V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

merhaba arkadaşlar. mevcut bir okula ek derslik yapıyorum sistemi tasarladım çözdüm bir sıkıntı yok oma perde oranı ve mevcut binaya denk gelen kısımda radye ampatmanı yerine nasıl bir uygulama yapabileceğim ile ilgili kararsızım. proje aşağıda, görüşlerinizi bekliyorum
 

Ekli dosyalar

Merhaba,

Asansör kuyularını (7.x) versiyonunda farklı bir kat olarak tanımlamak zorunda değiliz. Asansör olacak bölgede, panelden 1 cm ötede boşluk açmak ve döşeme kenarı tanımlamak yeterlidir. Ekteki asansör kuyusu örneği ver 7.018'de yapılmıştır.
 

Ekli dosyalar

Sn windtalker

1. sorunuza Hakan bey cevap verdi,
2. Merdiven çözümünü yapı ile birlikte çözüm seçeneğini işaretleyerek yapıyorum. merdiven kenarlarının kiriş, kolon, döşemeye ...vs mesnetlenen yerlerinin durumlarını düzeltmelisiniz,
3. bana göre K28-K29 kirişlerini kaldırıp merdiven boşluğu bırakın, merdiveni de ahşap yapın veya betonarme yapacaksanız bu kirişleri uzatarak mesnetlemelisiniz,
4. sizin dediniz gibi araya bir kiriş ilavesi de olabilir, tercih meselesi,
6. radye temele perdeler oturmalı manasında,(asansör boşluğuna geçmemeli)
7. asansör boşluğunda kot farkı vermeniz için bir öneri idi kotu siz vereceksiniz,
9. doğru

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN
 
Ünver Bey,

Tüm cevaplarınızı dikkate alacağım, teşekkür ederim. Hakan Bey ekteki dosya 7.18 demo versiyonunda yapılmış bu yüzden orjinal programda açamıyorum. 7.18 versiyonunun da demo sürümü sitede mevcut değil ve eski sürümle arada versiyon farkı olduğu için dosyayı açamıyorum. 7.17'de kaydetme imkanınız varsa sevinirim.

Tekrar teşekkürler iyi çalışmalar.
 
windtalker:m7fj9ptl' Alıntı:
Ünver Bey,

Tüm cevaplarınızı dikkate alacağım, teşekkür ederim. Hakan Bey ekteki dosya 7.18 demo versiyonunda yapılmış bu yüzden orjinal programda açamıyorum. 7.18 versiyonunun da demo sürümü sitede mevcut değil ve eski sürümle arada versiyon farkı olduğu için dosyayı açamıyorum. 7.17'de kaydetme imkanınız varsa sevinirim.

Tekrar teşekkürler iyi çalışmalar.

Örnek proje, demo versiyonunda yapılmadı. Proje, 7.018 normal versiyonda açılabiliyor (açabiliyor olmanız gerekir)...

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Sayın o_berdibek,

Ekteki yapıya bir çözümleme getirdim bitişik nizam olan bölgede ampatman yapmadan çözümleme yapılabilir. Zaten yapının çıkma bulunan kısımları daha ağır gibi o yönde ampatman arttırılarak hem zemin emniyeti sağlandı hem de farklı oturmalar dengelendi. Yarı rijit diyafram çözümü ile analiz ettiğimde yapının 1. katında göreli kat ötelemesi yüksek çıktığından sol üst köşedeki kolonun (S301) yönünü değiştirdim. Bu şekilde ataleti düşük olan yönde rijitlik sağlandı.


Dosya ektedir:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
windtalker teşekkürler ama zaten çıkmaların olduğu kısım mevcut binaya gelen yer. mevcut binanın temel ampatmanından dolayı çıkma yapıldı. yani ampatmanın sıfır geldiği yer çıkma tarafı. ayrıca sizin düzenlediğiniz sistemde kütle rijitlik merkezi arasındaki fark zemin ve 1.katta 1,3 ve 1.6 metre çıkıyor. kabul edilen değerin 1 metre olduğunu biliyorum.
 
Sn o_berdibek

kabul edilen değerin 1 metre olduğunu biliyorum.

Bu bilgiyi nereden elde ettiniz. Açıklarsanız memnun oluruz.

Ünver ÖZCAN
 
Kütle rijitlik merkezi arasındaki fark yapıda burulmaya neden olur ve A1 düzensizliği kontrolü idecad tarafından yapılmaktadır. Eğerki nb>2 ise dinamik hesap yöntemi yapılır D katsayısı ile eksantrik yüklemeler arttırılır. 1 m sınırını duymadım ama yakın olması iyidir. Daha düzenli bir yapı ortaya çıkar hem x hem y doğrultusunda taşıyıcı elemanların toplam rijitlikleri birbirine daha yakın olur.

Bitişik nizam çıkmaların olduğu yerdeyse sağa ve sola doğru ampatmanı uzatmak çözüm olabilir, -y yönünde uzatmaktan daha iyidir kanımca.Yerinde olsam y doğrultusunda giderek genişleyen yamuk bir temel tasarımı yapardım. O da kurtarmazsa kazıklı radye. Tecrübeli abilerimizin görüşleri daha önemli aslında bunlar sadece teori ve öngörü.
 
Merhabalar,

Daha öncede göndermiş olduğum projemdeki asansör kuyusu tasarımım doğru mudur bilemedim. Kat tanımlamaya gerek yok biliyorum fakat asansör kuyusu kenarda olduğundan sıkıntı yaratıyor. Bu şekilde tasarım olarak sıkıntı görünmüyorsa teslim etmek istiyorum.

download linki:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Teşekkürler.
 
Düzeltmeleri -2. bodrum kat tanımlamadan ikinci bir dosyada yapmıştım fakat asansör kuyusu pek kafama yatmadı.Asansör kenarda bulunduğu için perdelerde boşluklar meydana geldi. Eski dosyadaki asansör kuyusuna onay verirseniz düzeltmeleri ona da tatbik edeceğim.
Bir de sorum olacak,
Merdiven mesnet koşullarını düzenlerken, yapı ile birlikte çözüm sekmesini işaretleyip altındaki tüm elemanları seçip tüm kenarlara uygula dediğimizde mesnetlenme uzaklığının içinde kalan tüm elemanlara mesnetleneceğini düşünüyorum yani o uzaklıkta eleman yoksa mesnet de oluşmayacaktır. 3B ekranda da bu mesnetlenme durumu gözlenebiliyor.Mesnet koşulları bu şekilde tanımlanırsa analizde sıkıntı yaratır mı sizce?
 
Sn windtalker

1- Asansör temelini Hakan beyin önerdiği şekilde düzeltin,
2- merdivenin her kenarlarında mesnetleme durumu tarif etmelisiniz. program otomatik olarak bulmaz.sizinki gibi olursa gerçege uymayan bir merdiven şekli tanımlamış olursunuz.
3- merdiven kenar kirişleri K28-K29 düzelmemiş

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN
 
Teşekkürler, söylediklerinizi uygulayacağım. Sıra geldi bir sonraki sorumuza :)

Çatı piyesi olan projelerde ahşap çatı, duvarlara taşıtılıyor ve bu duvarlar döşemeye kirişe vb. herhangi bir yere oturabiliyor. Bu duvarların ahşap çatı yükünün ne kadarını alacağını nasıl belirleyebiliriz. Duvarla birlikte o duvarın taşıdığı çatı yükünü döşemeye kirişe vb aktarmamız gerekiyor çünkü.

Her bir duvarın alacağı çatı yükünü afaki bir şekilde belirlemek mümkün fakat hem yorucu hemde kesin değil. Bunun yerine toplam çatı yükünü toplam taşıyıcı duvar uzunluğuna bölüp arttırmak -doğru değil ama- bizi yeteri kadar güvenli tarafta bırakır mı? Ya da bu tip bir uygulama için kullandığınız bir yöntem var mı?
 
Sn windtalker

Sorunuzu basit bir şekil ile çizerek anlatırsanız vereceğim cevap daha net, doğru ve doyurucu olur.

Ünver ÖZCAN
 
Ünver Bey,

Ekte bir çatı piyesi ve çatı planının bulunduğu bir dosya var. Kiriş izleri sarı, duvarlar kırmızı renkle belirtilmiş. kirişlerin arasında döşemeler mevcut ve görüldüğü üzere duvarlar yer yer kirişlere ve döşemelere basabiliyor. Hangi duvar çatı yükünün ne kadarını alır :?: bunu belirleyebilirsek duvar+taşıdığı çatı yükünü;

1) Duvar kirişlerin üzerindeyse kirişlere çizgisel olarak
2) Duvar döşemenin üzerindeyse arttırarak döşemeye yayılı verebiliriz.

teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

Sn windtalker

Bu çatıda yük geçişi için önerilerim
1- Çatı üzerinde bu tür duvarlar var ise TDY2007 5.7. belirtildiği gibi tüm duvarların üzerine betonarme hatıl koyun
2- ekte CATI YUKU olarak verdiğim şekilde 1-2-3-4 duvarlar arası çatı var, yükler dikmeler ile beton çatı döşemesine aktarılıyorsa:
- çatı yükünü betonarme döşemeye ilave ederek,
3- ekte CATI YUKU olarak verdiğim şekilde 1-2-3-4 duvarlar arası çatı var, çatı 3-4 duvarlarına mesnetleniyorsa
- çatı yükünü 3-4 duvarlara çizgisel yük olarak,
4- ekte CATI YUKU olarak verdiğim şekilde 1-2-3-4 duvarlar arası çatı var, çatı 1-2-3-4 duvarlarına mesnetleniyorsa
- bu duvarlara üçgen ve trapez çatı yükünü, çizgisel yük olarak duvarlara vererek binanızı çözebilirsiniz.

(Çatı çevresindeki duvarlara mesnetleniyorsa; yüklerinin geçislerini, betonarme döşemedeki gibi, mesnetleme durumlarını dikkate alarak tek yönlü ve çift yönlü betonarme döşemelerdeki gibi düşünebilirsiniz.)

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN
 

Ekli dosyalar

  • CATI YUKU.png
    CATI YUKU.png
    28.8 KB · Görüntüleme: 28,129
Merhaba;
Çalıştığım istinat duvarı hesabında kriterlerin hepsi yeşil olmasına rağmen donatı kısmı kırmızı görünüyor ama As hatası da yazmıyor. Nasıl düzeltirim? Projeyi de ekte yolluyorum. Şimdiden teşekkürler.

Edit: Tamam hallettim. Levent Bey'e teşekkürler. Ama mesajı silemedim.
 

Ekli dosyalar

  • 1.ide7
    1.ide7
    922.1 KB · Görüntüleme: 650
Geri
Üst