V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

NYILMAZ":3kb35s1l' Alıntı:
1- S11 poligon kolon detayında problem var.
2- B1 kattaki k27 kirişi S1 kolonuna değil kirişe bağlanıyor görünüyor.
3- Aynı bölgeyi sol taraftan simetri aldığımda döşeme oluşturma problemi oluyor.
4- Zemin katta D2 (ve simetriği) döşeme oluşturulmasında problemli görünüyor.
5- Bant kiriş nedir, tam olarak ne işe yarar. örnek?

1. Büyük poligon kolonlarda donatılar karşılıklı olarak aynı hizaya denk gelemeyebiliyor. Bu nedenle etriye kolları otomatik oluşturulamıyor. Manuel eklemek durumunda kalabiliyoruz. Bu tarz poligon kolonları tek kolon değil de panel elemanlarla kabuk olarak girilmesini öneriyoruz. Hem büyük poligon kolonların davranışını gerçeğe daha yakın modellemiş oluyoruz hem de donatı yerleşimini daha düzgün elde edebiliyoruz.

2. Düzeltmek için; K27 kirişini üstten tanımlayın veya K24 kirişini S1 kolonun altından bağlayın ve K27 kirişininin sol ucunu uç noktası edit ile kolonun üstüne taşıyın.

3. Notlarımıza aldk.

4. Obje trimle yöntemi ile K1 kirişinin solunu tıklayın. Durum düzelecektir. Sonra simetri alabilirsiniz veya bu durumda simetri aldıysanız simetrisinde de aynı işlemi uygulayın.

5. Bant kirişler tünel kalıp projelerinde, panel uçlarında girilerek döşemeye donatı yerleştirmek için kullanılır. Hesapta dikkate alınmaz, sadece konstrüktif donatı atmak için girilir.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    84.7 KB · Görüntüleme: 29,469
betonarme kolon sekmesinde nd değerlerini görmek istiyorum. ne işe yaradıgını tam olarak bilmiyorum ancak kolonun zorlanıp zorlanmadıgını buradan anlayabiliyorduk.

SCETCHER":158et131' Alıntı:
betonarme kolon sekmesinde nd değerlerini görmek istiyorum. ne işe yaradıgını tam olarak bilmiyorum ancak kolonun zorlanıp zorlanmadıgını buradan anlayabiliyorduk.

Merhaba,

Görmek istediğiniz Nd değeri, Kolonlar/Kuvvetler donatı alanları sekmesinde F1(eksenel) satırındaki değerdir. F1(eksenel), M2(minör) ve M3(majör) değerleri kolon betonarmesinin kombinasyon değerleridir.

Nd, en olumsuz yük kombinasyondan bulunan bir değer olmasına karşın, bazı kullanıcılarımız veya denetçiler onu sadece düşeyden gelen eksenel yük olarak değerlendiriyordu ve bazı kolonlarda neden üstten alta doğru artmayabildiğini soruyorlardı? Yanlış anlaşılıyordu. Kolon sekmesinden kaldırmamızın nedeni budur...

Kolonun zorlanıp zorlanmadığını Nd değerine bakarak değil de kolon pursantajına bakarak anlarsınız. Çünkü Nd tek başına dikkate alınacak bir kriter değildir, iki yöndeki eğilme momentiyle birlikte değerlendirilmedir. Onun sonucu da zaten pursantaj olarak belirtilir.

Bundan bağımsız olarak eğer bir kolonu en büyük eksenel yüke göre kontrol edeceksek, program bunu otomatik olarak yapmaktadır. Eğer kontrol aşılıyorsa kolon betonarmesinde E uyarısı ile projeci uyarılır.

Kolon raporunda da normal kuvvet değerileri "kolon normal kuvvet kontrolü" başlığı altında ayrıntılı olarak raporlanmaktadır.

Eskiden birden fazla döşemeyi seçip betonarme hesap aksı girebiliyorduk. Bu da bize kalıp planı çiziminde iç ölçülendirmenin aynı doğrultuda olmasını sağlıyordu. V7 de sanırım böyle bir durum söz konusu değil.

HakanŞahin":38qi00a0' Alıntı:
SCETCHER":38qi00a0' Alıntı:

Merhaba,

Görmek istediğiniz Nd değeri, Kolonlar/Kuvvetler donatı alanları sekmesinde F1(eksenel) satırındaki değerdir. F1(eksenel), M2(minör) ve M3(majör) değerleri kolon betonarmesinin kombinasyon değerleridir.

Nd, en olumsuz yük kombinasyondan bulunan bir değer olmasına karşın, bazı kullanıcılarımız veya denetçiler onu sadece düşeyden gelen eksenel yük olarak değerlendiriyordu ve bazı kolonlarda neden üstten alta doğru artmayabildiğini soruyorlardı? Yanlış anlaşılıyordu. Kolon sekmesinden kaldırmamızın nedeni budur...

Kolonun zorlanıp zorlanmadığını Nd değerine bakarak değil de kolon pursantajına bakarak anlarsınız. Çünkü Nd tek başına dikkate alınacak bir kriter değildir, iki yöndeki eğilme momentiyle birlikte değerlendirilmedir. Onun sonucu da zaten pursantaj olarak belirtilir.

Bundan bağımsız olarak eğer bir kolonu en büyük eksenel yüke göre kontrol edeceksek, program bunu otomatik olarak yapmaktadır. Eğer kontrol aşılıyorsa kolon betonarmesinde E uyarısı ile projeci uyarılır.

Kolon raporunda da normal kuvvet değerileri "kolon normal kuvvet kontrolü" başlığı altında ayrıntılı olarak raporlanmaktadır.

ben daha çok şu kanıdayım. 90/30 bir kolnda pursantaj %1.04 iken nd değeri 250-300 gibi değerler çıktıgında ben bu kesitin yeterli oldugunu ancak bu kolon için en uygun kesitin bu olmadıgı kanısına varıyordum. şöyleki kolon ebatını 90/50 yaptıgımızda pursantaj değeri 1.07 olmasına karşın nd değeri 100-120 gibi çıkıyor. pursantaj ın gelen yükle bir ilgisi olamaz. çünkü pursantaj mantıgı kolonun kesitine göre donatı dagılımını verme mantıgıdır. yani 90/30 kolonun kesiti .270 m2 olduguna göre donatısı da %1 pursantaj için .27 cm2 den fazla olan herhangi bir donatı sayısının en yakın değer ile alınması sonucu pursantaj bu iki kesit arasında büyük kolonda daha faazla çıkabilir. pursantaj güvenli kolon ebatları için tek başına yeterli değildir. ancak bize kesit için donatı oranının yeterli olup plmadıgını söyleyebilir.

Bir kolonu üç kritere göre değerlendirin.
1. Pursantaj
2. Normal kuvvet
3. Kesme kuvveti

1'e göre ; eğer kolonu sadece eksenel kuvvete göre dizayn etseydik Nd tek başına bir kriter olurdu o zaman son yazdığınız mesaj kesinlikle geçerli olabilirdi. Ancak kolon betonarmesinde bir normal kuvvet ve iki yönlü eğilme momenti işin içine giriyor. Nd dediğiniz ise bu üç değerden biridir ve M2, M3 moment değerleri ile birlikte kolon pursantajını (statikçe gerekli pursantsajını= Kolon betonarmesinde S.G pursantajını) bulursunuz. Aşılırsa M uyarısı verilir.

Nd küçükken pursantaj büyük, Nd büyükken pursantaj küçük görülebilir ve sizi yanıltabilir. Çünkü deprem tersine etkisinde en olumsuz kombinasyonda Nd küçülmüş olabilir hatta eksi değerde bile görülebilir.

2.'ye göre;
Normal kuvvet olarak bir kolonun zorlandığını Ndmax değerine bakarak anlarız. (Nmax değeri sorduğunuz Nd değeri değildir ) Yönetmelik sınırlamıştır. Program da bir önceki mesajda yazdığım gibi otomatik kontrol eder. Eğer kolonun Nd'si Ndmax'dan büyükse zaten maksimum kuvvet kontrolüne takılacaktır. Aşılırsa E uyarısı verilir.

3.'e göre
Kolon kesme güvenliği kontrolü otomatik yapılmaktadır ve raporlarda detaylı olarak basılmaktadır. Aşılırsa K uyarısı verilir.

İyi çalışmalar

teşekür ederim paylaştıgınız bilgiler için, ben kombinasyonlu çalıştıgım için boyutu bu değerler olmadan da secebilirim. ancak çogu kullanıcı bu sekmeyi görmek isteyecektir.

NYILMAZ":gj776v1w' Alıntı:
Eskiden birden fazla döşemeyi seçip betonarme hesap aksı girebiliyorduk. Bu da bize kalıp planı çiziminde iç ölçülendirmenin aynı doğrultuda olmasını sağlıyordu. V7 de sanırım böyle bir durum söz konusu değil.

Geçici olarak böyle, yeni güncellemede eskisi gibi çalışacak...

merdiven, kubbe ve tonoz analiz modeline nasıl dahil ediliyor yeni versiyonda. bununla ilgili yeni bir görsel eğitim var mı?

tevekkül":2bvzp1h2' Alıntı:
merdiven, kubbe ve tonoz analiz modeline nasıl dahil ediliyor yeni versiyonda. bununla ilgili yeni bir görsel eğitim var mı?

Merhaba,

Görsel eğitimleri henüz hazırlanmadı. Sorunuzu yanıtsız bırakmamak için sözle anlatayım:

Merdiven, kubbe ve tonoz elemanlarını yapı ile birlikte çözmek için;

1. Analiz ayarlarında "Yarı rijit diyafram çözümünü " seçin.
2. Kubbe, tonoz, merdiven vs elemanlarını kolon, kiriş vs üzerinde mesnetlendiği şekliyle gerçek koordinatlarında tanımlayın.
3. İlgili elemanın toolbarında bulunan mesnetleme komutunu kullanın. (Örneğin kubbe için, Kubbe-Tonoz mesnetlerini Tanımla komutu)
4. Komutu örneğin kubbe kenarılarını seçerek, yarı rijit diyafram grubu altında bulunan mesnetleme seçeneklerine göre belirleyin.
5. Analiz yaptıktan sonra, 3B çerçvede yapı ile birlikte Merdiven, kubbe ve tonoz vs elemanlarla beraber çözüldüğünü gözlemleyebilirsiniz.

saridurmus":2r114uqp' Alıntı:
idestatik 7.01 beta 64 bit te dwg veya dxf import edilemiyor.

Merhaba,

Dwg veya dxf import ile ilgili bilinen bir sorun bulunmuyor...

Mesaja göre Çatı.dxf dosyasına import etmek istediğiniz klasörden bir erişim sorunu var gibi görünüyor... Dosyayı başka bir klasöre kopyalayıp dener misiniz? Örneğin direk D altından deneyin. Olmazsa uzaktan erişimle birlikte bakalım...

---
Sorun dxf/dwg okuma ile ilgili değil, Windows dil ayarları ile ilgiliydi... Türkçe karakter sorunu... Windows Dil Ayarlarından windows'un dili önce ingilizce seçildi, bilgisayar resetlendi... sonra tekrar türkçe seçilerek sorun giderildi.

autocad dosyasını idestatik 7.01 de import ettiğimde donatı yazılarında 'fi' yerine %%C ifadesi çıkıyor karakter sorununu nasıl hallederim

Hakan bey,
Telefonda söylediğim gibi : Başka bir programdadan alınan dxf uzantılı dosyalar autocad de dwg uzantılı dosyaya çevirmeden idestatik içerisine iki boyutlu çizimsayfasına aldığımızda dosyadaki yazılar farklı yerde çıkıyor. Bir dxf dosyasını hiç değiştirmeden size gönderiyorum, ayrıca bendeki görünüşünüde size eklenti olarak ulaştırıyorum.

(dxf uzantılı)
(dwg uzantılı)

Ekli dosyalar

bu neden kaynaklanıyor olabilir. projeyi yeniden başlattım düzeldi.

ÇİZİM KISMINDAKİ "ANTETLER" AYARLARINDA İDECAD VAR OLAN BELLİ BAŞLI DETAYLAR MEVCUTTUR KENDİMİZİN KULLANDIĞI ÖZEL DETAYLARI BU BÖLÜME EKLEYİP GEREKTİĞİNDE PROJELERİMİZDE KULLANABİLİYOR MUYUZ? BU MÜMKÜNSE NASIL YAPILIYOR... MÜMKÜN DEĞİLSE İDECAD YETKİLİLERİ BU KONUYA Bİ EL ATMALILAR...

SCETCHER":36d9ihve' Alıntı:

Merhaba

Programın neden sonlandığını tespit edebilmemiz için belirli bir adımla o sorunun olabildiğini görmemiz gerekirlidir ...

Şu işlemden sonra oldu... şu adımları yapın veya şu projede şunu yapınca oluyor şeklinde ipcuçları belirtebilirseniz bizlere daha yardımcı olursunuz... Aksi durumda problem sadece foruma eklenen ekran görüntüsü olarak kalabilecektir...

nahroyo":1xdwhnca' Alıntı:
ÇİZİM KISMINDAKİ "ANTETLER" AYARLARINDA İDECAD VAR OLAN BELLİ BAŞLI DETAYLAR MEVCUTTUR KENDİMİZİN KULLANDIĞI ÖZEL DETAYLARI BU BÖLÜME EKLEYİP GEREKTİĞİNDE PROJELERİMİZDE KULLANABİLİYOR MUYUZ? BU MÜMKÜNSE NASIL YAPILIYOR... MÜMKÜN DEĞİLSE İDECAD YETKİLİLERİ BU KONUYA Bİ EL ATMALILAR...

Merhaba,

Evet mümkündür...

Program klasörü altında bulunan "Annotations" klasöründe .blk dosyaları bulunmaktadır. Bu dosyalar antetlerde gösterilecek detaylar olup, txt uzantılı dosyalar ise detay grubunu düzenler.

Kendi detaylarınzı blk olarak kayıt ettikten sonra, klasörde bulunan txt dosyalarını örnek alarak kendi düzeninizi oluşturun. (veya mevcut txt dosyalarına ilave edin)

Oluşturulan dosya çizim ayarlaında antet kısmında liste olarak görülecektir. Listeden seçtiğiniz antet grubu ise çizimde çizilecektir.

Örnek txt dosyası içeriği:

Siyah Arkaplan için Antet_1.txt
.\Siyah 01_PaftaRevÖlçekTarih.blk
.\Siyah 02_TasarımÇizenKontrolDanışman.blk
.\Siyah 03_ProjeAdı.blk
.\Siyah 04_PaftaAdı.blk
.\Siyah 05_ProjeyiYapan.blk
.\Siyah 06_YapıSahibi.blk
.\Siyah 07_YapıŞematikGösterim.blk
.\Siyah 08_YazılımLogo.blk
.\Siyah 09_MalzemeZeminDeprem.blk
.\Siyah Not3_Paspayları.blk