V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

cevap vermek istediğim bir konuda bu mesajı aldım forumdan...ne diyor acaba
Genel Hata
SQL ERROR [ mysql4 ]

Incorrect string value: '\xE2\x80\x93 Ma...' for column 'post_text' at row 1 [1366]

Bu sayfa açılırken bir sql hatası oluştu. Bu problem devam ederse lütfen Mesaj Panosu Yöneticisi ile iletişime geçin.

mhanifiata":27axrlpu' Alıntı:
cevap vermek istediğim bir konuda bu mesajı aldım forumdan...ne diyor acaba
Genel Hata
SQL ERROR [ mysql4 ]

Incorrect string value: '\xE2\x80\x93 Ma...' for column 'post_text' at row 1 [1366]

Bu sayfa açılırken bir sql hatası oluştu. Bu problem devam ederse lütfen Mesaj Panosu Yöneticisi ile iletişime geçin.

Forum bazı karakterleri tanımıyor, nedeni bu olabilir. Özellikle bir kaynaktan kopyala yapıştır yapıyorsanız, ters tırnak vb, farklı karakterleri kontrol etmekte fayda var.

Sayın İlgada,
projenizde tamam data giriş yönünden son kat kiriş yükleri doğru girrilmiş duvar olmasada sistem kendini taşıması için çerçeveyi oluşturacaksın. Sürekli temel dataların da ise boyut problemin var. onları düzelt d16 döşemesi ile komşu kirişlerinde boyutlandırma problemleri var düzelt . geometri kontrol yap görürsün. iyi çalışmalar.

iyi günler

proje analiz yapmıyor. jakobiyen hatası veriyor. geometri kontrolü yapmama rağmen bu hatayı veriyor. bu konuda bilgi verebilir misiniz.

msami":14iq52v1' Alıntı:
iyi günler

proje analiz yapmıyor. jakobiyen hatası veriyor. geometri kontrolü yapmama rağmen bu hatayı veriyor. bu konuda bilgi verebilir misiniz.

Analiz penceresinde hata mesajı ile birlikte düğüm noktası numarası ve koordinat bilgileri de verilir. ilgili koordinatta, hatalı bağlanmış ve/veya boyu sıfır kalmış elemanlar olup olmadığını kontrol edin ve veri girişini düzeltin.

merhabalar. yarı rijit diyafram ile tam rijit diyafram çözümü arasındaki farkı anlayabilmek adına çok basit bir şekilde düşey ve yatay olmak üzere 3er aks ile bir çerçeve oluşturdum. kolonlar 40*80, kirişler 25*50, döşemeler planda düşey doğrultuda olmak üzere nervürlü. 3 katlı basit bir model. süneklik yüksek R=8, zemin sınıfı Z1, deprem bölgesi 1 olmak üzere hem tam rijit hem de yarı rijit diyafram çözümünde bütün parametreleri aynı girdim. analiz sonrası betonarme sonuçlarına göz attığımda tam rijit diyafram ile kiriş olsun, kolun olsun bütün eleman kesitlerinde donatının daha sık olduğunu farkettim. bir de raporlarda 25*50 lik kirişlerin kesit alanı tam rijit de A=0.16 m2 iken yarı rijit diyaframda A=0.13 m2 alınmış. ve hareketli yükler dahil yapı toplam ağırlığı tam rijit de 270,22 ton iken yarı rijit de 270,50 ton gözükmekte. bu farklılıkların sebebi nedir acaba ? önümüzdeki hafta içerisinde mimarisi tamamlanacak olan oldukça büyük bir yapının, daha doğrusu iki kule şeklinde yükseltilecek olan iki yapının statiğini çözmeye başlamadan önce bu konuda bir fikir edinebilirsem size çok minnettar olacağım.

bir ikinci sorum da radye temel ile ilgili olacak. ortogonal, 55 cm derinliğinde bir kirişsiz mat temel. 3. deprem bölgesinde bulunan ve zemin sınıfı Z3 olan rijit bodrum, zemin, asma ve 4 normal kattan oluşan bu binanın temel donatılarını kontrol ettiğimde alt donatının üst donatıya oranla daha sık atıldığına rastladım. üst Q16/20, alt Q16/16. hemen hemen aynı parametre ve yapı özelliklerine sahip olan kontrol ettiğim diğer bina temellerinin hiçbirinde bu durum söz konusu değil. ofisimde sadece proje müellifinin çizim paftaları ve hesap çıktıları olduğu için dijital ortamda sizlere de gönderemiyorum. raporlara baktığımda temel hesap akslarının nerden geçtiği de belirtilmiyor. acaba problemin sebebi radye temelde tanımlanan hesap aksları olabilir mi ?

gunner":2mir0l0g' Alıntı:
analiz sonrası betonarme sonuçlarına göz attığımda tam rijit diyafram ile kiriş olsun, kolun olsun bütün eleman kesitlerinde donatının daha sık olduğunu farkettim.
Bu ifade bir net bir ifade değil... Sık donatı ile neyi kast ettiğiniz anlaşılmıyor. Örnek eklerseniz inceleriz.

bir de raporlarda 25*50 lik kirişlerin kesit alanı tam rijit de A=0.16 m2 iken yarı rijit diyaframda A=0.13 m2 alınmış. ve hareketli yükler dahil yapı toplam ağırlığı tam rijit de 270,22 ton iken yarı rijit de 270,50 ton gözükmekte. bu farklılıkların sebebi nedir acaba ?
Böyle olması normal çünkü tam rijit diyafram çözümünde döşemeler rijitlik matrisinde yok, döşemelerin kiriş alanına katkısı tabla ile belirleniyor. Başka bir deyişle kiriş kesitleri tablalı kesitlerdir. Atalet ve alanlar da buna göre belirlenir. Yarı rijit diyafram çözümünde ise, döşemeler kirişlerle birlikte aynı sistemde çözülüyor. Döşemenin kendi kesit özellikleri , kirişlerin kendi kesit özelikleri modele vardır. Dolayısıyla kiriş kesitleri dikdörtgendir. Ancak betonarmede iki analiz modeli için de tablalı kesit dikkate alınır.

hareketli yükler dahil yapı toplam ağırlığı tam rijit de 270,22 ton iken yarı rijit de 270,50 ton gözükmekte.
Belirttiğiniz fark küçük bir fark olmasına karşın, denemelerimizde böyle bir fark göremedik. Örnek eklerseniz inceleriz.

bir ikinci sorum da radye temel ile ilgili olacak. ortogonal, 55 cm derinliğinde bir kirişsiz mat temel. 3. deprem bölgesinde bulunan ve zemin sınıfı Z3 olan rijit bodrum, zemin, asma ve 4 normal kattan oluşan bu binanın temel donatılarını kontrol ettiğimde alt donatının üst donatıya oranla daha sık atıldığına rastladım. üst Q16/20, alt Q16/16. hemen hemen aynı parametre ve yapı özelliklerine sahip olan kontrol ettiğim diğer bina temellerinin hiçbirinde bu durum söz konusu değil. ofisimde sadece proje müellifinin çizim paftaları ve hesap çıktıları olduğu için dijital ortamda sizlere de gönderemiyorum. raporlara baktığımda temel hesap akslarının nerden geçtiği de belirtilmiyor. acaba problemin sebebi radye temelde tanımlanan hesap aksları olabilir mi ?
Hesap akslarının konumundan kaynaklanabilir.

Belirttiğiniz fark küçük bir fark olmasına karşın, denemelerimizde böyle bir fark göremedik. Örnek eklerseniz inceleriz.

yalnız bu küçük farkın 64 m2lik basit 3 katlı bir model için olduğunu belirtmek isterim. büyük bir projede farkın ne derece değişebileceğini bilemiyorum.

yarı riijit çözümlü örneği yükleyemedim, boyutu 10 mb. daha önce de belirttiğim gibi her iki uygulama da birebir aynıdır.

gunner yazdı:analiz sonrası betonarme sonuçlarına göz attığımda tam rijit diyafram ile kiriş olsun, kolun olsun bütün eleman kesitlerinde donatının daha sık olduğunu farkettim.

Bu ifade bir net bir ifade değil... Sık donatı ile neyi kast ettiğiniz anlaşılmıyor. Örnek eklerseniz inceleriz.

sık donatıdan kastım betonarme sekmesinden kirişleri incelediğimde tam rijit çözümün sol alt ve sağ alta da donatı veriyor olmasıdır. üst mesnetlerde aynı durum söz konusu.

gunner":qi17ey4m' Alıntı:
Hesap akslarının konumundan kaynaklanabilir.[/quote]
peki hesap akslarının konumunu raporlarda okuyabilme şansımız var mıdır ?

Ekli dosyalar

• tam rijit.ide7
    tam rijit.ide7
    750 KB · Görüntüleme: 958
  • yarı rijit.png
    yarı rijit.png
    36.5 KB · Görüntüleme: 34,382
  • yarı rijit kiriş.png
    yarı rijit kiriş.png
    140.3 KB · Görüntüleme: 34,382
  • tam rijit kiriş.png
    tam rijit kiriş.png
    101.9 KB · Görüntüleme: 34,382
  • tam rijit.png
    tam rijit.png
    36.7 KB · Görüntüleme: 34,379
gunner:1emacjcj' Alıntı:
Eklediğiniz projede her iki çözüm için yapı ağırlıkları aynı çıkıyor. (270.22 ton çıkıyor)

sık donatıdan kastım betonarme sekmesinden kirişleri incelediğimde tam rijit çözümün sol alt ve sağ alta da donatı veriyor olmasıdır. üst mesnetlerde aynı durum söz konusu.
Bu farkın olması normal. Biri tam rijit döşeme, diğeri yarı rijit döşeme...

Şu link teorik anlamda size yardımcı olacaktır:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

peki hesap akslarının konumunu raporlarda okuyabilme şansımız var mıdır ?.
Raporda basılmıyor. Plan görüntüsünü isteyiniz. Betonarme hesap akslarının konumu bir problem değildir. Konuma göre ana donatı belirlenir, ilaveler ise, çalışma mesafelerine göre ana donatıdan düşülerek hesaplanır. Hesap aksı başka bir konumda olsaydı, belirtiğiniz konumda ilave çıkabilecekti.

Çatı parapetleri, bodrum kat dolgu üstü grobeton veya çelik hasırlı beton gibi konstürüktif hesaplanması gerekmeyen elemanlar programa tanımlanabilsin, çizim ve metrajda dikkate alınsın istiyorum.
İyi çalışmalar dilerim

ufak bir kelime hatası olmuş
yeni farkettim

Ekli dosyalar

• Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    21.7 KB · Görüntüleme: 34,278
Ekli Şekilde verdiğim gibi olan, L ye benzeyen perde tasarımlarında...
Küçük olan parçanın betonarmesi kolon olarak mı yoksa perde olarak mı yapılmalıdır?

Bu konu ile ilgili yönetmeliklerde ve uygulamada bilgisi olan var mı?

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    82.1 KB · Görüntüleme: 34,221
Konsol döşemede konsol donatısı

Ekteki projemde 1.kat tavanında 220 cm olan konsol cıkmada döşeme kalınlığı min. 22 cm olmalı. Fakat bu yüksek bi değer..Ben bu hatayı giderebilmek için Döşeme Hesap aksını editleyerek donatıyı "konsol donatısı" değil de "üstte düz donatı" yapabilirmiyim..

Ekli dosyalar

Re: Konsol döşemede konsol donatısı

illaga":14qttj6j' Alıntı:
Ekteki projemde 1.kat tavanında 220 cm olan konsol cıkmada döşeme kalınlığı min. 22 cm olmalı. Fakat bu yüksek bi değer..Ben bu hatayı giderebilmek için Döşeme Hesap aksını editleyerek donatıyı "konsol donatısı" değil de "üstte düz donatı" yapabilirmiyim..

Sorunuz TS500 döşeme kriterlerinde net bir şekilde cevaplanmış ; Konsol hurdi döşemelerde h>=lkn/12, sehim kontrolü gerektirmeyen durum için konsol hurdi döşemelerde h>=lk/10 olarak belirlenmiştir. Bana kalırsa o döşemenin etrafını kirişle kapatır, konsol döşeme durumundan çıkarırdım. Diğer türlü arkasındaki döşemenin de kalınlığını arttırmak durumunda kalacaksınız.

büyük kesitle başlayıp küçük kesitle biten bir kiriş çizebilir miyim? örneğin kiriş kolondan 25/50 olarak çıkacak, uçta 25/32 olacak

Geri