V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

Bir binada aşağıdaki gibi bir kiriş çizmem gerekti.

Analiz ve betonarme dizaynı açısından bunu tek kiriş olarak mı girmek daha doğru yoksa parçalara bölüp farklı isimler vermek mi?

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    153.2 KB · Görüntüleme: 28,498
proisa":2ks0wehr' Alıntı:
Bir binada aşağıdaki gibi bir kiriş çizmem gerekti.

Analiz ve betonarme dizaynı açısından bunu tek kiriş olarak mı girmek daha doğru yoksa parçalara bölüp farklı isimler vermek mi?

Bu tarz kirişlerinde, kiriş ismini tek vermek ile her bir parçayı ayrı vermek analiz açısından fark oluşturmaz. Betonarme ve donatı dizaynı olarak fark eder. Kiriş açılımının mesnet oluşturmadan tek parça olarak çizilmesini istiyorsanız tek isim verin. Diğer durumda her parça için mesnet bölgesi oluşturulur. (Kiriş 12 metreyi aşıyorsa program açıklıkta bindirmeli ek yapar)

Sn nitasltd

Projenize önerim
1- geometri hatalarını düzeltin
2- P02 kolonunu 1. bodrum katta üstten kolon olarak gelerek devam etsin.(hatalı hesap düzeliyor.)
3- bodrum perdelerini su basman perdesi olarak verin
4- zemin katta girişteki perdeyi K59-K60 kirişleri arasında verin
5- duvar yüklerini kontrol edin
6- merdiven yüklerini alın
7- nervür kirişler geniş olmuş.(en fazla 25+32/2+32/2=57 cm olmalı)
8- kirişlere kolonları mümkün olduğu kadar ortalatın

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN

nitasltd":2oao832v' Alıntı:
sistem çözülemiyor hatası veriyor fakat hatayı bulamadım.. yardımcı olabilirmsiniz
Merhaba,

Eklediğiniz projede Ver 7.019 da sistem çözülemiyor uyarısı ile karşılaşılmamaktadır. Sorun devam ediyorsa bizimle sesli iletişime geçerseniz, uzaktan erişimle sorunu tespit etmeye çalışırız.

ver 7.019 da merdiven momentlerinin 0 hesaplanması sebebi ile merdiveni yapı ile beraber çözmekte bir sıkıntı var mı?

Merhaba
Default ayarlarda yapılmış ekteki basit projede;
Kolon beton örtüsü 4.5 cm alınırsa enine donatı Q8/12/7/10, kolon beton örtüsü 4 cm alınırsa enine donatı Q8/12/8/10 çıkmakta.
Kolon sarılma bölgesi enine donatıları aralığındaki bu fark neden oluşmaktadır?

Ekli dosyalar

• 1.jpg
    1.jpg
    77.1 KB · Görüntüleme: 28,276
  • sıklaştırma.ide7
    sıklaştırma.ide7
    525.1 KB · Görüntüleme: 626
Merhabalar,

Birkaç konuda yardımınıza ihtiyaç duyuyorum,

1) Ekteki sarten1 ve sarten3 projelerinde zayıf kat hatası alıyorum.
2) Sarten2 projesi analiz sırasında hata vererek kapanıyor.
3) Dilatasyonlardan dolayı bodrum perdeleri kapalı bir alan oluşturmuyor ve özellikle 2. kısımda sadece iki cephede perde kalıyor. Bu durumda rijit bodrum olarak kabul etmeli miyiz? Etmezsek rijit bodrum kat numarasını -2 gibi bir değer mi girmeliyiz?
4) Projedeki sehim kirişlerinin boyutları hakkında bir öneriniz var mı? Kalıp kolaylığı açısından sehim kirişlerini de ana kirişlerle aynı boyutta seçmiştim. Sizlerin önerisi nedir? Aynen kalmalı mı, yoksa boyutları mı küçültmeliyim ?
5) Sistem açısından önerileriniz varsa çok makbule geçecektir.

Tüm cevaplarınız için teşekkürler. İyi çalışmalar..

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

emrah":141c5b5u' Alıntı:
Merhaba
Default ayarlarda yapılmış ekteki basit projede;
Kolon beton örtüsü 4.5 cm alınırsa enine donatı Q8/12/7/10, kolon beton örtüsü 4 cm alınırsa enine donatı Q8/12/8/10 çıkmakta.
Kolon sarılma bölgesi enine donatıları aralığındaki bu fark neden oluşmaktadır?

Verilen beton örtüsü değerine göre etriye aralığının değişmesi normaldir çünkü hacimsel donatı oranında kullanılan bk değerini etkilemektedir. Bk değeri beton örtüsüne bağımlıdır. (TDY formül 3.1 ve 3.2)

bk: Birbirine yatay doğrultuların her biri için, kolon veya perde uç bölgesi çekirdeğinin enkesit boyutu (en dıştaki enine kesit donatı eksenleri arasındaki uzaklık)

Merhaba,

windtalker:27k67l0f' Alıntı:
Merhabalar,
1) Ekteki sarten1 ve sarten3 projelerinde zayıf kat hatası alıyorum.
Zayıf Kat uyarısı ile ilgili daha önce sorduğunuz soruya verilen cevap faydalı olacaktır.

2) Sarten2 projesi analiz sırasında hata vererek kapanıyor.
sarten_2 .ide7 projesinde zemin ve 1. Katta D06 döşemesine ait sol döşeme kenarının K53 kirişine bağlandığı koordinatta kiriş üzerinde düğüm noktası oluşmuyor. Ayrıca 1. Kattaki K54 kirişinin sağ düğüm noktası bağlandığı K63 kirişin üzerinde oluşmamış.
Yukarıda belirtilen iki durum düzeltildiğinde analiz tamamlanıyor.(sarten_2_örnek.cde)
Projede 1. bodrum kattaki merdivenin kenarlarının mesnet tanımları doğru değil. Merdivenin 4. kolu merdiven sahanlığına bağlanmıyor.(Perspektif Penceresi 3B çerçeve/deformasyondan görebilirsiniz.)

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

ekli dosya kontrol

ekteki projede 11*12 m boyutlu döşemeyi kaset olarak çözdüm. 50 cm yükseklik yeterli gibi. ama tam da ikna olmadım...tecrubeli arkadaşlardan kontrol etmelerini rica ediyorum.

Ekli dosyalar

HakanŞahin":c14rmjir' Alıntı:
Verilen beton örtüsü değerine göre etriye aralığının değişmesi normaldir çünkü hacimsel donatı oranında kullanılan bk değerini etkilemektedir. Bk değeri beton örtüsüne bağımlıdır. (TDY formül 3.1 ve 3.2)

bk: Birbirine yatay doğrultuların her biri için, kolon veya perde uç bölgesi çekirdeğinin enkesit boyutu (en dıştaki enine kesit donatı eksenleri arasındaki uzaklık)

Aynı projede (Kolon beton örtüsü 4.5 cm) kolon donatılarını majör ve minör yönde 4Q14 olacak şekilde düzenledim. İlk duruma göre çiroz sayısı 1 adet arttı ancak enine donatıyı Q8/12/8/10 seçince hata veriyor. Ekteki hesaplamada bir hata varmı?

Ekli dosyalar

• Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    54.6 KB · Görüntüleme: 28,748
emrah":35ffckos' Alıntı:
HakanŞahin":35ffckos' Alıntı:

Aynı projede (Kolon beton örtüsü 4.5 cm) kolon donatılarını majör ve minör yönde 4Q14 olacak şekilde düzenledim. İlk duruma göre çiroz sayısı 1 adet arttı ancak enine donatıyı Q8/12/8/10 seçince hata veriyor. Ekteki hesaplamada bir hata varmı?

Hesabınız doğru ... Programla fark ise şu: Program emniyetli tarafta kalarak, çiroz sayısını başlangıçtaki duruma göre, 1 kabul ediyor. Buna göre toplam kol adedi 3....

25/40
net beton örtüsü = 3cm
bkuzun = 40- 2*3 -0.8 = 33 .2 cm
bkkısa = 25- 2*3 -0.8 = 18 .2 cm
Ash/s = 0.3*33.2*[ ( (25*40/19/34) -1)] * 2549.291/42828.081 = 0.324
Ash/s = 0.3*18.2*[ ( (25*40/19/34) -1)] * 2549.291/42828.081 = 0.178

Nd < 0.2Acfck
Ash/s = 0.324 * 2 / 3 =0.217 uzun (kolon kesme donatı hesabı raporunda basılan değer)
Ash/s = 0.178 * 2 / 3 =0.119 kısa (kolon kesme donatı hesabı raporunda basılan değer)

8'lik etriye kol sayısı = 3

Sıklaştırma bölgesi etriye aralığı:
s = 0.5 * 3 / 0.217 = 7.31 -> 7 cm (raporda basılan)

Forumda bildirilen ve 7.020 versiyonunda giderilen tespitler:

cem_kucuk569":lzz9w8gi' Alıntı:
ekte gönderdiğim merdivenin raporunda kuvvetler ve momentler sıfır çıkıyor demoda yaptığımda ise kuvvetleri ve momentleri görebilmekteyim yardımm lütfenn merdivenlerim ekte verilmiştir.

proisa":lzz9w8gi' Alıntı:
Riskli Bina analizini çoğu projede bende denedim.
Denediğim 10'un üzerinde projede sonuç olarak;
Normal tasarımda sorunu olmayan ve doğrusal performans analizinden Can Güvenliği performansını alan binaların %85'i riskli bina olarak çıkıyor.

Eklediğim proje dosyasında aynı iki döşeme bodrum katta döşeme kalınlığını sağlarken zemin katta sağlamıyor. DB101-DZ01 / DB109-DZ07
Sebebi nedir acaba?

Ekli dosyalar

Elle hesap yaptığımda zemin katta yapılan hesap doğru çıkıyor.

Birde bu proje ile uğraşırken sistem devamlı çöküyor...
ideStatik yanıt vermeyi durdurdu....
Geometri kontrolünde hata bulamadım

proisa":2t0t94uv' Alıntı:
Eklediğim proje dosyasında aynı iki döşeme bodrum katta döşeme kalınlığını sağlarken zemin katta sağlamıyor. DB101-DZ01 / DB109-DZ07
Sebebi nedir acaba?

Merhaba,

Döşeme mesneti panel objesi ise o kenarda tutulu kabul ediliyor.(Mesnet momentlerine bakabilirsiniz) Bu nedenle kalınlık kontrolü sırasında paneller, sürekli kenar olarak dikkate alıyor. Örneğin D1'de üst katta iki taraf sürekli kenarken, bodrum katta 3 taraftan sürekli kenar oluyor.

proisa":2t0t94uv' Alıntı:
Elle hesap yaptığımda zemin katta yapılan hesap doğru çıkıyor.
Birde bu proje ile uğraşırken sistem devamlı çöküyor...
ideStatik yanıt vermeyi durdurdu....
Geometri kontrolünde hata bulamadım

Bu tarz kırılma durumlarının nedenini bulmamız pek kolay değil. Kendi bilgisayarımda herhangi bir göçme durumu yaşamadım. Programın kırılma aşamasını daha belirgin halde tanımlayabilmeniz çözüm için önemli...

inşaat mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim , idecad statik 7 nin demo sürümünü indirdim ve kullanıyorum, fakat bazı hazır projeleri sürüm uyuşmazlığı edeniyle kullanamıyorum. sanırım demo sürüm 7.017 fakat elimdeki hazır projeler 7.020 acaba demo sürüm güncellemesi yapılabiliyor mu ?

Geri