V11'i Online Satın Alın

ideCAD Statik 7 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

cüneytazak":1i89un54' Alıntı:
Levent Bey ve İ.H. Besler Bey cevaplarınız için teşekkür ederim. demo kullanıyorum projeyi yükledim. projede hata yok ama kombinasyonlar kafama takıldı. bu projem de diğer projem gibi. mesela 2. kattaki s01 kolonu G+Q-EX2 VE 0.9G+EX1 kombinasyonları için önerilerinizi paylaşırsanız çok memnum olurum. dizayn için neden 0.9G+EX1 kombinasyonu alınmış da G+Q-EX2 kombinasyonu alınmamış. şimdiden ilginize teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
kolay gelsin..
Sorunuzun cevabını kapasite diyagramlarında görebilirsiniz.
S01 kolonunda 0.9G+Ex1 yüklemesinden oluşan eksenel kuvvete karşılık gelen moment kapasitesi 9.2tfm civarında iken, G+Q-EX2 yüklemesinden oluşan Eksenel kuvvete karşılık gelen moment taşıma kapasitesi 10.1 tfm civarında..
Hala aklınıza takılan bir nokta varsa yarın telefonla iletişime geçebilirsiniz.
tel:0-224-220 67 17

İyi çalışmalar

Soru: dizayn için neden 0.9G+EX1 kombinasyonu alınmış da G+Q-EX2 kombinasyonu alınmamış

Cevap: Çunku kolon 0.9G + EX1 kombinasyonunda daha fazla zorlanıyor.

Merhabalar..
Resim olarak eklediğim hatanın Bir sonraki sürümde düzeltilmesi gereken notlar arasına eklenilebilir diye düşünüyorum....

Hata şu perdede tek başlık olmasına rağmen perde düşey açılımında 2 başlık varmış gibi yatay donatı veriyor...

*Ayrıca Kalıp planı alırken tüm katların kalıp planını al özelliği yerine manuel seçebileceğimiz bir bölüm olsa sadece istediğimiz katlara ait kalıp planlarını toplu alsak harika olacak... :))

İyi Çalışmalar :geek:

Ekli dosyalar

• ide bug.JPG
    ide bug.JPG
    68 KB · Görüntüleme: 31,188
Merhabalar,

İdecad programının manual pdf sini nereden temin edebilirim. Yaptığı hesaplarını görebilme imkanım var mı? Örnek olarak rijitlik merkezini neye göre hesaplıyor? Ya da bir modal analizlerin modları birleştirmesi neye göre yapıyor. Bunların hepsi muamma. Bir mühendis olarak programın tam olarak ne yaptığını bilmesi gerekir.

Elinde manual pdf si olan varsa lütfen paylaşabilir mi?

Teşekkürler ve iyi çalışmalar.

İyi günler,

Ekli dosyada kontrolünü yaptığım bir yapının modeli bulunmakta. Sorum yapının temeli ile ilgili. Projeyi yapan mühendis kirişli radye temel öngörmüş ve projeyi bu şekilde bitirmiş. Bu proje çıktılarına göre (yani Idecad Statik programına göre) yapının zemin emniyet gerilmesi ile ilgili bir sıkıntısı yok. Halbuki kirişleri silip radye olarak modelleyince durumun hiçte öyle olmadığı anlaşılıyor. Daha önceden de böyle bir sorun olduğu biliyordum programda ama kendi başıma gelmediği için çok ilgilenmemiştim açıkçası. Forumu baya bir karıştıdım ve ekteki temel modelini kurdum;

- Tüm kolonlar, paneller sürekli temellere basıyor.
- Tüm sürekli temeller panel başlangıç-bitiş noktalarına bağlı.
- Tüm radye temeller sürekli temeller ile çevrili.
- Üst yapı etkileşimli çözüm yaptırmıyorum.

Buna rağmen hala tüm sürekli temel gerilmeleri minimum değerde çıkıyor. Sanki üst yapıdan hiç yük gelmiyormuş gibi. Radyeyi sildiğimde sürekli temellerde olması gereken gerilmeleri görebiliyorum. Ya da tersine, kirişleri iptal edip sadece radye temel girdiğimde zemin gerilmeleri yine normale dönüyor.

Hata bende mi, yoksa programda, bu konuda, bilinen bir açık mevcut mu? Ya da kontrolünü nasıl sağlayabilirim ?

Yağmur Can KOÇAK

Not: Bir başlıkta, kirişli radye temellerdeki radye gerilmelerinin program tarafından gösterilmediği, bu kontrolün temel analiz sayfasında G+Q yükünü toplayarak yapılması gerektiği söylenmiş. Öyle bile yapılsa olması gerekenden daha düşük zemin gerilmeleri çıkıyor.

Ekli dosyalar

İyi Günler

*Kiriş açılımlarında Mesnet bölgesi için kesit almayı sonraki güncelleştirme notlarına eklemelisiniz bence... çünkü sürekli elle çizmek zorunda kalıyoruz....

*Ayrıca kesite sığmayan donatı hatasının da eklenmesi elzem bir durumdur...:)

Kolay gelsin.:)

iyi günler.
projesini yaptığımız bir yurt binasında bir sorunla karşı karşıyayız. sistemimiz perde ve kolonlardan oluşmakta ve süneklik düzeyi olarak karma seçilmiş durumdadır. sistemin rapor bölümünde bulunan perde oranı kontrolünde (toplam)Ag/(toplam)Ap>=0.002 durumunu kurtarmasına rağmen normal katlar için çarpı işareti çıkmaktadır. aynı şekilde perdeli ve kolonlu yapılan diğer benzer projelerimizde (konut türü yapılarda) bu kontrol yapılmamasına rağmen bu projemizde çıkmakta ve hatalı olduğunu belirtmektedir.
buradan sormak istediğimiz;

1- perde oranı kontrolü nedir?
hangi durumlarda yapılmalı?

2- Benzer projelerde bu rapor neden yok ?

3- Projemizde raporda dikkat ederseniz her iki doğrultuda Kat Toplam Alanı olarak 3752.1 m² olarak bulunmuş ve bizim elle alanları hesapladığımızdan farklı bir değerde. Kat toplam alanını program neye göre nasıl hesaplıyor?

şimdiden teşekkürler.

dosya boyutu büyük olduğundan buraya kaydedilmiştir;

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Merhaba;
projenizi inceleme imkanı bulamadım ancak şunları söyleyebilirim...
Perde Oranı Kontrolü; yapının perdeli sistem olması durumunda (tüm düşey taşıyıcıların perde olması) yapılması gereken bi kontroldür...
Deprem Yönetmeliği 3.6.1.2:
vurgulanmak istenen, perdelerin kesitlerine ilişkin bir durumdur...
3.6.1.2'den anlaşılan; sistemde sadece perdeler var ise ve bu perdeler Denk.3.14'teki şartların ikisini birden sağlıyorsa perde kalınlığına ilişkin koşul belirtilmektedir...

Değerlendirme:
1. Bir taşıyıcı sistem sadece perdelerden oluşabilir,
2. Taşıyıcı sistemi sadece perdelerden oluşan ve perde en kesitinin 3.6.2.1'in altına inmesi ancak, 3.6.1.2'deki gibi (>h/20 ve >15 cm)seçilmesi durumunda; 3.6.1.2'ye göre Denk. 3.14'ü sağlamak zorundasınız!... aksi durumda değilsiniz!
4.Taşıyıcı sisteminiz sadece perdelerden oluşmuyorsa (kolonlar da varsa), 3.6.1.2 (Resim 1) hükümsüzdür... uyarıyı, sadece 3.6.2.1 (Resim 2) üzerinden alabilirsiniz...

iyi çalışmalar, saygılar...

Ekli dosyalar

• 1.JPG
    1.JPG
    30.1 KB · Görüntüleme: 30,719
  • 44.JPG
    44.JPG
    71 KB · Görüntüleme: 30,719
MERHABALAR.
TEMEL ÜSTÜNE DUVAR TANIMLAMAK İSTİYORUM AMA NASIL YAPILDIĞINI ÇÖZEMEDİM. ÖZELLİKLE ZEMİN KATTA ZAYIF KAT VAR MI YOK MU ONU TAM OLARAK ÖLÇMEK İÇİN MİMARİYE UYGUN DUVAR ATAMAK İSTİYORUM. DUVAR YÜKÜNÜ ÇİZGİSEL YÜK OLARAK ATASAM KESME ALANI HESABINDA DUVAR OLARAK ALGILANIR MI.ALGILANMIYORSA NE YAPABİLİRİM. ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUM.
YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

cüneytazak":1unyyt41' Alıntı:
MERHABALAR.
TEMEL ÜSTÜNE DUVAR TANIMLAMAK İSTİYORUM AMA NASIL YAPILDIĞINI ÇÖZEMEDİM. ÖZELLİKLE ZEMİN KATTA ZAYIF KAT VAR MI YOK MU ONU TAM OLARAK ÖLÇMEK İÇİN MİMARİYE UYGUN DUVAR ATAMAK İSTİYORUM. DUVAR YÜKÜNÜ ÇİZGİSEL YÜK OLARAK ATASAM KESME ALANI HESABINDA DUVAR OLARAK ALGILANIR MI.ALGILANMIYORSA NE YAPABİLİRİM. ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUM.
YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.
Merhaba,

B1 düzensizliği kontrolünde kullanılan duvar etkili Kesme alanını Analiz/ Kat Parametreleri/Düzensizlikler sekmesinden manuel olarak girebilirsiniz.

Ekli dosyalar

• ak.PNG
    ak.PNG
    49.8 KB · Görüntüleme: 29,398
LEVENT BEY CEVABINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER. DUVAR ETKİLİ KESME ALANINI MANUEL OLARAK ATAYINCA PROGRAM KOLON VE PERDE ETKİLİ KESME ALANLARINI KENDİSİ ATIYOR DEĞİL Mİ. YANİ DUVAR ETKİLİ KESME ALANINI MANUEL ATINCA DİĞERLERİNDE DEĞİŞİKLİK OLMUYOR DEĞİL Mİ ? ÇÜNKÜ PROJEDE KAT PARAMETRELERİNE BAKINCA DİĞER ELEMANLARIN ETKİLİ KESME ALANLARI SIFIR VERİLMİŞ.

cüneytazak":1gh4maw6' Alıntı:
LEVENT BEY CEVABINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER. DUVAR ETKİLİ KESME ALANINI MANUEL OLARAK ATAYINCA PROGRAM KOLON VE PERDE ETKİLİ KESME ALANLARINI KENDİSİ ATIYOR DEĞİL Mİ. YANİ DUVAR ETKİLİ KESME ALANINI MANUEL ATINCA DİĞERLERİNDE DEĞİŞİKLİK OLMUYOR DEĞİL Mİ ? ÇÜNKÜ PROJEDE KAT PARAMETRELERİNE BAKINCA DİĞER ELEMANLARIN ETKİLİ KESME ALANLARI SIFIR VERİLMİŞ.
Hayır. Değişiklik olmuyor.

İDE8 DE ÇÖZÜLMÜŞ BİR PROJEYİ İDE 7 DE TEKRAR ÇÖZÜNCE BÖYLE BİR PERDE DONATISI VERDİ, NASIL DÜZELTEBİLİRİM ACABA ? Birde ide7 de perde uç donatıları en lat kattan en üst kata azalarak giderken, ide 8 de örneğin 2. bodrum rijitse uç donatı hiç vermiyor. mesela 2. bodrum da uç donatı yokken 1. bodrumda 18 fi 14 diyebiliyor.

Ekli dosyalar

• PRPJE.jpg
    PRPJE.jpg
    454.6 KB · Görüntüleme: 29,172
nitasltd":1dcwbfof' Alıntı:
İDE8 DE ÇÖZÜLMÜŞ BİR PROJEYİ İDE 7 DE TEKRAR ÇÖZÜNCE BÖYLE BİR PERDE DONATISI VERDİ, NASIL DÜZELTEBİLİRİM ACABA ? Birde ide7 de perde uç donatıları en lat kattan en üst kata azalarak giderken, ide 8 de örneğin 2. bodrum rijitse uç donatı hiç vermiyor. mesela 2. bodrum da uç donatı yokken 1. bodrumda 18 fi 14 diyebiliyor.

Merhaba,

Projeyi eklerseniz inceleyebiliriz. (8 versiyonda kayıt edilmiş yazdıklarınızı görebileceğimiz halini )

Geri