V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

Çok özür dileyerek son bir soru daha soracağım.
Size çok acemice geliyor olabilir ama mecburum :)
yeni ekte gönderdiğim dizaynda TK07 ve TK08 temellerinden hangisi doğrudur.
Birini kademeli temele sıfır yanaştırdım, diğerini kademeli temel perdelerini içine alacak şekilde yerleştirdim.
Malesef kademedeki kolonları içeremiyorum.
Yoksa ikisinide koymasam olur mu?
Fikrinizi alabilir miyim.

Ekli dosyalar

GökhanYILMAZ":3lde6aaz' Alıntı:
Size çok acemice geliyor olabilir ama mecburum
Birini kademeli temele sıfır yanaştırdım, diğerini kademeli temel perdelerini içine alacak şekilde yerleştirdim.

Temel sonuçları açısından ikisi de doğru, ancak uygulama açısından temeli kolonun içinde kalacak şekilde dizayn etmek uygun olur.
Ayrıca eklediğiniz projede Emrah Bey' in veri girişi ile ilgili uyarıları dikkate alınmamış görünüyor.

Levent Özpak":1mehuz4s' Alıntı:
GökhanYILMAZ":1mehuz4s' Alıntı:
Size çok acemice geliyor olabilir ama mecburum

Temel sonuçları açısından ikisi de doğru, ancak uygulama açısından temeli kolonun içinde kalacak şekilde dizayn etmek uygun olur.
Ayrıca eklediğiniz projede Emrah Bey' in veri girişi ile ilgili uyarıları dikkate alınmamış görünüyor.

Veri girişleri ile ilgili notlar önümde. düzelteceğim.
Ancak temel dizaynı bir türlü kafama yatmadı.
Sürekli temel, kolonu içine almaması çok mantıklı gelmiyor. Malesef diletasyonda yapmak mümkün değil.
3 gündür uykusuzluktan öleceğim. Program her şekliyle çözüyor.
Ama mantığım almadığı için karar veremedim.

Sn GökhanYILMAZ
"Veri girişleri ile ilgili notlar önümde. düzelteceğim.
Ancak temel dizaynı bir türlü kafama yatmadı.
Sürekli temel, kolonu içine almaması çok mantıklı gelmiyor. Malesef diletasyonda yapmak mümkün değil.
3 gündür uykusuzluktan öleceğim. Program her şekliyle çözüyor.
Ama mantığım almadığı için karar veremedim."

Sizin uykusuzlugunuzu giderecek temel önerisi:
1- kademe diye isimlendirdiginiz yerin tamamının altına 40-50 cm radye yapın,
2- B ve C akslarına mütemadi temel yapın,
3- üstten su basman perdesi ile kendi yaptıgınız gibi baglayın
Temel sorununuz çözülür.
Kolay gelsin iyi çalışmalar.

Emrah YILDIZ":2r8cqmyo' Alıntı:
Merhaba Gökhan bey,

Projenizle ilgili tespit ettiğimiz durumlar şunlardır:
-Zemin kattaki perdelerin altına bağ kiriş yerine sürekli temel girmek daha uygun olur.
-Sürekli temeller kolon ve perdelere düğüm noktalarından bağlanmalı.
-Bodrum kat tavanında oluşturduğunuz D01 ve D08 döşemesi zemin katta kot verilerek oluşturulmalı.
-P01 ve P02 perdesini panel objesi ile oluşturmak temel tanımı açısından daha uygun olabilir.
-D04 döşemelerinin donatı aksları ve çalışma mesafeleri her faklı açılık için düzenlemesi daha uygun olur.
-Zemin kata tabanında konsol döşemeler için tanımlanan radye döşeme kenarlarına gerek yok.
-Ni<0.6 uyarısı için zemin kattaki duvar alanı elle hesaplayıp analiz menüsü kat parametreleri diyaloğundan girmek daha uygun olur.
-1.kattaki alfai<0.7 şartını sağlamak için kolon boyutları büyütmek uygun olabilir.
Ekteki projeyi veri girişi açısından inceleyebilirsiniz.

Projeyi toparladım. Yukarıdaki maddelerin 2 si hariç hepsi tamam.
4 adet sorum var:
1) D01 ve D09 döşemelerini bodrum kat tavanından zemin kata aldım ve kot vererek +90 kotuna aldım. Ancak geometri kontrolde ''hatalı döşeme kotu'' uyarısı alıyorum. Bu sorunu aşamadım?
2) P01 ve P02 perdelerini kolon ikonuyla tanımlamıştım. en/boy oranı 7 den büyük olduğu için otomatik olarak perde tanımlanmıyorlar mı?
3) Rapor aldığımda ''R katsayı 7 ve perde kesme kuvvetleri toplamının, toplam taban kesme kuvvetine oranı, 075 ten büyük'' uyarısı alıyorum. NAsıl aşabilirim?
4) Zemin kat temel moduna geçiyorum, su basman perdeleri için panel oluşturmak istiyorum ama düğüm noktaları işaretlemem rağman panel çizimi yapmıyor. Ben nerde hata yapıyorum.
Projeyi bugün teslim etmem lazım. Son halini ekliyorum.
Yardımcı olan arkadaşlara çok teşekkür ederim.
Saygılarımla.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Eğik Döşeme ve Kirişler

Ekteki projemde çatı katı döşemelerine ve ekli elemanlarına eğim vererek oluşturduğum sistemde çatı uç akşlarında bulunan kirişler bir alt kat kirişlerle iç içe giriyor. Bu akslarda kirişleri silip döşemeleri, alt kat kirişlerin kotlarını yükselterek bu kirişlere bağlamak istiyorum. Bu mümkünmüdür? Nasıl bir çözüm önerirsiniz?İlginiz için teşekkürler..

Ekli dosyalar

GökhanYILMAZ":2a6b7swv' Alıntı:
Projeyi toparladım. Yukarıdaki maddelerin 2 si hariç hepsi tamam.
4 adet sorum var:
1) D01 ve D09 döşemelerini bodrum kat tavanından zemin kata aldım ve kot vererek +90 kotuna aldım. Ancak geometri kontrolde ''hatalı döşeme kotu'' uyarısı alıyorum. Bu sorunu aşamadım?
4) Zemin kat temel moduna geçiyorum, su basman perdeleri için panel oluşturmak istiyorum ama düğüm noktaları işaretlememe rağmen panel çizimi yapmıyor. Ben nerde hata yapıyorum?
Bu iki sorun birbirine bağlı.
+90 cm kotundaki döşemenin S13-S14 kolonları arasında kalan kısmında bir obje yok. Burada su basman perdesi olacaksa, Su basman perdesini panel ayarlarından kot vererek girmelisiniz. Kotu ayarlamadan girmeye çalışırsanız, K11 kirişi ile çakışacağı için girilmez. Sonuç: Önce panel kotlarını ayarlayarak su basman çevre perdeleri girilmeli. Daha sonra döşemeler girilmeli. (Zemin katta su basman perdeleri obje özelliklerinden su basman perdesi olarak tanımlanmalı)
2) P01 ve P02 perdelerini kolon ikonuyla tanımlamıştım. en/boy oranı 7 den büyük olduğu için otomatik olarak perde tanımlanmıyorlar mı?
1/7 oranını sağlayan dikdörtgen kolonlar perde olarak çözülür. Ancak kabuk olarak modellenemezler.
3) Rapor aldığımda ''R katsayı 7 ve perde kesme kuvvetleri toplamının, toplam taban kesme kuvvetine oranı, 075 ten büyük'' uyarısı alıyorum. Nasıl aşabilirim?
Deprem Yönetmeliğine göre Süneklik düzeyi yüksek sistemlerde perdeye gelen kuvveti 0.75 in üzerinde ise R katsayısı R=10-4*AlfaS formülünden hesaplanan değer girilmelidir. (T.D.Y. Madde 2.5.2.2)Alfas Değerleri ve girilmesi gereken R değeri Deprem Yönetmeliği Genel Raporunda basılmaktadır. (Su basman çevre perdeleri girildiğinde alfaS oranı 0.75 aşmayabilir)

Projede merdiven yapı ile birlikte çözüm koşullarına göre mesnetlenmiş. Bu durumda yarı rijit diyafram seçeneğine göre analiz yapılmalı. Ayrıca merdivenlerde donatı aksı tanımlanmış. Programda düz kollu merdivenlerin donatı çizimleri otomatik yapılıyor. Merdivende tanımlanan donatı aksları merdiven oluşumunu bozuyor. Bu yüzden genel analizde merdiven donatı akslarının silinmesi uygun olur.

ide 7 de şu özellikde olsa iyi olurdu

Proğrama "Kiriş duvar yükünü göster/gizle" seçeneği eklense ve girmiş olduğumuz duvar yüklerinin hepsini (kat bazında) aynı anda görebilsek çok iyi olacak.

Her kirişin üstüne gelip duvar yüküne bakmak zaman alıyo ve bazen gözden kaçırabiliyoruz.

İlgi ve alakanız için teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Re: Eğik Döşeme ve Kirişler

yildiz50":1ssyviak' Alıntı:
Ekteki projemde çatı katı döşemelerine ve ekli elemanlarına eğim vererek oluşturduğum sistemde çatı uç akşlarında bulunan kirişler bir alt kat kirişlerle iç içe giriyor. Bu akslarda kirişleri silip döşemeleri, alt kat kirişlerin kotlarını yükselterek bu kirişlere bağlamak istiyorum. Bu mümkünmüdür? Nasıl bir çözüm önerirsiniz?İlginiz için teşekkürler..
Projenizde Çatı Arası Katı Tavanını 1. kat tavanında girerek oluşturabilirsiniz.
Konu ile ilgili bir örnek ekliyorum. Örnek projede farklı kotta bulunan objeleri aşağıda anlatıldığı gibi girebilirsiniz.
2. kattaki Kırmızı renkli K1-K2-K3-K4-K5-K6-K7 no lu kirişlerini ve DE1-DE2 döşemelerini, kot ve eğim vermeden girin.
Döşeme Yardımcı toollbarından Objelere eğim ver komutu tıklayın. DE1 döşemesini ve buna bağlı elemanları seçip, eğimli hale getirin. Aynı işlemi DE2 döşemesi ve buna bağlı objeler için de yapın.
Ayarlar/Katman Ayarları diyaloğunda yeni bir katman oluşturun. Katman ismi eğimli olsun. K2-K3-K5-K6-K7 kirişlerini ve DE1,DE2 döşemelerini seçin. Obje Katmanı değiştir komutunu tıklayın.
Bu objelerin katmanlarını eğimli katmanı olarak değiştirin. Katman ayarları diyaloğundan eğimli katmanını kapatın.
Şimdi K9-K10-K11-K12 kirişlerini gireceğiz. Kirişleri girmeden önce kiriş ayarları diyaloğunda kot satırına -50cm yazın. Tamam diyerek diyalogdan çıkın. K8-K9-K10-K11-K12 kirişlerini girin. Girdiğimiz bu kirişleri seçip obje özellikleri komutunu tıklayın. Açılan diyalogda kiriş kotlarını sıfırlayın. D03 ve D04 döşemelerini girin. Katman ayarları diyaloğundan eğimli katmanını açın. Projede eğimli döşemeleri seçip özelliklerinden statik sekmesinde rijit diyafram oluşturma seçeneği işaretlenerek analiz yapılması uygun olur.

Ekli dosyalar

Re: ide 7 de şu özellikde olsa iyi olurdu

ryildiz":2sezqkx3' Alıntı:
Proğrama "Kiriş duvar yükünü göster/gizle" seçeneği eklense ve girmiş olduğumuz duvar yüklerinin hepsini (kat bazında) aynı anda görebilsek çok iyi olacak.
Her kirişin üstüne gelip duvar yüküne bakmak zaman alıyo ve bazen gözden kaçırabiliyoruz.
Merhaba,
Kiriş üzerine gelen duvar yükleri perspektif penceresinde Yapı Ağacında Yüklemeler satırı işaretlenip Yük tipleri duvar yükü seçilerek görüntülenebiliyor. Eğer farklı bir gösterimden bahsediyorsanız, örnek bir resimle detaylandırır mısınız?
İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• duvaryükü.JPG
    duvaryükü.JPG
    206.4 KB · Görüntüleme: 28,027
GökhanYILMAZ":3t0sbo94' Alıntı:
MErhaba. Forumun yeni bir üyesiyim.
Aynı zamanda idecad inde yeni bir kullanıcısıyım.
Sorunum şu:
yaptığım projede yatak katsayısı çok yüksek.
Bu yüzden sürekli temel dizaynı yaptım.
Ancak yıllar sonra yeniden projecilik yapmak çok zormuş. Herşeyi olmasa bile çoğu şeyi unutmuşum.
Kademeli temelde sürekli temel bağlantılarından Emin olamadım.
Bu konuda bilgisi olan bir arkadaş projemdeki temel dizaynını inceleyip hatam varsa söyleyebilirse çok sevinirm.

Diye başlamıştım.
Şimdi projemi bitirdim.
Sayın Emrah YILDIZ, Levent ÖZPAK ve unver...
HErbirinize çok çok teşekkür ederim. Siz olmasanız toparlayamazdım.
Ekte projemin son hali var.
İyi çalışmalar dilerim.

GökhanYILMAZ":ssi3nwme' Alıntı:
Diye başlamıştım.
Şimdi projemi bitirdim.
Sayın Emrah YILDIZ, Levent ÖZPAK ve unver...
HErbirinize çok çok teşekkür ederim. Siz olmasanız toparlayamazdım.
Ekte projemin son hali var.
İyi çalışmalar dilerim.
Sayın Gökhan Yılmaz,
*Zemin Katta I ve E aksındaki temellerinizin kolon ve perdelere bağlanıyor. Örneğin TK41 in sol mesnedi P01 ve sağ mesnedi P02. Ama temel kirişi perdeleri kapsamıyor. Böyle bir uygulama olmaz. Eğer mimari izin vermiyorsa o zaman o temelleri hiç yapmayın. Zemin katta I veA aksındaki kolonların kotları -80 cm. olarak girilmeli. Bodrum katta da ilgili kolonların üst kotları -80 cm olarak düzenlenmeli.
*Merdiven donatı aksları ile ilgili uyarım dikkate alınmamış.
Ayrıca bu konu ile ilgili forumu çok meşgul ettiğimizi düşünüyorum. Yukarıdaki bilgiler ışığında projenizi tekrar gözden geçirin ve projenizi sonlandırın.

İyi çalışmalar

Levent Bey çok teşekkürler.Verdiğiniz örnek doğrultusunda sistemimi oluşturdum.Önemli bir sorun görünmüyor. Yalnız kalıp planı çizim paftalarında son kat için tanımladığım farklı kotlardaki döşemelerin donatılarını tek paftada üst üste çizdiriyor.çizim yaptırmadan önce eğimli katmanı nı kapatmayı ve kilitlemeyi denedim ama yinede kalıp planlarını üst üste çizdiriyor.Bu sorunu çözmeye çalışacağım.

yildiz50":r4ysgkbp' Alıntı:
Levent Bey çok teşekkürler.Verdiğiniz örnek doğrultusunda sistemimi oluşturdum.Önemli bir sorun görünmüyor. Yalnız kalıp planı çizim paftalarında son kat için tanımladığım farklı kotlardaki döşemelerin donatılarını tek paftada üst üste çizdiriyor.çizim yaptırmadan önce eğimli katmanı nı kapatmayı ve kilitlemeyi denedim ama yinede kalıp planlarını üst üste çizdiriyor.Bu sorunu çözmeye çalışacağım.
Kalıp Planı Ayarları/İleri ayarları Sekmesinde Sadece seçili objeleri al seçeneği ile kalıp planında sadece seçtiğiniz objelerin görünmesini sağlayabilirsiniz.

1. kat döşemelerine çizgisel yük tanımladığımda eğimli katmanım kapalı olmasına rağmen bu katmandaki döşemeleride aynı yükün etkilediğini raporlardan görüyorum.Silip yeniden denememe rağmen yinede üst kottaki kirişede etkiyor.Çözüm bulamadım.

Ekli dosyalar

yildiz50":1294khvk' Alıntı:
1. kat döşemelerine çizgisel yük tanımladığımda eğimli katmanım kapalı olmasına rağmen bu katmandaki döşemeleride aynı yükün etkilediğini raporlardan görüyorum.Silip yeniden denememe rağmen yinede üst kottaki kirişede etkiyor.Çözüm bulamadım.
Üs kottaki döşemeye de etkiyor demek istemiştim. Kiriş yazmışım.

yildiz50":1q5gryu3' Alıntı:
Döşeme noktasal ve çizgisel yükleri elemana göre değil, girilen kattaki koordinat düzlemine göre veriliyor. Bu yüzden katmanları kapatmanız sonucu değiştirmez. Döşeme yükleri ilgili düzlemdeki tüm döşemelere etkiyecektir. Çözüm olarak döşemelerin sabit ve hareketli yüklerini artırabilirsiniz.

Re: ide 7 de şu özellikde olsa iyi olurdu

Levent Özpak":1xhk71z4' Alıntı:
ryildiz":1xhk71z4' Alıntı:
Merhaba,
Kiriş üzerine gelen duvar yükleri perspektif penceresinde Yapı Ağacında Yüklemeler satırı işaretlenip Yük tipleri duvar yükü seçilerek görüntülenebiliyor. Eğer farklı bir gösterimden bahsediyorsanız, örnek bir resimle detaylandırır mısınız?
İyi çalışmalar

Levent Bey bahsettiğim gösterim ekteki resimdeki gibidir. İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

• 1.jpg
    1.jpg
    213.9 KB · Görüntüleme: 27,848
Geri