V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

HakanŞahin":1ag54xq0' Alıntı:
alist":1ag54xq0' Alıntı:
merhabalar. inşaat müh. öğrencisiyim. idecadi kendi çapımda öğrenmeye çalışıyorum, idecad statik 7 demo versiyonunda merdiven çizp analizini yaptm ama perspektifte merdivenin her yeri kırmızı oluyor ve dinamik hesaba katılan mod yetersiz diye bi hata alıyorum. ne yapabilirim?
alist":1ag54xq0' Alıntı:
Merhaba,

Boş bir projede çalıştığınız için, projenizde "düşey yükleme durumu" ve "kombinasyonları" bulunmuyor. Bu nedenle merdiven sonuçları 3B çerçevede görüntülenemiyor... Herhangi bir yere kolon yerleştirin, "analiz+betonarme" yaptırın. Program sizin için tüm kombinasyonları tanımlayacaktır. Ardından kolonu silin ve merdiveni yerleştirin ve merdiven analizini yaptırın.

Aynı durum kubbe ve tonoz için de geçerlidir.

çok teşekkürler, oldu :)

Merhaba,

Yazılımda tek/çift doğrultudaki nervürlü plaklar üzerine çizgisel yük modellemesi kullanılamıyor (bildiğim kadarıyla çizgisel yükün hangi nervüre etkiyeceğinin belirlenemediği için). Nervürlü plak üzerindeki çizgisel yükü (tf/m), bu çizgisel yükün uzunluğu ile çarparak elde ettiğim yük değerininin (tf) döşeme alanına bölünmüş halini (tf/m2) plağın zati ağırlık değerine ekleyerek modellemeyi gerçekleştiriyorum. Bunun yerine, yazılımda gene çizgisel duvar yükünü modelledikten sonra yazılım bu çizgisel yük değerini uzunluğunu da dikkate alarak hesaplanan değeri döşeme alanına böldükten sonra otomatik olarak plak zati ağırlığına eklese daha güzel olacağını düşünüyorum. Çünkü, bu şekilde her bir döşeme için yayılı yük hesabı yapmak ve döşemenin zati yük ağırlığını değiştirmek çok zaman alıyor.

merhabalar;

autocad'e export ettiğimde kalem kalınlıkları bozuluyor. export ederken hangi yazı tipini seçmem gerekiyor kalem kalınlıklarının bozulmaması için? ya da başka nasıl çözebilirim bu sorunu ? yardımcı olursanız sevinirim.

fırat inşaat":2xwb63m4' Alıntı:
merhabalar;

autocad'e export ettiğimde kalem kalınlıkları bozuluyor. export ederken hangi yazı tipini seçmem gerekiyor kalem kalınlıklarının bozulmaması için? ya da başka nasıl çözebilirim bu sorunu ? yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba,

Program export ettiğiniz çizim dosyası için ctb uzantılı bir dosya oluşturur. Bu dosyanın içinde projede kullandığınız kalem kalınlıklarına ait bilgiler mevcuttur. Bu dosyayı Autocad in kurulu olduğu klasör altındaki plot styles klasörüne kopyalayın. Autocad'de dwg dosyanızı açın. File menüsünden Plot' komutunu tıklayıp, açılan diyalogta plot style table'ı klasöre kopyaladığınız ctb dosyası olarak seçin .

Not: Pafta dizaynı komutu ile oluşturulan paftadaki çizimler direkt programdan çıktı almak içindir. Bu dosya export edildiğinde kalem kalınlıkları aktarılmaz.

Merhabalar

9.45 net açıklık olmak üzere 11.45 açıklığı bulunan bir fabrika binasında 50*60 boyutlarında kirişler kullandım ve bu kirişlerin mesnetlenme bölgelerinde beton yerleşimine engel olacak düzeyde ilave donatı çıktı. Bu durumla ilgili önerilerinize ihtiyacım var.

ilave donatıları demet olarak kullanmak
kiriş genişliğini arttırmak
kiriş derinliğini arttırmak
ilave donatıyı 20 lik seçmek
max dane çapını 20 mm seçmek
çift sıra donatı dizaynı

çözümlerinden hangisini kullanmam daha akılcı olur yada sistem bazında önerileriniz nelerdir. cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

windtalker":3j60u8zo' Alıntı:
Merhabalar

9.45 net açıklık olmak üzere 11.45 açıklığı bulunan bir fabrika binasında 50*60 boyutlarında kirişler kullandım ve bu kirişlerin mesnetlenme bölgelerinde beton yerleşimine engel olacak düzeyde ilave donatı çıktı. Bu durumla ilgili önerilerinize ihtiyacım var.

ilave donatıları demet olarak kullanmak
kiriş genişliğini arttırmak
kiriş derinliğini arttırmak
ilave donatıyı 20 lik seçmek
max dane çapını 20 mm seçmek
çift sıra donatı dizaynı

çözümlerinden hangisini kullanmam daha akılcı olur yada sistem bazında önerileriniz nelerdir. cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Sorunuzdan ayrı olarak toprak yüklemelerini yanlış tanımladığınızı gördüm.

1. Toprak H yüklemesi "Sabit yükleri kullan" seçeneği işaretlenmiş. Bu durumda H yüklemesine sabit yükler de dahil edilecektir. İptal edebilirsiniz.

2. Perdelere verdiğiniz toprak yükü parametreleri hatalı...

P5-P6-P7-P8 perdeleri için alt kot değerleri 0 değil, sırasıyla -8.7 ve -3.6 metre olmalıdır.
Toprak yönü ise yanlış verilmiş. Toprak yönü yapı içinden dışarı doğru görünüyor. Değeri 4 t/m2 yerine -4 t/m2 girerseniz, yapı dışından yapıya doğru tanımlamış olursunuz.

Benzer şekilde P1-P2-P3-P4 perdeleri için alt kot değerleri 0 değil, sırasıyla -8.7 ve -3.6 metre olmalıdır. Ancak değeri pozitif bırakın.

Perde yanal yüklerini 3B çerçevede Yüklemeler/Döşeme Yükleri Kabuk/H seçerek inceleyebilirsiniz.

3- Ayrıca, rijit bodrum kat no'sunu -3 girebilirsiniz. Bu durumda perdeleri subasman olarak tanımlayın.
4- TS500 yeniden dağılım maddesini uygulayabilirsiniz.

Bu işlemleri yaptıktan sonra ilave sayıları oldukça azalacaktır. Bu sonuçlara göre değerlendirme yaparsınız.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı1.PNG
    Ekran Alıntısı1.PNG
    90.6 KB · Görüntüleme: 29,929
  • Ekran Alıntısı2.PNG
    Ekran Alıntısı2.PNG
    75.6 KB · Görüntüleme: 29,929
  • Ekran Alıntısı3.PNG
    Ekran Alıntısı3.PNG
    297.1 KB · Görüntüleme: 29,929
temel sorunu

merhabalar , mesleğe ve ide' ye yeni başlayan bir meslektaşınız olarak ne yaparsam yapayım aşağıdaki projede temellerde hata alıyorum...biliyorum bu forumda bu sorunun yeri burası olmayabilir ama projenin süresinin kısa olması ve benim için itibar meselesi olması açısından çok önemli... yardımcı olursanız çok memnun olacağım...şimdiden çok teşekkürler....( projenin mimarisi dosyanın içinde 2d sekmesinde)....

Ekli dosyalar

SN klinker
Projenizde:
1- temelinizi 60 cm radye yaparsanız probleminiz kalmaz.(60 cm verip denedim)
2- üst rijit bodrum kat numarasını -1 verebilirsiniz
3- kolonlardaki (B) hatasınıda düzeltmeniz gerekiyor.

KOLAY GELSİN
Ünver ÖZCAN

unver":3vthmqt0' Alıntı:
SN klinker
Projenizde:
1- temelinizi 60 cm radye yaparsanız probleminiz kalmaz.(60 cm verip denedim)
2- üst rijit bodrum kat numarasını -1 verebilirsiniz
3- kolonlardaki (B) hatasınıda düzeltmeniz gerekiyor.

KOLAY GELSİN
Ünver ÖZCAN
alakanız için çok teşekkür ederim ünver bey...fakat ben radye yüksekliğini 100 cm ye kadar yükseltiyorum ama hiçbir şey değişmiyor..acaba sizden farklı bir şey mi yapıyorum...eğer zahmet olmazsa 60 cm uygulanmış halini yollarsanız çok mutlu olacağım..şimdiden teşekkürler...

Sn klinker

Benim tahminim "donatı şeçiminde" radye donatısı demirlerini kalın seçmediginizden kaynaklanıyor olabilir.

Projeniz ekte

Ünver ÖZCAN

Ekli dosyalar

unver":czv3w3oi' Alıntı:
Sn klinker

Benim tahminim "donatı şeçiminde" radye donatısı demirlerini kalın seçmediginizden kaynaklanıyor olabilir.

Projeniz ekte

Ünver ÖZCAN

ünver beyçok teşekkür ederim.sorun sayenizde çözüldü..adana gibi kimsenin ide kullanmadığı ve dolayısıyla kimseye danışamadığım ortamda ,bu forumda bana yardımcı olacak sizin gibi dostlar olduğunu bilmek gerçekten çok güzel....tekrardan teşekkür ediyor ve iyi çalışmalar diliyorum...

Re: temel sorunu

klinker":sedrxjqq' Alıntı:
merhabalar , mesleğe ve ide' ye yeni başlayan bir meslektaşınız olarak ne yaparsam yapayım aşağıdaki projede temellerde hata alıyorum...biliyorum bu forumda bu sorunun yeri burası olmayabilir ama projenin süresinin kısa olması ve benim için itibar meselesi olması açısından çok önemli... yardımcı olursanız çok memnun olacağım...şimdiden çok teşekkürler....( projenin mimarisi dosyanın içinde 2d sekmesinde)....
Merhaba,

Projenizle ilgili ve bazı tespit öneriler aşağıdaki gibidir.

*TDY 2007 madde 2.2.1.5 de C ve D grubu zeminlerde kolon ve perde dönmelerinin taşıyıcı sistem hesabına etkilerinin dikkate alınması istenmektedir. Bunun programdaki karşılığı üst yapı etkileşimli çözümdür. Programda kirişli radye temelde üst yapı etkileşimli çözüm öngörülmektedir. Bu neden temel sisteminin kirişsiz radye temel olarak dizayn edilmesi önerilir. Ayrıca kirişli radye temelde gerilme kontrolü üst yapıdan gelen düşey yüklerin radye döşeme gözlerinde oluşturduğu G ve Q değerinin toplamı ile kıyaslanarak yapılmaktadır. Ayrıca D grubu zeminlerde gerilme kontrolünde deprem yüklemelerinin kullanılması durumunda da zemin emniyet gerilme değeri %50 arttırılamıyor. TDY 6.3.2.2

*Panel objelerinin kabuk olarak modellenmesi önerilir. (Bu durumda radye döşeme donatıları daha ekonomik çıkabilir)

*Programda sürekliliği olmayan tek konsol nervür tanımlanamaz. (Örnek 1. Kattaki S039-S081döşemeleri) Bu nervürlerin yönü değiştirilebilir veya çıkmalar kapalı şekilde oluşturulabilir.

İyi çalışmalar

Levent Özpak":1ra9x6hv' Alıntı:
klinker":1ra9x6hv' Alıntı:
Merhaba,

Projenizle ilgili ve bazı tespit öneriler aşağıdaki gibidir.

*TDY 2007 madde 2.2.1.5 de C ve D grubu zeminlerde kolon ve perde dönmelerinin taşıyıcı sistem hesabına etkilerinin dikkate alınması istenmektedir. Bunun programdaki karşılığı üst yapı etkileşimli çözümdür. Programda kirişli radye temelde üst yapı etkileşimli çözüm öngörülmektedir. Bu neden temel sisteminin kirişsiz radye temel olarak dizayn edilmesi önerilir. Ayrıca kirişli radye temelde gerilme kontrolü üst yapıdan gelen düşey yüklerin radye döşeme gözlerinde oluşturduğu G ve Q değerinin toplamı ile kıyaslanarak yapılmaktadır. Ayrıca D grubu zeminlerde gerilme kontrolünde deprem yüklemelerinin kullanılması durumunda da zemin emniyet gerilme değeri %50 arttırılamıyor. TDY 6.3.2.2

*Panel objelerinin kabuk olarak modellenmesi önerilir. (Bu durumda radye döşeme donatıları daha ekonomik çıkabilir)

*Programda sürekliliği olmayan tek konsol nervür tanımlanamaz. (Örnek 1. Kattaki S039-S081döşemeleri) Bu nervürlerin yönü değiştirilebilir veya çıkmalar kapalı şekilde oluşturulabilir.

İyi çalışmalar

ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM LEVENT BEY. KİRİŞSİZ RADYE TEMEL YAPINCA TEMELDE PROBLEM KALMADI.YİNE DE ÜST YAPI ETKİLEŞİMLİ ÇÖZÜM YAPMALIMIYIM.. ZEMİN GRUBNU YANLIŞ GİRMİŞİM "C" OLACAKTI...PANEL OBJELERİNİ KABUK OLARAK NASIL MODELLİYORUZ BİLMİYORUM...EĞER ZAHMET OLMAZSA ONUDA YAZARSANIZ ÇOK MEMNUN OLACAĞIM...ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜRLER...İYİ ÇALIŞMALAR...

klinker1":33iiqnme' Alıntı:
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM LEVENT BEY. KİRİŞSİZ RADYE TEMEL YAPINCA TEMELDE PROBLEM KALMADI.YİNE DE ÜST YAPI ETKİLEŞİMLİ ÇÖZÜM YAPMALIMIYIM.. ZEMİN GRUBNU YANLIŞ GİRMİŞİM "C" OLACAKTI...PANEL OBJELERİNİ KABUK OLARAK NASIL MODELLİYORUZ BİLMİYORUM...EĞER ZAHMET OLMAZSA ONUDA YAZARSANIZ ÇOK MEMNUN OLACAĞIM...ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜRLER...İYİ ÇALIŞMALAR...

*C ve D gurubu zeminlerde üst yapı etkileşimli çözüm isteniyor. T.D.Y.2.2.1.5. Yine de karar Sizin...
*Panelleri kabuk modellemek için panel objelerini seçip obje özellikleri komutunu tıklayın. Panel ayarları diyaloğu karşınıza gelecek. Statik/Betonarme Sekmesinde -kabuk olarak modelle- satırını işaretleyin.

İyi çalışmalar

Merhabalar öncelikle verdiğiniz cevap için teşekkür ederim yeniden dağılım ilkesini uygulayıp perde yatay yüklerini düzeltince ilave donatılarda muazzam azalma görüldü ve beton yerleşimi konusunda da sıkıntı kalmadı. İki sorum daha olacak,
1. Ekteki yangın merdiveni çizimlerinde her kattaki sol sahanlığın merdiven merdiven çıkış kolunda ikişer düğüm noktası birbirinden ayrı görünüyor. Bunun nedeni ne olabilir?
2. yangın merdiveninin deplasmanlarını görüntüleyemiyorum. Bunun nedeni diyafram oluşturulmaması mıdır? Görüntülemek için 3B görüntüyü mü kullanmam gerekir?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim .

windtalker":wqzm8dy2' Alıntı:
Merhabalar öncelikle verdiğiniz cevap için teşekkür ederim yeniden dağılım ilkesini uygulayıp perde yatay yüklerini düzeltince ilave donatılarda muazzam azalma görüldü ve beton yerleşimi konusunda da sıkıntı kalmadı. İki sorum daha olacak,
1. Ekteki yangın merdiveni çizimlerinde her kattaki sol sahanlığın merdiven merdiven çıkış kolunda ikişer düğüm noktası birbirinden ayrı görünüyor. Bunun nedeni ne olabilir?
Merhaba,
Sanıyorum her iki kolun merdiven numarlarının 1 den başlamasını kast ediyorsunuz. Merdiven ara sahanlığını oluşturan rota objesinin alt kenarı tek parça olarak değil de, örnek projedeki gibi parçalı olarak oluşturulursa merdiven basamak numaraları ardışık bir şekilde devam edecektir.(örnekmerdiven.cde)

2. yangın merdiveninin deplasmanlarını görüntüleyemiyorum. Bunun nedeni diyafram oluşturulmaması mıdır? Görüntülemek için 3B görüntüyü mü kullanmam gerekir?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim .
Merdiven ve yapı deformasyonu perspektif penceresinde 3B çerçeve modu aktif hale getirilerek görüntülenebilir.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• örnekmerdiven.cde
    örnekmerdiven.cde
    312.1 KB · Görüntüleme: 822
  • deformasyon.PNG
    deformasyon.PNG
    205.8 KB · Görüntüleme: 29,220
Cevabınız için teşekkür ederim sorun çözüldü. Sanırım ikinci sorumu eksik sormuşum kat deplasmanları raporu boş sayfa olarak görünüyor asıl sormak istediğim buydu

windtalker":iirsqeyd' Alıntı:
Cevabınız için teşekkür ederim sorun çözüldü. Sanırım ikinci sorumu eksik sormuşum kat deplasmanları raporu boş sayfa olarak görünüyor asıl sormak istediğim buydu
Sistemde rijit diyafram yok ve tepki spektrumu yöntemi ile çözüm yapıldığı için kat deplasmanları görünmüyor.

Merhabalar bu yangın merdiveniyle başım belada :D ekteki dosyada -EY içeren kombinasyonlarda (örn: 0.9G-EY) en üst katta deplasman 4 cm. 14.30 m olan bu yapı için 4 cm deplasman normal midir? Bu merdiven için sistem bazında bir öneriniz var mı?
Y yönünde rijitliği arttırmak işe yaramıyor. Temelde dilatasyon olduğu için temel sisteminde de derinliği değiştirmek haricinde birşey yapamıyorum.
Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim .

Geri