V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

İyi günler,
Programda normal projesini yaptığımız yerlerin, kapsamlı bilgi düzeyine göre yaptığımız performans analizleri kurtarmıyor ve göçme durumu verebiliyor. Bunun nedeni nedir?
Aşağıda mevcut bina değerlendirmesi var. Bina normal hesap raporu alındığında kurtarıyor.
Kolay gelsin iyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

iki çözüm arasında yaklaşım farkı var. RBTE ile TDY arasında da tam bir kalibrasyon yok. mevcut bina değerlendirmede, E yeniden ve başka yaklaşımlarla hesaplanıyor. bu rijitlik açısından çok etkili. mesela peryodun/frekansın değiştiğini test edip görebilirsiniz. diğer yandan yapı önem katsayısı etkeni, R sayısı etkeni de hesaba dahil olunca bambaşka bir yapı ile karşılaşırsınız. bahsettiğiniz problem her durumda aşılamayabilir. özellikle biline problem kısa kiriş/gevrek kırılma olayıdır. inşallah yeni yönetmelikle bunlar aşılır. sizin yeni yapıda böyle bir risk tespiti yapma zorunluluğunuz yok. eğer illa ki sağlamak istiyorsanız, ilgili eleman/elemanların hangi nedenden dolayı risk gösterdiğini belirleyip ona göre kesit büyütebilir/donatı ayarlaması yapabilirisiniz...

İyi günler; ekte ki resimde göründüğü gibi kalıp veya donatı detayı alırken açılımdaki ölçilerin "CM" olarak değilde "MM" olarak alınmasını istiyorum....

Ayarlar sekmesind egrid birim ayarlarından ve Yapı Ağacacı bölümünde Dizayn sekmesinde "mm" Olarak değiştirmeme rağmen sonuç alamadım.....:???

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    122.7 KB · Görüntüleme: 34,128
Merhaba,

Programda aplikasyon ve detay çizimlerde ölçüler cm olarak veriyor. Farklı bir birimde gösterim için çizim aldıktan sonra 2 boyut olanaklarını kullanarak Siz düzenleme yapabilirsiniz.

Sorumu tam olarak aktaramadım... Demek istediğim olay donatı açılımında 12 METREYİ L=1200 yerine L=12000 OLARAK YAZILMASINI İSTİYORUM...

Veya diğer bir değişle diyelim Q16/20 ara ile donatıyı...... Q16/200 olarak yazılmasını istiyorum..... tüm projede bütün donatıları tek tek parçalayıp düzenlemek ciddi bir mesai gerektirmektedir...

umarım anlatamabildim sorunu mu....:?? Sanırım programda ekli olmayan bir özellik..??

Bir önceki mesajımda verilen cevabım sorunuzun yanıtı.

Yanıtı tekrar etmek ve biraz daha detaylandırmak gerekirse ; Programda çizim ölçüleri cm olarak veriliyor. (Yani mm olarak alamazsınız) Ancak çizim aldıktan sonra 2 boyut olanaklarını kullanarak (yani obje parçala ile blokları parçalayıp yazı değiştir komutu ile yazıları editleyerek) gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.

İyi çalışmalar

X yönü normal, Y yönü karma fakat X yönü 3.72 seçiyor progra

Merhabalar. 7.018 kullanıyorum.

Ekte göndermiş olduğum sistemde, zemin katta dükkan bulunmasından ötürü X yönünde az sayıda kolon yerleştirebildik, perde yok, Y yönünde perde sayısı fazla, kolonlar da öyle.

Süneklikleri X yönünde Normal, Y yönünde Karma seçtim ve değerleri de sırasıyla 4 ve 6 olarak girdim. Analizlerimi yaptım.

Fakat rapora baktığımda, X yönünde Normal sünek seçmeme rağmen, program X yönü için "Girilen R katsayısı: 4, Seçilen R katsayısı 3.72" yazıyor. Y yönü de, AlfaS 0.67'yi yakalayamadığı için, 5.57 seçmiş (olması gerektiği gibi). Kolon kesitlerimi de büyütmek zorunda kaldım R katsayısı düşünce pursantajlar arttı.

Üstelik deneme amaçlı X yönünde de analiz ayarlarından "Karma" seçtim, fakat program hata vermedi, X yönünde perde yok demedi.

Neden oluyor, yardımcı olabilir misiniz? Normal sistemde program neden kendisi R tanımlıyor??? Proje bekliyor, yetiştirmem gerek...

Teşekkürler...

Ekli dosyalar

Re: X yönü normal, Y yönü karma fakat X yönü 3.72 seçiyor pr

celikbey":1cs2gt3o' Alıntı:
Merhabalar. 7.018 kullanıyorum.

Ekte göndermiş olduğum sistemde, zemin katta dükkan bulunmasından ötürü X yönünde az sayıda kolon yerleştirebildik, perde yok, Y yönünde perde sayısı fazla, kolonlar da öyle.

Süneklikleri X yönünde Normal, Y yönünde Karma seçtim ve değerleri de sırasıyla 4 ve 6 olarak girdim. Analizlerimi yaptım.

Fakat rapora baktığımda, X yönünde Normal sünek seçmeme rağmen, program X yönü için "Girilen R katsayısı: 4, Seçilen R katsayısı 3.72" yazıyor. Y yönü de, AlfaS 0.67'yi yakalayamadığı için, 5.57 seçmiş (olması gerektiği gibi). Kolon kesitlerimi de büyütmek zorunda kaldım R katsayısı düşünce pursantajlar arttı.

Üstelik deneme amaçlı X yönünde de analiz ayarlarından "Karma" seçtim, fakat program hata vermedi, X yönünde perde yok demedi.

Neden oluyor, yardımcı olabilir misiniz? Normal sistemde program neden kendisi R tanımlıyor??? Proje bekliyor, yetiştirmem gerek...

Teşekkürler...
*Seçilen R değerinin girilen R değerinden farklı olmasının nedeni B1 düzensizliği... TDY 2007 madde 2.3.2.3

*X yönünde perde olmamasına rağmen karma sistem çözümünde uyarı vermemesinin nedeni, Y yönündeki perdelerin zayıf yöndeki kesme kuvvetlerinin X yönünde dikkate alınması ve AlfaS değeri hesaplanması...

Notlar:

*TDY 2007 madde2.5.1.2 den süneklik düzeyinin bir yönde karma diğer yönde normal seçilmesine izin verilmediği anlaşılıyor. (Böyle bir durumda her iki yönde de normal sünek kabul edilerek çözüm yapılmalı)

*Üst rijit bodrum katı numarasının -1 girilmesi uygun olur.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• b1.PNG
    b1.PNG
    15.8 KB · Görüntüleme: 34,073
  • normalsünek.PNG
    normalsünek.PNG
    10.1 KB · Görüntüleme: 34,073
Cevabınız için teşekkürler, aydınlatıcı oldu. Sağolun.

Bir de üst rijit bodrum katı -1 tanımlamam uygun olur demişsiniz. Yapının bodrum katı tümüyle perdeyle çevrili ve rijit durumda, 0 uygun değil mi?

Neden -1 almam uygun olur?

Teşekkürler.

celikbey":36l8n51w' Alıntı:
B1 düzensizliği ortadan kalkıyormuş...

Peki -1 almam gerçeği yansıtır mı?

Üst rijitbodrum katı numarasını sıfır girdiğinizde zemin katı da rijit kabul etmiş olursunuz. Oysa 1. bodrum katınızda çevre perdeleri var.

Sn tedarmi

Projeye önerilerim.
1- Üst rijit kat numarasını -2 yapın.(-1 katı rijit kat olmaz.) -2 yapınca toplam taban kesme kuvveti uyarısı kalkıyor,
2- Merdiveni ara kata eğik kiriş koyarak merdiveni oturtun,
3- Merdiveni mesnetlemesini yaparak, binayı yarı rijit diyafram olarak çözün,
4- Geometri kontrollarını düzeltin,
5- K19 kirişini kaldırın,
6- dış kolonları 40/60 yapın,
7- asmolen kirişlerinizi 70/35 yapın, (bitişik taraf hariç)
8- asmonel kirişlerini kolonlara ortalayarak oturtun,
9- asmonel döşemeleri hepsini silip 10/35 yapın kurtarmazsa 15/35 asmonel döşeme kirişlerini 40/10/40/10 aralıklarında yapın,
10-asmonel döşeme kirişlerini kısa kirişler yükleyin,
11- K23 Kirişini kaldırın K24 kirişini uzatıp K07 saplayın,
12- hesapta kolon (b) hatalarını muhakkak düzeltin,
13- K33-34-35-36 kirişlerinin bulunduğu konsol açıklığı mimariye göre kısa görülüyor,
14 çatı katı duvar ve hareketli yüklerini kontrol edin,
15- Baca yerlerini değiştirtin kirişe gelen yerler var,
16- sağ alt balkonun konsol açıklıkları mimariye göre az,

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN

unver":2c5mhmaw' Alıntı:
Sn tedarmi

Projeye önerilerim.
1- Üst rijit kat numarasını -2 yapın.(-1 katı rijit kat olmaz.) -2 yapınca toplam taban kesme kuvveti uyarısı kalkıyor,

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN

1. bodrum katı rijit almak ne kadar doğru acaba? çünkü sadece bir cephede perde var bodrumda..Oda kısa olan cephede.

Sn tedarmi
unver meslektaşımın dediklerine ek olarak bende şunları ilave edebilirim.
1. Altında duvar olan kirişlerinizi normal boyutlarda yaparsanız daha sağlıklı olur. Örneğin A aksı kirişleri. Ayrıca yatık kiriş merdiven alanınızı da daraltıyor üstelik.
2. Açıklığı fazl aolan K20 kirişinizin en azından genişliğini arttırmalısınız.
3. 30/30 yaptığınız kirişlerinizin boyutları biraz ufak olmuş. Bİraz arttırmanız daha sağlıklı olur. Ayrıca asmolen döşemelerde asmolen kirişi genellikle 32 cm olur. 25 cm asmolen tuğlası + 7 cm döşeme kalınlığı
4.Zemin kat D03 döşemesi hatalı tanımlanmış. Silip tekrar tanımlandığında hata düzeliyor.
5. 4 metreyi geçen asmolen döşemeleriniz de enine diş atma zorunluluğunuz var. Her ne kadar bazı mühendis arkadaşlar çizimlerinde enine diş atıyorlarsa da ben sisteme girilmesi taraftarıyım. Bu yüzden bazı döşemelerinizi kaset olarak tanımlamanız gerekiyor.
6.Ben genelde balkon döşemelerinde diş yönü olarak kısa yönde konsol olarak çalıştırıyorum. Böylelikle zaten konsol olarak çalışan balkon kirişlerine ekstra yük bindirmemiş oluyorum.
7. Ayrıca döşeme hareketli yüklerini 0,35 t/m2 alman bana biraz fazla gibi geldi. ben olsam 0,2 alıp döşeme üzerindeki duvar yüklerini çzigisel olarak etkitirdim.

izmirlimuhendis":22caiehx' Alıntı:
Sn tedarmi
...........
7. Ayrıca döşeme hareketli yüklerini 0,35 t/m2 alman bana biraz fazla gibi geldi. ben olsam 0,2 alıp döşeme üzerindeki duvar yüklerini çzigisel olarak etkitirdim.

Nervürlü döşemede program çizgisel yükleri algılamaz. O nedenle döşeme hareketli yükünü arttırmak daha doğrudur.

izmirlimuhendis":dv1pdlpt' Alıntı:
unver":dv1pdlpt' Alıntı:
Sn tedarmi

Projeye önerilerim.

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN

1. bodrum katı rijit almak ne kadar doğru acaba? çünkü sadece bir cephede perde var bodrumda..Oda kısa olan cephede.

Sn izmirlimuhendis
1 numaralı önerini için Sn tedarmi'nin bana gönderdiği mailine yazdığım cevap:
"1- rijit kat numarasını yanlış girmişsiniz -2 olaması lazım. -1 verirseniz bir tarafta bodrum perdesi olan katı, her tarafında perde varmış gibi kabul edersiniz. modelleme yanlış olur. "

NOT:BAŞKA BİR DEYİŞLE -1 VERMEKLE BİNANIN BODRUM KATINDA, KENAR TARAFINDA, BURULMA YAPAN PERDEYİ HESABA KATMAMIŞ OLURSUNUZ.

Bakınız "İdeCAD Statik 7 HTML Yardım-analiz-analiz öğeleri-analiz öncesi ayarlar-analiz ayarları"

Kolay gelsin
Ünver ÖZCAN

Kolon kiriş birleşim güvenliği sorunu

ekteki dosyada S5 kolonunda K16-17 ve S10 kolonunda K17-18 kirişleri kolon kiriş birleşim güvenliği hesabında As2 değerleri 0 olarak alınıyor
S5 kolonunda K4-5 kirişleri ve S6 kolonunda K5-6 kirişleride açılı olarak bağlanıyor ancak onlarda bir sorun yok
Bu sorun ile ilgili ne yapmalıyız
Şimdiden teşekkürler Kolay gelsin

Ekli dosyalar

Geri