V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Betonarme Tasarım kullanımıyla ilgili görüşler sorular

Re: ideCAD Betonarme 8 kullanımıyla ilgili görüşler sorular

batuhann28522":2upusdzv' Alıntı:
Analiz yaptığımda 2 farklı Kütle merkezi ve Rijitlik merkezi ortaya çıkıyor sebebi ne olabilir
2 farklı kütle merkezi ve rijitlik merkezi ortaya çıkması, o katta 2 farklı rijit diyafram bulunması anlamına gelmektedir. Analiz modelinden rijit diyaframları inceleyebilirsiniz.

batuhann28522":11e89sda' Alıntı:
....... Nervürlü döşeme yapmamamızın sebebi mimari değil daha çok müteahhitten kaynaklanıyor. Biz müteahhite uygun birşeyler çıkarmaya çalışıyoruz o yüzden böyle binalar ortaya çıkıyor ......

Nasıl yani?

NYILMAZ":re8vch63' Alıntı:
batuhann28522":re8vch63' Alıntı:
....... Nervürlü döşeme yapmamamızın sebebi mimari değil daha çok müteahhitten kaynaklanıyor. Biz müteahhite uygun birşeyler çıkarmaya çalışıyoruz o yüzden böyle binalar ortaya çıkıyor ......

Nasıl yani?

müteahhitten sadece zemin kat tavanı ve bodrum tavanını nervürlü yani asmolen istedi diğer katlarım plak döşeme olsun dediği için böyle birşey ortaya çıktı

Merhabalar

Bilindiği gibi İdeStatik'de sisteme tek bir Yatak katsayısı tanımlanabilmekte. Pseudo Coupled yöntemiyle de 3 farklı yatak katsayısı tanımlanabilmekte ve böylece tüm dünya yönetmeliklerinde olduğu gibi "çanak" şeklinde temel deplasmanı modellenebilmektedir (özellikle C ve D grubu temeller için)

Ancak İdecad Statiğin yeni versiyonunda Yatak Katsayısı "Radye temel kenarı" komutuyla oluşturulan her bir temel tabakası için ayrı ayrı verilebilmesi çok faydalı olacaktır.

Böylelikle
1) Vallabhan - Daloğlu yöntemi tarzında sisteme çok daha fazla yatak katsayısı tanımlanabilecek ve daha gerçekçi temel modellenebilecektir.
2) Bir diğer önemli sorun ise özellikle çok büyük temellerde sadece temelin ufak bir kısmı dolgu olabilmekte ve bu tarz temellerin dolgu yapılacak kısımlarına kazık tanımlamamız gerekebilmekte. Böylelikle kazık denk gelen temelin yatak katsayısı "0" alınıp dolgu olmayan zemine oturan kısıma ise normal bir şekilde yatak katsayısı tanımlayabiliriz. Ve temelin sadece belli kısımlarında kazık tanımlayabiliriz.

İyi çalışmalar

siromar":1nwk2yau' Alıntı:
Ancak İdecad Statiğin yeni versiyonunda Yatak Katsayısı "Radye temel kenarı" komutuyla oluşturulan her bir temel tabakası için ayrı ayrı verilebilmesi çok faydalı olacaktır.İyi çalışmalar
Merhaba,
8 versiyonunda radye ayarlarında yatak katsayısı çarpanı girilebilmektedir. Radye döşeme kenarı ile böldüğünüz temel sisteminde, tanımladığınız her bir radye döşeme için farklı yatak katsayısı girebilirsiniz.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    37.3 KB · Görüntüleme: 13,234

Hakan Bey Merhaba

Teşekkür ederim. Akademik bir çalışmada Vallabhan-daloğlu modellemesi yapacağım sonuçlarını paylaşırım. İyi çalışmalar

Merhaba
programda poligon kolon açılımları boş çıkıyor. düzeltmek için ne yapmam gerekir?

Muhpen":14ewqu8n' Alıntı:
Merhaba
programda poligon kolon açılımları boş çıkıyor. düzeltmek için ne yapmam gerekir?
Eğrisel formda olan poligon kolonların düşey açılımı verilememesi notlarımız arasındadır. Poligon kolonlarınız eğrisel formda değilse projenizi eklerseniz duruma bakabiliriz.

sa...dwg olarak gelen bir makas çizimini altlık olarak kullanıp planda elle modellediğimde oluşan makası 90 derece döndürüp xz düzlemine getirebilirmiyim?.... yada dwg çizimi xz düzleminde altlık olarak kullanabilirmiyim.?

Sürekli temel kesitinin bu şekilde görünmesinin sebebi nedir?

Ekli dosyalar

• Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    17 KB · Görüntüleme: 13,054

mehmetba":fkv8tdzu' Alıntı:
2 kesitini sürekli temel ana eksen üstünde değil, 1-1 kesiti gibi ST1 ve ST3'ü kesecek şekilde düzenleyin.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    36.3 KB · Görüntüleme: 13,054

HakanŞahin":plx97hiw' Alıntı:
mehmetba":plx97hiw' Alıntı:
2 kesitini sürekli temel ana eksen üstünde değil, 1-1 kesiti gibi ST1 ve ST3'ü kesecek şekilde düzenleyin.

Ana eksen dediğiniz ne tam olarak? Akstan bahsetmiyorsunuz anladığım kadarıyla?

mehmetba":1174e2xm' Alıntı:
Ana eksen dediğiniz ne tam olarak? Akstan bahsetmiyorsunuz anladığım kadarıyla?

Kesit hattının geçirdiğiniz yerden geçirilmesi durumunda oluşan hatalı kesitin düzeltilmesi notlarımız arasına alınmıştır.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı1.PNG
    Ekran Alıntısı1.PNG
    14.4 KB · Görüntüleme: 12,955
  • Ekran Alıntısı2.PNG
    Ekran Alıntısı2.PNG
    19.1 KB · Görüntüleme: 12,955

Ben kesit hattı ile oynamadım, varsayılan ayarlar bunlar, durumu nasıl düzelteceğimi adım adım anlatır mısınız?

mehmetba":33vrj4b6' Alıntı:
Ben kesit hattı ile oynamadım, varsayılan ayarlar bunlar, durumu nasıl düzelteceğimi adım adım anlatır mısınız?

2-2 numaralı kesit hattını taşı komutu ile Hakan beyin gösterdiği konuma taşıyın. Daha sonra kesit hattını seçip üzerinde sağ tuş menüden 'kesit oluştur' a tıklayın.

Ekli dosyalar

• Kesit.png
    Kesit.png
    27.9 KB · Görüntüleme: 12,862

Merhabalar,
Mevcut bir radye temel üzerindeki kolonlarda zımbalama yetersizliği vardır. Radye temel-kolon birleşimine, radye temel üstünde olmak üzere zımbalama tablası uyguladığım zaman toplam zımbalama kurtarıyor, fakat tabla zımbalaması kurtarmıyor. Tabla yüksekliği 25 cm. olup, kolonun kenarlarını 20 cm. genişletiyorum. (Ekte görebilirsiniz.)
1- Bu yapmış olduğum uygulama doğrumudur ?
2- Şayet doğru ise donatı dizaynını nasıl yapabilirim?
3- Tabla zımbalama yetersizliğini dikkate almalı mıyım?
Teşekkürler,

Ekli dosyalar

• ZIMBALAMA.JPG
    ZIMBALAMA.JPG
    39.9 KB · Görüntüleme: 12,800

İdecad betonarme ve çelik 8 kullanıcısıyım.

örneğin 10 katlı binanın tasarımını yaptıktan sonra çizim aşamasında, her katın ayrı ayrı kalıp planı ve her katın ayrı ayrı kiriş donatı tablosu planlarını alıp bir pafta içerisinde birleştiriliyor. bu da zaman kaybına sebep oluyor.

Tüm katların otomatik olarak bir pafta içerisinde bir defada yer alması ve tüm kat kiriş tablolarının da ayni şekilde bir defada ayni pafta içerisinde yer almasını nasıl sağlayacağız?

Merhaba
2B çizim yada tasarım ekranlarında objelerin çizgi kalınlıklarını değiştirmek mümkün müdür?
Mümkün ise nasıl yapılıyor.

proisa":3t75bmux' Alıntı:
Merhaba
2B çizim yada tasarım ekranlarında objelerin çizgi kalınlıklarını değiştirmek mümkün müdür?
Mümkün ise nasıl yapılıyor.

Evet mümkün, ekteki resme bakınız. Resimde nasıl yapıldığını göreceksiniz. Ve farklı kalınlıklarda çizgiler göreceksiniz. (bunlar ekran görsel kalınlığıdır kalem kalınlığı değildir.)

Ekli dosyalar

• Screenshot 2018-03-26 15.13.29.png
    Screenshot 2018-03-26 15.13.29.png
    312.4 KB · Görüntüleme: 12,518

Nedim bey teşekkür ederim.
Katman ayarlarındadır diye aramıştım.
Daha belirgin olması için Import ettiğim mimari projede kolon çizgilerini kalınlaştırmak istemiştim.
Bütün çizimi patlatıp, benzerini seçerek kolonları seçip kalınlaştırdım.
Katman ayarlarına bu vazife verilse daha kullanışlı olur diye düşünüyorum.

Geri