V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

Döşeme ve kiriş yükleri tablosu

Selamlar,

Ben kalıp planları çiziminde bir istekte bulunacağım. Döşeme yüklerini gösterme komutunu kullanınca çizim bazen karışıyor. Yapı denetimler ve ilgili idareler de döşeme yüklerini daha rahat kontrol etmek istiyor. Bunun için ters sehim tablosu gibi döşeme ve kiriş yüklerini gösteren bir tablo seçeneğini koymak mümkün mü?

Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

Bir projemde bazı konsol döşemelerde yetersiz donatı hatası alıyorum. Gerekli pursantaj sağlandığı halde yetersiz donatı hatası veriyor..
Geometri kontrolünde sıkıntı yok. Yardımcı olursanız sevinirim.

proisa":3lluzlmx' Alıntı:
Bir projemde bazı konsol döşemelerde yetersiz donatı hatası alıyorum. Gerekli pursantaj sağlandığı halde yetersiz donatı hatası veriyor..
Geometri kontrolünde sıkıntı yok. Yardımcı olursanız sevinirim.

Projenizi eklerseniz sorunuzu inceleyebiliriz ve yardımcı olmaya çalışırız...

Merhabalar ekteki dosyada "YÜK PROBLEMİ" adını verdiğim kirişte 3.01 m 'ye denk gelen 7 t' luk ve 0.25 tonluk yüklemelerim 3B çerçeve penceresinde görünmemektedir. Kirişlerin kesişim noktalarında bu yüklemeleri tanımlamam gerekiyor. Kirişi seçip yükleri değiştir penceresini açtığımda yük var görünüyor. Anladığım kadarıyla kiriş boyuna, kiriş birleşim bölgelerindeki yeşille gösterilen kısımlar dahil değil. Yüklemelerim çelik üstyapıdan gelen konsantre yükler ve etkime notasını ileri geri alma şansım yok. 3B çerçeve ekranında görünmese de yükler hesaba dahil ediliyor mu?

Ayrıca ekteki resimde kolon yükleri ile ilgili bir sorum var.

ilgili dosya ektedir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Ekli dosyalar

• kolon yükü.jpg
    kolon yükü.jpg
    48.6 KB · Görüntüleme: 27,475
Merhaba,

-Kullanıcı tanımlı yükler Perspektif penceresinde mutlaka görünür. Görünmemesi yükün kiriş üzerine gelmemesinden kaynaklanabilir.
-Kolon üzerine tanımlanan noktasal yükler kolonun ağırlık merkezine etkitildiği için bu yüklerden oluşan momentler dikkate alınmaz.
-Kolon üzerine etkiyen yük ve momentlerin hepsi için ayrı ayrı noktasal yük ekle komutunu tıklayarak oluşturabilirsiniz.

Proje dosyanız indirilemiyor.(Site yasaklı uyarısı veriyor)

Ekli dosyalar

• yükleme.PNG
    yükleme.PNG
    178.8 KB · Görüntüleme: 27,459
  • yükleme.ide7
    yükleme.ide7
    448.9 KB · Görüntüleme: 835
Levent Bey linki yeniledim ve ektedir.

ek:

Bir sorum daha olacaktı.
Aşağıdaki madde uyarınca ekteki projede kiriş üzerine uyguladığım yükler nedeni ile kiriş iç kuvvet değerlerini %50 arttırmam gerekmekte. Bunu nasıl yapabilirim bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

DBYBHY 2007 madde: 2.3.2.4
(b) Kolonun iki ucundan mesnetli bir kirişe oturması durumunda, kirişin bütün kesitlerinde ve ayrıca gözönüne alınan deprem doğrultusunda bu kirişin bağlandığı düğüm noktalarına birleşen diğer kiriş ve kolonların bütün kesitlerinde, düşey yükler ve depremin ortak etkisinden oluşan tüm iç kuvvet değerleri %50 oranında arttırılacaktır.

Teşekkürler

Program kiriş uzunluğunu temiz açıklık olarak alıyor ve iki kirişin birleştiği noktanın merkezine kadar kiriş uzunluğunu almadığından bu noktadaki yükü göstermiyor. Peki tam bu noktaya etkiyen bir yük nasıl tanımlanabilir. Birde forumda cevap gönder ekranında yani bu yazıyı yazdığım ekranda düz çizgi vb şeyler çizebileceğimiz bir modül eklenemez mi ? Bazı durumlarda basit şekiller çizerek istediğimizi anlatmamız mümkün olabilirdi. :D

Ekli dosyalar

• aaaa.jpg
    aaaa.jpg
    15 KB · Görüntüleme: 27,455
windtalker":13fk2acu' Alıntı:
Birde forumda cevap gönder ekranında yani bu yazıyı yazdığım ekranda düz çizgi vb şeyler çizebileceğimiz bir modül eklenemez mi ? Bazı durumlarda basit şekiller çizerek istediğimizi anlatmamız mümkün olabilirdi. :D

web sitesini kullanabilirsiniz. Şekil çizebilir, kayıt edebilir ve linkini paylaşabilirsiniz.

windtalker":uq1pejx7' Alıntı:
Program kiriş uzunluğunu temiz açıklık olarak alıyor ve iki kirişin birleştiği noktanın merkezine kadar kiriş uzunluğunu almadığından bu noktadaki yükü göstermiyor. Peki tam bu noktaya etkiyen bir yük nasıl tanımlanabilir.

Düğüm Noktası yükü ekle komutu ile yük tanımlanabilir.
Yapı Ağacından Seçenekler Bölümünde Düğüm noktalarını göster seçeneğini işaretleyin. Perspektif penceresinde Düğüm noktasını seçip sağ tuşa basın. Açılan diyalogda Düğüm noktası yükü ekle komutunu tıklayın.

Aşağıdaki madde uyarınca ekteki projede kiriş üzerine uyguladığım yükler nedeni ile kiriş iç kuvvet değerlerini %50 arttırmam gerekmekte. Bunu nasıl yapabilirim bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim.
Programda kolonun kiriş üzerine oturması durumunda (B3 Düzensizliği) ilgili kolon ve kirişte iç kuvvetler otomatik olarak %50 arttırılır. Ancak kolon tanımlamadan bunu yapma olanağı yok.

Ekli dosyalar

• örnek_d_n_yuk_1.cde
    örnek_d_n_yuk_1.cde
    1.8 MB · Görüntüleme: 850
  • dn_2.png
    dn_2.png
    258.8 KB · Görüntüleme: 27,411
Merhabalar,

Yukarıdaki proje ile ilgili üst yapıdaki çelik ayaklardan gelen yükleri etkiteceğim yerlere 1 cm yüksekliğinde kolonlar tanımladım ve üst yapıdan gelen yükleri kolonun 0 kotuna etkittim. Bunu hem B3 düzensizliği yaratmak ve programın bunu algılamasını sağlamak hem de tam istediğim noktalara yükü etkitmek için yaptım. Kirişlerdeki kesme diyagramlarında, kolonların etkidiği notalarda süreksizlik göremiyorum. Sanırım kolonlara etkittiğim yükler bodrum kata etki etmiyor. Dosya ektedir.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

EK:

windtalker":36pr05iw' Alıntı:
Merhabalar,

Yukarıdaki proje ile ilgili üst yapıdaki çelik ayaklardan gelen yükleri etkiteceğim yerlere 1 cm yüksekliğinde kolonlar tanımladım ve üst yapıdan gelen yükleri kolonun 0 kotuna etkittim. Bunu hem B3 düzensizliği yaratmak ve programın bunu algılamasını sağlamak hem de tam istediğim noktalara yükü etkitmek için yaptım. Kirişlerdeki kesme diyagramlarında, kolonların etkidiği notalarda süreksizlik göremiyorum. Sanırım kolonlara etkittiğim yükler bodrum kata etki etmiyor. Dosya ektedir.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Kolonlar kirişlere B3 düzensizliği oluşturacak şekilde tanımlanmamış.
Kolonun oturduğu kiriş iki parça halinde girilir. Bu iki parçanın bağlandığı düğüm noktasının koordinatı, kiriş üzerine oturan kolonun düğüm noktasının koordinatı ile aynı olmalıdır. Kolon, kolonun oturduğu kirişin üst katlarında ise kendi koordinatlarında tanımlanır. 3 boyutlu taşıyıcı sistemde kolon-kiriş birleşimi aynı düğüm noktası numarası ile numaralandırılmış olduğu görülmelidir. Ayrıca Deprem Yönetmeliği raporunda B3 Düzensizliği kontrolü başlığı altında, Kolon ve Kiriş Bilgileri ve Statik Sonuçları raporunda B3 Düzensizliğinin uygulandığına dair bilgiler görünür.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• b3_deprem.PNG
    b3_deprem.PNG
    56.6 KB · Görüntüleme: 27,240
  • b3_kiriş.PNG
    b3_kiriş.PNG
    139.1 KB · Görüntüleme: 27,240
  • b3kolon.PNG
    b3kolon.PNG
    134.3 KB · Görüntüleme: 27,240
  • b3_örnek.ide7
    b3_örnek.ide7
    578.9 KB · Görüntüleme: 713
kiriş çizimlerinde sorun var sanırım. çözemiyorum yardımcı olursanız sevinirim. özellikle 2 aksındaki 13 ve 14 kirişleri...

Ekli dosyalar

ALKN":1cpq91eu' Alıntı:
kiriş çizimlerinde sorun var sanırım. çözemiyorum yardımcı olursanız sevinirim. özellikle 2 aksındaki 13 ve 14 kirişleri...
Merhaba,
K13-K14 kirişlerini düz kiriş değil, eğrisel kiriş komutu ile tek bir kiriş olarak tanımlayınız. Kiriş ayarlarında eğrisel kiriş nokta sayısını 1 veriniz.
İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

iyi günler,

Forumu taradım fakat tatmin edici bir yanıt göremedim. Acaba ideCAD Statik'te oluşturduğumuz kalıp planları, donatı açılımları vs. gibi çizimleri tek seferde DWG dosyasına alma şansımız var mı, yoksa her pafta için ayrı ayrı export mu etmemiz gerekiyor ?

İyi çalışmalar,

Yağmur Can KOÇAK

yagmurcankocak":a5147hbo' Alıntı:
iyi günler,

Forumu taradım fakat tatmin edici bir yanıt göremedim. Acaba ideCAD Statik'te oluşturduğumuz kalıp planları, donatı açılımları vs. gibi çizimleri tek seferde DWG dosyasına alma şansımız var mı, yoksa her pafta için ayrı ayrı export mu etmemiz gerekiyor ?

İyi çalışmalar,

Yağmur Can KOÇAK

Pafta dizaynı olanaklarını kullanarak tüm çizimleri bir paftada topladıktan sonra bir kerede dwg aktarımı yapabilirsiniz.

Çizimler ve Pafta Dizaynı ile ilgili video:

Merhabalar sayın idecad kullanıcıları aranıza yeni katıldım. Henüz çiçeği burnunda taze bir mühendisim. idecad programını öğrenmeye yeni başladım. Uygulamada da pek bir deneyimim olmadığı için sizlerin değerli görüşlerini almak istiyorum. Eklentide görmüş olduğunuz sisteme nasıl devam edebilirim nerelere kiriş gerekiyor saplama falan olması gereken yerler var mı balkon döşemeleri nasıl olacak bunu devam ettirseniz nasıl ettirirdiniz acaba bana bir yardımcı olun lütfen şimdiden teşekkür ederim..

Ekli dosyalar

raporda Kolon kesme güvenliği kısmında hataı basılan birşey farkettim
kolay gelsin iyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    101.8 KB · Görüntüleme: 27,070
İyi günler,

Kolon enkesit alanı kontrolünde (T.D.Y. 3.3.1.1) kolonlar enkesitleri için "Dikdörtgen kesitli kolonların en küçük boyutu 250 mm'den ve enkesit alanı 75000 mm²'den daha az olmayacaktır. Dairesel kolonların çapı en az 300 mm olacaktır" şeklindeki açık ifadesine rağmen programa çapı 300 mm olan dairesel kolon tanımladığımda "düşük kesitli kolon" uyarısı alıyorum. Sanırım dairesel kolonlarda da enkesit alanı kontrolü uygulanıyor. Paylaşmak istedim.

İyi çalışmalar,

Yağmur Can KOÇAK

yagmurcankocak":3rfmhgk2' Alıntı:
İyi günler,
Kolon enkesit alanı kontrolünde (T.D.Y. 3.3.1.1) kolonlar enkesitleri için "Dikdörtgen kesitli kolonların en küçük boyutu 250 mm'den ve enkesit alanı 75000 mm²'den daha az olmayacaktır. Dairesel kolonların çapı en az 300 mm olacaktır" şeklindeki açık ifadesine rağmen programa çapı 300 mm olan dairesel kolon tanımladığımda "düşük kesitli kolon" uyarısı alıyorum. Sanırım dairesel kolonlarda da enkesit alanı kontrolü uygulanıyor. Paylaşmak istedim.
İyi çalışmalar,
Yağmur Can KOÇAK

siromar":3rfmhgk2' Alıntı:
raporda Kolon kesme güvenliği kısmında hataı basılan birşey farkettim
kolay gelsin iyi çalışmalar

Teşekkürler, iyi çalışmalar

İyi akşamlar,

MEvcut binaların analizi ile ilgili olarak;

Bazı kirişlerde (veya kolonlarda) farklı çapta donatı kullanılabiliyor. Mesela bir kiriş için üstte 2Ø12 + 2Ø16 düz donatı kullanılmış. Fakat bunu programda tanımlayamadım. Acaba ben mi göremedim yoksa henüz bu şekilde bir tanımlama yapma olanağımız yok mu ? Çünkü öbür türlü 2Ø14 gibi mevcut donatı alanının altında kalan bir donatı seçmek zorunda kalıyoruz. Ve her seferinde bu şekilde yakın değerler verecek donatıları bulmak kolay olmuyor.

İyi çalışmalar,

Yağmur Can KOÇAK

Geri