V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

Radye döşemenin özelliklerini açtığınızda genel ayarlar sekmesinde sabit ve hareketli yük satırları var.
Oradaki G değeri= temel kendi ağırlığı+verilen sabit yük
Q değeri ise girilen hareketli yükü gösteriyor.

benim kastettiğim bu değildi yalnız. radye temelin üst yapıdan aldığı g ve q değerlerini sormuştum ben. zaten dikkat ettiyseniz geometrik olarak tamamen benzer olan s001 ile s003 ve s002 ile s004 radye döşemelerindeki gerilmeler aynı değil.

gunner":3h4gymzl' Alıntı:
Radye döşemenin özelliklerini açtığınızda genel ayarlar sekmesinde sabit ve hareketli yük satırları var.
Oradaki G değeri= temel kendi ağırlığı+verilen sabit yük
Q değeri ise girilen hareketli yükü gösteriyor.

benim kastettiğim bu değildi yalnız. radye temelin üst yapıdan aldığı g ve q değerlerini sormuştum ben. zaten dikkat ettiyseniz geometrik olarak tamamen benzer olan s001 ile s003 ve s002 ile s004 radye döşemelerindeki gerilmeler aynı değil.

Üst yapıdan alınan tesirleri görmek için 3B çerçeve modunda Radye döşeme sonuçlarını değişik kombinasyonlar için inceleyebilirsin.
Yada radye döşeme raporuna bakabilirsin.

gunner":bun5kuz2' Alıntı:
iyi günler, yapmış olduğum temelde daire içine aldığım değerlerin nerelerden geldiğini nasıl öğrenebilirim ? rapor ya da 3b çerçeveden nereyi kontrol etmem gerekiyor ?

bu da proje linki:
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Kirişli radye temelde radye döşeme üzerindeki G ve Q, üst yapıdan gelen sabit ve hareketli yükü göstermektedir. Analiz sonucunda program tarafından otomatik hesaplanır. Radye Plağındaki gerilme kontrolü burada yazan G ve Q nun toplamına bakılarak otomatik yapılmaktadır. Radye Temel Statik ve Betonarme Hesabı Raporunda Yük Başlığı altında da bu değerlere basılmaktadır.

Radye temel döşeme kalınlığı yetersiz sorunu

İki adet aynı boyutlarda radye temel çiziyorum ve üstüne yükleme yapmıyorum birini parçalı birini bütün halinde çiziyorum parçalı çizdiğim hata vermiyor ancak bütün olarak çizdigim döşeme kalınlığı yetersiz diyor bütün yükler kalınlık düşey ve yatay mesafe aynı olmasına karşın neden böyle bir hata alıyorum ?

Ekli dosyalar

Re: Radye temel döşeme kalınlığı yetersiz sorunu

eraycnar":1q45n4j6' Alıntı:
İki adet aynı boyutlarda radye temel çiziyorum ve üstüne yükleme yapmıyorum birini parçalı birini bütün halinde çiziyorum parçalı çizdiğim hata vermiyor ancak bütün olarak çizdigim döşeme kalınlığı yetersiz diyor bütün yükler kalınlık düşey ve yatay mesafe aynı olmasına karşın neden böyle bir hata alıyorum ?
*Radye döşeme kalınlık kontrolünde temiz açıklık değeri(Ln) için kolonlar arasında mesafeye bakılmaktadır. Radye döşemelerde hiç kolon olmadığı durumlarda kalınlık kontrolünde radye açıklığı dikkate alınır.
*Betonarme Hesap Aksı Edit komutu ile donatı akslarının -kalınlık kontrolü için temiz açıklık- satırına müdahale edilebiliyor.

Not: Programda üst yapı olmadan temel çözümü yapılmamaktadır.

İyi çalışmalar

Betonarme Hesap raporunda kiriş betonarme hesap başlığı altında kat isimleri yazmıyor. Aks tanımlanmamış kirişler olarak gözüküyor. Sebebi ve çözümü nedir?

illaga":7p6wc492' Alıntı:
Betonarme Hesap raporunda kiriş betonarme hesap başlığı altında kat isimleri yazmıyor. Aks tanımlanmamış kirişler olarak gözüküyor. Sebebi ve çözümü nedir?
Projede kirişlerle aynı doğrultuda aks çizilmemiş olabilir. Projeyi eklerseniz daha detaylı inceleyebiliriz.

idecad'i yeni indirdim kurcalarken temele geldim.
radye temel atmak istediğimde
linkindeki gibi bazı kolon altlarında boşluklar olduğunu gördüm. nedeni nedir ve nasıl düzelir?
yardım için şimididen teşekkürler.

grkm":3026cmkn' Alıntı:
idecad'i yeni indirdim kurcalarken temele geldim.
radye temel atmak istediğimde
linkindeki gibi bazı kolon altlarında boşluklar olduğunu gördüm. nedeni nedir ve nasıl düzelir?
yardım için şimididen teşekkürler.
Eklediğiniz resimdeki görüntü saklı ve katı modelde oluşur. Perspektif penceresinde 3B çerçeve modundan temel sonuçları grafiğine bakıldığında kolonların temel doğru bir şekilde bağlandığı görülüyorsa temel veri girişinde bir sorun yok demektir.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• radye.PNG
    radye.PNG
    88.6 KB · Görüntüleme: 33,036
unver":27u995mb' Alıntı:
Sn NYILMAZ
Merhaba
projeniz tamamlanmamış galiba. yinede ben uyarmak istedim.
1- her katta konsol kirişlerinizin bir kısmında mesnetleme hatası var. (örnek zemin K45 kirişin ortasındaki kirişlere mesnetnelmemiş.)
2- 2. kat K98 kirişide kolona mesnetlenmemiş. bu tip kirişlerin tamamı kontrol edilmeli.Ekranda görülen statik sistemden farklı bir çözüm yapmış olursunuz.
3- S9 kolonuna K84 kirişi çok yakın saplanmış. Kolonu kirişe kadar büyültseniz iyi olur.
4- merdiven yükleriniz eksik
5- döşemelerinizde özel bir durum yoksa 10 cm yerine 12 cm yapsanız iyi olur.
6- duvar yükleriniz her kirişte aynımı?
7- çatı katı yüklerini azaltabilirsiniz

Kolay gelsin iyi çalışmalar.
Ünver ÖZCAN
ayrıca perde uç bölgesindeki perde kalınlığı kat yüksekliğinin 1\15 ınden az olamaz der tdy de

epoxi":125w5ur4' Alıntı:
unver":125w5ur4' Alıntı:
Sn NYILMAZ
Merhaba
projeniz tamamlanmamış galiba. yinede ben uyarmak istedim.
1- her katta konsol kirişlerinizin....... .....
2 - ......
.....
7- çatı katı yüklerini azaltabilirsiniz

Kolay gelsin iyi çalışmalar.
Ünver ÖZCAN
ayrıca perde uç bölgesindeki perde kalınlığı kat yüksekliğinin 1\15 ınden az olamaz der tdy de

Sayın epoxi,
Bu konu 16 Tem 2012 tarihi bir konuydu. Ama yine de başkalarının bilgilenmesi anlamında cevabınız için teşekkür ediyorum.

tabı eskı konu ama bır durumun netlesmesı anlamında teyıt için yazmıştım.Yanı bu uyarıyı dıkkate almasak da olabılır mı? diye düşünmüştüm ama şimdi dikkate almak gerekir diye düşünüyorum.Çünkü bu uyarıyla şu sıralar çogu kez karşilaşıyorum da.
saygılar

merhabalar
Aksaray belediyesi yapmış olduğum kirişli döşemede iki kolon arasına tavandan kiriş geçirerek çerçeve oluşturmamı istedi.yönetmelikte böyle bir şey var mı ?
iyi çalışmalar.

epoxi":rkx13f3s' Alıntı:
tabı eskı konu ama bır durumun netlesmesı anlamında teyıt için yazmıştım.Yanı bu uyarıyı dıkkate almasak da olabılır mı? diye düşünmüştüm ama şimdi dikkate almak gerekir diye düşünüyorum.Çünkü bu uyarıyla şu sıralar çogu kez karşilaşıyorum da.
saygılar

Evet, doğru yapıyorsunuz. Söylediğiniz gibi yönetmeliğin 3.6.2. maddesinde;
"........ perde uç bölgelerindeki perde kalınlığı kat yüksekliğinin 1/15'inden ve 200 mm'den az olmayacaktır. ............. Perde uç bölgeleri, perde uç bölgesinin kendi kalınlığı içinde oluşturulabileceği gibi, perdeye birleşen diğer perdenin içinde de düzenlenebilir. " denilmektedir. Yönetmelikte olan bir konuyu dikkate almamak diye bir şey söz konusu olamaz. Madde, yoruma açık bir madde değil zaten.

yorumlarınız için teşekkürler
bu konuyu kesınlestırmısken ayrıca sunu da ıletmek ıstedım ts500 de sürekli temelde kiriş yukseklığı net acıklıgın 1\10 dan fazla olamaz der. Fakat proğramda geometrı kontrolünde bu ıkaz veriliyor sadece ama raporda hata olarak dikkate alınmıyor peki bu şartı sağlamamak ne kadar uygun olur bir muhendıs açısından
iyi günler

Sürtünme kesmesi raporunu zaten isteğe bağlı alıyoruz.
Hesap değerleri yazıyor ama hangi perdenin sürtünme kesmesini karşılayıp karşılamadığına dair onay işareti verilmiyor.
Tek tek kontrol etmek yerine bu kontrol sonucu raporda basılsa daha güzel olacak...

iyi günler. bazı projelerimde kiriş-kolon birleşim bölgelerinde b hatası alıyorum. beton sınıfı, kiriş genişliği ya da kolon derinliği ile oynayarak bu olumsuzluğu ortadan kaldırabilme şansımız var. benim dikkatimi çeken şey bir de kiriş yönünü değiştirdiğimizde de bu hata ortadan kalkıyor görünüyor.b hatası olan kolonlarda bunu yapmamız doğru mudur ? kiriş yönünü değiştirmek ne işimize yarayabiliyor ?

kiriş yönünü değiştirdiğinizde kiriş sürekli kirişten basit kirişe dönüşmektedir. buda as1 as2 alanları bakımından farklılık yaratır.buda as1+as2 alanını düşrecektir.sonuçtada kolon kiriş güvenliği sağlanacaktır.ama hatalı bir işlem yapmış olacaksınız.

Levent Özpak":382giltm' Alıntı:
gunner":382giltm' Alıntı:
öncelikle verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ediyorum levent bey.

*STRDY.ide7 projesindeki temel sistemi veri girişi açısından kesinlikle hatalıdır. (Bu şekilde temel tasarımında radye döşemeye oturan kolonların etkisi radyede dikkate alınmaz.)
raporlar, 'radye temel kolon ve panel yükleri' kısmına baktığımda altından kiriş geçmeyen kolonlonların kalıcı, hareketli ve yatay yüklerinin hesaplanmış olduğunu görüyorum.

kafamın karıştığı kısım da burası oluyor.

Kirişli radye temelde zemin gerilmesi kontrolü, analiz sonrasında radye döşeme gözlerinde oluşan G + Q değerleri toplamının zemin emniyet gerilmesi değeri ile kıyaslanması suretiyle yapılmaktadır
kirişsiz radye temeli gibi E yükünün de dahil edilmesi gerekmez mi ?

Merhaba,

Kirişli radye temelde donatı hesaplarında deprem yüklemeleri dikkate alınıyor. Gerilme kontrolü sadece düşey yüklere göre yapılıyor. Program algoritması şu an bu şekilde. Ayrıca TDY 2007 de C ve D grubu zeminlerde üst yapı etkileşimli çözüm istenmekte. Programda üst yapı etkileşimli çözüm şu an kirişsiz radye temeller için öngörülmekte.

son olarak radye döşeme yaptığımda Q yükü, kullanıcı müdahalesi olmadığı müddetçe sürekli olarak G nin yaklaşık olarak %10 u olarak alınıyor program tarafından. bunun özel bir nedeni var mı acaba ?
Böyle bir genelleme yapamayız. Üst yapıdaki döşeme hareketli yük değerleri arttırılıp analiz yapıldığında radye döşemede hesaplanan hareketli yüklerin de arttığı gözlemlenebilir.

İyi çalışmalar
çok pardon bir şeyi netleştırmek için soruyorum ;
sonuc olarak c ve d grubu zemın sınıflarında ust yapı etkılesımlı bır cözüm yapabılmek ıçın radye temel kullanmak zorunda kalacaz demekkı.Yapının ekonomık olması bakımından sureklı temel ıle çözülmesi mümkün değil midir bu durumda ? İlla radye ile mi çözecez.

epoxi":390k23nu' Alıntı:
............................

çok pardon bir şeyi netleştırmek için soruyorum ;
sonuc olarak c ve d grubu zemın sınıflarında ust yapı etkılesımlı bır cözüm yapabılmek ıçın radye temel kullanmak zorunda kalacaz demekkı.Yapının ekonomık olması bakımından sureklı temel ıle çözülmesi mümkün değil midir bu durumda ? İlla radye ile mi çözecez.
....................
Bildiğim kadarıyla kirişli radyede üst yapı etkileşimli çözüm yok. Ama Sürekli temel çözümünde üst yapı etkileşimli hesap söz konusudur.

Geri