V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

Bağ kirişlerinin altına kalıp hesaplıyor. 0,80 olması gerekirken 1,1 vermiş uzunluğu. ama temelleri doğru hesaplıyormuş sadece bağ kirişlerinde var bu sorun. Bir sorum da temelle ilgili olacak. Bizim büyük momentlerimiz y yönünde ama sürekli temel x yönünde . Bu durumda acaba sürekli temellerin zayıf olduğu yönde donatı ve zemin emniyet gerilmesi kontrolü yapılıyor mu? Ekteki modelleme ( Kolona üstyapıdan gelen momentleri eklediğimizi varsayarsak ) ne kadar doğru? Çelik çatılı bir endüstriyel tesis olarak düşünelim.

Ekli dosyalar

Bağ kirişleri kolona temelin üst kotundan bağlandığı için ve altında toprak olmadığı varsayımından hareketle alt yüzey de kalıp metrajına dahil ediliyor.

Sürekli temelin kolonlara bağlandığı doğrultuda eğilme momenti ve donatı hesabı, temel genişliği için de tüm temelin altında gerilme kontrolü yapılmaktadır.

Ekli dosyalar

• bağkiriş.PNG
    bağkiriş.PNG
    12.1 KB · Görüntüleme: 31,249
  • gerilme.PNG
    gerilme.PNG
    16.7 KB · Görüntüleme: 31,249
şu hatayı nasıl çözebilirim ?

Ekli dosyalar

• perde.png
    perde.png
    39.1 KB · Görüntüleme: 31,246
  • Adsız.png
    Adsız.png
    44.4 KB · Görüntüleme: 31,246
tedarmi":17983x8e' Alıntı:
şu hatayı nasıl çözebilirim ?

Yani sorunun cevabı kendi içinde zaten,
Kat yüksekliğini doğru girdiyseniz, 375cm 'den fazla olması lazım,
25/170 ebatı zaten perde en/boy oranını sağlamıyor.
1. Perde genişliğini artırın,
2. Perde başlık bölgesine daha geniş ebatlı kolonlar girerek bunları perdenin başlık bölgesi olarak kullanın.

Aşağıdaki sorulara cevap arıyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

1- "R" katsayısı seçiminde Sistem Çerçeli ve Perdeli olmak üzere ikiye ayrılıyor. Sistemimiz çerçeveli fakat bodrum kat çevresi perdeli ise "R" katsayısı tayini neye göre belirlenecek?
2- Örneğin B+Z+2 katlı bir yapıyı ele alalım. Burada 1. kat tavanında perde var ama 2.kat tavanında yok ise; 1.kat tavanında yer alan panelin özelliklerinde "Su basman perdesi/tümkatlarda devam etmeyen perde" seçeneğini işaretlemek gerekirmi...

Veya

Sistemin son kat tavanında son bulmuş asansör perdesinde bu seçeneği işaretlemiş olmak gerekir mi?

Temel bağ kirişlerindeki kabule katılmadığımı ve temel bağ kirişlerinin altına kalıp hesaplanmaması gerektiğini belirtmek isterim. Şahsi kanaatimi belirttim kızmayın.

İyi çalışmalar

Merhabalar...
Ben Bodrum Kat Kalıp Planını çizdim.Ve en son rapor istediğimde sadece bana diyor ki ''Sistemde perdeler var ve R katsayısı 7 den büyüktür.'' diyor.
Ne yapmalıyım?
Lütfen yardımcı olursanız sevinirim.
İyi günler...

brhmcnr01":fs2endql' Alıntı:
Merhabalar...
Ben Bodrum Kat Kalıp Planını çizdim.Ve en son rapor istediğimde sadece bana diyor ki ''Sistemde perdeler var ve R katsayısı 7 den büyüktür.'' diyor.
Ne yapmalıyım?
Lütfen yardımcı olursanız sevinirim.
İyi günler...
Merhaba,

Süneklik düzeyi yüksek perdeli çerçeveli sistemlerde, perdelere gelen kesme kuvveti oranı (alfaS)>0.75 ise R=10-4*alfaS değerinden hesaplanır. (TDY 2007 madde 2.5.2.2) Deprem Yönetmeliği Genel raporunda R katsayısının seçim nedeni başlığı altında alfaS ve 10-4*alfaS değerleri basılmaktadır.

Merhaba arkadaşlar, eklediğim proje ile ilgili kafamda bazı soru işaretleri var, tecrübesiyle yol gösterecek arkadaşların görüşleri doğrultusunda proje çizimlerine geçmek istiyorum. Şu an sistemde hiçbir hata yok, Zemin ile ilgili Z2/B/19.2/4320, B grubu olduğu için üst yapı etkileşimli çözüm yaptım. Katlardaki saplama kirişleri ile ilgili extra kolon ilave etmem tabi ki iyi olur ancak şu durumda sistem kurtardığı için şu haliyle çizimlere başlamamda bir sakınca var mıdır. Temel kiriş bağlantılarıyla ilgili hatalı bir durum var mıdır.

Ekli dosyalar

antediluvian35":1z343w4x' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar, eklediğim proje ile ilgili kafamda bazı soru işaretleri var, tecrübesiyle yol gösterecek arkadaşların görüşleri doğrultusunda proje çizimlerine geçmek istiyorum. Şu an sistemde hiçbir hata yok, Zemin ile ilgili Z2/B/19.2/4320, B grubu olduğu için üst yapı etkileşimli çözüm yaptım. Katlardaki saplama kirişleri ile ilgili extra kolon ilave etmem tabi ki iyi olur ancak şu durumda sistem kurtardığı için şu haliyle çizimlere başlamamda bir sakınca var mıdır. Temel kiriş bağlantılarıyla ilgili hatalı bir durum var mıdır.
Merhaba,

Projenizde TK33 ve TK34 temelleri P03 perdesine bağlanmamış görünüyor. Sürekli Temel Bilgileri ve Statik Sonuçları raporundan temellerin bağlandığı elemanları kontrol edebilirsiniz.

Levent Özpak":1f6coh33' Alıntı:
antediluvian35":1f6coh33' Alıntı:
Merhaba,

Projenizde TK33 ve TK34 temelleri P03 perdesine bağlanmamış görünüyor. Sürekli Temel Bilgileri ve Statik Sonuçları raporundan temellerin bağlandığı elemanları kontrol edebilirsiniz.

Teşekkür ederim Levent bey, bunun dışında projemde önemli bir sıkıntı olmadığını anlıyorum. İyi günler.

Yüklediğim proje ile ilgil asansör kule katında kirişlerin kesiştiği köşelerin altında kolon yok. Bu katta minimum boyutlarda olsa bile kolon eklemeyi uygun görmedim. Burada bir detay çizip kiriş altlarına dolgu duvar örülmesi gerektiğini belirtmek yeterli olmaz mı, sizin görüşleriniz nedir arkadaşlar. Ayrıca son kat döşemesinde kirişlere gelen duvar yüklerinin asansör kulesinin altında kalan kirişler hariç iptal edilmesi mantıklı değil midir. Teras çatı ve normal ahşap çatı için son kattaki kiriş duvar yükleri ne şekilde düzenlenebilir. (2. mesaj önce projeyi eklemiştim)

mevcut bir proje tadilatında sürekli temellerimin kurtarılabilmesi için çatı katı tavanında sabit yük ve hareketli yük minimum değeri ne olabilir?

illaga":28rxccgp' Alıntı:
mevcut bir proje tadilatında sürekli temellerimin kurtarılabilmesi için çatı katı tavanında sabit yük ve hareketli yük minimum değeri ne olabilir?

Döşeme/Genel ayarlar' da "Kaplama adı"nda "Çatı" : 0.149 tf/m2 gibi bir yük var, onu kullanabilirsiniz.
Döşeme kalınlığınız da bunu etkiler.
"Hareketli yük" için de "Çatı arası odalar": 0.15 tf/m2 kullanabilirsiniz.

Zaten bunlar da ilgili yüklerin seçilebilecek en düşük değerleri.

Bir de eğer sistem izin veriyorsa, döşeme kalınlığını 80mm'den başlayarak minimum kaç cm kalınlıkta kurtardığına bakın.

Bunlar dışında da yapılabilecek birşey olduğunu sanmıyorum.

Kolay gelsin.

eklentide yer alan hatanın sebebi nedir? aynı anda analiz devam ediyor. Bu çözüm sağlıklı mıdır?

Ekli dosyalar

• Adsız.png
    Adsız.png
    27.9 KB · Görüntüleme: 32,944
illaga":fo42m8bs' Alıntı:
eklentide yer alan hatanın sebebi nedir? aynı anda analiz devam ediyor. Bu çözüm sağlıklı mıdır?
Mesaj analizin tamamlanmadığını gösteriyor. Yarı rijit diyafram seçeneğine göre analiz yapılmışsa ram yetmemiş olabilir.(Yarı rijit diyaframa göre analizde en az 8 gb ram olmalı. Önerilen 16 GB) Tam rijit diyaframa göre analiz yapılmışsa veri girişinde de sorun olabilir.

Levent Özpak":3tuwdk3a' Alıntı:
illaga":3tuwdk3a' Alıntı:
Mesaj analizin tamamlanmadığını gösteriyor. Yarı rijit diyafram seçeneğine göre analiz yapılmışsa ram yetmemiş olabilir.(Yarı rijit diyaframa göre analizde en az 8 gb ram olmalı. Önerilen 16 GB) Tam rijit diyaframa göre analiz yapılmışsa veri girişinde de sorun olabilir.

Sistem çözülemiyor hatasının ekranda gözükmesi ile tamam işaretlendikten sonra çözüme devam edildi..analiz tamamlandı..tam rijit diyafram çözüm yapıldı..geometrik hatada sıkııntı yok..size mail atsam bakarmısınız?

illaga":1b1wl6mg' Alıntı:
Levent Özpak":1b1wl6mg' Alıntı:
illaga":1b1wl6mg' Alıntı:

Sistem çözülemiyor hatasının ekranda gözükmesi ile tamam işaretlendikten sonra çözüme devam edildi..analiz tamamlandı..tam rijit diyafram çözüm yapıldı..geometrik hatada sıkııntı yok..size mail atsam bakarmısınız?
Gönderin, inceleyelim.

mhanifiata":38sop1gx' Alıntı:
iki çözüm arasında yaklaşım farkı var. RBTE ile TDY arasında da tam bir kalibrasyon yok. mevcut bina değerlendirmede, E yeniden ve başka yaklaşımlarla hesaplanıyor. bu rijitlik açısından çok etkili. mesela peryodun/frekansın değiştiğini test edip görebilirsiniz. diğer yandan yapı önem katsayısı etkeni, R sayısı etkeni de hesaba dahil olunca bambaşka bir yapı ile karşılaşırsınız. bahsettiğiniz problem her durumda aşılamayabilir. özellikle biline problem kısa kiriş/gevrek kırılma olayıdır. inşallah yeni yönetmelikle bunlar aşılır. sizin yeni yapıda böyle bir risk tespiti yapma zorunluluğunuz yok. eğer illa ki sağlamak istiyorsanız, ilgili eleman/elemanların hangi nedenden dolayı risk gösterdiğini belirleyip ona göre kesit büyütebilir/donatı ayarlaması yapabilirisiniz...

Bu bina yerinde mevcut bir bina. Projeli yapılmış fakat ruhsat almadığı için performans analizi istenmiş. Kurtarmıyor malesef...

Eğer sistemi asmolen, mantar vb. şekilde çözüyorsak "Yarı rijit diyafram" kabulüne göre analiz yapılmalı diyorsunuz.Analiz ayarlarında "Yarı rijit diyafram" değil de "Tam Rijit Diyafram" seçildiği takdirde olumsuzlukları neler olabilir ?

Geri