V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

nitasltd":29if22ja' Alıntı:
Merhaba, projemde balkon döşemeleri hata veriyor. zemin ve 1. katta hata vermeyen döşemeler üst katlarda hata veriyor. hata veren donatı aksını eksik donatı kadar güçlendiriyorum ama gene olmuyor. Sizce sorun nereden kaynaklanıyor bir bakarsanız sevinirim.
Merhaba,
Projede S21 döşemesi sol kenardan hem S19 hemde S23 döşemesi ile konsol. S23 döşemesindeki donatı yetersizliği sorununu çözmek için, S21 döşemesinin X yönündeki donatı akslarını her iki komşu döşeme için ayrı ayrı belirlemeniz, yeterli olur.(S24 döşemesi için de aynı durum geçerli).
Programda Döşeme yardımcı toolbarındaki Betonarme Hesap Askı Çiz komutu ile yeni donatı aksları çizebilir, Donatı hesap aksı geometrisini değiştir komutu ile donatı aksının yerini ve çalışma mesafelerini değiştirebilirsiniz. Ekteki projede 2. katta S21 ve S22 döşemelerinin donatı aksları yukarıda belirtildiği gibi düzenlendi.

Ekli dosyalar

Merhaba arkadaşlar;

1-Kirişsiz döşeme ile tasarım yapan var mı?
2-Yazılımın "kirişsiz döşemeli çözümleri" ni irdelediniz mi?
3-Kirişsiz çözümde deprem hesapları ve zımbalama tahkikleri konusunda çalışması olan var mı?
4-Yazılımı geliştiren uzmanların bu konuda fikirleri nelerdir?

Yukarıda sıraladığım konular hakkında fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Merhabalar;

Üzerinde çalıştığım projede bodrum katta oluşturdugum panelleri kısa parçalar halinde belirledim ===> (sebebi ise mimari projede mevcut olan farklı boyutlardaki kuranglezler). Geometrik kontrol yaptığımda perde uzunluğu perde kalınlığının 7katından az olamaz uyarısı veriyor ve ayrıca bu perdeler birbirinden bağımsız çalışmış olacak donatı açısından. Burada sormak istediğim ayrı ayrı tanımlanmış panelleri birleştirme imkanımız varmı? Veyahut tek seferde kot farkları olan panel(perde) belirleme şansımız varmı?

Yardımcı olursanız sevinirim...

sedatkuntas":1qulcu1w' Alıntı:
Merhabalar;
Üzerinde çalıştığım projede bodrum katta oluşturdugum panelleri kısa parçalar halinde belirledim ===> (sebebi ise mimari projede mevcut olan farklı boyutlardaki kuranglezler). Geometrik kontrol yaptığımda perde uzunluğu perde kalınlığının 7katından az olamaz uyarısı veriyor ve ayrıca bu perdeler birbirinden bağımsız çalışmış olacak donatı açısından. Burada sormak istediğim ayrı ayrı tanımlanmış panelleri birleştirme imkanımız varmı? Veyahut tek seferde kot farkları olan panel(perde) belirleme şansımız varmı?
Yardımcı olursanız sevinirim...
Merhaba,
Kuranglez boşlukları Kapı/Pencere komutu ile oluşturulabilir. Ayrıca üst katlara devam etmeyen çevre perdelerinde 1/7 oranı dikkate alınmayabilir.

mehmetdindas":a0hfveil' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar;

1-Kirişsiz döşeme ile tasarım yapan var mı?
2-Yazılımın "kirişsiz döşemeli çözümleri" ni irdelediniz mi?
3-Kirişsiz çözümde deprem hesapları ve zımbalama tahkikleri konusunda çalışması olan var mı?
4-Yazılımı geliştiren uzmanların bu konuda fikirleri nelerdir?

Yukarıda sıraladığım konular hakkında fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

İlgili konuda sorularınızı ve varsa aklınıza takılan hususları daha net ve spesifik olarak yazarsanız bir sonuca varma açısından daha verimli olabilir.

Merhabalar;

"Merhaba,
Kuranglez boşlukları Kapı/Pencere komutu ile oluşturulabilir. Ayrıca üst katlara devam etmeyen çevre perdelerinde 1/7 oranı dikkate alınmayabilir."

1.İde statik'te kapı/pencere komutu nasıl kullanılıyor, programa bakıyorum ama çözemedim, yardımcı olursanız sevinirim...

2.Diğer bir sorum; bodrum katta temeli belirledikten sonra, mimari projede belirtilen bodrum kat tabanına etkiyen belli sabit yükler var (biri 12tonluk biri 4 tonluk olmak üzere 2tane su deposu). Bu sabit yükler gözardı edilebilirmi, yada noktasal yük olarak girilmelimi? (Noktasal yük olarak girmek istediğimde temel yapısından dolayı boşlukta kalıyor bu yükler); Ayrıca bodrum katta bulunan 20'lik ve 10'luk duvar yüklerini nasıl girmem gerekiyor?(Çizgisel yük olarak girmek istiyorum fakat temeli çözdüğümde bodrum kattakı çizgisel yük olarak gireceğim ayırma duvarları temele veya temel kirişlerine oturmuyor, boşlukta kalıyor)

--Ne yapmam gerekiyor?

sedatkuntas":36nz6bgv' Alıntı:
1.İde statik'te kapı/pencere komutu nasıl kullanılıyor, programa bakıyorum ama çözemedim, yardımcı olursanız sevinirim...
-Araçlar menüsünden Mimari Paln/Kalıp planı modu ikonunu tılayıp, Mimari plan moduna geçin.
-Toolbardan Kapı/Pencere komutunu tıklayın.
-Kapı/Pencere Ayralarında uygun boşluğu seçinp, boyutlarını, kotunu ve panelden mesafesini belirleyin.
*Seçtiğiniz boşluğu panel objesi üzerine yerleştirin.
sedatkuntas":36nz6bgv' Alıntı:
2.Diğer bir sorum; bodrum katta temeli belirledikten sonra, mimari projede belirtilen bodrum kat tabanına etkiyen belli sabit yükler var (biri 12tonluk biri 4 tonluk olmak üzere 2tane su deposu). Bu sabit yükler gözardı edilebilirmi, yada noktasal yük olarak girilmelimi? (Noktasal yük olarak girmek istediğimde temel yapısından dolayı boşlukta kalıyor bu yükler); Ayrıca bodrum katta bulunan 20'lik ve 10'luk duvar yüklerini nasıl girmem gerekiyor?(Çizgisel yük olarak girmek istiyorum fakat temeli çözdüğümde bodrum kattakı çizgisel yük olarak gireceğim ayırma duvarları temele veya temel kirişlerine oturmuyor, boşlukta kalıyor)
Kirişsiz radye döşeme üzerine gelen yükler Radye Döşeme yardımcı toolbarındaki Noktasal ve çizgisel döşeme yükleri komutları kullanılarak girilebilir. Eğer yükler temel üzerine gelmiyorsa girmeye yok.

temel kiriş açılılmlarında TK25 ve TK31 kirişleri konsol olmadığı halde neden konsolmuş gibi uzantılı çiziliyor. YArdıma ihtiyacım var .

Ekli dosyalar

izmirlimuhendis":2f9r5slx' Alıntı:
temel kiriş açılılmlarında TK25 ve TK31 kirişleri konsol olmadığı halde neden konsolmuş gibi uzantılı çiziliyor. YArdıma ihtiyacım var .
Merhaba,
TK25 ve TK31 temeli Konsolmuş gibi çizilmiyor. TK25 in donatıları TK24 ü kestiği yere kadar uzatılıyor. TK31 in donatısı da TK32 yi kestiği yere kadar uzatılıyor. (Temel konsol olarak çizilmiş olsaydı, konsolmuş gibi görünen parçaya da ayrı bir temel ismi verilirdi.)

Not:TK24-25 ve TK32-T31 temelleri sürekli çizdirilebilir. Betonarme/Parametreler/Genel Betonarme Parametreleri diyaloğunda "Arasındaki açı farkı küçük olan kirişleri sürekli kabul et satırına" 30 derece yazın. TK31 ve TK32 nin sürekli çizilmesi için, Değiştir/Obje Edit/Kiriş temel/Kiriş Temel Yönü Belirle komutu ile TK32'nin bakış yönünü değiştirin. Analiz yapıp, sürekli temel açılımı alın. TK24-25 ve TK32-31 temelleri sürekli çizileceklerdir.

Ekli dosyalar

• stemel.JPG
    stemel.JPG
    41.2 KB · Görüntüleme: 28,698
  • sürekli.cde
    sürekli.cde
    987.2 KB · Görüntüleme: 824
MErhaba. Forumun yeni bir üyesiyim.
Aynı zamanda idecad inde yeni bir kullanıcısıyım.
Sorunum şu:
yaptığım projede yatak katsayısı çok yüksek.
Bu yüzden sürekli temel dizaynı yaptım.
Ancak yıllar sonra yeniden projecilik yapmak çok zormuş. Herşeyi olmasa bile çoğu şeyi unutmuşum.
Kademeli temelde sürekli temel bağlantılarından Emin olamadım.
Bu konuda bilgisi olan bir arkadaş projemdeki temel dizaynını inceleyip hatam varsa söyleyebilirse çok sevinirm.

Ekli dosyalar

Yukarıda eklediğim projede:
4. kat tavanındaki D4106 döşemesi
ve
Bodrum kat tavanındaki DB08 ve DB01 balkon döşeme kalınlıkları geometri kontrolde sürekli hata veriyor
bir türlü düzeltemedim.
Deneme yapmak için döşeme kalınlığını 25cm bile verdim yine de olmadı.
Sanırım bu 3 döşeme ile ilgili bir hatam var.
Dışarıdan bir göz görürse daha iyi olacak ben işin içindne çıkamadım.
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Merhaba Gökhan bey,

Projenizle ilgili tespit ettiğimiz durumlar şunlardır:

-Zemin kattaki perdelerin altına bağ kiriş yerine sürekli temel girmek daha uygun olur.

-Sürekli temeller kolon ve perdelere düğüm noktalarından bağlanmalı.

-Bodrum kat tavanında oluşturduğunuz D01 ve D08 döşemesi zemin katta kot verilerek oluşturulmalı.

-P01 ve P02 perdesini panel objesi ile oluşturmak temel tanımı açısından daha uygun olabilir.

-D04 döşemelerinin donatı aksları ve çalışma mesafeleri her faklı açılık için düzenlemesi daha uygun olur.

-Zemin kata tabanında konsol döşemeler için tanımlanan radye döşeme kenarlarına gerek yok.

-Ni<0.6 uyarısı için zemin kattaki duvar alanı elle hesaplayıp analiz menüsü kat parametreleri diyaloğundan girmek daha uygun olur.

-1.kattaki alfai<0.7 şartını sağlamak için kolon boyutları büyütmek uygun olabilir.

Ekteki projeyi veri girişi açısından inceleyebilirsiniz.

Ekli dosyalar

Sayın Emrah YILDIZ
ilginize çok teşekkür ederim.
İnanılmaz yardımcı oldunuz.
Çok hızlısınız :)
Çalışmalarınızda başarıları dilerim.

Emrah Bey
Sürekli temeller düğüm noktalarından bağlanmalı, doğru...
Peki kademeli temelde, ki benim gönderdiğim proje de öyle.
Düğüm noktasına bağlarsam bodrum katın içine giriyor zemin kat temelleri.
NAsıl aşacağız bunu?

GökhanYILMAZ":3gbzlq58' Alıntı:
Emrah Bey
Sürekli temeller düğüm noktalarından bağlanmalı, doğru...
Peki kademeli temelde, ki benim gönderdiğim proje de öyle.
Düğüm noktasına bağlarsam bodrum katın içine giriyor zemin kat temelleri.
NAsıl aşacağız bunu
Mimari açıdan sıkıntı oluşturuyorsa ilgili yönde temel girmeyebilirsiniz.

Sn GökhanYILMAZ
Projenizdeki merdivenlerin mesnetlenme durumlarını gözden geçiriniz. Mesnetlenme durumlarında uygun olmayanlar var. Merdivenleriniz ara kat kirişine oturmadıgı için alt ve üst kattan döşemeye mesnetleneyerak çözdügünüzde merdiveninizde ve mesnetlendigi döşemede sorun çıkabilir.

Koaly gelsin

unver":s9v5sfrx' Alıntı:
Sn GökhanYILMAZ
Projenizdeki merdivenlerin mesnetlenme durumlarını gözden geçiriniz. Mesnetlenme durumlarında uygun olmayanlar var. Merdivenleriniz ara kat kirişine oturmadıgı için alt ve üst kattan döşemeye mesnetleneyerak çözdügünüzde merdiveninizde ve mesnetlendigi döşemede sorun çıkabilir.
Koaly gelsin
Ünver Bey merhaba,

Gökhan Bey in projesinde merdiven mesnetlenme koşulları yapıdan bağımsız çözüme göre düzenlenmiş. Bu yüzden merdivenin yapı analizine bir etkisi olmayacaktır.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• mrd..JPG
    mrd..JPG
    36.9 KB · Görüntüleme: 27,622
Levent bey merhaba
"Gökhan Bey in projesinde merdiven mesnetlenme koşulları yapıdan bağımsız çözüme göre düzenlenmiş. Bu yüzden merdivenin yapı analizine bir etkisi olmayacaktır."
demektesiniz.
Benim dikkat çekmek istedigim;
1- Merdivenin üç taraftan ankastre olarak verilmesi, bu durum plandaki merdivenin durumuna uymadığının dikkatini çekmek için.
2- Tabiki bağımsız olarak merdiven verildiğinde analize etki etmez. Ama bağımsız olarakda verilse dahi merdiven ve yükleri döşeme, kiriş, perde, temel üzerine verilip ona göre çözülmesi gerekir diye bidigim için proğramı yeni kullanan arkadaşlara, işin başından başlarken neleri sorgulamaları kendilerine faydalı olur diye düşündügümden böyle bir uyarı yazma geregini duydum.
(Biz kullanıcılar siz yazılımcılar kadar programın ne yaptıgını bilmedigimiz için bizleri uyarırsanınız hatalı kullanmayız.)
Duyarlılıgınız için teşekkürle.
Kolay gelsin.

Levent Özpak":2glnmjqk' Alıntı:
unver":2glnmjqk' Alıntı:
Sn GökhanYILMAZ
Koaly gelsin
Ünver Bey merhaba,

Gökhan Bey in projesinde merdiven mesnetlenme koşulları yapıdan bağımsız çözüme göre düzenlenmiş. Bu yüzden merdivenin yapı analizine bir etkisi olmayacaktır.

İyi çalışmalar

Bende tam bunu soracaktım. MEsnet koşullarını belirleme menüsü benim projemde aktif değil.
Bir önceki versiyonda öğrendiğim için 7 versiyonunu nasıl aktif hale getireceğimi bilemedim.
Kesinlik mesnetlerimde bir sorun var ve farkındayım.
Bu menünün nası laktif olabileceği konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Geri