V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

Merhabalar,

Kolon düşey açılımlarında sarılma bölgesinde etriyeler 15 cm ara ile çıkıyor. Bunun nedeni ne olabilir? Projem geri döndü. Başka bir projemde daha böyle bir durum olduğunu farkettim. Bu bir hata mıdır?
Bir de üst katlara çıkıldıkça kolon donatıları artıyor.
Cevabınız için teşekkürler.

Ekli dosyalar

• sıklaştırma.jpg
    sıklaştırma.jpg
    32.5 KB · Görüntüleme: 30,971
Sorumun cevabını buldum. Kuşatılmış birleşim bölgelerinde 15 cm'den az olamaz diye ibare dbybhy 2007 de mevcut. Peki üst katlara çıkıldıkça kolon düşey donatısının artması durumu normal midir.?

windtalker":3pwfimlk' Alıntı:
Merhabalar,

Kolon düşey açılımlarında sarılma bölgesinde etriyeler 15 cm ara ile çıkıyor. Bunun nedeni ne olabilir? Projem geri döndü. Başka bir projemde daha böyle bir durum olduğunu farkettim. Bu bir hata mıdır?
Bir de üst katlara çıkıldıkça kolon donatıları artıyor.
Cevabınız için teşekkürler.

Merhaba,

Kolon-kiriş kesme güvenliği kontrolünde kolon "kuşatılmış" çıkmışsa, birleşim bölgesindeki donatı aralığı 15 cm olabilir. Örnek olarak gösterdiğiniz resimde kolon, "kuşatılmış kolon" gibi görünüyor. Öyle ise programın seçtiği aralık hatalı değil.

Kolon kuşatılmışsa birleşim bölgesinde aralık<=150 mm
Kolon kuşatılmamışsa birleşim bölgesinde aralık<=100 mm

seçilir.

Kolonun "kuşatılmış" olup olmadığını kontrol edin.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    83.4 KB · Görüntüleme: 30,971
windtalker":80dzq7ej' Alıntı:
Sorumun cevabını buldum. Kuşatılmış birleşim bölgelerinde 15 cm'den az olamaz diye ibare dbybhy 2007 de mevcut. Peki üst katlara çıkıldıkça kolon düşey donatısının artması durumu normal midir.?

Kolon düşey donatısının üst katlarda daha fazla çıkması Moment/Normal Kuvvet oranı farkından kaynaklanabilir. Üst katta fazla donatı olduğunda program, ankraj donatısı ile donatıları birbirine bağlar. Bu şekilde olmasını tercih etmiyorsanız, üsten kattan alt kata doğru donatıları kolon betonarme diyalogunda eşitleyebilirsiniz.

İyi çalışmalar

Hızlı cevabınız için teşekkürler.

Moment/ normal kuvvet oranı konusunda şöyle bir kanıya vardım. Alt katlarda eksenel yük fazla olduğundan moment taşıma kapasitesi de bu oranda artmakta. Bu nedenle fazla donatıya ihtiyaç yok. Üst katlara çıkıldıkça eğer ki moment fazla ise ( ki benim projemde çatı piyesi dolayısı ile yükleri oldukça arttırdım) bu momenti taşımak için ana donatı artıyor. Eksenel yük de az olduğundan taşıma kapasitesine katkı sağlama imkanı yok.

Peki üst katlarda fazla donatı olmasının alt katlara olumsuz bir etkisi olabilir mi? Alt katlarda daha sünek bir davranış meydana gelebilir mi?

Merhabalar,

Ekteki projede, kiriş üzerine gelen yükler oldukça fazla ve kesme güvenliği konusunda sıkıntı yaşıyorum. Kiriş boyutunu büyütmek çözümden çok sorun çıkarıyor. Kolon boyutlarını büyütmemin pek de yararı yok sanırım. Beton kalitesi C50 daha fazla büyütmek çok efektif değil ki bu bile oldukça fazla. Yardımcı olursanız sevinirim.

İyi çalışmalar.

download linki:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

windtalker":k3orak5p' Alıntı:
Merhabalar,

Ekteki projede, kiriş üzerine gelen yükler oldukça fazla ve kesme güvenliği konusunda sıkıntı yaşıyorum. Kiriş boyutunu büyütmek çözümden çok sorun çıkarıyor. Kolon boyutlarını büyütmemin pek de yararı yok sanırım. Beton kalitesi C50 daha fazla büyütmek çok efektif değil ki bu bile oldukça fazla. Yardımcı olursanız sevinirim.

İyi çalışmalar.

download linki:

Merhaba,

Projenizde kule benzeri bir kısım var ama yapı tek kat gibi ve rijit kat olarak kabul edilmiş. Ancak sistemde rijit kat için yapıyı çevreleyen yeterli düzeyde panel var mı tartışılır. Yapıyı rijit kat kabul ettiğinizde toplam kat kesme kuvveti 686 ton civarında çıkıyor. Halbuki o katı rijit kabul etmezseniz, R katsayısını en düşük 6 kabul etseniz bile kat kesme kuvvetlerii 1/3 oranında azalıyor. Kat kesme kuvveti azaldığı için kesme kuvveti olarak sistem daha da rahatlıyor. ( Üst rijit kat no'sunu -2, R'yi 6 ve tepki spektrumu ile analiz yapıyorsanız, mod yeterliliği için mod sayısını 50 yapın)

Yapı Bodrum kat olarak tasarlandı ve 2 dilatasyonla 3 alana bölündü. Bu ortada kalan kısım. Bu yapının üzerinde çelik raf sistemleri var ve raf ayaklarına gelen yükler 14 ton - kirişlerin üzerinde tanımlı olan yükler- Sistemde perde var ibaresini kaldırıp R katsayısını 7 girebilmek adına kuleyi subasman perdesi olarak tanımladım. Aynı zamanda o perdelere çelik yapıdan ufak yükler aktarılacak.

Söylediklerim doğrultusunda bakarsak yine dediklerinizi yapmalı mıyım? Proje konsept bir tasarım daha önce uygulaması yok bu yüzden sizi biraz yoracağım sanıyorum. Detaylı bir çalışma gerekli olduğundan yardımınıza ihtiyacım var.

Cevabınız için teşekkür ederim.

windtalker":1kr4atxe' Alıntı:
Yapı Bodrum kat olarak tasarlandı ve 2 dilatasyonla 3 alana bölündü. Bu ortada kalan kısım. Bu yapının üzerinde çelik raf sistemleri var ve raf ayaklarına gelen yükler 14 ton - kirişlerin üzerinde tanımlı olan yükler- Sistemde perde var ibaresini kaldırıp R katsayısını 7 girebilmek adına kuleyi subasman perdesi olarak tanımladım. Aynı zamanda o perdelere çelik yapıdan ufak yükler aktarılacak.

Söylediklerim doğrultusunda bakarsak yine dediklerinizi yapmalı mıyım? Proje konsept bir tasarım daha önce uygulaması yok bu yüzden sizi biraz yoracağım sanıyorum. Detaylı bir çalışma gerekli olduğundan yardımınıza ihtiyacım var.

Cevabınız için teşekkür ederim.

Dilasyon tüm yapıdan ayrı bir yapı ise; R katsayısı, rijit bodrum, mod sayısı gibi seçilen sisteme göre değişen durumları kendi içinde dikkate almanız olağan olur...

Projeye yardım konusunda ise; "programda veri girişi" veya "programda yaşadığınız sorunların çözümüne" yönelik sorularınıza yardım etmekten memnunluk duyarız.

İyi çalışmalar

İyi günler,

Paftaları oluşturduktan sonra, en sona yapının bir 3 boyutlu görünüşünü koymak istiyorum. Acaba bu mümkün mü ? Üzerinde herhangi birşey yazmasına gerek yok. Sadece izometrik görünüş olsa yeter (perspektif olmasıda şart değil).

Teşekkürler.

yagmurcankocak":18oqwdut' Alıntı:
İyi günler,

Paftaları oluşturduktan sonra, en sona yapının bir 3 boyutlu görünüşünü koymak istiyorum. Acaba bu mümkün mü ? Üzerinde herhangi birşey yazmasına gerek yok. Sadece izometrik görünüş olsa yeter (perspektif olmasıda şart değil).

Teşekkürler.

Merhaba,

3B görüntüyü vektörel çizim yapın. Daha sonra kopyala/yapıştır ile paftanın sonuna ekleyebilirsiniz.

Perspektif görüntü üzerinde Sağ klik/Vektör Çizim oluştur.

cami minareleri için özel tasarım yükleri var mıdır. minare hesabı idecad ile yapılıyor mu. yapan arkadaşlardan yardım rica ediyorum...

Merhabalar,
Ekteki dosyada veri girişi yönünden bir sıkıntı var mıdır. Kirişlerin üzerindeki yüklemeler kolon yüklemeleri perdelere gelen sürşarj ve toprak itkisi yükleri yönünden bir sıkıntı var mıdır?
Betonarme yapının üzerinde çelik raf sistemi (mezanin sistem raf) bulunmaktadır ve kirişlerin üzerindeki yükler bu raf ayaklarından gelmektedir. Bodrum olarak tasarlanan bu yapı toprak altında kalmakta. Geçen gün yapının 2. kısmıyla ilgili rijit kat nosunu -2 olarak girmemi önermiştiniz. Bu yapıda da aynını uyguladım ve kesme güvenliği açısından bir sıkıntı kalmadı. Bu durum yaklaşım olarak doğru mudur?

Kirişlerde pilyesiz dizayn seçeneğini seçmememe rağmen program pilyesiz olarak tasarım yapıyor. Bunun nedeni ne olabilir? Teşekkürler.

Ekteki proje yukarıdaki projenin 2. kısmıdır. Belirtmiş olduğunuz analiz ayarlarını bu projeye uyguladım. 25 moda kadar 'Dinamik hesaba katılan mod sayısı yetersiz' hatası alarak analiz sonlanıyor. 50 moda çıkardığımda ise modal analiz sonrasında program kapanıyor. Yapı elemanlarının bağlantısında bir sorun var sanırım ama bulamadım. Birde raporda bazı kirişlerde Ve+ Ve- değerleri Vr değerlerinden büyük olmasına rağmen kırmızı ile hata gösterilmiyor. Rijt botrum olarak çözdüğümde o kirişlerde hata kırmızı ile gösteriliyordu. Teşekkürler.

Proje download linki:

Projenin 4 kısmı ektedir ve bu kısım radye olarak tasarlanacaktır. Bu tarz bir radye için hesap akslarını nasıl tasarlayabiliriz. Aynı bu şekilde 2 kısım daha var. Bu kısımlarda analiz ayarlarını nasıl yapmalıyım. Yarı rijit diyafram çözümü düşünüyorum. R katsayısı olarak ne alınmalı? Daha öncede belirttiğim gibi bu kısmın üzerinde de çelik raf sistemi var. R katsayısı olarak çelik kısmın katsayısını mı almalıyım yoksa betonarme radye olarak mı düşünmeliyim? Üst yapıdan gelen yükleri hareketli yük olarak aldım belki bu yüzden R yi betonarmeye göre alabilirim. Üstyapıdan gelen yükleri küçük betonarme kolonların dibinden radyeye aktardım bu yaklaşım doğru mudur? Teşekkürler.

Download linki:

windtalker":jkwf7n6f' Alıntı:
Merhabalar,
Ekteki dosyada veri girişi yönünden bir sıkıntı var mıdır. Kirişlerin üzerindeki yüklemeler kolon yüklemeleri perdelere gelen sürşarj ve toprak itkisi yükleri yönünden bir sıkıntı var mıdır?
Merhaba,
Kiriş ve kolonlar ve panellere verilen yüklerin yönleri doğru görünüyor.

Kirişlerde pilyesiz dizayn seçeneğini seçmememe rağmen program pilyesiz olarak tasarım yapıyor. Bunun nedeni ne olabilir? Teşekkürler.
Kirişlerde pilyelerin kırım yerleri moment sıfır noktasına göre ve Genel Betonarme Parametrelerinde verilen pilye kırım parametrelerine göre belirlenir.( Minimum pilye alt kalan ve min pilye alt kalan L/2 parametreleri ) Eğer pilye kırma şartları oluşmuyorsa pilye kırılmaz.

Diğer durumlar;
*Projede kolonlar arasında bölünen kirişlerin parçalarına farklı isimler verilmiş. Betonarme açısından bu uygun değil. Örneğin S8-S17 kolonları arasındaki kiriş K7-K8 şeklinde isimlendirilmiş. Bu kirişe sadece K7 veya K8 ismini vermek uygun olur. Böylece bu ve buna benzer durumdaki kirişlerde temiz açıklık büyüyeceğinden pilye de kırılacaktır.

*Analiz yöntemi yarı rijit diyaf seçilmiş. Merdivende yapı ile birlikte çözüm koşullarına göre mesnet düzenlemesi yapılmamış.

İyi çalışmalar

windtalker":1ct5h4u8' Alıntı:
Ekteki proje yukarıdaki projenin 2. kısmıdır. Belirtmiş olduğunuz analiz ayarlarını bu projeye uyguladım. 25 moda kadar 'Dinamik hesaba katılan mod sayısı yetersiz' hatası alarak analiz sonlanıyor. 50 moda çıkardığımda ise modal analiz sonrasında program kapanıyor. Yapı elemanlarının bağlantısında bir sorun var sanırım ama bulamadım. Birde raporda bazı kirişlerde Ve+ Ve- değerleri Vr değerlerinden büyük olmasına rağmen kırmızı ile hata gösterilmiyor. Rijt botrum olarak çözdüğümde o kirişlerde hata kırmızı ile gösteriliyordu. Teşekkürler.

Proje download linki:

Merdiven yüksekliği bodrum kat ile uyumlu değil. Bu yüzden merdiven üst kenarı kirişe bağlanmıyor. Alt kot yüksekliği 2.35 metre girilerek kat ile uyum hale getirildiğinde 45 mod yeterli geliyor. Ayrıca mod sayısı 60 bile verilse analiz tamamlanıyor.(Bilgisayarınızın ram i yetersiz geliyor olabilir.)
TDY 2007 de Ve+ ve Ve- yanında Ve(R=2) ye göre yapılan hesaptan küçük olan Ve değeri Vr ile karşılaştırılır.

Ekli dosyalar

• tdy_2007.PNG
    tdy_2007.PNG
    96.9 KB · Görüntüleme: 31,832
Sadece kolonlar arasındaki kirişler mi sürekli kabul edilmeli? Bu durumda kiriş yüklemelerini tekrar girmem gerekecek sanıyorum. Kiriş kesişimlerinde mesnetlenme bölgeleri(3b de yeşil ile gösterilen kısımlar) kiriş uzunluğuna dahil edilmiyor. Sürekli olarak kabul ettiğim bu kirişlerin ortasında mesnetlenme bölgeleri oluşacak. Bu drumda kirişler üzerine veri girişini nasıl sağlayacağım? teşekkürler.

windtalker":3i333q5g' Alıntı:
Sadece kolonlar arasındaki kirişler mi sürekli kabul edilmeli? Bu durumda kiriş yüklemelerini tekrar girmem gerekecek sanıyorum. Kiriş kesişimlerinde mesnetlenme bölgeleri(3b de yeşil ile gösterilen kısımlar) kiriş uzunluğuna dahil edilmiyor. Sürekli olarak kabul ettiğim bu kirişlerin ortasında mesnetlenme bölgeleri oluşacak. Bu drumda kirişler üzerine veri girişini nasıl sağlayacağım? teşekkürler.
Kiriş isimlerine moment diyagramına göre karar verilebilir.
Örneğin ekteki resimde 2 aksı üzerindeki kirişin moment diyagramı açıklık ortasında negatif moment oluştuğu için K1 ve K2 şeklinde iki ayrı isim verilmesi uygun olur.
3b çerçevede yeşil ile gösterilen yerler de rijit kollardır. (kiriş-kiriş kesişimleri)
Bu konuda başka sorunuz varsa, telefonla iletişime geçerseniz daha detaylı bilgi verebiliriz.

Ekli dosyalar

• k3b_çerçeve.PNG
    k3b_çerçeve.PNG
    73.9 KB · Görüntüleme: 31,820
Merhabalar
Aşağıdaki kısımda da bilgisayarın kapanması sorunu mevcut.Mod sayısı 50 yapıldığında analiz sırasında porogram kapanıyor. Yakalayamadığım hatalı bir birleşim var. Bu hataları görmenin kolay bir yolu mevcut mu acaba ? Teşekkürler

Geri