V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

2m proje":2ejzc04p' Alıntı:
Merhaba;

Yorum yapmak için projenizle ilgili daha çok veriye ihtiyaç var. Projenizi eklerseniz ayarlarınızı ve metraj değerlerinizi kontrol (kıyas) yapabiliriz.
bu bilgiler ışığında 220ton/4446m²=49.5kg/m² gibi bir değer çıkıyorki bu oldukça fazla gözüküyor.

Saygılarımla.

proje linktedir
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

nahroyo":18tcol1y' Alıntı:
2m proje":18tcol1y' Alıntı:
Merhaba;

Yorum yapmak için projenizle ilgili daha çok veriye ihtiyaç var. Projenizi eklerseniz ayarlarınızı ve metraj değerlerinizi kontrol (kıyas) yapabiliriz.
bu bilgiler ışığında 220ton/4446m²=49.5kg/m² gibi bir değer çıkıyorki bu oldukça fazla gözüküyor.

Saygılarımla.

proje linktedir
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

ekteki projede çok fazla donatı çıkıyor bunun sebebi ne olabilir?

Sn nahroyo
Merhaba
Projenizde gördüklerim.
1- inşaat alanınız yaklaşık 5500 m2. 220 ton demiriniz doğruysa metrekarede 40 kg altına iniyor.
2- sisteminiz statik olarak dengelenmemiş. Projenizi bir istikamette perde hiç yok perde koyarsanız iyi olur. Sizin verdiginiz durumda diger yönde R=8 almak lazım. Çünkü perde yok.
3- Eke göre 5 uyarısı nervür kirişlerinizi (taşıyıcı olanları artırınız) kirişlerin üzerinde duvar yükleri hep aynımı kontrol ediniz.
4- projenizi yarı rijit diyafram seçenegine göre çözünüz.
5- temeli kirişsiz radye olarak çözerseniz daha iyi olur.
6- merdiven yüklerini kiriş üzerine eklememişsiniz. yarı rijit diyafram seçenegine göre çözerseniz merdiven mesnetlemelerini düzeltiniz.
7- geometri kontrollarında verilen hataları düzeltiniz
8- Eke göre 6 uyarısı nervür yüklerini kontrol ediniz yükler az gibi
9- Eke göre 7 uyarısı asansör perdesini U perde yapınız
10- hareketli yükler çatı dahil hep 0.2 t/m2 mi
11- Eke göre 1 uyarısı kiriş kolon birleşimleri tam birleşse iyi olur. kolonunuzu büyültünüz.
12- Eke göre 2 uyarısı diger balkonlar gibi konsol kiriş koymanız,
13- Eke göre 3 uyarısı nervür uçlarında 10 cm nervür ile kapatmanız,
14- Eke göre 4 uyarısı merdiven perdesi yapmanız,
15- Eke göre 8 uyarısı buradaki kirişi 25 cm genişlikte yapsanız iyi olur
16- balkonlardaki hareketli yükleriniz .35 T/m2 olmalı

projenizde bu düzeltmeleri dikkate alırsanız deprem yükleri dengelemesi daha dogru olur. donatı miktarınızda düşer.

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN

Ekli dosyalar

• Adsız.png
    Adsız.png
    90.4 KB · Görüntüleme: 28,698
Öncelikle Ünver beyi tebrik ve takdir ediyorum.

Benim şimdiki önerim "statikle uyumlu yap" komutu ile alakalı. Bu komutta bir-iki düzenlemeye gitmek gerekir diye düşünüyorum.

* Komut kullanıldıktan sonra undosu yok. Geri dönemiyorsunuz. Burada bununla ilgili bir seçenek olmalı. Katman durumunu hafızaya almalı, sonra aynı komut "uyumluluğu kaldır" şekline dönüşmeli. Mimari plan / Kalıp planı komutuna benzer şekilde.
* Kapatılan katmanlar arasına belkide duvar katmanı girmemeli.
* Kapatılan katamanlar arasına tarama girmeli. (en çok mimaride tarama kullanılıyor)
* Duvar kapatılıyorsa Kapı pencere neden açık (soğuk giriyor) ;)
* Tefrişler (kütüphaneler) orta yerde duruyor.
* Belkide bu katmanların tamamı kilitli ve bazı oje seçiminde olduğu gibi arka planda flu olmalı belkide en güzeli bu.
* Başka bir rica, sanırım daha önce yazmıştım. Katman ayarlarında çizim detayları sekmesinde obje çizimleri lütfen alfabetik sıraya göre olsun.

teşekkürler iyi çalışmalar.

NYILMAZ":q03jp5j2' Alıntı:
* Komut kullanıldıktan sonra undosu yok. Geri dönemiyorsunuz. Burada bununla ilgili bir seçenek olmalı. Katman durumunu hafızaya almalı, sonra aynı komut "uyumluluğu kaldır" şekline dönüşmeli. Mimari plan / Kalıp planı komutuna benzer şekilde.
Nedim Bey merhaba,
Statikle uyum yap dendikten sonra geri dönüş işlemi için Katman Ayarlarındaki Hepsini Aç komutu iş görmez mi?

NYILMAZ":q03jp5j2' Alıntı:
* Duvar kapatılıyorsa Kapı pencere neden açık (soğuk giriyor)

Yukarıdaki cümlede sanıyorum -Statikle uyumlu yap- dendiğinde kapı/pencere vekütüphane katmanının kapanmadığını kast ediyorsunuz. Böyle bir durum göremedim. Yani kapı pencere ve kütüphane katmanları da kapatılıyor. Farklı bir durumdan bahsediyorsak küçük bir örnek ekler misiniz?

İyi çalışmalar dilerim.

Levent Özpak":dj6d4k61' Alıntı:
........
Nedim Bey merhaba,
Statikle uyum yap dendikten sonra geri dönüş işlemi için Katman Ayarlarındaki Hepsini Aç komutu iş görmez mi?

Elbetteki görür. Benim ilk aklıma gelen o idi. Fakat çalışma esnasında bazı katmanları kapatmak durumunda kalmışsak onlar da açılacak.Yeniden katmanları elden geçirmek gerekecek. (keyfe keder diyelim)

Levent Özpak":dj6d4k61' Alıntı:
NYILMAZ":dj6d4k61' Alıntı:
* Duvar kapatılıyorsa Kapı pencere neden açık (soğuk giriyor)

Yukarıdaki cümlede sanıyorum -Statikle uyumlu yap- dendiğinde kapı/pencere vekütüphane katmanının kapanmadığını kast ediyorsunuz. Böyle bir durum göremedim. Yani kapı pencere ve kütüphane katmanları da kapatılıyor. Farklı bir durumdan bahsediyorsak küçük bir örnek ekler misiniz?

Ekteki resimde görüldüğü üzere kapı pencereler görünüyor. Katmanda da açık oluğu görünüyor. Taramalar ve kütüphaneler de açık. Bu hal "statikle uyumlu yap" komutu kullanıldıktan sonraki haldir. Başkaca bir komut kullanılmamıştır. Dosya çok uzun olduğundan göndermedim. Gerekirse gönderirim.

Ekli dosyalar

• Statikle uyumlu.png
    Statikle uyumlu.png
    118.7 KB · Görüntüleme: 28,630
NYILMAZ":2gu8v4cv' Alıntı:
Ekteki resimde görüldüğü üzere kapı pencereler görünüyor. Katmanda da açık oluğu görünüyor. Taramalar ve kütüphaneler de açık. Bu hal "statikle uyumlu yap" komutu kullanıldıktan sonraki haldir. Başkaca bir komut kullanılmamıştır. Dosya çok uzun olduğundan göndermedim. Gerekirse gönderirim.
Proje eklemeniz gerekiyor.Tek bir katı göndermeniz yeterli.

Levent Özpak":2emwlotq' Alıntı:
NYILMAZ":2emwlotq' Alıntı:
Proje eklemeniz gerekiyor.Tek bir katı göndermeniz yeterli.

Projenin bir katı maille gönderilmiştir. Kolay gelsin.

Ekteki dosyada her katta farklı döşemelerde çift donatı uyarısı veriyor. Sonlu eleman çizgilerine bakıyorum, döşeme ve kirişleri silip yeniden yapıyorum. Bu sefer farklı döşemelerde çıkıyor.

Ekli dosyalar

NYILMAZ":p4cecob8' Alıntı:
Ekteki dosyada her katta farklı döşemelerde çift donatı uyarısı veriyor. Sonlu eleman çizgilerine bakıyorum, döşeme ve kirişleri silip yeniden yapıyorum. Bu sefer farklı döşemelerde çıkıyor.
Merhaba,
D06 döşemesinin sınırları ilgili bir durum oluşmuş. Döşeme silinip tekrar yerleştirildiğinde döşeme analizinde meshler doğru bir şekilde oluşuyor. Çift donatı uyarısı vermiyor.

Ekli dosyalar

Sn NYILMAZ
Merhaba
projeniz tamamlanmamış galiba. yinede ben uyarmak istedim.
1- her katta konsol kirişlerinizin bir kısmında mesnetleme hatası var. (örnek zemin K45 kirişin ortasındaki kirişlere mesnetnelmemiş.)
2- 2. kat K98 kirişide kolona mesnetlenmemiş. bu tip kirişlerin tamamı kontrol edilmeli.Ekranda görülen statik sistemden farklı bir çözüm yapmış olursunuz.
3- S9 kolonuna K84 kirişi çok yakın saplanmış. Kolonu kirişe kadar büyültseniz iyi olur.
4- merdiven yükleriniz eksik
5- döşemelerinizde özel bir durum yoksa 10 cm yerine 12 cm yapsanız iyi olur.
6- duvar yükleriniz her kirişte aynımı?
7- çatı katı yüklerini azaltabilirsiniz

Kolay gelsin iyi çalışmalar.
Ünver ÖZCAN

unver":wla4vh8f' Alıntı:
Sn NYILMAZ
Merhaba
projeniz tamamlanmamış galiba. yinede ben uyarmak istedim.
1- her katta konsol kirişlerinizin bir kısmında mesnetleme hatası var. (örnek zemin K45 kirişin ortasındaki kirişlere mesnetnelmemiş.)
2- 2. kat K98 kirişide kolona mesnetlenmemiş. bu tip kirişlerin tamamı kontrol edilmeli.Ekranda görülen statik sistemden farklı bir çözüm yapmış olursunuz.
3- S9 kolonuna K84 kirişi çok yakın saplanmış. Kolonu kirişe kadar büyültseniz iyi olur.
4- merdiven yükleriniz eksik
5- döşemelerinizde özel bir durum yoksa 10 cm yerine 12 cm yapsanız iyi olur.
6- duvar yükleriniz her kirişte aynımı?
7- çatı katı yüklerini azaltabilirsiniz

Kolay gelsin iyi çalışmalar.
Ünver ÖZCAN

Sayın Özcan,

Öncelikle ilginiz için teşekkür ediyorum. Daha önce de bir vesile söylediğim gibi foruma gönderilen bütün projeleri inceliyor ve bıkmadan bazen aynı şeyler de olsa vurgulayarak cevaplıyorsunuz.

Söylediğiniz gibi projem ham. Tespitlerinize katılıyorum ve buradan da diğer arkadaşlara örnek olması anlamında kıymetli buluyorum.

Projenin yeni halinde hemen hepsi düzeltildi ve oldukça değişikliğe uğradı. Ama döşeme ile ilgili problemi göremediğimden mevcut hali ile gönderdim.

Ben projeye önce mimardan geldiği hali ile bakarım. 1, 2, 3 ve 4. maddeyi zaten düzeltmiştim. 2. maddedeki konu kolon silmelerde meydana geliyor. Kolay unutulan ve gözden kaçabilen konu.

5. madde konusunda da size katılıyorum. Ben de genelde karışık yükseklikteki döşemeleri tercih etmiyorum. Hatta artık düşük döşemeyi de önermiyorum. Fakat her zaman yeterince ikna edici olamıyorsunuz.

İdeMimardan almadığım sürece konut tipi projelerde duvar yükü ile ilgili çok da detaylandırmam. Eğer tam dolu duvarlar çok etkin değilse tüm duvarları aynı yapıyorum. Böylelikle kiriş silip yeniden girdiğimde unutma problemleri ortadan kalkıyor.

Cebimde sakladığım iki kozum vardır. Birisi çatı kat yükleri, diğeri ise beton kalitesi. Çayı yükleri konusu; düzeltmeler yapılıp çok fazla kat kopyaya maruz kalındığı için son anda yaptığım bir müdahaledir. Sistem çözülünce saçaklar vs. giriyor işin içine. Beton kalitesini hiç yükseltmeden sistemi çözmeye çalışırım. Artık çözüme çok yaklaşınca (1-2 elemanda kolon kiriş kesme güveliği sorunu gibi) bu iki kozumu cebimden çıkarırım. işte o zaman da keyfime diyecek yoktur. Birden yüzüm güler.

Buraya yazmaktaki amacım kafa şişirmek değil belki başka örnek olabilecek bir paylaşım oluşturmaktır. Herkese sevgilerimle. Özellikle de ideYAPI'ya ve Ünver beye.......

iyi geceler.....

Merdiven ayarları / Görünüm sekmesinde / çizgi tipleri bölümünde çizilecek çizgiler seçimli olsa.... Ekteki resimdeki gibi.

Ekli dosyalar

• Merdiven.png
    Merdiven.png
    37.6 KB · Görüntüleme: 28,854
[color=#BF0000:281nvj9q' Alıntı:
ideStatik 7.17 yardım (F1) menüsü Sürekli temel kaçıklıkları[/color]":281nvj9q]
Sürekli temel kaçıklıkları komutu, mevcut bir sürekli temelin sanal aksını değiştirmek için kullanılır. Sanal temel aksı temelin iki ucundaki düğüm noktalarını birbirine bağlayan doğrudur. Temel aksının değişmesi, sürekli temelin kaçıklığının değişmesi anlamına gelir.

Sürekli temeller çizdikten sonra sürekli temel kaçıklıkları komutu ile kaçıklık değiştirmek için:

Değiştir/Obje Edit/Kiriş-Temel/Sürekli Temel Kaçıklıkları satırını tıklayın.

Fare imlecini kaçıklığını değiştireceğiniz temel kirişi üzerine sürükleyin ve sol tuşu tıklayın. Temel seçilecektir.

Farenin sağ tuşunu tıklayın. İmlecin şekli değişecektir.

Farenin sol tuşu ile iki nokta tıklayarak temel sanal aksının taşınacağı ekseni belirleyin.

Sürekli temel belirlenen yeni eksen üzerine taşınacaktır.

Bu şekilde temel kaçıklığı değiştirildiğinde temelin değişir fakat düğüm noktalarının yeri değişmez. Şöyle ki; örneğin iki ucundan kolonlara bağlı bir sürekli temelin kaçıklığını sürekli temel kaçıklıkları komutu ile değiştirelim. Temel kolonların dışına taşınsa ve kolonlarla bağlantısız gibi gözükse bile, kolonla bağlantısı kopmayacaktır. Düğüm noktası taşı komutu ile kolon düğüm noktası taşınırsa, sürekli temelin ilgili ucunun da kolon hareketine bağlı olarak hareket ettiği görülecektir..

denmekte olup böyle bir komutun kullanımı sanırım kalktı. (yada ben yapamıyorum)

Ters kiriş olması durumunda kiriş açılımlarında kolon-kiriş birleşim bölgelerinde detaylandırmalar sürekli olmamaktadır. Aşağıda ekran görüntülerinde bu durum gösterilmiştir.

Ekli dosyalar

• TersKiriş.png
    TersKiriş.png
    219.3 KB · Görüntüleme: 28,821
  • TersKiriş2.png
    TersKiriş2.png
    165.5 KB · Görüntüleme: 28,821
Sn sates
Merhaba:
Kirişe pozitif kot verilmesi durumunda kirişin bağlandığı kolonlara da üst kot verirseniz probleminiz çözülür.

Ünver ÖZCAN

Sayın Özcan,

Cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Tek katlı bir yapıda ters kiriş yaparak parapet işlemi de yapmış oluyorum hemde kirişlerin aşağıya fazla sarkmasını engelliyorum. Kolonlara üst kot verilmesi halinde çatı iç kısımlarında kolonlar diş yapıyor. Bu durum mimari olarak istenmiyor.

sates":8zdigb06' Alıntı:
Ters kiriş olması durumunda kiriş açılımlarında kolon-kiriş birleşim bölgelerinde detaylandırmalar sürekli olmamaktadır. Aşağıda ekran görüntülerinde bu durum gösterilmiştir.

sates":8zdigb06' Alıntı:
Tek katlı bir yapıda ters kiriş yaparak parapet işlemi de yapmış oluyorum hemde kirişlerin aşağıya fazla sarkmasını engelliyorum. Kolonlara üst kot verilmesi halinde çatı iç kısımlarında kolonlar diş yapıyor. Bu durum mimari olarak istenmiyor.

Merhaba,

O şekilde yapmak yerine, parapeti kirişlerin üstünde, tuğla veya beton duvar olarak inşaa edebilirsiniz. Parapet yükünü ise ilgili kirişlere duvar yükü olarak verebilirsiniz.

Geri