V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

bha":3umkdzew' Alıntı:
iyi günler arkadaşlar ekteki dosyada 64 m2 döşemem var 2 farklı tasarım yaptım , hangisi daha sağlıklı olacağı konusunda görüşlerinizi bekliyorum iyi çalışmalar
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Her iki projeniz için söylüyorum;

* Öncelikle geometri kontrolündeki hususları gözden geçiriniz. Orada yazlıanlar bazen uyarı niteliğinde oluyor ve bazen de uyulması gereken şartlar olarak ifade ediliyor.
* Sonra TK8 sürekli temel tanımı hatalı.

Bu forumda da defalarca söylendi tartışıldı. Yönetmelik gerekleri de ortada iken böyle büyük bir açıklığı ( 8.x m ) 35 cm kirişle geçme düşüncenizi (sağlamıyor ama sehim şartları sağlasa bile) gözden geçiriniz. Uygun bir dille ifade etmeye çalışacağım. Betonarme oldum olası insanları şaşırtmıştır. o yüzden ne olursa olsun betonarmeye güven sınırlarınızı iyi ayarlayıp boyut ilişkisine özen göstermelisiniz.

Kirişlerinizi bir tarafa bırakırsak (!?) 27 nervürleriniz de irdelenmeye değer diye düşünüyorum.
Kolay gelsin. Sevgilerimle....

Merhabalar,
döşeme analizi sırasında program kendini kapatıyor (henüz proje tamamlanmadı, denemedim ama muhtemelen proje analizi sırasında da kapatacaktır)ve hata raporu gönderilmesi için uyarı alıyorum. raporu incelediğimde kaynak olarak "msvcr100.dll" gösteriliyor, araştırdığımda bunun "microsoft visul C++" ile ilgili olduğunu öğrendim. microsoftun sitesinden güncel visul C++ indirip kurmaya çalışsam da başaramadım. aşağıdaki hata raporunu verdi.

OS Version = 5.1.2600, Platform 2, Service Pack 3
OS Description = WinXP - x86 Professional Service Pack 3
CommandLine = d:\543be7863a3bfd8b7a665abd6f\Setup.exe
TimeZone = GTB Yaz Saati
Initial LCID = 1055
Using Simultaneous Download and Install mechanism
Operation: Repairing
Package Name = Microsoft Visual C++ 2010 x86 Redistributable Setup
Package Version = 10.0.30319
User Experience Data Collection Policy: UserControlled
Operation updated to: Uninstalling
Number of applicable items: 2
MSI (d:\543be7863a3bfd8b7a665abd6f\vc_red.msi) Uninstall failed. Msi Log: Microsoft Visual C++ 2010 x86 Redistributable Setup_20130530_015438796-MSI_vc_red.msi.txt
Final Result: Installation failed with error code: (0x80070663), "Bu düzeltme paketi açılamadı. Düzeltme paketinin olduğunu ve erişebildiğinizi doğrulayın veya bunun geçerli bir Windows Yükleyici düzeltme paketi olduğunu doğrulamak için uygulama satıcınıza başvurun. " (Elapsed time: 0 00:00:05).

programlama dilleriyle ilgilenen arakadaşların katkılarını bekliyorum...
iyi çalışmalar, saygılar...

Not: Win XP, Service Pack3, 4 GB RAM, 32 bit

Mirza":3qr7wc9v' Alıntı:
döşeme analizi sırasında program kendini kapatıyor (henüz proje tamamlanmadı, denemedim ama muhtemelen proje analizi sırasında da kapatacaktır)ve hata raporu gönderilmesi için uyarı alıyorum. raporu incelediğimde kaynak olarak "msvcr100.dll" gösteriliyor, araştırdığımda bunun "microsoft visul C++" ile ilgili olduğunu öğrendim. microsoftun sitesinden güncel visul C++ indirip kurmaya çalışsam da başaramadım. aşağıdaki hata raporunu verdi.

Merhaba,

Bizi arayın, uzaktan erişimle bilgisayarınıza bağlanıp probleme bakalım...

0 224 220 67 17

Merhabalar
Kolon Aplikasyon Planlarında Su Basman Perdesi Olmayan Perdelerin Uzun Yönde Ölçeklerini Değiştirebilme olanağı var mı?
1/50 ölçekte donatılar çok karışıyor ve kontroller zorluk çıkarıyor.

Teşekkürler

proisa":19obymz6' Alıntı:
Merhabalar
Kolon Aplikasyon Planlarında Su Basman Perdesi Olmayan Perdelerin Uzun Yönde Ölçeklerini Değiştirebilme olanağı var mı?

Teşekkürler

Merhaba,

İki kolon arasında bulunan perdelerde ölçekleme zaten sadece panelin kalınlığı doğrultusunda yapılıyor. Uzun doğrultuda ise iki kolon arasında kalan mesafe belli... Perde o mesafe kadar ölçekleniyor.

İki kolon arasında olmayan perdeler için ise kolon aplikasyon ayarlarında verilen kolon ölçeği geçerlidir... (Varsayılan 1/50 plan aplikasyon; 1/20 kolon-panel detayı)

Kısacası, yaşadığınız sorunu ve neyi yapmak istediğinizi tam olarak anlayamadık.

HakanŞahin":3j7yzftu' Alıntı:
proisa":3j7yzftu' Alıntı:
Merhabalar

Teşekkürler

Merhaba,

İki kolon arasında bulunan perdelerde ölçekleme zaten sadece panelin kalınlığı doğrultusunda yapılıyor. Uzun doğrultuda ise iki kolon arasında kalan mesafe belli... Perde o mesafe kadar ölçekleniyor.

İki kolon arasında olmayan perdeler için ise kolon aplikasyon ayarlarında verilen kolon ölçeği geçerlidir... (Varsayılan 1/50 plan aplikasyon; 1/20 kolon-panel detayı)

Kısacası, yaşadığınız sorunu ve neyi yapmak istediğinizi tam olarak anlayamadık.

Yani şunu demek istiyorum.

Perdeler planda kısa yönde 1/20 - Uzun yönlerinde 1/50 ölçekleniyor.
Genelde iki kolon arasında veya bir yönünde kolon var.
Kolon aplikasyon planlarında detayları yerinde açtığımız zaman 1/50 ölçeklenen uzun yönde perde içindeki donatılar yerleştirilemiyor ve karışıyor.
Perde başlık ve orta donatıları birbirine giriyor.Açılım belli olmuyor. Donatılar yerleşimde kolonlar gibi belli olmuyor.

Perde uzun yön ölçeğiyle alakalı bir parametre olsa.
1/20 bazen diğer kolonların içine girebiliyor. Ama mesela kendimiz seçerek 1/40 - 1/30 yapabilsek.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    224.2 KB · Görüntüleme: 29,726
proisa":26ofjk9u' Alıntı:
Kolon aplikasyon planlarında detayları yerinde açtığımız zaman 1/50 ölçeklenen uzun yönde perde içindeki donatılar yerleştirilemiyor ve karışıyor.
Perde başlık ve orta donatıları birbirine giriyor.Açılım belli olmuyor. Donatılar yerleşimde kolonlar gibi belli olmuyor.
1/20 bazen diğer kolonların içine girebiliyor. Ama mesela kendimiz seçerek 1/40 - 1/30 yapabilsek.

Merhaba,

Kolon aplikasyon planında eleman bazında ölçekleme olanağı bulunmuyor. Ancak İsterseniz ilgili perdenin Ayarlarında, Çizim sekmesinde "Aplikasyonda daima dışarıda detaylandır" seçeneği ile sadece o elemanın detayını dışta verebilirsiniz.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• detay.PNG
    detay.PNG
    43.1 KB · Görüntüleme: 29,716
Detayı dışta verme opsiyonunu biliyorum ama, yerinde isteniyor.

ideStatik i hiç bir programa değişmem ama diğerlerinde ölçeği 1/20 olmasa da büyütülüyor ve demir yerleşimleri plan üzerinde rahat görünüyor.
ideStatik i faal olarak şehirde tek kullanan ben olduğum için herkese açıklama yapmaktan gerçekten yoruldum. (Raporları, hesapları, çizimleri vs.)
Herkes diğer muadil programa alışmış ve onun kabulleri yönetmelikmiş gibi görülüyor.
(Örn. Perdelerin kısa yönde alfa s 'inin hesaplanması yada hesaplanmaması gibi.)

El ile düzeltmek çok zaman gerektiriyor.

Eklediğim projede bodrum kattaki su basman perdelerinden bazılarında tesirler kapasite diyagramının dışına taşıyor.

Ekli dosyalar

proisa":3eylqk4k' Alıntı:
HakanŞahin":3eylqk4k' Alıntı:
proisa":3eylqk4k' Alıntı:
Merhabalar

Teşekkürler

Merhaba,

İşinizi görür mü bilmem (göreceğini tahmin ediyorum). Bir tane kolon aplikasyon çizersini, 1/50 ve 20 ölçekli. Daha sonra yeni bir kolon aplikasyon planı daha çizersiniz. Burada Aplikasyon ölçeğini ve kolon ölçeğinin ikisini de örneğil 1/35 yaparsınız. Yeni çizimden hangi kolon yada perdeyi almak istiyorsanız kopyalayıp ilk çizimin içine yapıştırabilirsiniz. Böylelikle kolon yada perdeniz tam boy olup bütün donatıları ve ölçüleri yazacaktır. Anladığım kadarıyla istediğiniz de budur. Deneyin işinizi göreceğini tahmin ediyorum. Kolay gelsin.

yeni versiyonda farkettiğim birkaç şeyi yazmak istedim

1) İkincil kirişler için de geometri kontrolünde min. genişlik 25cm'den az olamaz uyarısı alıyorum
2) Bodrum çevre perdelerini subasman perdesi olarak tanıtmama rağmen gevrek eleman uyarısı alıyorum R=2 için bile kesme dayanımının fazla olan bu kesitler doğal olarak Ve(kapasite yöntemine göre hesaplanan) kesme kuvvetinden, kesit kesme dayanımları düşük çıkıyor. Ancak bu kontrolün yapılması pek mantıklı değil, aşırı rijit olan bodrum çevre perdeleri gevrek eleman olması çok normal. (sünek yapı maddelerini rijit bodruma uygula sekmesi işaretli değil)
3) Raporda basılan denk.3.14'le alakalı kontrolün sanki bir hataymış gibi basılması, raporda biraz garip duruyor sonuçta taşıyıcı sistemi sadece perdelerden oluşan sistemleri ilgilendiren bir madde (aslında madde as'i 0.75'den büyük olan binaları ilgilendirse daha mantıklı ama ne yazıkki sadece perdelerden oluşan binalar diyor)
4) 3. ve 4. deprem bölgelerinde çerçeve için Hn<25m ve dişli kaset için Hn<13m olan binalarda normal sünek çözüme izin var bu konu hatta daha önce de tartışılmıştı. Ama şimdi raporda gene hata olarak karşımıza çıkıyor. Bu hatanın raporda 1. ve 2. deprem bölgelerinde basılması gerekli, 3 ve 4'de değil. (Yönetmelik sadece çerçevelerden oluşan binalar der ancak buradaki kasıt İSTENMEYEN durumdur. Tdy her zaman perde kullanmaya teşvik eder. Bu şekilde İSTENMEYEN bir duruma müsade eden TDY perde ve çerçevelerden oluşan binaların normal sünek çözümüne yukardaki şartlarla hayli hayli müsaade eder. Dolayısıyla sadece kolonlarla taşınan binaya olur derken bir tane perde attık diye durum kabul edilemez olması pek mantıklı değil...

Konularla alakalı bilgilendirirseniz sevinirim

iyi çalışmalar

NYILMAZ":bkaf9nl2' Alıntı:
İşinizi görür mü bilmem (göreceğini tahmin ediyorum). Bir tane kolon aplikasyon çizersini, 1/50 ve 20 ölçekli. Daha sonra yeni bir kolon aplikasyon planı daha çizersiniz. Burada Aplikasyon ölçeğini ve kolon ölçeğinin ikisini de örneğil 1/35 yaparsınız. Yeni çizimden hangi kolon yada perdeyi almak istiyorsanız kopyalayıp ilk çizimin içine yapıştırabilirsiniz. Böylelikle kolon yada perdeniz tam boy olup bütün donatıları ve ölçüleri yazacaktır. Anladığım kadarıyla istediğiniz de budur. Deneyin işinizi göreceğini tahmin ediyorum. Kolay gelsin.

Çok teşekkür ederim bu şekilde denicem...

siromar":2a4x7f4i' Alıntı:
yeni versiyonda farkettiğim birkaç şeyi yazmak istedim

1) İkincil kirişler için de geometri kontrolünde min. genişlik 25cm'den az olamaz uyarısı alıyorum
2) Bodrum çevre perdelerini subasman perdesi olarak tanıtmama rağmen gevrek eleman uyarısı alıyorum R=2 için bile kesme dayanımının fazla olan bu kesitler doğal olarak Ve(kapasite yöntemine göre hesaplanan) kesme kuvvetinden, kesit kesme dayanımları düşük çıkıyor. Ancak bu kontrolün yapılması pek mantıklı değil, aşırı rijit olan bodrum çevre perdeleri gevrek eleman olması çok normal. (sünek yapı maddelerini rijit bodruma uygula sekmesi işaretli değil)
3) Raporda basılan denk.3.14'le alakalı kontrolün sanki bir hataymış gibi basılması, raporda biraz garip duruyor sonuçta taşıyıcı sistemi sadece perdelerden oluşan sistemleri ilgilendiren bir madde (aslında madde as'i 0.75'den büyük olan binaları ilgilendirse daha mantıklı ama ne yazıkki sadece perdelerden oluşan binalar diyor)
4) 3. ve 4. deprem bölgelerinde çerçeve için Hn<25m ve dişli kaset için Hn<13m olan binalarda normal sünek çözüme izin var bu konu hatta daha önce de tartışılmıştı. Ama şimdi raporda gene hata olarak karşımıza çıkıyor. Bu hatanın raporda 1. ve 2. deprem bölgelerinde basılması gerekli, 3 ve 4'de değil. (Yönetmelik sadece çerçevelerden oluşan binalar der ancak buradaki kasıt İSTENMEYEN durumdur. Tdy her zaman perde kullanmaya teşvik eder. Bu şekilde İSTENMEYEN bir duruma müsade eden TDY perde ve çerçevelerden oluşan binaların normal sünek çözümüne yukardaki şartlarla hayli hayli müsaade eder. Dolayısıyla sadece kolonlarla taşınan binaya olur derken bir tane perde attık diye durum kabul edilemez olması pek mantıklı değil...

Konularla alakalı bilgilendirirseniz sevinirim

iyi çalışmalar

Merhaba,

1.) İkincil kiriş dediğimiz iki tarafı kirişe oturan kirişler... Program onlar için "genişlik 25cm'den az olamaz" uyarı vermiyor. Bir tarafı kolona oturan elemanlar birincil kiriş sayılıyor. Bunun dışında projeye özel farklı bir durum gördüyseniz projede bakabiliriz.
2.) Bununla ilgili örnek bir proje ekler misiniz?
3.) Denklem 3.14 raporu bilgilendirme amaçlıdır. Seçmeli raporlardan işaretlemeyerek basılmamasını sağlayabilirsiniz.
4.) Daha önceki versiyonlarda, söz konusu binalar için deprem bölgesi dikkate alınmadan kontrol yapılıyordu. Bu manada kontrol hala projecinin inisiyatifinde... 7.019'da düzeltme işlemi, sadece yükseklik kontrolü için yapıldı. Deprem bölgesine göre kontrol edilmesini istek olarak yazabiliriz.

hakan bey merhaba
1. Projeye özel olsa gerek; ilgili bi ss koyuyorum
2. ve 4. madde ile ilgili bahsettiğim uyarının da ss'ını koyuyorum.

Ekli dosyalar

• 2Adsız.jpg
    2Adsız.jpg
    22.3 KB · Görüntüleme: 31,118
  • Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    267.4 KB · Görüntüleme: 31,118
  • 3Adsız.jpg
    3Adsız.jpg
    304.2 KB · Görüntüleme: 31,111
Merhabalar..
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim..
benim 3 tane problemim var..
1. Bodrum perdelerinde açtığım pencere kısımlarında donatıyı 16'lık kullanıyor ve ben 14 kullanmasını istiyorum bunu nereden değiştirebilirim ?
2. sürekli temellerde bazen köşe bolgelere gelen 40/150 boyutlarındaki kolonlarin altina temel atmak istiyorum fakat atamıyorum.. ayni kolonun bir başından bir başına atmak istiyorum yani.. fakat program atmıyor.. bunun sebebi ne olabilir..yardımcı olursanız sevinirim..
3. Kirişlerde ilave donatılar bazen yüksek momentler oluştuğu için (kat sayısı arttıkca) fazla atıyor.. kirişe 2 sıra yapsam bile sığmayacak kadar fazla.. herhangi bir uyarı da vermiyor.. bunun için ne önerirsiniz.. uygulamada bu fazla ilave donatılar cok buyuk problemler yaratıyor..

Kolay gelsin..

Merhaba,
Dogannn":14ug0tmw' Alıntı:
1. Bodrum perdelerinde açtığım pencere kısımlarında donatıyı 16'lık kullanıyor ve ben 14 kullanmasını istiyorum bunu nereden değiştirebilirim ?
Perde boşluk donatılarının çapı otomatik olarak 16 lık seçilir. Bu donatıları perde detayı aldıktan sonra yazı değiştir komutuyla değiştirebilirsiniz.
Dogannn":14ug0tmw' Alıntı:
2. sürekli temellerde bazen köşe bolgelere gelen 40/150 boyutlarındaki kolonlarin altina temel atmak istiyorum fakat atamıyorum.. ayni kolonun bir başından bir başına atmak istiyorum yani.. fakat program atmıyor.. bunun sebebi ne olabilir
Kolon objesi çubuk elemandır. Dolayısıyla Panel objesinde olduğu gibi sadece kolonun altında kalacak şekilde sürekli temel çizilemez. Çizilse bile hatalı veri girişi yapılmış olunur.

İyi çalışmalar

Merhaba;
Bina performans analiziyle ilgili soru işareti oluşuyor kafamda. 2 katlı bina, açıklıklar düşük, C18 beton, donatı miktarları kötü değil (etriye sıklaştırması hariç), performans analizi yaptırdığımda yapı göçme durumunda görünüyor.
Proje ekte mevcut, yanlış yaptığım bir konu var mı? Her ne kadar yeni binalar gibi olmasa da göçme durumunda çıkmaması gerekiyor diye düşünüyorum.
Yapı kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilecek, o yüzden yanlış yapmak istemiyorum. Şuan yeni yönetmelik çıkmadığı için Performans analizi istiyorlar.

Bir diğer konu ise riskli bina analizi. Eski binalara uyguladığımız zaman riskli veya değil sonuçları tamam ancak yeni çözüp ruhsat aldığımız projelerin verilerini değiştirmeden (C30-S420-etriye sıklaştırması mevcut-tasarımda sınırlar zorlanmamış) riskli bina analizi yaptığımızda binalar riskli çıkıyor. E normal deprem yönetmeliğine göre rapor aldığımızda binada hata görünmüyor. Burda bir uyuşmazlık söz konusu değil midir? Riskli bina analizi ile ilgili İDECAD olarak, programın bu konuda nasıl daha verimli olarak kullanılabileceği konusunda bir eğitim vermeyi düşünüyor musun? İhtiyaç olacak gibi görünüyor.

Saygılar, iyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

• 1.rar
    1.rar
    775.7 KB · Görüntüleme: 387
coskun3561:ltitpgso' Alıntı:
Merhaba;
Bina performans analiziyle ilgili soru işareti oluşuyor kafamda. 2 katlı bina, açıklıklar düşük, C18 beton, donatı miktarları kötü değil (etriye sıklaştırması hariç), performans analizi yaptırdığımda yapı göçme durumunda görünüyor.
Proje ekte mevcut, yanlış yaptığım bir konu var mı? Her ne kadar yeni binalar gibi olmasa da göçme durumunda çıkmaması gerekiyor diye düşünüyorum.
Yapı kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilecek, o yüzden yanlış yapmak istemiyorum. Şuan yeni yönetmelik çıkmadığı için Performans analizi istiyorlar.

Bir diğer konu ise riskli bina analizi. Eski binalara uyguladığımız zaman riskli veya değil sonuçları tamam ancak yeni çözüp ruhsat aldığımız projelerin verilerini değiştirmeden (C30-S420-etriye sıklaştırması mevcut-tasarımda sınırlar zorlanmamış) riskli bina analizi yaptığımızda binalar riskli çıkıyor. E normal deprem yönetmeliğine göre rapor aldığımızda binada hata görünmüyor. Burda bir uyuşmazlık söz konusu değil midir? Riskli bina analizi ile ilgili İDECAD olarak, programın bu konuda nasıl daha verimli olarak kullanılabileceği konusunda bir eğitim vermeyi düşünüyor musun? İhtiyaç olacak gibi görünüyor.

Saygılar, iyi çalışmalar.

Merhaba,

Zemin katın "3.88 metre yüksekliğinde" olması, kolonlarda "etriye sıklaştırması olmaması" bu sonucu çıkartıyor görünüyor. Ayrıca özellikle zemin katta bazı kirişlerin "eğilme kapasitesi yetersiz" kalıyor. Genel olarak "donanı/boyut yetersizliği" göze çarpıyor. Projenizde aldığınız sonuç bana normal göründü.

Riskli bina analizi için ise, yönetmelik henüz yayımlanmadığı için programda da test aşamasında... Riskli bina yönetmeliğinde gördüğünüz uyumsuzlukları çevre ve şehircilik bakanlığına, ilgili birime iletmeniz yönetmelik henüz yayımlanmadığı için faydalı olabilir.

Riskli bina analizi için programın nasıl daha verimli olarak kullanılabileceği sorunuz pek net değil. Eğitim anlamında, veri girişine yönelik föy forumda yayımlanmıştı.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Riskli bina analizi ile ilgili başka sorularınız olursa elimizden geldiği kadar yanıtlamaya çalışırız.

İyi çalışmalar

Riskli Bina analizini çoğu projede bende denedim.
Denediğim 10'un üzerinde projede sonuç olarak;
Normal tasarımda sorunu olmayan ve doğrusal performans analizinden Can Güvenliği performansını alan binaların %85'i riskli bina olarak çıkıyor.

Geri