V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

illaga":3avmeopb' Alıntı:
Eğer sistemi asmolen, mantar vb. şekilde çözüyorsak "Yarı rijit diyafram" kabulüne göre analiz yapılmalı diyorsunuz.Analiz ayarlarında "Yarı rijit diyafram" değil de "Tam Rijit Diyafram" seçildiği takdirde olumsuzlukları neler olabilir ?
Öncelikle asmolen döşemeli sistemler tam rijit diyafram kabulüne göre de çözülebilir.
Mantar döşemelerde tam rijit diyafram kabulüne göre çözüm yapılması durumunda döşemeler analiz modeline dahil edilmediği için göreli kat öteleme vb. olumsuzluklarla karşılaşılabilir.

riskli bina analizi

sıfırdan bi proje çizdim betoonarme analiz yaptım statik raporda hata yoktu .. dedim bi riskli bina anlizi yapayım riskli bina olarak tespit edildi neden kaynaklnyor olabilir

Re: riskli bina analizi

matrax":jm9b58uo' Alıntı:
sıfırdan bi proje çizdim betoonarme analiz yaptım statik raporda hata yoktu .. dedim bi riskli bina anlizi yapayım riskli bina olarak tespit edildi neden kaynaklnyor olabilir

Projeyi ekleyin bakalım...

Kirişsiz döşemede kolon başlığının etkisini eklentide bulunan tablo da nasıl okuyacağız? Kolon başlığı tabla yüksekliği=15 cm, pas payı=3 cm, Döşeme kalınlığı=26 cm, kolon başlığı kotu=-26 cm olarak girdim. Bu doğru mu?

Ekli dosyalar

• zımbalama.PNG
    zımbalama.PNG
    28.1 KB · Görüntüleme: 29,539
illaga":3ni1pi6g' Alıntı:
Kirişsiz döşemede kolon başlığının etkisini eklentide bulunan tablo da nasıl okuyacağız? Kolon başlığı tabla yüksekliği=15 cm, pas payı=3 cm, Döşeme kalınlığı=26 cm, kolon başlığı kotu=-26 cm olarak girdim. Bu doğru mu?

Eklediğiniz tabloya göre
1. satır Döşeme+tabla, toplam yükseklik d= 15+26-3 =38 cm
2. satır sadece döşeme için, d=26-3=23 cm

görünüyor.

Kolon başlığı döşeme altında olacağı için verdiğiniz kot değeri doğru...

Tabla olduğu için program olumsuzluk vermesine karşın döşeme için yapılan tahkiki dikkate almaya gerek yok.

HakanŞahin":1iqxejch' Alıntı:
illaga":1iqxejch' Alıntı:

Eklediğiniz tabloya göre
1. satır Döşeme+tabla, toplam yükseklik d= 15+26-3 =38 cm
2. satır sadece döşeme için, d=26-3=23 cm

görünüyor.

Kolon başlığı döşeme altında olacağı için verdiğiniz kot değeri doğru...

Tabla olduğu için program olumsuzluk vermesine karşın döşeme için yapılan tahkiki dikkate almaya gerek yok.

Olumsuz gözüken satırda "Kolon Başlığı-Kolon-Tabla" ifadesinin yanlış olabileceğinden dolayı bu soruyu sorma ihtiyacı duydum.Bazı projeciler tablayı döşemenin içerisinde kalacak şekilde dizayn ediyorlar bunun doğru olmadığıını söyleyebilirmiyiz? Ve kirişsiz döşemede zımbalama tahkiki kolon başlığı yerleştirilmeden yapılmıyor mu?Teşekkürler..

illaga":umhpqca7' Alıntı:
Olumsuz gözüken satırda "Kolon Başlığı-Kolon-Tabla" ifadesinin yanlış olabileceğinden dolayı bu soruyu sorma ihtiyacı duydum.

2.satıra ilişkin durum notlarımız arasındadır.

Bazı projeciler tablayı döşemenin içerisinde kalacak şekilde dizayn ediyorlar bunun doğru olmadığıını söyleyebilirmiyiz?

Önemli olan zımbalamaya hesabına esas alınan faydalı yükseklik ve zımbalama çevresi değerini sağlayabilmek... Bunlar sağlanabiliyorsa yazdığınıza yanlış diyemeyiz. ideCAD Statik ise TS500'deki şekil (11.3 ve 11.4) ve açıklamalara göre zımbalama tahkiki yapıyor.

Ve kirişsiz döşemede zımbalama tahkiki kolon başlığı yerleştirilmeden yapılmıyor mu?Teşekkürler..

Evet yapılabiliyor. Faydalı yükseklik döşemeyüksekliği-betonörtüsü kadar alınır.

Merhaba
Dubleks bir villada merdiven sahanlığını asmolen yapabilir miyim, alt kattaki antre ve holde kiriş gözükmemesi adına merdiven kovasının 3 kenarındaki kirişleri de 32cm derinliğinde yapmam gerekiyor. Sistem kurtarıyor ise söylediğim şekilde çözülebilir mi.

Levent Özpak":v6924yjv' Alıntı:
Projenizde veri girişi açısından bir sorun görünmüyor.

Teşekkür ederim Levent Bey. Ancak benim sorum veri girişinde hata olup olmamasından çok sizlerin bildiği, asmolen merdiven sahanlığına müsaade etmeyen bir yönetmelik maddesi var mıdır.

antediluvian35":3abxbybh' Alıntı:
proisa":3abxbybh' Alıntı:
antediluvian35":3abxbybh' Alıntı:
Forum adminleri cevap yok mu ?

Projenizi eklerseniz tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir...

Projemi ekledim, cevap verecek meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim

Merdiven sahanlığının asmolen yapılması bir sıkıntı teşkil etmeyebilir ama merdiveni 7cm kalınlığındaki döşemeye nasıl mesnetlemeyi düşünüyor sunuz?

Burda merdiven döşeme kalınlığını tayin edip ona göre sahanlık döşemesini de aynı kalınlıkta yapmanız gerekir diye düşünüyorum. Ondan sonrada kiriş yüksekliği döşeme yüksekliğinin 3 katından az olamaz kuralını dikkate almanız gerekir.

Merdiven sahanlığının asmolen yapılması bir sıkıntı teşkil etmeyebilir ama merdiveni 7cm kalınlığındaki döşemeye nasıl mesnetlemeyi düşünüyor sunuz?

Burda merdiven döşeme kalınlığını tayin edip ona göre sahanlık döşemesini de aynı kalınlıkta yapmanız gerekir diye düşünüyorum. Ondan sonrada kiriş yüksekliği döşeme yüksekliğinin 3 katından az olamaz kuralını dikkate almanız gerekir.[/quote]

Mesnetleme konusunda çok haklısınız; bu durumda en doğrusu 12cm merdiven kalınlığına göre kovayı da 25/36 kirişlerle teşkil edip 12cm kalınlığındaki sahanlığa merdiveni mesnetlemek. Zemin katta antre ile hol üzerindeki döşeme kot farkını (20cm) da alçıpan ile çözebilirler diye düşünüyorum.

Bir projemde veri girişi esnasında bir sıkıntı tespit ettim. Şöyleki;

Projemde hem x-y doğrultusunda dik akslar hem de birbirine dik başka yönlerde akslar mevcut.

Bu açılı akslardan herhangi birine aksa paralel panel objesi girmeye çalıştığımda sırasıyla;

1. Kutupsal izleme, dik modu kapalı, sadece düğüm noktasına kitlen aktif,
2. Paralel referans alarak panelin paralel olacağı aksı seçiyorum,
3. Panel komutunu seçerek, bu aks ve buna dik olan aksın düğüm noktasına tıklayarak panelin başlangıç noktasını seçiyorum,
4. Fare imlecini panelin devam edeceği yöne doğru kaydırıp, panel yönünü belirliyorum,
5. Panel uzunluğunu klavyeden girip (dinamik giriş) tekrar tıklayarak paneli oluşturuyorum.

Bu şekilde yaptığımda panel referans aldığım aksa paralel olarak oluşmuyor. Panelin bu aksa göre kaçıklığı başlangıç noktasında 10cm ise bitiş noktasında başka bir değer oluyor.

Fakat ilk 4 maddeyi aynen uygulayıp, sonrasında koordinat kutusunda L bölümüne panel uzunluğunu girip tıkladığım zaman panel referans aksa paralel olarak oluşturuluyor.
Proje ektedir. Örnek olarak 19 numaralı panel üzerinde veya dik olamayan herhangi bir panel üzerinde deneyebilirsiniz.

Ekli dosyalar

Selamlar,

İdecad 7.018 'de süneklik düzeyini her iki yönde 4 aırken, 7.020 ve 7.022 de neden bir tane perde olmasına rağmen süneklik düzeyi 4 alamıyorum. Program güncellemelerinde yazmıyor bu sorun. Ya da 7.018 de ve daha eski projelerimiz hatalı mı. Konya 4. bölge deprem bölgesinde bir tane perde olan yapının süneklik düzeyi 7 çıkmasını belediye ve yapı denetimler biraz garip buldu. Ben de 7.018 programını geri yükledim.
İncelerseniz sevinirim. Kolay gelsin.

Ekli dosyalar

yilmazozaktan:2d4zygg7' Alıntı:
Selamlar,

İdecad 7.018 'de süneklik düzeyini her iki yönde 4 aırken, 7.020 ve 7.022 de neden bir tane perde olmasına rağmen süneklik düzeyi 4 alamıyorum. Program güncellemelerinde yazmıyor bu sorun. Ya da 7.018 de ve daha eski projelerimiz hatalı mı. Konya 4. bölge deprem bölgesinde bir tane perde olan yapının süneklik düzeyi 7 çıkmasını belediye ve yapı denetimler biraz garip buldu. Ben de 7.018 programını geri yükledim.
İncelerseniz sevinirim. Kolay gelsin.

Merhaba,

Sorunuzun yanıtı şu linkte bulunmaktadır:

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Programda linkte bahsedildiği şekilde değişiklik yapılmıştı.

Arzu ederseniz, perde parametrelerinde perde oranını değiştirip o şekilde rapor alabilirsiniz.

İyi çalışmalar

Geri