V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

Merhaba,

2.katta -334 cm kotunda katmanları kapatılmış kiriş ve döşemeler var. -334 kotunu ayrı bir kat olarak tanımlayınız.

Ayrıca

*1 ve 2.kattaki kolonlar zemin katla aynı koordinatta tanımlanmamış.

*2.katta S177-182-186-187 kolonları 1. kattaki kirişlere oturuyor. Eğer böyle ise kolonların kirişe oturması ve B3 Düzensizliği oluşması için, Kolonun oturduğu kiriş iki parça halinde girilir. Bu iki parçanın bağlandığı düğüm noktasının koordinatı, kiriş üzerine oturan kolonun düğüm noktasının koordinatı ile aynı olmalıdır.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• kolon.PNG
    kolon.PNG
    118.6 KB · Görüntüleme: 28,030
BU GÜÇLENDİRME PROJESİNDE Y YÖNÜNE PERDE KOYUNCA CAN GÜVENLİĞİ SAĞLANMIYOR ŞU HALİYLE PROBLEM YOK GÖZÜKÜYOR GÖRÜŞLERİNİZİ ALMAK İSTEDİM BİRDE ANKRAJ DETAYI ALAMIYORMUYUZ VE TEMEL GÜÇLENDİRMESİ EKLEYEMİYORMUYUZ ONU MERAK ETTİM

LEVENT BEY HEM-X HEMDE Y- YÖNÜNDE EĞİK KOLONLU BİR PROJEM VAR PROGRAMDA SADECE X YÖNÜNDE EĞİKLİK TANIMLIYABİLİYORUM BAŞKA ÖNERİNİZ VARMI...?

ftoprak58":aug0vwca' Alıntı:
BU GÜÇLENDİRME PROJESİNDE Y YÖNÜNE PERDE KOYUNCA CAN GÜVENLİĞİ SAĞLANMIYOR ŞU HALİYLE PROBLEM YOK GÖZÜKÜYOR GÖRÜŞLERİNİZİ ALMAK İSTEDİM BİRDE ANKRAJ DETAYI ALAMIYORMUYUZ VE TEMEL GÜÇLENDİRMESİ EKLEYEMİYORMUYUZ ONU MERAK ETTİM
[email protected] ye gönderdiğiniz mail e yanıt verilmiştir.

İyi çalışmalar

Herkese selam betonarme kısmı sadece sürekli temellerden oluşacak olan, basit bir idari bina projesi çizeceğim. Çelik çizen arkadaştan temele gelecek yükleri aldım. Ancak sürekli temellere bu yükleri nasıl tanımlayacağımı bilmiyorum.Eskiden yaptığım bir projede temel üzerine 1 m kolon tanımlayıp yükleri kolona noktasal yük olarak eklemiştim. (1m subasman vardı, gerçi bu yaptığım da ne kadar doğru bilemiyorum) Bunda ise ne yapmam lazım ?
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Hakan ve Levent Bey, idecad statik 7.022 versiyonu ile çözdüğüm bir projede tüm hataları hallettikten sonra kiriş montaj ve düz donatı çaplarını, betonarme seçeneğindeki donatı seçimiyle sadece fi 14 olarak seçmek istedim ve sistemi tekrardan çözdürdüm. İlginçtir ama karşıma 2 tane "B" hatası veren kolon çıktı. Bu durum anormal değil midir_? isterseniz projemi de ekleyebilirim.

antediluvian35":1u1v4f0z' Alıntı:
Hakan ve Levent Bey, idecad statik 7.022 versiyonu ile çözdüğüm bir projede tüm hataları hallettikten sonra kiriş montaj ve düz donatı çaplarını, betonarme seçeneğindeki donatı seçimiyle sadece fi 14 olarak seçmek istedim ve sistemi tekrardan çözdürdüm. İlginçtir ama karşıma 2 tane "B" hatası veren kolon çıktı. Bu durum anormal değil midir_? isterseniz projemi de ekleyebilirim.

Merhaba,

B (kolon-kiriş kesme güvenliği) probleminde kiriş mevcut donatıları önemlidir. Kirişlerde montajları 14'lük seçtiğinizde, mesnette mevcut donatıyı da değiştirmiş oluyorsunuz. Donatı miktarları değiştiğinden bir öncekine göre B probleminin oluşması anormal değildir. Betonarme diyalogunda kolon-kiriş kesme güvenliği detaylarına bakın. Verilen değerleri çarpıp bölerek sonuca kendiniz de ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar

HakanŞahin":13p4chty' Alıntı:
antediluvian35":13p4chty' Alıntı:

Merhaba,

B (kolon-kiriş kesme güvenliği) probleminde kiriş mevcut donatıları önemlidir. Kirişlerde montajları 14'lük seçtiğinizde, mesnette mevcut donatıyı da değiştirmiş oluyorsunuz. Donatı miktarları değiştiğinden bir öncekine göre B probleminin oluşması anormal değildir. Betonarme diyalogunda kolon-kiriş kesme güvenliği detaylarına bakın. Verilen değerleri çarpıp bölerek sonuca kendiniz de ulaşabilirsiniz.

İyi çalışmalar

Teşekkürler Hakan Bey, ancak çap değişince donatı miktarı (As) neden değişiyor ki, program aynı As için gerekli hesabı kendi yapıyor sonuçta. Mesnette gerekli donatı miktarı çap fi 12 iken başka, fi 14 olunca başka mı oluyor _?

antediluvian35":17jshqpl' Alıntı:
HakanŞahin":17jshqpl' Alıntı:
antediluvian35":17jshqpl' Alıntı:

Merhaba,

İyi çalışmalar

Teşekkürler Hakan Bey, ancak çap değişince donatı miktarı (As) neden değişiyor ki, program aynı As için gerekli hesabı kendi yapıyor sonuçta. Mesnette gerekli donatı miktarı çap fi 12 iken başka, fi 14 olunca başka mı oluyor _?

Olabilir, örneğin 2fi12 iken 2fi14 olur. Mevcutlara bakın, göreceksiniz zaten

Merhabalar
Bir iki mevzu paylaşmak istiyorum...

Yukarıdaki ifadede kafa karışıklığına sebep olmaması için
"Karma sistem seçilmiş, R Katsayısı 6 fakat perde kesme kuvvetleri toplamının, toplam taban kesme kuvvetine oranı, 2/3'ten küçük."
yazılması gerekmez mi ? Karma sistemlerde R katsayısının en büyük değeri zaten 6.

Bu ifade de ise çelişki yok mu? Direkt olarak;

"Karma sistem seçilmiş fakat R katsayısı 6'dan büyük." yazılması doğru olmaz mı?

Bu tip durumlarda ise program hata verimiyor.
"Karma sistem seçilmiş ve R katsayısı Rnç + 1.5 alfas(Ryp - Rnç) den büyük." uyarısı lazım değil mi?

İyi çalışmalar...

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı1.jpg
    Ekran Alıntısı1.jpg
    149.4 KB · Görüntüleme: 31,445
  • Ekran Alıntısı2.jpg
    Ekran Alıntısı2.jpg
    149.9 KB · Görüntüleme: 31,443
  • Ekran Alıntısı3.JPG
    Ekran Alıntısı3.JPG
    42.6 KB · Görüntüleme: 31,445
proisa":qydda13f' Alıntı:
Merhabalar
Bir iki mevzu paylaşmak istiyorum...

Yukarıdaki ifadede kafa karışıklığına sebep olmaması için
"Karma sistem seçilmiş, R Katsayısı 6 fakat perde kesme kuvvetleri toplamının, toplam taban kesme kuvvetine oranı, 2/3'ten küçük."
yazılması gerekmez mi ? Karma sistemlerde R katsayısının en büyük değeri zaten 6.

Bu ifade de ise çelişki yok mu? Direkt olarak;

"Karma sistem seçilmiş fakat R katsayısı 6'dan büyük." yazılması doğru olmaz mı?

Yönetmeliğe göre Ryp hem 6, hem 7 olabilir, R=7 kontrolü, ryp'in 7 yazılması durumunda geçerli oluyor.

Program, ryp=6 kabul ediyor. (8 versiyonunda bununla ilgili seçenek konuldu) Dolayısıyla her koşulda R>6 kontrolü yapılıyor.

Sonuç olarak 1. yazdığınız kontrole gerek yok diyebiliriz. Konuyu not edip değerlendirebiliriz.

proisa":qydda13f' Alıntı:
Bu tip durumlarda ise program hata verimiyor.
"Karma sistem seçilmiş ve R katsayısı Rnç + 1.5 alfas(Ryp - Rnç) den büyük." uyarısı lazım değil mi?

İyi çalışmalar...

Burada programın hata vermemesi normal çünkü, Rnç + 1.5 alfas(Ryp - Rnç) hesabı başlangıçta bulunan bir değer değil, sonda bulunan bir değer. Program bu değeri kontrol edip otomatik uygularsa, her sefersinde alfas'ler de değişir. Bu nedenle programın Rnç + 1.5 alfas(Ryp - Rnç) bulduğu değeri kullanıcı değerlendirip, ona göre hesapta kullanmalıdır.

İyi çalışmalar

Herkese iyi çalışmalar. İstinat duvarlarında analiz sonrası donatı kitleyemiyoruz sanırım. Eğer zor bir mevzu değilse önümüzdeki güncellemerde kitliyebilmek isteriz.

özelleştir, araç çubukları, ilkel objeler (veya herhangi bir sekme) tıkladığımda araç kutucuğu geliyor, fakat ekranda bir değişim oluyor, araç ekrana sabitlenmiyor, ve tekrar açılışta kayboluyor, ne yapılabilir...

Ne yazık ki ideStatik 7'de düz kirişler ile yay kirişler farklı obje sınıfları olarak değerlendiriliyor, özellikle yay kirişlere mesnetlenen döşeme dişlerinin çizimleri oluşturulduğunda bu kirişlere mesnetlenmemiş gibi çiziliyorlar. Bir de kaset ve nervürlü döşemelerde ilk tanımlanan diş genişliği ne ise sürekli öyle kabul edilmekte ve sonradan değiştirilse de hesap ve çizimlerde ilk değere göre kullanılmakta.

cihanonarici":3njk3gyg' Alıntı:
Ne yazık ki ideStatik 7'de düz kirişler ile yay kirişler farklı obje sınıfları olarak değerlendiriliyor, özellikle yay kirişlere mesnetlenen döşeme dişlerinin çizimleri oluşturulduğunda bu kirişlere mesnetlenmemiş gibi çiziliyorlar.
Merhaba,
Bahsettiğiniz durumu yorumlayamadık. Konuya ilişkin bir proje ekleyip, Sizce olması gereken durumu da bir çizimle açıklayabilir misiniz?

Bir de kaset ve nervürlü döşemelerde ilk tanımlanan diş genişliği ne ise sürekli öyle kabul edilmekte ve sonradan değiştirilse de hesap ve çizimlerde ilk değere göre kullanılmakta
Bu durumu oluşturamadık. Sorunun oluştuğu örnek proje ekler misiniz?

İki durumu da özetleyen bir taslak gönderiyorum. Burada ilk olarak kaset çizimlerine bakıldığında yay kirişlere oturan 2 No'lu tipik kirişin çizimlerde iki ucundan mesnetsiz çizdirildiği gösterilmiştir. Burada, düz kirişlerdeki gibi yay kirişin de kesitinin eklenmesi ve donatının boyunun ona göre verilmesi gerekirdi. İkinci olarak iki tipik kiriş de ilk olarak 20 cm genişliğinde tanımlanmış, analiz sonrası bir sorun çıkmamıştır. Daha sonra 1 No'lu tipik kiriş 10 cm tanımlanıp tekrar analiz yapıldığında sistem iki tipik kirişi de 10 cm olarak algılamış, çizim ve betonarme tablosunda 2 No'lu tipik kiriş için de bu genişlik değerini kullanmıştır. Tam rijit diyafram kullanarak denemedim, belki onda bu sorunlar olmayabilir ancak yarı rijit diyafram hesabında bu sorunlar çıkabilmekte. Saygılar.

Ekli dosyalar

cihanonarici":bpu0bywv' Alıntı:
İki durumu da özetleyen bir taslak gönderiyorum. Burada ilk olarak kaset çizimlerine bakıldığında yay kirişlere oturan 2 No'lu tipik kirişin çizimlerde iki ucundan mesnetsiz çizdirildiği gösterilmiştir. Burada, düz kirişlerdeki gibi yay kirişin de kesitinin eklenmesi ve donatının boyunun ona göre verilmesi gerekirdi.
Çizimle ilgili bahsettiğiniz durum notlarımız arasına alınmıştır.

İkinci olarak iki tipik kiriş de ilk olarak 20 cm genişliğinde tanımlanmış, analiz sonrası bir sorun çıkmamıştır. Daha sonra 1 No'lu tipik kiriş 10 cm tanımlanıp tekrar analiz yapıldığında sistem iki tipik kirişi de 10 cm olarak algılamış, çizim ve betonarme tablosunda 2 No'lu tipik kiriş için de bu genişlik değerini kullanmıştır. Tam rijit diyafram kullanarak denemedim, belki onda bu sorunlar olmayabilir ancak yarı rijit diyafram hesabında bu sorunlar çıkabilmekte.

Bu durum yarı rijit diyafram seçeneğine göre analiz yapıldığında oluşmaktadır. Yarı rijit diyafram çözümü yapacaksanız, kaset döşemede farklı yönlerdeki dişlerin kalınlıklarını aynı değerde veriniz. iki yöndeki dişler farklı genişlikte dizayn edilecekse tam rijit diyafram seçeneğine göre analiz yapılması uygun olur.

İlginize teşekkür ederiz.

İyi çalışmalar

Teşekkürler. Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim, kaset ve nervürlü döşemelerin kirişler üzerindeki etkisi; yarı rijit diyaframda, tam rijit diyaframa göre çok daha gerçekçi. Bunun sebebi tabi ki analiz sisteminin oluşturulma şekli ve kabuk sistemle beraber dikkate alınması. Bu sebeple sanırım aynı genişlikte tipik kirişlerle tasarım yapma yolunu seçeceğim. Bir de aklımdayken kiriş betonarmesi penceresiyle ilgili bir hususu belirteyim. Kirişlerin ilave donatıları değiştirilirken komşu mesneti güncelle seçeneği çok güzel ancak bu işlem topluca yapılırken bu seçenek çalışmamaktadır. Tek tek yapıldığında güncellemektedir. Bir de süreklilik açısıyla ilgili olduğunu düşündüğüm bir durum var ki o önemsiz sayılır. Bazen aynı kolona oturan iki yay kiriş devamlı nitelikteyken birinin sağ diğerinin sol ilaveleri uyuşmamakta ve ikisine birden ayrı ayrı ilave hesabı yapılabilmektedir. Bir tasarım denememde karşılaşmıştım. İyi çalışmalar.

Geri