V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

Programın yardım kısmına göz atarken TDY 97 veya 2007 ye göre çözüm yapıyorsanız mod birleştirme yöntemini seçin yazıyor.
1.Tepki spektrumu ile yapılan analiz deprem yönetmeliği şartlarını karşılamıyor mu?
2.Tepki spektrumu yöntemi modal analize göre daha hassas bir analiz yöntemi midir? Yada tam tersi midir?

proisa":w3gqj8ea' Alıntı:
Programın yardım kısmına göz atarken TDY 97 veya 2007 ye göre çözüm yapıyorsanız mod birleştirme yöntemini seçin yazıyor.
1.Tepki spektrumu ile yapılan analiz deprem yönetmeliği şartlarını karşılamıyor mu?
2.Tepki spektrumu yöntemi modal analize göre daha hassas bir analiz yöntemi midir? Yada tam tersi midir?

Tepki Spektrumu == Modal Analiz==Mod Birleştirme yöntemi üçü de aynı şey...

merhaba benim bi statik proje ödevim var bunu nasıl çizecegim biraz bilgim var kolon.kiriş.aks gibi donatıları çiziyorum ama analiz varmış heralde o nasl yaplyr bilmiyorum bu analiz sadece bi katı çizdikten sonra tüm paftalarını çıkaryrmuş otomatik olarak yardımcı olursanız idecatn sitesindeki videolara baktm ama böyle bişey yok yardımcı olrsanız sevinirim şimdiden tşklr.

Sevgili uzman arkadaşlar ve İdeyapı teknik servisi:
Eklentide kesiti görülen eğik kirişli 3 adet kolona oturan fakat eğik kirişlerin mahya teşkil ettikleri kırık kesişim yerinde kolon yoktur. Bu sistemin eğik kirişlerini ve eğik kirişlerin arasındaki eğik döşemeleri modellemede zorlandım.Mahya olan kolonsuz kırık nokta nasıl bir mesnet kabul edilecek veya sağlı sollu birbirine mesnetlenen kirişler kolondan kolona tek bir kiriş gibimi kabul edilecek.bir türlü altından çıkamadım.ilgilenen arkadaşlardan ve ide yapı teknik servisinden rica ediyorum ide 7 de kısa bir model çizebilirseniz çok sevinirim.ilgilenen arkadaşlara ve ideyapı eknik servisine şimdiden teşekkür ediyorum.

Ekli dosyalar

• EĞİK KİRİŞLİ ÇERÇEVE.png
    EĞİK KİRİŞLİ ÇERÇEVE.png
    9.2 KB · Görüntüleme: 30,374
katibimin":jgwg3qo7' Alıntı:
Sevgili uzman arkadaşlar ve İdeyapı teknik servisi:
Eklentide kesiti görülen eğik kirişli 3 adet kolona oturan fakat eğik kirişlerin mahya teşkil ettikleri kırık kesişim yerinde kolon yoktur. Bu sistemin eğik kirişlerini ve eğik kirişlerin arasındaki eğik döşemeleri modellemede zorlandım.Mahya olan kolonsuz kırık nokta nasıl bir mesnet kabul edilecek veya sağlı sollu birbirine mesnetlenen kirişler kolondan kolona tek bir kiriş gibimi kabul edilecek.bir türlü altından çıkamadım.ilgilenen arkadaşlardan ve ide yapı teknik servisinden rica ediyorum ide 7 de kısa bir model çizebilirseniz çok sevinirim.ilgilenen arkadaşlara ve ideyapı eknik servisine şimdiden teşekkür ediyorum.

Merhaba

Çatıyı modellemek için Döşeme toolbarındaki "Objelere Eğim Ver" Komutu kullanılabilir. Modeli analiz yaptıktan sonra deformasyonları incelemenizi tavsiye ederim. Bağlantı problemlerini deplasmanlarda görebilirsiniz.
Örnek proje ektedir.

Ekli dosyalar

• catı.ide7
    catı.ide7
    812.9 KB · Görüntüleme: 931
  • eğim2.png
    eğim2.png
    160.3 KB · Görüntüleme: 30,350
idecad 8 çelik

Malum forum kilitli olduğu için buraya ekliyorum. 8 versiyonun bşr demosu falan henüz yokmu benmi bulmadım

meraklı":11shv09q' Alıntı:
proisa":11shv09q' Alıntı:

Tepki Spektrumu == Modal Analiz==Mod Birleştirme yöntemi üçü de aynı şey...

İkisinde de modal analiz yapıldığını biliyoruz zaten. Fark CQC veya eleman bazında analiz yapılmasından kaynaklanıyor ama sorularım hala geçerli...

proisa":29ypldgd' Alıntı:

Oradaki metin, diyalogda sadece eşdeğer deprem yükü yöntemi ve mod birleştirme yöntemi varken yazılmıştı, tepki spektrumu ise diyaloga sonradan eklendi. Dolayısıyla metin tepki spektrumu için geçerli değildir. Metinde değişiklik yapılacak.

Re: idecad 8 çelik

SADECE BROŞÜR VAR . BEN DEMO SU VARMI DİYE YAZMIŞRIM BEKLİCEZ ANLAŞILAN TŞKLER İLGİNİZE..

DÖŞEMEDE ÇİFT DONATI HATASI

EKTE GÖNDERİLEN PROJEDE ZEMİN KAT D2 VE D4 DÖŞEMELERİNİ YETERSİZ DONATI VE ÇİFT DONATI HATASINDAN BİR TÜRLÜ KURTARAMADIM .HALBUKİ BENZER DÖŞEME OLAN D1,D3,D23 VE D24 DÖŞEMELERİNDE HATASIZ ÇÖZÜM VERİYOR.HATANIN NEREDE VE BU HATA MESAJINI NEDEN VERDİĞİMİ BİR TÜRLÜ BULAMADIM.AYRICA RAPOR ALINCA GÖRECEKSİNİZ A1 VE B2 DÜZENSİZLİĞİ SAĞLANMIYOR AMA OKEYLENMİŞ GÖZÜKÜYOR KONTROL MERCİİ BUNUN SAĞLANMASINI VE ÖNEMSİZ OLUP OLMADIĞI HAKKINDA BİLGİ İSTİYOR,AYRICA HEAP RAPORUNDAKİ ŞEMATİK ÇİZİMLERDEKİ OBJE YAZILARININ PRİNTER ÇIKTISINDA OKUNMASINI İSTİYOR KONU İLE İLGİLENENLERE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.....

Ekli dosyalar

Re: DÖŞEMEDE ÇİFT DONATI HATASI

katibimin":1dm612pm' Alıntı:
EKTE GÖNDERİLEN PROJEDE ZEMİN KAT D2 VE D4 DÖŞEMELERİNİ YETERSİZ DONATI VE ÇİFT DONATI HATASINDAN BİR TÜRLÜ KURTARAMADIM .HALBUKİ BENZER DÖŞEME OLAN D1,D3,D23 VE D24 DÖŞEMELERİNDE HATASIZ ÇÖZÜM VERİYOR.HATANIN NEREDE VE BU HATA MESAJINI NEDEN VERDİĞİMİ BİR TÜRLÜ BULAMADIM.AYRICA RAPOR ALINCA GÖRECEKSİNİZ A1 VE B2 DÜZENSİZLİĞİ SAĞLANMIYOR AMA OKEYLENMİŞ GÖZÜKÜYOR KONTROL MERCİİ BUNUN SAĞLANMASINI VE ÖNEMSİZ OLUP OLMADIĞI HAKKINDA BİLGİ İSTİYOR,AYRICA HEAP RAPORUNDAKİ ŞEMATİK ÇİZİMLERDEKİ OBJE YAZILARININ PRİNTER ÇIKTISINDA OKUNMASINI İSTİYOR KONU İLE İLGİLENENLERE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.....

*Projede döşeme analizinde ağlar doğru oluşmuyor. D12-14-24 nolu döşemeler negatif üst kot verilen 5A aksındaki panel objelerine oturmuş. Su basman perdelerini döşemeleri oluşturduktan sonra çizilmesi sorunu çözer.
*A1 ve B2 türü Düzensizlikler Hesap Yönteminin seçicini etkileyen düzensizliklerdir. Dinamik analiz yapıldığında bu düzensizliklerin hükmü yoktur. TDY 2007 madde 2.3.2.1 ve madde 2.6.1
*Hesap Raporlarındaki şematik çizimlerin amacı yapının genel şekli hakkında bilgi vermek. Yapının boyutları büyüdüğünde her bir kat bir sayfaya sığacak şekilde çizildiği için yazılar küçülür.

Not:
Projede üst rijit Bodrum katı numarasının -1 girilmesi uygun olur.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

Basit bir sanayi yapısı (bodrum+zemin+asma kat) çözümünde karşılaştığım sorularım var:
1- Temelin bir kısmında mevcut olan radye temeli dikkate alarak Zemin grubu C olan yapıyı üst yapı etkileşimli çözdüğümde en üst katta üst kot verdiğim döşeme ve kirişe bağlı kolonda olağan dışı pursantaj çıkıyor. Üst yapı etkileşimsiz çözdüğümde bu sıkıntı ortadan kalkıyor. Neden temele bağlı olan kolonda değilde en üst katta bulunan kolonda pursantaj hatası alıyorum?

2-Analiz ayarlarında bulunan Kesit ve Donatı Toleransına ( - ) değer girdiğimizde projemizi ekonomikliğin dışında daha güvenilir tarafta kalmamızı sağlar mı?

illaga":1gu5pxas' Alıntı:
Basit bir sanayi yapısı (bodrum+zemin+asma kat) çözümünde karşılaştığım sorularım var:
1- Temelin bir kısmında mevcut olan radye temeli dikkate alarak Zemin grubu C olan yapıyı üst yapı etkileşimli çözdüğümde en üst katta üst kot verdiğim döşeme ve kirişe bağlı kolonda olağan dışı pursantaj çıkıyor. Üst yapı etkileşimsiz çözdüğümde bu sıkıntı ortadan kalkıyor. Neden temele bağlı olan kolonda değilde en üst katta bulunan kolonda pursantaj hatası alıyorum?
Üst yapı etkileşimli çözüm tüm yapının analiz sonuçlarını etkileyebilir. Projeyi eklerseniz, veri girişi ile ilgili bir sıkıntı olup olmadığını inceleyebiliriz.

illaga":1gu5pxas' Alıntı:
2-Analiz ayarlarında bulunan Kesit ve Donatı Toleransına ( - ) değer girdiğimizde projemizi ekonomikliğin dışında daha güvenilir tarafta kalmamızı sağlar mı?

Kesit ve donatı töleransı satırları negatif değer girilme durumuna tasarlanmamıştır. Emniyetli yönde kalınmasını sağlamaz.

Levent Özpak":cg3w1p0r' Alıntı:
illaga":cg3w1p0r' Alıntı:
Üst yapı etkileşimli çözüm tüm yapının analiz sonuçlarını etkileyebilir. Projeyi eklerseniz, veri girişi ile ilgili bir sıkıntı olup olmadığını inceleyebiliriz.

illaga":cg3w1p0r' Alıntı:

Kesit ve donatı töleransı satırları negatif değer girilme durumuna tasarlanmamıştır. Emniyetli yönde kalınmasını sağlamaz.

Dosya ektedir Levent bey. Ayrıca bir sorum daha olacaktı. Döşeme kotu bulunan sistemlerde kolonlarımıza üst kot vermek mi, yoksa üst kattaki kolona bağlamık mı?

Ekli dosyalar

illaga":fafhr2f3' Alıntı:
Levent Özpak":fafhr2f3' Alıntı:

Dosya ektedir Levent bey. Ayrıca bir sorum daha olacaktı. Döşeme kotu bulunan sistemlerde kolonlarımıza üst kot vermek mi, yoksa üst kattaki kolona bağlamık mı?

Sizin gönderdiğiniz projede temel veri girişleri hatalı. bir kaç örnek vermek gerekirse:
TK1, TK2, TK10,11,12 TK20,21,22 vb temel kirişlerinizin ya sağ yada sol mesnetlerine kolon yada bir perdenin basmadığı görülmektedir. Plana bakıldığında kolona bağlanmış gibi görünse de analiz sonucunda kolona bağlanmadığını tespit edebilirsiniz. Rapor sonuçlarına baktığınızda sağ ve sol mesnet isminden birisinin boş olduğunu görürsünüz. Konuyu çok geriden takip etmedim ama ben olsam bu temel sistemini siler yeniden tasarlarım. Tk21 ve tk38 temellerini asansörün bulunduğu sisteme bağlamak zorunda değilsiniz. Ayrıca kuranglezlerin altına parça parça sürekli temel yerine sistemden kopartıp basit bir radye tanımlamanız daha iyi olur kanaatindeyim. Buna mukabil uzun olan (sanırım rampanın oluğu yer ve yanındaki perde) perdelerin altına radye yerine sürekli temel tanımlanabilir. Birde geometri kontrolündeki uyarıları gözden geçirmeniz tavsiye olunur.

Bazı kirişler kolonlardan çok az da olsa geniş duruyor. Bence kirişler bu genişlikte olacaksa kolonları 10 ar cm daha büyütmeniz doğru olacaktır.

illaga":196zdchd' Alıntı:

Döşeme kotu ile ilgili sorunuza gelince:

Döşemeler kirişlerle çevreleniyorsa, kirişler kat kotuna basıyorsa kolonlarla oynamak doğru değil. Eğer döşemeleri çevreleyen kirişler de girilen kat kotundan farklı ise kolon uçlarını kiriş uçlarına getirmek doğru olacaktır.Ekte gönderdiğim resmi ve proje dosyasını inceleyiniz. Referans olacağı düşüncesindeym. (Projenin diğer durumlarına bakmayınız. Sadece kotlandırma, kolon uç kotları (alt - üst), kiriş kotları, perde üst ve alt kotları ile döşeme ve kat kotlarına göz atabilirsiniz.) Sanırım ne demek istediğmi daha kolay anlayabilirsiniz.

Ekli dosyalar

• Screenshot 2014-05-17 13.42.53.png
    Screenshot 2014-05-17 13.42.53.png
    249.3 KB · Görüntüleme: 31,274
  • 2 - BIM 02.ide7
    2 - BIM 02.ide7
    2.6 MB · Görüntüleme: 735
NYILMAZ, cevap ve önerileriniz için teşekkür ederim. Benim sormak istediğim düşey 12 aksında ki durum. Gönderdiğiniz dosya uyumsuz dosya versiyonu hatası verdiği için açamadım. 7.022 kullanıyorum

illaga":bmnxyqp3' Alıntı:
NYILMAZ, cevap ve önerileriniz için teşekkür ederim. Benim sormak istediğim düşey 12 aksında ki durum. Gönderdiğiniz dosya uyumsuz dosya versiyonu hatası verdiği için açamadım. 7.022 kullanıyorum
Ben de 7.022 kullanıyorum. Ama aynı dosyayı 7.018 olarak tekrar kaydedip ekliyorum.

Ekli dosyalar

Geri