V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

İyi günler,

Bir istinat duvarı hesabı yapıyorum. Bu istinat duvarının arka tarafından bir yapı daha var (bir taş duvar) ve bu göçme yarıçapının içerisinde kalıyor (yani benim hesabını yaptığım istinat duvarına etkisi mevcut). Bu duvardan gelen yükü sürşarj olarak gireceğim fakat, hesabın doğruluğu açısından olduğu yere girmek istiyorum (istinat duvarından 4m kadar daha geride). Bu mümkün mü ? Yoksa bu duvardan gelecek yükü genelleyip öyle mi girmem gerekiyor ? Çünkü detay alanında sadece t/m cinsinden yükü tanımlayabileceğim bir alan var. Herhangi bir mesafe giremiyorum.

Şimdiden teşekkürler,
İyi çalışmalar.

Yağmur Can KOÇAK

Bir sorum daha olacak.

İstinat duvarı hesabında kullanılan Kat için bir formül var. Deprem yönetmeliğinde 6.1a formülü. Bu formülün en sonundaki kök içerisindeki kısımda sin(d-l-i) (d=içsel sürtünme açısı, l= deprem ivme açısı, aktif basınç toprak açısı). Bu formüle göre normalde deprem ivme açısı+aktif toprak basıncı açısı toplamının içsel sürtünme açısından düşük olması gerekir. Yoksa formülde bu kısım kök içerisinde olduğu için formülün (dolayısı ile programın) hata vermesi gerekir.

Bir yaklaşım olarak "deprem esnasında aktif toprak basıncı açısı içsel sürtünme açısından büyükse, fazla açıda olan toprak kayar" gibi düşünülebilir. Ama bu şekilde de (mesela içsel sürtünme açısının 26 derece olduğu bir yerde 30 derecelik ve 40 derecelik aktif toprak basıncı açıları için program aynı değerleri vermelidir. Ama durum bu şekilde de değil. Tüm değerler için program farklı değerler veriyor ve herhangi bir hesap hatası vermiyor.

Acaba bu konuda ben mi birşeyleri yanlış hesaplıyorum yoksa programda bu konuda bir hata olabilir mi ?

Çok teşekkürler şimdiden,
İyi çalışmalar.

Yağmur Can KOÇAK

yagmurcankocak":5u1hvl9e' Alıntı:
hesabın doğruluğu açısından olduğu yere girmek istiyorum (istinat duvarından 4m kadar daha geride). Bu mümkün mü ?

Böyle bir olanak bulunmamaktadır.

yagmurcankocak":5u1hvl9e' Alıntı:
Bir sorum daha olacak.

İstinat duvarı hesabında kullanılan Kat için bir formül var. Deprem yönetmeliğinde 6.1a formülü. Bu formülün en sonundaki kök içerisindeki kısımda sin(d-l-i) (d=içsel sürtünme açısı, l= deprem ivme açısı, aktif basınç toprak açısı). Bu formüle göre normalde deprem ivme açısı+aktif toprak basıncı açısı toplamının içsel sürtünme açısından düşük olması gerekir. Yoksa formülde bu kısım kök içerisinde olduğu için formülün (dolayısı ile programın) hata vermesi gerekir.

Bir yaklaşım olarak "deprem esnasında aktif toprak basıncı açısı içsel sürtünme açısından büyükse, fazla açıda olan toprak kayar" gibi düşünülebilir. Ama bu şekilde de (mesela içsel sürtünme açısının 26 derece olduğu bir yerde 30 derecelik ve 40 derecelik aktif toprak basıncı açıları için program aynı değerleri vermelidir. Ama durum bu şekilde de değil. Tüm değerler için program farklı değerler veriyor ve herhangi bir hesap hatası vermiyor.

Acaba bu konuda ben mi birşeyleri yanlış hesaplıyorum yoksa programda bu konuda bir hata olabilir mi ?

Çok teşekkürler şimdiden,
İyi çalışmalar.

Merhaba,

Teorik olarak, içsel sürtünme açısı her zmaan en büyük olmak zorundadır. Sonucun İçselSürtünmeAçısı-DepremİvmeAçısı-AktifToprakAçısı değerini ifade ettiği düşünüldüğünden, kök içindeki ifadenin mutlak değeri alınarak işlem yapılıyor. Bu nedenle program herhangi bir hata vermiyor. Açı değerlerini, açının yönlerine ve farklarının neyi ifade ettiğini dikkate alarak düzenlemelisiniz.

İyi çalışmalar

idecad te çizdiğimiz bir projenin kaçıncı derece depreme dayanabildiğini tespit etmemiz mümkün mü bunu merak ediyorum.

Merdiven / hepsini seç / özelliler / statik materyal değiştirme yapmak istiyorum. Ortak noktaları bir defada değiştirmek istiyorum.
Saygılar.

muhammed47":1tnnh18m' Alıntı:
idecad te çizdiğimiz bir projenin kaçıncı derece depreme dayanabildiğini tespit etmemiz mümkün mü bunu merak ediyorum.

TDY 2007'ye göre 4 deprem bölgesi tanımlıdır; yeni binalarda 4 bölge için verilen etkin yer ivmesine göre hesap yapılıyor. Ayrıca herhangi etkin yer ivmesi değeri ile hesap yapmak da mümkün... Bina imaalat esasları için ise seçilen deprem bölgesine göre belirtilen minimum tasarım koşulları uygulanıyor.

Mevcut binalar için ise bina kullanım amacı ve türüne göre performans analizi yapmak mümkün... Deprem aşılma olasılığına göre binanın tabloda belirtilen minimum performansı sağlanması beklenir.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    36.4 KB · Görüntüleme: 32,316
  • Ekran Alıntısı1.PNG
    Ekran Alıntısı1.PNG
    124.6 KB · Görüntüleme: 32,316
NYILMAZ":27nywk5l' Alıntı:
Merdiven / hepsini seç / özelliler / statik materyal değiştirme yapmak istiyorum. Ortak noktaları bir defada değiştirmek istiyorum.
Saygılar.

Nedim merhaba,

Ayarlar/Statik Materyaller komutu ile istediğin işlemi yapabilirsin.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    41 KB · Görüntüleme: 32,310
parametreler-sürekli temel parametreleri sekmesinde bulunan etriye sıklaştırması kısımı ve hesapta deprem yüklemelerini kullan kısmı tam olarak ne işe yarar acaba.
örneğin hesapta deprem yüklemelerini kullan seçeneği işaretli değilse hesabı neye görer yarar sadece temel kirişlerindemi hesaba katmaz ve bu seçenek hangi durumlarda kullanılır.
etriye sıklaştırması kısmı tam olarak ne işe yarar etriye sıklaştırması yapmadığımız durumlar nelerdir.yani bu seçenek ne zaman kullanılır.
Teşekkür ederim .

Obje üzerine geldiğimde o objenin katmanı ile ilgili bilgi verilmesini isterim. Yada seçtiğimizde bilgi satırında da olabilir. Veya bir şekilde objenin hangi katmanda olduğu ile ilgili bir bilginin verilmesi gerekir. Var da ben mi bilmiyorum.

izmirlimuhendis":3sd5qas5' Alıntı:
parametreler-sürekli temel parametreleri sekmesinde bulunan etriye sıklaştırması kısımı ve hesapta deprem yüklemelerini kullan kısmı tam olarak ne işe yarar acaba.
örneğin hesapta deprem yüklemelerini kullan seçeneği işaretli değilse hesabı neye görer yarar sadece temel kirişlerindemi hesaba katmaz ve bu seçenek hangi durumlarda kullanılır.
etriye sıklaştırması kısmı tam olarak ne işe yarar etriye sıklaştırması yapmadığımız durumlar nelerdir.yani bu seçenek ne zaman kullanılır.
Teşekkür ederim .

Sürekli temel parametrelerinde, "Hesapta deprem yükü kullan" seçeneği işaretli değilse sürekli temel hesabı ve gerilme kontrolleri sadece sabit ve hareketli yüklere yapılır. Normalde işaretli olması gerekir.

Etriye sıklaştırması: İşaretlenirse sürekli temelde mesnet bölgesinde açıklığa konan etriye aralığının yarısı kadar bir aralıkta etriye sıklaştırması yapılır. Çizimde gösterilir. İşaretlenmezse, sürelli temel mesnetine, açıklıkla aynı aralıkla etriye yerleştirilir. Normalde işaretli olması gerekir.

İyi çalışmalar

NYILMAZ":ltmpo1p4' Alıntı:
Obje üzerine geldiğimde o objenin katmanı ile ilgili bilgi verilmesini isterim. Yada seçtiğimizde bilgi satırında da olabilir. Veya bir şekilde objenin hangi katmanda olduğu ile ilgili bir bilginin verilmesi gerekir. Var da ben mi bilmiyorum.

Merhaba Nedim,

Objeyi işaretleyip, toolbarda "Obje katmamını değiştir" komutunu tıklarsan seçili bir katman ekrana gelir; obje o katmanda tanımlanmış demektir.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    180.1 KB · Görüntüleme: 33,993
İyi akşamlar,

Performans analizini yapacağım bir binanın temelleri ile ilgili bir sorunla karşılaştık. Projesinde çok daha geniş olan gereken temeller, gerçekte çok daha ufak çıktı. Buna bağlı olarak zemin emniyet gerilmeleri ile ilgili problemler karşılaştım. Bu sorunu çözmek için muhtelif olasılıkları denerken ilginç (yani bana göre olmaması gereken) bir takım şeylerle karşılaştım.

- Normalde yapının projesine göre olan tekil temelleri girdiğimde, donatı sorunları bir yana, zemin emniyet gerilmeleri ile ilgili bir sorunla karşılaşmadım (max 11 t/m²). (Deneme1.ide7)
- Yapıdaki mevcut temeller olması gerekende küçük olduğu için, araları doğrudan doldurarak (gerekli ankraj ve kimyasalların kullanılması ile) tekil temelleri radye temele dönüştürmeyi düşündüm. Bu fikirden hareket ile programda yapının altına (üstelik 50cm anpatman çıkması ile birlikte) bir radye temel tanımladım. Bu tanımlamadan sonra zemin gerilmeleri, tekil temellere göre yaklaşık 2,5 kat arttı. Ve buna ek olarak yapının ortasında gerilme yığılmaları meydana geldi (yapıdaki yüklemeler simetrik ve eşit). Daha sonra çeşitli sıkıntılar yaşadıktan sonra, sadece meraktan ötürü, kontrol etmek için, yapının bodrum katındaki bütün akslarına güçlendirme perdeleri girdim. Bu şekilde radye temeli olduğundan çok daha rijit bir plak olarak modellemeyi ummuştum. Dolayısı ile yapının ortasındaki gerilme yığılmasının kalkması ve temel altına daha düzgün yayılı gerilmeler ile karşılaşacağımı ummuştum, fakat sonuç hiç beklediğim gibi olmadı (Deneme2.ide7)
- Yukarıda anlattıklarımı uyguladıktan sonra, yine meraktan ötürü, yapıdaki tüm perdeleri kaldırdım. Bu haliyle de zemin gerilmeleri, perdeli duruma göre daha düşük çıktı.

Şimdi, bu durumda ben mi yanılıyorum acaba ? Normalde tekil temeller ile kurtaran zemin gerilmeleri (8-9 t/m² civarında) radye temele dönünce niçin yükselir (15-20 t/m²)? Normalde beklenen, taban alanı genişlemesinden dolayı gerilmelerin azalması değil midir? Bu sorunun cevabı zaten artacağı yönündeyse, bu neden olur? Yok azalması beklenir ise, program neden aksi bir sonuç vermiş olabilir ?

Biraz uzun yazdığımın farkındayım. Vakit ayırabilecek olan tecrübeli arkadaşlara şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

İyi akşamlar,

Yağmur Can KOÇAK

Örnek dosyalar
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Merhaba,
deneme1.ide7 projesinde panel objeleri altına temel tanımlanmamış.Bu durumda panel tesirleri temele aktarılmamış olur.Bu nedenle deneme1.ide7 ve deneme2.ide7 projelerindeki temel sonuçlarının karşılaştırılması doğru bir yaklaşım olmaz.
Sistemde tek bir radye temel tanımladığınızda gerilmeler orta bölgede değil, köşelerde artış gösteriyor.

Notlar:
-Deneme2.ide7 projesinde güçlendirme perdelerinde düşey süreklilik sorunu var. (Güçlendirme perdeleri zemin katta tanımlanmamış)
-RD02 radye döşemesindeki temel sınırları hatalı. Radye döşeme kenarı, kolonları içine alacak şekilde düzenlenmeli.
İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• gerilme.PNG
    gerilme.PNG
    313.3 KB · Görüntüleme: 33,928
Levent bey,
telefonda konuştuğumuz hatayı buldum . analiz yaptırıyorum ama rapor (deprem yönetmeliği genel rapor) almak isteğimde program kapanıyor. Tekrar analiz yaptırdığımda ise 60MB olan dosya 146MB gibi değerleri çıkıyor. tekrar analiz yaptırıyorum yeniden 60Mb seviyesine geliyor ben hatayı bulamadım.

Ekli dosyalar

saridurmus":2mwdwg9y' Alıntı:
Levent bey,
telefonda konuştuğumuz hatayı buldum . analiz yaptırıyorum ama rapor (deprem yönetmeliği genel rapor) almak isteğimde program kapanıyor. Tekrar analiz yaptırdığımda ise 60MB olan dosya 146MB gibi değerleri çıkıyor. tekrar analiz yaptırıyorum yeniden 60Mb seviyesine geliyor ben hatayı bulamadım.
İbrahim Bey,
Eklediğiniz projede analiz yapıldığında Deprem yönetmeliği Genel raporu ve diğer raporlar alınabiliyor. Ayrıca dosya boyutu her analizden sonra aynı boyutta görünüyor. Burada bir sorun göremedik. Telefonla iletişime geçerseniz, bilgisayaranıza uzaktan erişim sağlayarak sorunu daha detaylı araştırabiliriz.

Notlar:
-14. katta tanımlanan S17 ve S18 kolonlarının düşey sürekliliği yok.
-Asansör kuyusu olarak tanımlanan radye döşemeye kot verilmiş. Ancak radye döşemenin bağlandığı panel objelerine kot verilmemiş.
-Yarı rijit diyafram seçeneğine göre analiz yapılmış. Ancak içteki merdivenler yapı ile birlikte çözüm koşullarına göre mesnetlenmemiş.

Ekteki projede döşeme komutuna girdiğimde program çok duraklıyor. çok uzun süre beklediğimde dönüyor ama her defasında aynı problem. Bol miktarda döşeme kenarı ve eğrisel döşeme kenarı var. Sorun tam olarak nereden kaynaklanıyor?

Ekli dosyalar

NYILMAZ":e9y30c3i' Alıntı:
Ekteki projede döşeme komutuna girdiğimde program çok duraklıyor. çok uzun süre beklediğimde dönüyor ama her defasında aynı problem. Bol miktarda döşeme kenarı ve eğrisel döşeme kenarı var. Sorun tam olarak nereden kaynaklanıyor?

Nedim merhaba,

6 aksı üzerinde bulunan döşeme kenarları, solda K19 ve sağda K44 kirişlerine doğru bağlanmamış(bölmemiş). Kirişlere doğru bağlayınca sorun kalmıyor.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    22.1 KB · Görüntüleme: 33,820
Merhabalar,

Ekteki projenin 3B görüntü penceresinde asansör kuyusunun P02 perdesinin tabanındaki bir düğüm noktası 1. bodrumda bulunan P11 perdesinin tabanındaki düğüm notalarına bağlanmış görünmekte. Bunun nedeni nedir? Nasıl düzeltilebilir. Ekteki projemin asansör kuyusu tasarımı doğru mudur?

Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

download linki:

Sn windtalker

Proje için önerilerim
1- verilen -2. kat kaldırılmalı (kat fazla verilmiş, asansör temeli kat olarak alınmaz)
2- merdivenlerin mesnet koşulları düzeltilmeli
3- içteki merdiven kenarına konulan K28-K33 kirişlerinin keşiştiği yerde mesnet yetersiz
4- dış merdiven için kat hizasına konulan kiriş, kat sahanlığına gelecek şekilde alt kota çekilebilir
5- içteki taşıyıcı kirişler 10 cm daha genişletilebilir
6- kirişsiz radye temel asansör boşluğu perdeleri ile bitişik alınmalı
7- kirişsiz radye asansör temeli bu boşluğa -100cm gibi bir kot verilerek girilmeli
8- asansör boşluğu bitişiğindeki perdeler, kirişsiz radye asansör temeline oturmalı
9- kaset döşemelerin üzerinde duvar yükleri varsa hareketli yükleri artırın

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN

Ünver Bey öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Önerilerinizle ilgili kafama takılan bazı durumlar oldu bunları da tartışabilirsek çok sevinirim.

1- Daha önce hakan beyin yanıtlamış olduğu bir soruya istinaden asansör kuyusunu ayrı bir katta tanımladım. Sizin de işinize yarayabilir linki veriyorum

2- Merdiven çözümünü yapı ile birlikte çözüm seçeneğini işaretleyerek yapıyorum.
3- Bu durumu nasıl düzeltebilirim yardımcı olursanız sevinirim. Bir de bu yetersizliği nasıl kontrol edebilirim.
4- Kat çerçeve sisteminde süreksizlik yaratmamak adına kirişleri kat hizasında bırakıyorum. Sizce kirişlerin kotlarını değiştirmek yerine ayrı birer kiriş tanımlamak daha doğru olmaz mı? (tabi kısa kolon sekmesi de işaretlenmeli)
5- Taşıyıcı kirişleri arttırıyorum. Öneriniz için teşekkürler.
6- Bunun nedeni nedir? Genelde yaşadığım bir sorundur. Döşeme kenarını kolonlara bitişik düzenlediğimde radye temelde boşluklar oluşmakta. Bu boşlukların sadece 3B de böyle göründüğünü analizde temelde boşluk olmadan çözüm yaptığını okumuştum ama emin değilim.
7- Asansör kuyusu 1,5 m girilmeli diye biliyorum yanlış mıdır?
9- Kaset döşeme üzerindeki yükler için toplam duvar yükünü döşeme alanına bölüp 1.5 kat arttırıyorum. Daha efektif bir çözüm var mıdır?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim .

Geri