Yükleme kombinasyonunun fiziksel anlamını düşünmenizde fayda var. Her kombinasyon, yapıda belli bir anda mevcut olabilecek tesirleri gösterir. Genel kural olarak X kombinasyonundaki bir tesir, Y kombinasyonundaki bir tesirle aynı anda etkimez. (İstisnalar ve yönetmelik hükümleri hariç).
Mesela 1.4G+1.6Q, binanın durağan haldeki düşey tesirlerden uzun vadede etkilenme durumudur (Deprem olmadığı hal). Uzun vadede binaya ekler yapılabileceği, hareketli yük çok değişken olabileceği ve yapı en uzun süre bu durumda olacağı için güvenlik katsayıları kullanılır.
0.9G+E, kabaca yapı inşaat halinde iken deprem olması durumudur. Genelde düşey taşıyıcı elemanlarda en olumsuz hal bu kombinasyondan çıkar, çünkü normal kuvvet az, momentler fazladır.
G+Q+E, bina kullanımda iken deprem olması durumudur.
Dolayısıyla belli bir anda bu durumlardan sadece biri yapıda mevcut olacak ve elemanlar sadece o kombinasyon altındaki tesirleri alacaktır. Yani bir yüklemedeki M2 momenti ile diğer yüklemedeki M3 momenti ya da başka bir yüklemedeki normal kuvvet, elemanlara aynı anda etkimeyeceği için tasarım her kombinasyonun kendi iç kuvvetlerinden hesaplanan donatı alanları bazında yapılıp, en fazla donatı alanı ihtiyacı gösteren kombinasyon tasarım kombinasyonu olarak seçilir.
Eksenel kuvvetin tasarıma elemanın moment taşıma kapasitesini değiştirmek (dolayısıyla donatı ihtiyacını değiştirmek) şeklinde dolaylı bir etkisi vardır. Direkt eksenel kuvvet tasarımı olarak sadece yönetmeliğin koyduğu üst sınırları aşıp aşmadığının tahkiki yapılır.