V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

cihanonarici":2740bs4p' Alıntı:
Teşekkürler. Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim, kaset ve nervürlü döşemelerin kirişler üzerindeki etkisi; yarı rijit diyaframda, tam rijit diyaframa göre çok daha gerçekçi. Bunun sebebi tabi ki analiz sisteminin oluşturulma şekli ve kabuk sistemle beraber dikkate alınması. Bu sebeple sanırım aynı genişlikte tipik kirişlerle tasarım yapma yolunu seçeceğim. Bir de aklımdayken kiriş betonarmesi penceresiyle ilgili bir hususu belirteyim. Kirişlerin ilave donatıları değiştirilirken komşu mesneti güncelle seçeneği çok güzel ancak bu işlem topluca yapılırken bu seçenek çalışmamaktadır. Tek tek yapıldığında güncellemektedir. Bir de süreklilik açısıyla ilgili olduğunu düşündüğüm bir durum var ki o önemsiz sayılır. Bazen aynı kolona oturan iki yay kiriş devamlı nitelikteyken birinin sağ diğerinin sol ilaveleri uyuşmamakta ve ikisine birden ayrı ayrı ilave hesabı yapılabilmektedir. Bir tasarım denememde karşılaşmıştım. İyi çalışmalar.
Bahsettiğiniz durumlar için örnek proje ekleyebilirseniz, inceleriz.
İyi çalışmalar

raporun üst kısmında lisans no bölümünde isim yazmasını istemiyorum ne yapmam lazım? acil yardımcı olursanız çok sevininim

Ekli dosyalar

• iiiiii.png
    iiiiii.png
    17.5 KB · Görüntüleme: 31,737
izmirlimuhendis":thd9r448' Alıntı:
perdeye denk gelen kiriş donatısı neden kesiliyor. neden sürekli olarak çizilmiyor?
Kiriş boyuna donatısının perde içindeki ankrajı 50 fi olduğu ve genelde bu kirişlerin donatıları birbirine kavuşmadığı için kiriş açılımları bu şekilde verilmektedir. Bu şekilde çizilmesinde bir sakınca yok.

Not: Perdeye uzun yönde bağlanan kirişlerin sürekli çizilebilmesine yönelik istek listemizde kayıtlıdır.

İyi günler,

Bir bina tasarladım ve çizdim. Tüm kirişler ve kolonlar bittikten sonra, mimar bazı aksların belirli mesafelerle kaydırılmasını istedi (50cm civarı). Yapının statik modelini bozmadan, tek seferde yapıyı kaydırma şansım var mı? Diğer bir deyişle, binanın aksları 5m ve toplam 6 aks var. 2. aks ile 3. aks arasının 525 cm olmasını istiyorum. Move ile taşıdığımda bazı kirişlerin düğüm noktaları taşınmıyor. Bunun için bir kolay yol var mı, yoksa binanın o aksını en baştan mı çizmem gerekiyor ?

yagmurcankocak":31hoo4bp' Alıntı:
İyi günler,

Bir bina tasarladım ve çizdim. Tüm kirişler ve kolonlar bittikten sonra, mimar bazı aksların belirli mesafelerle kaydırılmasını istedi (50cm civarı). Yapının statik modelini bozmadan, tek seferde yapıyı kaydırma şansım var mı? Diğer bir deyişle, binanın aksları 5m ve toplam 6 aks var. 2. aks ile 3. aks arasının 525 cm olmasını istiyorum. Move ile taşıdığımda bazı kirişlerin düğüm noktaları taşınmıyor. Bunun için bir kolay yol var mı, yoksa binanın o aksını en baştan mı çizmem gerekiyor ?
Merhaba,

Aks kesişimlerinde yer almayan düğüm noktaları taşıma işleminden etkilenmezler . Bu noktaların taşınması için düğüm noktası üzerinde hem X, hem de y doğrultusunda aks olmalıdır.

İyi çalışmalar

Levent Özpak":31q0f2hb' Alıntı:
yagmurcankocak":31q0f2hb' Alıntı:
İyi günler,

Merhaba,

Aks kesişimlerinde yer almayan düğüm noktaları taşıma işleminden etkilenmezler . Bu noktaların taşınması için düğüm noktası üzerinde hem X, hem de y doğrultusunda aks olmalıdır.

İyi çalışmalar

Merhaba tekrar,

Tam olarak sorumun yanıtı olmadı aslında dediğiniz ama ben buldum. Benzer bir sorun yaşayan diğer kullanıcılar için açıklayayım izin verirseniz:

Sorumun cevabı "değiştir/düğüm noktası taşı" komutu aslında. Sizin dediğiniz ise, aksı komple "move" ettiğimizde, aks kesişim noktasındaki tüm düğüm noktaları beraber geliyor. Fakat arada kalan tali kiriş bağlantıları gelmiyor. Bu sebeple, tali kirişlerinde bulunduğu bir yapıdaki aksları kaydırmak için "düğüm noktası taşı" komutunu kullanıp, daha sonra aksları silerek, uygun ölçülerde tekrar çizmek en doğru çözüm gibi görünüyor.

Yardımlarınız ve hızlı cevabınız için teşekkür ederim,
İyi çalışmalar

Ölçekle (referans) komutunda belli objeleri seçip hepsini aynı anda ölçekleyemiyoruz. Örnek; hepsini seç / ölçekle / Referans / seçimden çıkıyor.
Örnek 2: yazı / hepsini seç / ölçekle / referans / seçimden çıkıyor. Oysa; yazı / hepsini seç /taşı yapabiliyoruz. Bunun gibi olmasını beklerdim.

iyi günler..
bir projemizde perde tanımlaması yaparken kolon komutu ile yapmak yerine başlıkları kolon şeklinde (örn:80x25) arasını ise panel ile (örn:250x25) tanımlayarak perde oluşturmak istiyoruz. fakat perde çizimlerinde görüyoruz ki donatılandırmayı kolon ayrı panel içinde de ayrıca kolon başlığı şeklinde yapılıyor. bu şekilde manuel olarak perde yapmamıza rağmen neden program tek bir perde gibi görüp donatılandırmayı ona göre yapmıyor. sta4cad ile yapılmış aynı durumdaki sistemi program ortadaki paneli sadece perde orta bölgesi olarak donatılandırabiliyor. resimlerde konu ile ilgili durum daha açıkça gösterilmiştir.

söz konusu proje idecad statik;

sta4cad ile yapılan söz konusu durum;

Ekli dosyalar

• 1.jpg
    1.jpg
    80.4 KB · Görüntüleme: 31,550
  • 2.jpg
    2.jpg
    269.4 KB · Görüntüleme: 31,550
  • 3.jpg
    3.jpg
    202.5 KB · Görüntüleme: 31,550
  • 4.jpg
    4.jpg
    305.4 KB · Görüntüleme: 31,550
İdeStatik'te bu durum seçmeli olarak verilmiştir. Ekteki resimlerde aynı perde için iki farklı çizim bulunmaktadır.

Ekli dosyalar

• Screenshot 2014-08-09 19.14.43.png
    Screenshot 2014-08-09 19.14.43.png
    31 KB · Görüntüleme: 31,676
  • Screenshot 2014-08-09 19.24.33.png
    Screenshot 2014-08-09 19.24.33.png
    101 KB · Görüntüleme: 31,676
  • Screenshot 2014-08-09 19.34.35.png
    Screenshot 2014-08-09 19.34.35.png
    102.5 KB · Görüntüleme: 31,676
iyi günler.

idecad statikte genellikle sürekli temel çizimlerinde sorunlar yaşıyorum. örnek olarak ekte gönderdiğim projede P4 perdesinin altına temel kirişini tanımlayamıyorum. ayrıca P1 ve P2 perdelerinin altına tanımlamış olduğum sürekli temellerin doğru tanımlandığı konusunda şüphelerim var. aynı aks üzerindeki en baştaki ve en sondaki kolon/perde düğüm noktalarından sürekli temel çizimi yaptığımda bazen analiz sonuçları(zemin gerilmeleri) 0 çıkıyor. bunların nedenini öğrenmek istiyorum. yardımcı olursanız çok sevinirim.

Ekli dosyalar

• st6.cde
    st6.cde
    2.1 MB · Görüntüleme: 481
infernal":bjpijnzc' Alıntı:
iyi günler.

idecad statikte genellikle sürekli temel çizimlerinde sorunlar yaşıyorum. örnek olarak ekte gönderdiğim projede P4 perdesinin altına temel kirişini tanımlayamıyorum. ayrıca P1 ve P2 perdelerinin altına tanımlamış olduğum sürekli temellerin doğru tanımlandığı konusunda şüphelerim var. aynı aks üzerindeki en baştaki ve en sondaki kolon/perde düğüm noktalarından sürekli temel çizimi yaptığımda bazen analiz sonuçları(zemin gerilmeleri) 0 çıkıyor. bunların nedenini öğrenmek istiyorum. yardımcı olursanız çok sevinirim.

Perdelerinizi kolon objesi olarak girmişsiniz. Bu bir hata değil fakat perde objesi olarak girmenizi tavsiye ederim. Perde (panel) objesi olarak girdiğiniz bu elemanları böylelikle kabuk olarak da modelleme şansına sahip olacaksınız.

Panel objesi olarak girdiğiniz elemanların altına sürekli temel tanımlarken panel objesinin bir ucundan başlayan diğer ucunda biten bir sürekli temel tanımlamalısınız. Bu ancak doğru bir sürekli temel tarifi olur.

Bir perdeyi kolon objesi olarak tanımlarsanız kolon objesinin tek düğüm noktası olduğundan sadece o düğüm noktasından tutmak durumunda kalırsınız. Bu tür durumlarda kolonun düğüm noktasını uzak noktada (sizin projenizde P4 perdesi için D-3 aksı kesişiminde bulunan kolonunun düğüm noktası D-4 noktasında) olması çizimler açısından daha doğru sonuç verir. Mevcut durumda perde detay çizimlerine baktığınızda P4 perdesinin altına aslında bir temel detayı çizildiğini görebilirsiniz. Bu durumda temel aplikasyonda eksiklikleri 2D çizim elemanları ile düzeltebilirsiniz. Aynı şeyler P1, P2 perdelerinde olduğu gibi P5, 6, 7, 8 perdeleri için de geçerlidir. Zaten tüm katlarda devam eden P3 perdesinin sağ ve sol ucundaki S5, S6 kolonlarını kaldırabilirsiniz.

Ama tüm bunlarla uğraşmak yerine daha doğru sonuçlar elde edeceğiniz panel objelerini kullanmanızı öneririm. Ayrıca mümkün olduğunca temellerinizi simetrik bastırmaya özen gösteriniz.

NYILMAZ":1jw4yexf' Alıntı:
infernal":1jw4yexf' Alıntı:
Perdelerinizi kolon objesi olarak girmişsiniz. Bu bir hata değil fakat perde objesi olarak girmenizi tavsiye ederim. Perde (panel) objesi olarak girdiğiniz bu elemanları böylelikle kabuk olarak da modelleme şansına sahip olacaksınız.

Panel objesi olarak girdiğiniz elemanların altına sürekli temel tanımlarken panel objesinin bir ucundan başlayan diğer ucunda biten bir sürekli temel tanımlamalısınız. Bu ancak doğru bir sürekli temel tarifi olur.

Bir perdeyi kolon objesi olarak tanımlarsanız kolon objesinin tek düğüm noktası olduğundan sadece o düğüm noktasından tutmak durumunda kalırsınız. Bu tür durumlarda kolonun düğüm noktasını uzak noktada (sizin projenizde P4 perdesi için D-3 aksı kesişiminde bulunan kolonunun düğüm noktası D-4 noktasında) olması çizimler açısından daha doğru sonuç verir. Mevcut durumda perde detay çizimlerine baktığınızda P4 perdesinin altına aslında bir temel detayı çizildiğini görebilirsiniz. Bu durumda temel aplikasyonda eksiklikleri 2D çizim elemanları ile düzeltebilirsiniz. Aynı şeyler P1, P2 perdelerinde olduğu gibi P5, 6, 7, 8 perdeleri için de geçerlidir. Zaten tüm katlarda devam eden P3 perdesinin sağ ve sol ucundaki S5, S6 kolonlarını kaldırabilirsiniz.

Ama tüm bunlarla uğraşmak yerine daha doğru sonuçlar elde edeceğiniz panel objelerini kullanmanızı öneririm. Ayrıca mümkün olduğunca temellerinizi simetrik bastırmaya özen gösteriniz.

Sayın NYILMAZ tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. "Zaten tüm katlarda devam eden P3 perdesinin sağ ve sol ucundaki S5, S6 kolonlarını kaldırabilirsiniz." demişsiniz fakat biz o uygulamayı teras katta S5 ve S6 kolonları arasını boş bırakmak amacıyla yapmıştık.(dama açılan kapı vs. olacak orası) bunun için ne önerirsiniz? teras katta panelin uçlarına 70 cmlik panel mi devam edelim? ayrıca simetrik bastırmaktan kastınız kaçıklıkları bakımından mı?

infernal":2buoq9f3' Alıntı:
Sayın NYILMAZ tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. "Zaten tüm katlarda devam eden P3 perdesinin sağ ve sol ucundaki S5, S6 kolonlarını kaldırabilirsiniz." demişsiniz fakat biz o uygulamayı teras katta S5 ve S6 kolonları arasını boş bırakmak amacıyla yapmıştık.(dama açılan kapı vs. olacak orası) bunun için ne önerirsiniz? teras katta panelin uçlarına 70 cmlik panel mi devam edelim?

Sorun sadece kapı açmaksa panel içine kapı boşluğu tanımlayarak bunu yapabilirsiniz. En üst katta olduğu için sorun olacağını düşünmüyorum.

infernal":2buoq9f3' Alıntı:
ayrıca simetrik bastırmaktan kastınız kaçıklıkları bakımından mı?

Evet düşündüğünüz gibi kaçıklıkları bakımından simetrik bastırmaktan söz ediyorum. Kolay gelsin.

-1.00 kotundaki perdeyle 0.00 kotundaki döşeme kenarı çakışı

Merhabalar. Elimdeki, restore edilecek bir yurt projesi. Yüksekliği 3.00 metre olan bodrum kat var ve 2 m'lik kısmı yerin altında kalacak. 2 m'lik kısmı perde yapıyorum, üstte kalan 1m'lik kısım taş ile kaplanacak ve tavan kotunda da (0.00) konsol döşemem var. Döşemenin alın kısmında kiriş istemiyorum ve bu sebeple döşeme kenarı ile geçmek istiyorum. Kenar kısmı perde ile aynı hat üzerinde olduğundan, program "döşeme kenarı çakışıyor" hatası veriyor. Bahsettiğim kenara alın kirişi koyduğumda ise hata ortadan kalkıyor. Nasıl çözebiliriz bu sorunu?

Proje (7.022 ile kaydedilmiştir) sıkıştırılmış olarak ektedir. Mümkün olduğunca kısa sürede çözüme geçmem gerek. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

İyi günler...

Edit: Kotlar düzenlendi.

Ekli dosyalar

Re: -1.00 kotundaki perdeyle 0.00 kotundaki döşeme kenarı ça

celikbey":1bk2t665' Alıntı:
Merhabalar. Elimdeki, restore edilecek bir yurt projesi. Yüksekliği 3.00 metre olan bodrum kat var ve 2 m'lik kısmı yerin altında kalacak. 2 m'lik kısmı perde yapıyorum, üstte kalan 1m'lik kısım taş ile kaplanacak ve tavan kotunda da (0.00) konsol döşemem var. Döşemenin alın kısmında kiriş istemiyorum ve bu sebeple döşeme kenarı ile geçmek istiyorum. Kenar kısmı perde ile aynı hat üzerinde olduğundan, program "döşeme kenarı çakışıyor" hatası veriyor. Bahsettiğim kenara alın kirişi koyduğumda ise hata ortadan kalkıyor. Nasıl çözebiliriz bu sorunu?

Proje (7.022 ile kaydedilmiştir) sıkıştırılmış olarak ektedir. Mümkün olduğunca kısa sürede çözüme geçmem gerek. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Merhaba,

Bodrum katta döşeme oluşumlarında bir sorun görünmüyor. Geometri kontrolündeki mesajı dikkate almayabilirsiniz. Veya panel üzerine denk gelen döşeme kenarlarını panelin birkaç cm. dışından çizebilirsiniz.

Not: C aksındaki bazı kolonların kotları bağlandıkları kirişlerle uyumlu değil.

İyi çalışmalar

Re: -1.00 kotundaki perdeyle 0.00 kotundaki döşeme kenarı ça

Levent Özpak":3h6ovlre' Alıntı:
celikbey":3h6ovlre' Alıntı:

Merhaba,

Bodrum katta döşeme oluşumlarında bir sorun görünmüyor. Geometri kontrolündeki mesajı dikkate almayabilirsiniz. Veya panel üzerine denk gelen döşeme kenarlarını panelin birkaç cm. dışından çizebilirsiniz.

Not: C aksındaki bazı kolonların kotları bağlandıkları kirişlerle uyumlu değil.

İyi çalışmalar

Eğer hata analizle ilgili bir sorun teşkil etmiyorsa, hatalı bir çözüm yapmıyorsa sorun yok.
Haklısınız. O kolonları son anda düzelttim. Kotları öyle kalmış. Ve son birşey soracağım: C5 deki kolon ve bağlanan kirişleri çok yakınlaştırıp inceler misiniz? Kirişlerin birleşimi çok az da olsa kolona denk gelmiyor gibi. Bu bir sorun olur mu?

Teşekkürler.

Bir de önerim olacaktı programla ilgili;

Bulunduğumuz katta, kiriş yüklerini gösteren bir seçenek olsa keşke.

Bir tuşa basılı tuttuğumuzda veya menüden bir komutu tıkladığımızda, kiriş üzerinde adı ve ebatlarının yanında kiriş sonunda t/m cinsinden duvar yükü yazacak.

Unutulan duvar yükleri, projeyi teslim ettikten sonra ciddi sıkıntılar olışturmakta. Bahsettiğim şekilde bir eklenti olursa çok verimli olur...

Teşekkürler...

celikbey":bsjjimon' Alıntı:
Bir de önerim olacaktı programla ilgili;

Bulunduğumuz katta, kiriş yüklerini gösteren bir seçenek olsa keşke.

Bir tuşa basılı tuttuğumuzda veya menüden bir komutu tıkladığımızda, kiriş üzerinde adı ve ebatlarının yanında kiriş sonunda t/m cinsinden duvar yükü yazacak.

Unutulan duvar yükleri, projeyi teslim ettikten sonra ciddi sıkıntılar olışturmakta. Bahsettiğim şekilde bir eklenti olursa çok verimli olur...

Teşekkürler...

Merhaba

Bahsettiğiniz olanak 8 versiyonunda bulunmaktadır. 3 boyutlu modelden "Görselleştirme" bölümünde, eleman boyutları, duvar yükleri, döşeme yükleri, eleman olumsuzları, diyagramlar vb. durumlar, eleman izleme ekranında boyanmakta ve görsel olarak sunulmaktadır. Duvar yükleri için örnek ekran görüntüsü:

Ekli dosyalar

• Capture1.jpg
    Capture1.jpg
    749.1 KB · Görüntüleme: 31,253
Geri