektir.

Oznb":xs5ewvm8' Alıntı:
Asmolen döşemede düşük döşeme için yapmış olduğumuz derinlik tesisatçılara yeterli gelmiyor. kirişide sadece ıslak hacimde sarkıtmak için L kiriş kulanmak istiyorum. diğer türlü sarkıtırsam saplama yapılan kirişler de derin yapmama gerekecek. bu sefer o kirişler oda tavanında gözüküyor. Şöyle düşünün 5 metrelik 60/32 bi asmolen kirişin 1,5 meterlik bir kısmında düşük döşemeyi bağlamak için 25/50 bir kirişi ona entegre etmek istiyom.

demek istediğiniz resimdeki durum mudur? eğer böyle ise bence yapılabilir...

ama tabi idestatik bunu tek kiriş olarak tanımlama imkanını sunarsa daha da iyi olur...

Ekli dosyalar

• L kesit.JPG
    L kesit.JPG
    83.2 KB · Görüntüleme: 25,844
Oznb":2ylbd4et' Alıntı:

Sistem nasıl kurulur, program bunu nasıl görür, hesabı çizimi nasıl olur bilmiyorum? Fakat ben kendi adıma böyle sistemleri tasvip etmiyorum. Söylediğiniz gibi zaten nervürlü döşemelerde 30-35 cm düşük döşeme ile bile tesisatların çözülmesi çok mümkün olmuyor. Bu yüzden bir sürü birbirine bağlanan saplama kirişler oluşturuluyor. Genelde konut tipi yapılarda karşılaşılan bu sorun nervür döşemeli sistem oluşturma mantığına da ters düşüyor. Sistem çok zorlanıyor. Kolon dizilimini de olumsuz etkiliyor.

Son zamanlarda bu tür talepler çok da artar oldu. Bölgemizdeki yapı denetim firmalarının (haklı olarak) konsol bölgelerde çerçevelerin tamamlanması konusu üzerinde net bir şekilde durunca, nervür döşemeli sistemler mimarlar tarafından çok tercih edilmeye başlandı. Benim mühendis olarak karşı önerim bu tür yapılarda düşük döşeme yerine ıslak hacimlerin bulunduğu bölgelere klasik döşe yapmak, sonrasında da imalatta asma tavanla tesisatı gizlemek. Arkadaşlar ne düşünürler bilmiyorum ama ben artık mümkün mertebe klasik döşemeli sistemlerde de düşük döşeme yapmamaya gayret ediyorum. Müşteriye de artılarını ve eksilerini anlatmaya çalışıyorum. (mühendis düşük döşeme yapmayı unutmuş demesinler :lol: )

Sayın admin program kullanımı ile alakasız bu cevabımı umuyorum mazur görür. Biliyorum ayrı bir tartışma konusudur ama bu konuda biz mühendisleri gereksiz yere fazla zorlamaktadırlar. Sevgilerimle.....

nahroyo":vfi556zo' Alıntı:
Oznb":vfi556zo' Alıntı:

demek istediğiniz resimdeki durum mudur? eğer böyle ise bence yapılabilir...

ama tabi idestatik bunu tek kiriş olarak tanımlama imkanını sunarsa daha da iyi olur...

evt demek istediğim bu şekilde tek kiriş yapmak... statik olarak sakıncalı olur diye nyılmaz adlı arkadaş yazmış ... fakan bu şekilde taşıtacağımız döşeme 1,5-3 m2 arasında bi döşeme ... burda sarkan olrak yapılan kiriş yüklerini asmolene aktaracak.. ana istem asmolen kirişi baz alıp hesap yapacak... asma tavan çözümü pek kabul görmüyor ses iletişim olmasını istemiyolar.. mühendisler olarak çok taviz veriyoz mimarlara bunun farkındayız. fakat mimari özgürlük tanımak için farklı çözümler yapmak gerektiği kanısındayım tabi emniyet kuralları içerisinde.

iyi günler programı daha yeni kullanmaya başladım metraj raporu hakkında bir sorum olacak.Metraj raporu alırken döşeme kalıbının ve döşeme betonunun metrajında eni ve boyu kısmında poligon yazıyor bunun sebebi nedir nasıl halledebilirim ilginiz için teşekkür ederim şimdiden :|

ahmetyilmaz":2id76p6e' Alıntı:
iyi günler programı daha yeni kullanmaya başladım metraj raporu hakkında bir sorum olacak.Metraj raporu alırken döşeme kalıbının ve döşeme betonunun metrajında eni ve boyu kısmında poligon yazıyor bunun sebebi nedir nasıl halledebilirim ilginiz için teşekkür ederim şimdiden :|
Merhaba,
Döşemelerin geometrik şekilleri dikdörtgen olmayabilir. Bu yüzden enine boyuna kısmı yerinde kenar uzunlukları yerine poligon ifadesi yazılıyor. Burada bir sorun yok.

merhabalar.kiriş ayarlarındaki duvar yükünde 19 cm tuğla seçtiğimde 0.8 tf/m sonucu çıkıyor.halbuki benim kat yüksekliğim 4 mt ve kiriş yüksekliğim 50 cm o halde duvar yükseklğim 3.5 mt oluyor.19 luk tuğlanın metrekaresi 320 kg. 320*3.5=1120 kg/m yapar.yani 1.12 tf/m.yanlışım varsa düzeltin lütfen.sormak istediğim program duvar yüksekliğine göre duvar yükünü hesaplamıyormu yoksa 3m dışındaki kat yüksekliğinde değeri bizmi gireceğiz.

gripin":1sqmdg3b' Alıntı:
merhabalar.kiriş ayarlarındaki duvar yükünde 19 cm tuğla seçtiğimde 0.8 tf/m sonucu çıkıyor.halbuki benim kat yüksekliğim 4 mt ve kiriş yüksekliğim 50 cm o halde duvar yükseklğim 3.5 mt oluyor.19 luk tuğlanın metrekaresi 320 kg. 320*3.5=1120 kg/m yapar.yani 1.12 tf/m.yanlışım varsa düzeltin lütfen.sormak istediğim program duvar yüksekliğine göre duvar yükünü hesaplamıyormu yoksa 3m dışındaki kat yüksekliğinde değeri bizmi gireceğiz.

Merhaba,
Ayarlar/Yük kütüphanesi açın. 19'luk tuğla satırını tıklayın. Yükseliğin 2.5 metre tanımlanmış olduğunu göreceksiniz. Ya bu değeri 3.5 yapın veya yeni bir satır açarak 3.5 metre yükseklik için yük tanımı yapın.

Alternatif olarak yük kütüphanesini kullanmak yerine duvar yükünü istediğiniz değer olarak, kiriş ayarlarında direk "Tanımlı yük" şeklinde de girebilirsiniz.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    39.1 KB · Görüntüleme: 25,269
  • Ekran Alıntısı1.PNG
    Ekran Alıntısı1.PNG
    34.7 KB · Görüntüleme: 25,269
HakanŞahin":3j0s1wv2' Alıntı:
gripin":3j0s1wv2' Alıntı:

Merhaba,
Ayarlar/Yük kütüphanesi açın. 19'luk tuğla satırını tıklayın. Yükseliğin 2.5 metre tanımlanmış olduğunu göreceksiniz. Ya bu değeri 3.5 yapın veya yeni bir satır açarak 3.5 metre yükseklik için yük tanımı yapın.

Alternatif olarak yük kütüphanesini kullanmak yerine duvar yükünü istediğiniz değer olarak, kiriş ayarlarında direk "Tanımlı yük" şeklinde de girebilirsiniz.

Aslında diğer olması gereken özelliklerden biri de duvar yüksekliğinin kat yüksekliği ve altında bulunduğu kiriş derinliğine göre otomatik yapılması. ideCAD onca zor şeyi yapabilirken buna neden önem verilmediğini anlamadım.

resimdeki merdiveni oluşturamadım bir türlü.. yardımcı olabilir misiniz ?

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    25.3 KB · Görüntüleme: 25,209
ide CAD 7 kullanıyorum projede kiriş donatıları çok sık çıkıyor kirişlere aşırı donatı yüklüyor. projeyi göndersem bana yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler.

sidnehum05":102k1gm8' Alıntı:
ide CAD 7 kullanıyorum projede kiriş donatıları çok sık çıkıyor kirişlere aşırı donatı yüklüyor. projeyi göndersem bana yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler.

Projeyi mesaja eklerseniz forum sakinleri görüşlerini belirtebilirler...

HakanŞahin":3765iuao' Alıntı:
sidnehum05":3765iuao' Alıntı:

Projeyi mesaja eklerseniz forum sakinleri görüşlerini belirtebilirler...

projeyi sıkıştırdım ama yinede boyutu büyük diyor. bana yardımcı olacak arkadaşlara mail de atabilirim.

Geri