V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

HakanŞahin":1w866t35' Alıntı:
gunner":1w866t35' Alıntı:
iyi günler projemde bazı kiriş birleşim noktalarında şu görüntü oluşuyor. yanlış mı atıyorum kirişleri ? perspektif 3b çerçeve ile kontrol ettiğimde kirişler yeşil kollarla birbirine bağlanmış görünüyor. bu durum analiz sonucunu etkiler mi ?

Projeyi de ekler misiniz?

projeyi 8 mb olmasına rağmen direkt olarak yükleyemedim.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

bir de genel olarak proje veri girişinde bir hata söz konusu mu ?

gunner":qrrug21d' Alıntı:
iyi günler projemde bazı kiriş birleşim noktalarında şu görüntü oluşuyor. yanlış mı atıyorum kirişleri ? perspektif 3b çerçeve ile kontrol ettiğimde kirişler yeşil kollarla birbirine bağlanmış görünüyor. bu durum analiz sonucunu etkiler mi ?
Merhaba,

K91 kirişinin düğüm noktasını K92 kiriş genişliğinin üzerine gelmeyecek şekilde kaçıklığının üstten tanımlanması uygun olur. (Benzer durumdaki diğer kirişlerde de aynı şekilde...)

Not: Geometri kontrolündeki üst üste obje uyarılarının düzeltiniz.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

Eklediğim projedeki bina tamamen simetrik olmasına rağmen S03 - S04 kolonlarının S.G. pursantajı niye çok farklı çıkıyor. Veri girişimde hata bulamadım.
İncelerseniz sevinirim...

Ekli dosyalar

Merhaba,

Belirttiğiniz fark, yarı rijit diyafram çözümünde, meshleme algoritmasından kaynaklıyor. Tam rijit diyafram çözümünde daha yakın sonuç görürsünüz.

Proje incelenmek üzere notlarımıza kayıt edilmiştir.

İyi çalışmalar

merhaba,

öncelikle idecadden ne kadar memnun olduğumu belirtmek isterim özellikle şu an çalıştığım ildeki mansart çözümlemelerim için çok kolaylık sağlıyor. ancak yaşadığım bir sıkıntıyı paylaşmak istiyorum. eğik kolon ucundan bağladığım kirişlerimin açılımlarını üstüste veriyor. nedenini bir türlü çözemedim sonuçlarda sıkıntı yok hatta pafta yanında verilen donatı tablosunda da doğru gösteriyor ancak çizimler sorunlu.fotoğraflarda gözüktüğü gibi çıkıyor. neden olduğunu bana açıklayabilirseniz sevinirim.

iyi çalışmalar...

Ekli dosyalar

• kalıp.png
    kalıp.png
    156.9 KB · Görüntüleme: 28,358
  • kiriş.png
    kiriş.png
    143.9 KB · Görüntüleme: 28,358
dexana":2t0tyr8z' Alıntı:
merhaba,

öncelikle idecadden ne kadar memnun olduğumu belirtmek isterim özellikle şu an çalıştığım ildeki mansart çözümlemelerim için çok kolaylık sağlıyor. ancak yaşadığım bir sıkıntıyı paylaşmak istiyorum. eğik kolon ucundan bağladığım kirişlerimin açılımlarını üstüste veriyor. nedenini bir türlü çözemedim sonuçlarda sıkıntı yok hatta pafta yanında verilen donatı tablosunda da doğru gösteriyor ancak çizimler sorunlu.fotoğraflarda gözüktüğü gibi çıkıyor. neden olduğunu bana açıklayabilirseniz sevinirim.

iyi çalışmalar...

Merhaba,

Bahsettiğiniz durum eğik kolona eğikliğin diğer yönünde kiriş bağlanması durumunda oluşur. Sorunun çözümü için ilgili kirişler yeni bir projede dik kolonlara bağlanıp, donatıları düzenlenerek çizim alınabilir. Alınan bu çizimler dosyaya kopyala ve dosyadan yapıştır komutları ile projeye taşınabilir.

İyi çalışmalar

öncelikle çözüm öneriniz için teşekkür ederim. benim merak ettiğim ben böyle bir projeyi daha önce de yapmıştım ancak ilk defa böyle birşey başıma geldi. acaba benim modellemem de mi sorun var diye düşünüp tüm katı silip tekrar modelledim yine aynı sonucu verdi. sonuç olarak çizimleri kendim toparlayıp hallettim. neden olduğunu hala anlayamadım ama :)

Merhabalar

Kolon betonarme diyaloğunda S.G. pursantajı 1'den büyük olan kolonları listelemek için filtre komutuna tam olarak ne yazmak gerekiyor?

proisa":26ku4bxx' Alıntı:
Merhabalar

Kolon betonarme diyaloğunda S.G. pursantajı 1'den büyük olan kolonları listelemek için filtre komutuna tam olarak ne yazmak gerekiyor?

Yüzde değerini 10 ile çarparak yazmalısınız.

Örneğin S.G. pursantajı %1'den büyük olan kolonları filtrelemek için:

SGPUR>10

S.G. pursantajı %0,1'den büyük olan kolonları filtrelemek için:

SGPUR>1

veya

S.G. pursantajı %0,02'ye eşit olan kolonları filtrelemek için:

SGPUR=0,2

şeklinde yazmalısınız.

Kolon aksı? Kolon Boyutları? X ve Y yönleri ?

Merhaba, bir kaç sorum olacak.
1- Örneğin proje dataları girilen bir projenin zemin kat kolonları büyütülmek istenmektedir. Pratik olarak bu kolonları büyütmek nasıl mümkün olabilir?
2- Değiştir/Kolon Boyutları penceresinde Kaçıklık ve Boyutlar için yön tahkikini nasıl bilebiliriz?
3- Kolon ayarlarında büyütme sıınrlarını kololonun kaçıklığının büyük olduğu yönlere doğru ayarlıyorum. Bazen buunun tutmadığını gördüm. Sebebi?
4- Belki en başta sormam lazımdı kolon aksları ne işe yarıyor?Yukarıdaki soruların cevaplarınamı götürüyor.

Re: Kolon aksı? Kolon Boyutları? X ve Y yönleri ?

illaga":2j8gjmvx' Alıntı:
1- Örneğin proje dataları girilen bir projenin zemin kat kolonları büyütülmek istenmektedir. Pratik olarak bu kolonları büyütmek nasıl mümkün olabilir?
2- Değiştir/Kolon Boyutları penceresinde Kaçıklık ve Boyutlar için yön tahkikini nasıl bilebiliriz?
3- Kolon ayarlarında büyütme sıınrlarını kololonun kaçıklığının büyük olduğu yönlere doğru ayarlıyorum. Bazen buunun tutmadığını gördüm. Sebebi?
4- Belki en başta sormam lazımdı kolon aksları ne işe yarıyor?Yukarıdaki soruların cevaplarınamı götürüyor.

Sondan başa doğru yanıtlayalım:

4.) Kolon aksları, kolonun büyüme sınırları ve kaçıklık değerlerinde kullanılmak üzere kolonun eksen takımını gösteren sanal bir çizgidir. "Kolon akslarını çiz" seçeneği işaretlenirse, kolon düğüm noktasına bir ok çizilir. Okun gösterdiği yön +X yönüdür. Buna göre eksen takımı belirlenir. Kolonun büyüme yönlerini belirlerken her zaman +x eksenine alttan üstte doğru bakmanız gerekir. Y ekseni ise ona dik yöndür.
3.) Tutmamasının nedeni kolona kolon aksı +x yönünde bakmamanızdır.
2.,1.) Yön tahkikini +x yönüne alltan üstte doğru bakarak belirleyeceksiniz. Kaçıklık X, x yönünde, Kaçıklık Y, yönünde büyümeyi gösterir. Her zaman + değer girilir. Boyutların sırası önemli değil. Kolon giriş sırasında kolonu döndürdüğünüzde, kolon aksları da dönecektir. Kolon aksı döndürdüğünde kolon aksı x eksininin bakış yönü de değişeceğinden, kaçıklık ve boyutları da buna göre ayarlamanız gerekecektir. Zaten sorularını bu nedenle sordunuz.

Kolaylık olsun diye, kolon x aksını her zaman global eksen takımına göre aynı doğrultuda olacak şekilde belirleyebilirsiniz.

illaga":15dr8vgq' Alıntı:
........

Pratik olarak kolon boyutlarını değiştirmek için "Değiştir/Obje edit/ kolon/kolon boyutları" komutunu kullanmanızı öneririm. Bu komut vasıtasıyla seçtiğiniz kolonların boyutlarını pratik olarak değiştirebilirsiniz. Örneğin:

Seçilen kolonların, seçilen katlarda boyutlarını yeniden girebilir tümden değiştirebilirsiniz. (örneğin 40/40, 25/50 vb olan kolonların hepsini 30/60 yapabilirsiniz)
Seçilen kolonların, seçilen katlarda boyutlarını belli bir oranda (örneğin 5 cm) arttırabilir yada eksiltebilirsiniz.
Seçilen kolonların, seçilen katlarda kaçıklıklarını belli bir oranda (örneğin 5 cm) arttırabilir yada eksiltebilirsiniz.
Seçilen kolonların, seçilen katlarda boyutlarını ters çevirebilirsiniz. (örneğin 25/50 bir kolonu 50/25 yapabilirsiniz)

Sanırım sözünü ettiğiniz konu buydu.

NYILMAZ":2woixb20' Alıntı:
illaga":2woixb20' Alıntı:
........

Pratik olarak kolon boyutlarını değiştirmek için "Değiştir/Obje edit/ kolon/kolon boyutları" komutunu kullanmanızı öneririm. Bu komut vasıtasıyla seçtiğiniz kolonların boyutlarını pratik olarak değiştirebilirsiniz. Örneğin:

Seçilen kolonların, seçilen katlarda boyutlarını yeniden girebilir tümden değiştirebilirsiniz. (örneğin 40/40, 25/50 vb olan kolonların hepsini 30/60 yapabilirsiniz)
Seçilen kolonların, seçilen katlarda boyutlarını belli bir oranda (örneğin 5 cm) arttırabilir yada eksiltebilirsiniz.
Seçilen kolonların, seçilen katlarda kaçıklıklarını belli bir oranda (örneğin 5 cm) arttırabilir yada eksiltebilirsiniz.
Seçilen kolonların, seçilen katlarda boyutlarını ters çevirebilirsiniz. (örneğin 25/50 bir kolonu 50/25 yapabilirsiniz)

Sanırım sözünü ettiğiniz konu buydu.
HakanŞahin":2woixb20' Alıntı:
illaga":2woixb20' Alıntı:

Sondan başa doğru yanıtlayalım:

4.) Kolon aksları, kolonun büyüme sınırları ve kaçıklık değerlerinde kullanılmak üzere kolonun eksen takımını gösteren sanal bir çizgidir. "Kolon akslarını çiz" seçeneği işaretlenirse, kolon düğüm noktasına bir ok çizilir. Okun gösterdiği yön +X yönüdür. Buna göre eksen takımı belirlenir. Kolonun büyüme yönlerini belirlerken her zaman +x eksenine alttan üstte doğru bakmanız gerekir. Y ekseni ise ona dik yöndür.
3.) Tutmamasının nedeni kolona kolon aksı +x yönünde bakmamanızdır.
2.,1.) Yön tahkikini +x yönüne alltan üstte doğru bakarak belirleyeceksiniz. Kaçıklık X, x yönünde, Kaçıklık Y, yönünde büyümeyi gösterir. Her zaman + değer girilir. Boyutların sırası önemli değil. Kolon giriş sırasında kolonu döndürdüğünüzde, kolon aksları da dönecektir. Kolon aksı döndürdüğünde kolon aksı x eksininin bakış yönü de değişeceğinden, kaçıklık ve boyutları da buna göre ayarlamanız gerekecektir. Zaten sorularını bu nedenle sordunuz.

Kolaylık olsun diye, kolon x aksını her zaman global eksen takımına göre aynı doğrultuda olacak şekilde belirleyebilirsiniz.

Cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. Sanıyorum birçok kişi için faydalı olmuştur..

merhabalar,
yaklaşık olarak 900 m2lik radye temelim var. zemin gerilmesi problemi yaşıyorum. (ortalama gerilme ile çözdüğümde hiçbir sıkıntı yok yalnız) temelin tam ortasında asansör perdelerinin altında tek bu gerilme problemi ile karşılaşıyorum, yaklaşık 1t/m2 fark ile. radye temeli genişletmenin de pek bir faydası olmuyor. sisteme ekstra kolon veya perde koyup yeniden bir düzenlemeye girmek istemiyorum. sadece o küçük bölgedeki, perde altındaki zemini yaylarla tanımlayabilme şansımız var mı ? o sıkıntılı bölge için daha küçük bir yatak katsayısı kullanarak bu gerilme problemini aşabileceğimi düşünüyorum. bilmiyorum yanılıyor muyum. varsa böyle bir müdahale edebilme şansımız bunu tam olarak nasıl yapabiliriz? 3b çerçeveden düğüm noktalarına yay ekle seçeneği dikkatimi çekti. yalnız bunu tam olarak nasıl kullanabileceğimi bilemiyorum.

gunner":1mrxpili' Alıntı:
merhabalar,
yaklaşık olarak 900 m2lik radye temelim var. zemin gerilmesi problemi yaşıyorum. (ortalama gerilme ile çözdüğümde hiçbir sıkıntı yok yalnız) temelin tam ortasında asansör perdelerinin altında tek bu gerilme problemi ile karşılaşıyorum, yaklaşık 1t/m2 fark ile. radye temeli genişletmenin de pek bir faydası olmuyor. sisteme ekstra kolon veya perde koyup yeniden bir düzenlemeye girmek istemiyorum. sadece o küçük bölgedeki, perde altındaki zemini yaylarla tanımlayabilme şansımız var mı ? o sıkıntılı bölge için daha küçük bir yatak katsayısı kullanarak bu gerilme problemini aşabileceğimi düşünüyorum. bilmiyorum yanılıyor muyum. varsa böyle bir müdahale edebilme şansımız bunu tam olarak nasıl yapabiliriz? 3b çerçeveden düğüm noktalarına yay ekle seçeneği dikkatimi çekti. yalnız bunu tam olarak nasıl kullanabileceğimi bilemiyorum.

Merhaba,

Zemin emniyet gerilmelerin aşılması durumu, depremli kombinasyonlar için, zemin emniyet gerilmesinin %50 arttırılması dolayısıyla yazdığınız gibi olabilir ancak g+q düşey yüklemesi için durum yazdığınız gibi görünmüyor. Oldukça büyük bir alanda gerilme aşılması söz konusu. (3B çerçevede, g+q yüklemesi için zemin emniyet kontrolünü inceleyin.) Yatay katsayısını değiştirerek depremli kombinasyonlarda zemin emniyet gerilmesini sağlasanız bile düşey yükler için sağlayamayacaksınız.

Sorunuza gelirsek:

Radye döşemeyi döşeme kenarı ile parçalara ayırıp, gözler oluşturarak, her bir göz için yatak katsayısı çarpanı vermek mümkündür programda. (radye döşeme ayarlarında çarpan değerini görebilirsiniz). Gireceğiniz değer, proje genel ayarlarda verdiğiniz, tüm radye alanı için geçerli olan yatay katsayısı değeriyle çarpılacaktır ve söz konusu radye döşeme alanında kullanılacaktır.

Ortalamaya göre zemin emniyet kontrolü yapmak da seçenekleriniz arasında ancak denetçileri ikna etmelisiniz. Aksi durumda taban alanı büyütmekten başka bir seçeneğiniz bulunmuyor görünüyor.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    31.9 KB · Görüntüleme: 30,270
hakan bey cevabınız için çok teşekkür ederim. yatak katsayısı çarpanını 0.75 alarak(ki bu da literatürlerde belirtilen zeminimin en düşük k0 değeri oluyor) depremli durumda zemin emniyet sınırları içerisinde kalmış oldum. yalnız dediğiniz gibi g+q yüklemesinde yine büyük bir sıkıntı söz konusu. bence sadece düşey yükler altındaki zeminin durumu da raporlara basılmalı ve kullanıcının uyarılması gerekir. benim gibi birçok yeni kullanıcılarınızın gözünden kaçabilecek çok önemli bir husus bu. iyi çalışmalar diliyorum sizlere.

Eklediğim projede merdiveni kendim oluşturdum.
Düzgün oluşturamadım galiba mesnet tesirleri 0 yada 0'a yakın çıkıyor. İncelerseniz sevinirim...

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

proisa":mvw7x8a2' Alıntı:
Eklediğim projede merdiveni kendim oluşturdum.
Düzgün oluşturamadım galiba mesnet tesirleri 0 yada 0'a yakın çıkıyor. İncelerseniz sevinirim...

İyi çalışmalar
Merdiven kollarının ara sahanlığa bağlanmadığı görülüyor.
Not: Programda düz kollu merdivenlerin donatı çizimleri otomatik olarak verilmektedir. Döner kollu merdivenlerin donatı detay çizimleri otomatik olarak verilmemektedir. Perspektif penceresinde 3Bçerçeve modunda merdiven sonuçları ve donatı alanları incelenebilir.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

iyi günler yüklediğim projede kiriş açılımlarını alamıyorum. program sürekli olarak çalışmayı durdurdu hatasını veriyor. çok acil bugün belediyeye yetişmesi gerekiyor bu projenin.
linki yenileyeceğim birazdan.

Geri